Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
hm. és erre az arabok mit lépnének?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Szép nagy haderõ papiron az izraeli , de USA pénzügyi és hadfelszerelési támogatás nélkül nem sokall gyengébb volna ! Tavaly nem alkotott valami nagyot a Hezbollah ellen ! Igaz hogy asszimetrikus háború volt , de kijöttek azért a gyenge pontok is ! Még az 1973-as Yom-Kippur háborúban is olyan ellenféllel ált szemben aminek 40-50%-a irástudatlan volt ( tépték is a hajukat a szovjet katonai tanácsadok ). Most nem lebecsülni akarom az Izraelieket csak arra akartam célozni hogy milyen ellenféllel és milyen minõségû haditechnikával állnak szemben ! Ilyeneket nem nehéz megfélemliteni ! Ezért vigyáz az IDF a legyõzhetetlenség nevû image-ra .
Izraelben háború esetén a nõket is behívják, tehát azoknak is kell fegyverzet. A Merkavák az elsõ vonalbeli csapatok felszerelését adják, a többiek a tartalékcsapatokét. Szükség esetén az ötmilliós ország 2-2.5 milliós hadsereget tud kiállítani a tartalékosokkal együtt, ami azért már igényli a fegyverzetet. Ráadásul tudtommal kötelezõ a katonaság mindenkinek 2 (3???) évre, ami jelentõs állandó létszámot jelent.
Molnibalage
Értem én, szolgál most is, de EKKORA mennyiségben?? Hétvégén lehet, hogy utánjárok ennek a dolognak.

(Egyébként megvan az 1989-es NATO hadrend, hogy mi és hol állomásozott, ha valakit érdekel. Potom 130 oldal asszem.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ghost cb
Nézz képeket az izraeli M113-akról!

Intel™ Pentium™ 8 @ 7388 MHz | 8192 MB™ 1200 MHz Samsung™ RAM™ | ATI™ Radeon™ X4400 XT @ 4096MB RAM™ [™]™ (levédve)

Molnibalage
Hát az M113-ból az a 6100db nekem még mindig soknak tûnik. Nagyon kevés helyen teljesít elsõvonlabeli szolgálatot, már Vietnamban sem volt ifi a cucc, nemhogy ma.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Találtam pontosabb adatokat, ezek már hihetõbbek egy hangyányit:

Merkava 1-4: kb 1700 db (azért ez durva így is)
Tiran 5-6 (T-54/55/62): kb 120 db
Magach 5-7 (M48/M60): kb 1400
Sh'ot (Centurion): kb 200

M113: 6100 db !
M2/M3 fellanctalpas: 4000 db (kötve hiszem hogy ebbõl sokat valóban használnának is, ez kb ilyen M-zárolt kategória lehet)
Acharzit: kb 200 bd
Nagmashot/Nakpadon: kb 400 db
Nagmachon: kb 400 db

Molnibalage
Hát a Wikin kb. akkora mennyiség van, mint amit te írsz, de nekem ez túl soknak tûnik, a hidegháborúban nem volt ekkora az USA kontingnes egész Európában... Persze lehet, hogy ez a szám a harmadrangú tartaléban levõ cuccokat is magában foglalja. A 10000 APC és 3700 harckocsi azért is hihetetlen, mert ennyibe nem is hiszem, hogy lenne szmélyezet. Mennyi ember is ez? Kb. 10000x6 + 3700x3 = 71700 (!!)
És akkor hol vannak a vadászpilóták, helikopterpilóták, mûszakiak és a többiek? Mekkora lehet a teljesen feltöltött IDF? Az egész országban asszem kb. 5 millióan élnek.

TELJES IDF-et bepaplhatnád, ami totál irreális szerintem. Valami itt nekem bûzlik, a wiki sajons egyre több hülyeséget tartalmaz. Persze még mindig fennálhat az a lehetõség, hogy én tévedek.

Molnibalage
Semennyire. Fejbõl nem tudom, de kb. 400-600 Merkava lehet a reális és kb. 500-1000 APC. Azt persze lehet, hogy én tévedek...

"Éles helyzetben szerzett gyakorlattal rendelkezõ személyzet"

Sõt, még a régi nagy háborók személyzete képezte/képzi ki a maiakat is. '73 és '82 ászai. Elég jó oktatók lehetnek az múlbéli eredményeik alapján. A Red Falg-rõl is hallani ezt-azt, hogy az izraeli pilóták, milyen kiváló eredményeket érnek el.

Bucser
plusz a legfelbecsülhetetlenebb: Éles helyzetben szerzett gyakorlattal rendelkezõ személyzet.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Én ilyen 2-3000 Merkavát ill 10000+ APC-t olvastam valahol (talán Wiki) ez mennyire hihetõ szerintetek?

Molnibalage
Izrael? Hát szerintem magasan az európai átlag felett vannak légierõben EGYÉRTELMÛEN, de a szárazföldi haderejük sem piskóta. A Merkava IV szerintem ma talán a legjobb harckocsi. Európában nem sok haderõ tudna dacolni velük, de lehet, hogy egy sem... Az IDF-et nemcsak a jó kiképzés, hanem az általánosan magas technikai színvonal jellemzi, légierõ terén fõleg.

degenerator
a szárazföldi csapatokról beszéltem, nem az atomfegyvereikrõl. no és izrael? az európais országokhoz képest milyen szinten van? fegyvernemekként külön-külön...

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Egy atomhatalommal? Természetesen egyik sem.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
de egyenként egyik ország se ér fel vele, nem?

degenerator
tudom, csak elméleti síkon érdekelne

Bucser
Ugyanaz van mint a hidegháború idején. mIndenki keménykedik és fegyverkezik, de senkinek nem érdeke, hogy csináljon is valamit... (világszinten) Kis helyi villongások meg mindig is voltak, hogy szinten tartsák a közvéleményt. csak jelenleg a szembenállló felek egyx asztalánál ülnek és jópofiznak egymással.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
Pontosan. Technikai színvonal terén lévõ elõny miatt egy össz-eu haderõ képes lenne szvsz megállítani az orosz hadsereget, de az ilyen gondolkodásmód két okból sem értelmes: egyfelõl Oroszország nukleáris hatalom. Franciaország és Anglia szintúgy. Másfelõl a két fél erõsen kötõdik egymáshoz gazdasági téren. Kalap-kabát...

Bucser
Oroszhon felõl a legnagyobb támadás az lenne ha elzárnák a gázcsapot...

degenerator
összesítve az ütõerõre.

és az európai szárazföldi csapatok, úgy egészében mennyit érnének egy oroszhon felõl jövõ támadással szemben? nameg, egy arrafele irányuló támadással mennyit érnének el?

[NST]Cifu
Mit értesz technikai szempont alatt? A technikai színvonalat, az adott technikai színvonalon lévõ létszámot vagy összesítve az ûtõerõt.

Szárazföldön amúgy a Németek és a Franciák vannak a toppon, az Angolok, majd a Spanyolok nem sokkal mögöttük, a Svédek technikai szinten nagyon ott vannak, ahogy a Svájciak is, de létszámban méni hiánnyal küzdenek. Ha ütõképességet nézünk, akkor a Török hadsereget nem lehet figyelmen kívûl hagyni, ahogy Ukrajnát sem.

Tengeren egy kicsit faramuci a kép, Anglia és Franciaország nukleáris nagyhatalom SSN és SSBN tengókkal. Nekik kettõjüknek vannak hordozóik, a Franciáknak egy teljes értékû, az angoloknak STOVL gépekhez való (ilyenjük van az Olaszoknak és a Spanyoloknak is). A tengeren lévõ technikai színvonal viszont nem nekik áll, hanem a Spanyoloknak, Németeknek, Hollandok és a Norvégoknak, akiknek az új egységeik bizony igencsak komoly technikai színvonalat képviselnek. A tenger alatt Német és Skandináv fölény van, bár a Francia és Spanyol SSK tengók sem rosszak.

megint tévedés, a 2REP ezred annyival "külömb", de nem is külömb inkább csak más mint a légio többi ezrede hogy õk ejtõernyõs alakulat, de ennyi, akik a légioban tényleg spec force kategória az a GCP ami tényleg a 2REP alegysége, de ez emgint oylan hogy a 2REP egy ezred a GCP meg néhány fõ... 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

épp ezt papoltuk mi is hogy egy specforce egységet hasonlitgatsz egy "átlagos" katonai alakulattal..., ennyi erõvel ez olyan mitnha a honvédséget hasonlitaniád az amcsi zöldsapkásokhoz...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Nem minden Idegen ezred kap antiterror kiképzést!

Kérdezem én, a mûszakiaknak (1°REG) vagy az AMX-10CR-el felszerelt felderítõknek (1°REC) szerinted feltétlenül szükségük van anti terror kiképzésre?

Elõbb gondolkodni kellene és csak utána a billentyûzethez nyúlni.

Vagy a sok írógörcsben fetrengõ legalább venné a fáradtságot és elõbb ellátogatna a www.legion-recrute.com/hu/ oldalra és nem csak nézne hanem látna is.

Fél igazság. A Légiónak is van spec alakulata, a 2° REP Korzikán. Alap az ejtõernyõs kiképzés, de van specializált amfibiás alegysége behatolásra, szabotázsra, kapnak elég alapos helyiségharc és anti terror kiképzést stb. Elég kemény még a 2° REG (Saint Christol) is, õk hegyivadász kiképzést kapnak.

Molnibalage
Nagyon egyszerû, mert egy alakulat lészáma mutatja valamennyire a képzés színvonalát is (Mármint, ha különleges erõkrõl berszélnük, a magyar Honvédség kicsi, de közel sem elit...). Elitképzést tömegeknek nem lehet adni. Se kiképzõ nincs elég hozzá, se pénz.

Szóval így fejbõl meg nem mondom neked, de nem sok adomát halottam a Rangerek dicsõ haditeteirõl, de a Seal Team ügyködésérõl annál inkább.

TVelvet
na és a Ranger-ek? Mien helyet foglalnak el ebben a "ranglétrában"..?
Molnibalage
Hát azért egy 8000 fõs egységnél nehéz lenne olyan színvonalat elérni, mint egy kb. 450 fõs egységnél. És abban a 400-ban benne van mindenki a fejesektõl kezdve a századírnokig... Az ÁTALGKATONÁHOZ jó a Légió, de õk "csak" átlag feletti katonák, de pl.: 0 antiterrorista képzést kapnak. Ezért is értelmetlen 1:1-ben összehasonlíteni, de azért az SAS egyértelmûen magasabb kategória.

Visszatérve még az eredeti témára, az angol légierõ is gyengébb a franciához képest. A Mirage-2000 egy igen potens gép, a Tornado max. csapásmérõként, de vadászként sehol nem tudott sikeres lenni, talán mert nem annak tervezték.

Siluro
A légióst nem véletlenül a túlélésre képezték ki. Nem csak azért, hogy ne dögöljön meg, hanem inkább azért, hogy eltudja látni a következõ feladatot. Egyébként Molnibalage nem értek veled egyet abban, hogy a légió az SAShez képest egy gyenge tréfa lenne. Tény, hogy mind a két egységet más-más feladat elvégzésére találták ki, ebbõl következõleg úgy gondolom, hogy teljesen értelmetlen az összehasonlítgatás.

Sorry, maradok read only, csak ezt muszály volt. 😊

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

A legionak az a nagy elonye, hogy forro helyzetben bevetik, meghal beloluk 3000 es senkit sem erdekel. Jonnek ujak.
Egy francia sem fog ertuk sirni. Erre vannak. A hulye usa meg fenntartja a Blackwaterst ugyanerre. A francia verzio olcsobb 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

hát nemtom, szerintem azért a franciáknak nem mindegy hogy francia guyanan meg djiboutiban nem kell a regulárisokat lekötni..., és ha a létszámot nézzük a légio mégis csak 8ezer fõ körüli tudtommal, modnjuk lehet ez nyugateuban nem dob sokat a dolgon de magyarország asszem örülne azért ennyi +nak... 😛 (már ha nem neki kell finansziroznia 😛)

a SAS emg változatlanul specforce egység mig a légio változatlanul nem az..., szóval kár hasonlitgatni 😊

navy-val meg légierõvel kapcs meg igazad van, de ez igaz az összes többi szárazföldi alakulatra minden országban is..., és azért arra meg mrá az amcsik is rádöbbentek hogy csak navy-val meg légierõvel háborut nyerni nem lehet, vagy ha mégis nagy nehezen területet megtartani biztosan nem... 😊

Animefox
Sejtettem hogy bibis az angol flotta, de remélem csak ideiglenes. Túl konzervatív a britt vezetés és még mindig el vannak szállva, lassan a semmire. Régi önmagukat említik folyton, meg jönnek a múltjukkal, ahelyett hogy a jövõvel foglalkoznának. Angol politika telis van nagy kérdésekkel. Hogy hová jutnak azt nemtom, gondoltam még itthon európában vezetõ helyen van, de vajon az utánpótlásuk és a nyersanyaguk milyen színten áll, mert hosszú távon lehet hogy pont az angolok a nyerõk, franciák meg félidõben belassulnak? Modern haditechnikához, hadászathoz sajna nem értek....

Molnibalage
A légió szart se nyom a latba ha az egész összehasonlítást nézzük. Az EGÉSZ összékpet nézve arra jók, hogy különleges speciális feladatokat oldjanak meg, de nem rajtuk dõl vagy bukik el a háború, ha a légierõ vagy a tengerészet nem juttatja el õket a hadmûveleti terültre, megette az egész Légiót fene. Egyéként as Brit haderõt sem az SAS határozza meg, ahhoz képest meg a légió egy gyenge tréfa.

Egyébként Európában tényleg a Franciák a legtáposabbak a trököket leszámítva. Az is vicces, hogy a Francia haditengerészet erõsebb az Angolnál és erõsebb is lesz, mert az angolok émg MINDIG nem építenek tisztességes hordozót/hprdozókat. Nagy égés lesz, ha a franciáktól kell majd légifedezetet kérnie az angoloknak...

bár igy jobban átgondolva biztos vagy benne hogy a légio nincs beleszámolva? az is a francia összhaderõnem része nem?

az eredeti krédés nem a technologiára vonatkozott? vagy én értettem félre? mert ha igy mindent összevetve nézzük akkor szerintem is a francia a nyerõ europában, amin ugye a légio még többet dob +ba ezen kivül is ahogy mondod

Animefox
Ja bocsi, szóval a brittek, mert modern ütõképes, leginkább az amcsira hasonlít, de a legfontosabb emelett a flotta. Abban viszont a legjobb... ha már rég elvesztette a vezetõ szerepét, de akkor is.

VRSDM
a "tank" 😄 /újra itt tarrtunk/ okat mind felszámolták, ak helyett már vannak m4-es karabélyok is (persze nem váltotta fel az egészet) ennyivel tudtam kiegészíteni 😊

u dont have to listen anybody else but me

Most hogy ezt láttam: Egyértelmûen Franciák a nyerõk, és ebbe még a légió benne sincs..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Czdano
AMugy a magyar haderõ mibõl áll most?? (mien tankok, hány fõ..) Asszem AK-t használunk a repcsik meg grippenek de többet nemtudok rólla

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Pluskast
Angliának a flottája erõs, de szerintem a németek szárazföldi haderje valmivel erõsebb.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Amíg ilyen módon vezetik a hovédséget semmi értelme sincs. A sereg is csak olyan állapotban van mint az ország.

Czdano
És az USA? Jah hogy európáról van szó :]Akkor anglia?

Morath Thanar:370HSSV 0773H Can u crack the code? No? OK. Turn your head upside down and read it again. haha xD League of Legends EU: XumuX

Pluskast
Szárazföldön szerintem a németek a legerõsebbek.

csak poénbol szerény véleményem szerint.., bár szvsz igen rossz vic... :S

degenerator
most nem a homokzsák-cipelésre gondolok ezalatt. kb a szlovákok is így voltak, és õk összekapták magukat

degenerator
akkor a magyar haderõnek van egyáltalán valami értelme? vagy csak poénból tartják fennt? erõsen gondoloztam/gondolkozom, hogy belépjek

tul optimista vagy szerintem... 😊

degenerator
no és a skandinávok? vagy az olaszok? tudtommal a mi hadseregünk akár hét percig is kitartana.

Összedobtam egy ilyet:

http://rapidshare.com/files/43501556/eu_armies.xls

Leginkább a Wikipédiából van összeollózva. Ez alapján papiron a franciák picit erõsebbnek tünnek, de nem vettem figyelembe az eszközök valódi képességeit. Azért a Royal Navy szerintem erõsebb a francia megfelelõjénél. Azt is vegyük figyelembe, hogy a RAF-nak és a brit hadseregnek van harci tapasztalata is, míg a franciáknak és a németeknek nincs.

Deutschland.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk