94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Zsolo007
    Köszönöm!
  • Reaper
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1074537255&no=39517]#39517[/URL]

Pusztán ugyanezen a véleményen vagyok és hányok már a magyar-magyarozástól és minden más nép lefikázásától. Ebben az országban kevés ember tudja kimutatni pontosan a családfáját már akár csak visszamenőleg 200 évre is. Szóval ez kisebbségi komplexus egyesekben, ami semmivel sem több, mint a "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" esete...
  • Solt
    Már több alkalommal is megfigyeltem, hogy nagyon véded az oroszokat! Meg szabad tudni, hogy miért? Mi a Te tapasztalatod velük?
  • Reaper
    Tisztában vagyok vele, hogy május 8-án adták meg magukat a németek, de ők május 9. ünneplik, mivel aznap reggel tartotta meg Sztálin a beszédét... Amúgy azok az ostoba oroszok... Szerintem előbb magadba kéne nézned.
  • bgabor
    Te is jó lehetsz, mert a győzelem napja május 8.-a, csak az ostoba oroszoknál május 9, valamlyik elmeháborodott szovjet vezető hülyesége jóvoltából. Nem tetszett nekik hogy a németek az amcsiknak/angoloknak adták meg magukat május 8.-án.
  • Reaper
    Akkor rossz tanáraid voltak, ha ötöst adtak!:D Na jó, csak vicc, no offense...:)
  • Scottt
    Én kérek elnézést
    Töreszből mindig ötös voltam,viszont oroszul nem tudok
  • Reaper
    bocsi, nem figyeltem, hogy sg-n írok, szal ctrl+c ctrl+v a linkre:)
  • Reaper
    http://warfare.ru/?catid=240&linkid=1579

BMP-3-as alvázon 125millis cucc...
  • Zsolo007
    Nézegettem a képeket, tudja valaki, hogy ez miféle jószág:
  • css
    "Lassú gepárd halálra van ítélve!" ;)
  • polarka
    Lassíthatnátok kicsit, nincsen türelmem több, mint 1 oldalt elolvasni.
  • Reaper
    Látszik jó vagy történelemből!:-D Május 9., a "győzelem napja gyk.! Egyébként a linken is ott virít kb. 12-es betűmérettel...:)
  • css
    Hű, pedig stimmelt volna a dolog. B is, Zoltán is, irodában is van, meg tüzér is. Mi kell ennél több? (Mondanám: "Lehet-e ezt a szörnyűséget még fokozni?" :D )
  • Scottt
    CifuEz mi a pcsa?Lesz valami fontos ünnep?Ez csak felvonulás gyakorlat vagy rendes parádé volt?
    MI EZ?!
  • kiskorúbézoltán #39622
    Nem, nem 5/3., az én cégem a két "majdnemkilences" számot kapta, szóval a felkínált lehetőséget meghagynám egy északi vizekre tévedt cápának... :)
  • css
    Miii? Iiitt? Ááá, dehogy! Soha nem szoktunk flémelni. Bizony! :)
    (Mikó törölsz mán?)
  • css
    Aha. :)
  • Cnut
    Talán 7 vagy 8 éve volt sorozatgyártásban a Mig-29 akkoriban...
  • Cnut
    "a legalapabb, exportra szánt T-72eseket hogy tudták volna okosan alkalmazni nyílt terepen? ha nem lövi szét a légierő, hát az üres, morálisan a teve segge alatt/mellett/benne levő katonák által elhagyott gépeket elkapják a fullra feltuningolt ábrahámok."

Nem lehetett tudni hogy a moráljuk ennyire alacsony, nem nyílt terepen alkalmazzák és helyi létszámfőlényben, M1A1 nem full tuningolt, az M60-asok meg főleg nem. De ismétlem, nem azt mondom hogy kétes volt a támadás kimenetele, csak hogy egy nagyságrenddel nagyobb veszteségre számítottak és igenis kihívás volt.
  • Molnibalage
    Akkoriban jó lehetett volna egy F-15C ellen bizonyos helyzetekben, csak éppen kevés volt belőle és AWACS és GCI support sem volt hozzá. Az orosz doktrína meg ezek meglétére épített. Az ellennek meg volt. A végeredmény ismert.
  • JanáJ
    Nekem eddig az jött le hogy a mig29 már nem egy hitech cucc (de gyönyörű!!! :-) ) a kopasz T72-se. A Scud az más, de nem nagyon voltak szerintem közvetlen veszélyben. Annyival előttük aprított az erforsz.

És bár a 2. VH-ban Rommel brillírozott a sivatagban, ez szerintem már nem megoldható a felderítés miatt. (szerintem)
  • css
    Óriási lufi!!! :D
  • css
    "Hallotad már, hogy 100mm alatt nincs fegyver csak kulcstartó? :DDD"
    Ismerős. Nemtán tüzérmondás...? ;)

"A PUZZ-7-es meg ugye csak vicc? Ok, látom a :)-t... :)"
    Hidd el, meg tudnám oldani azt is. Csak lőjjünk! ;)
    Amúgy ámerikában voltam lövészeten párszor. És az egyik alkalommal 10 méteren lévő célra lőttünk M-16-al. Utána 8 méteren lévő célra minimivel. Aszittem lehidalok, mikor láttam messziről, hogy kirakják a céllapokat.
    Utána rájöttem a trükkre. A céllapon miniméretű célocskák voltak - arányosan kisebbítve. Tehát olyan volt, mintha 100/300 méteren lettek volna. És így lőttük be a puskukat. És rájöttem, hogy ugyan nem ugyanaz, mint a 100 méteres körkörös mellalak, vagy a 300 méteres 10/a, de legalább nem kel rohangálni céllapot nézni. Bemelegítésnek, gyakorlásnak nem rossz módszer.
    (Soha nem gondoltam volna, hogy géppuskával valaha is 8 méteren lévő célra lövök fekve... :D )

"és egyéb tapsifüles származékoknak"
    Látom, nem vagy lövész! :DDD
    (Szerencsére én sem! ;) )

"azé' jó lenne mást is tudniuk, és ha azokra is egy egy napot szánunk akkor előbb, utóbb 28napos lesz a hét"
    Na igen. Néha tényleg elrugaszkodom. :)

"csak erősen kell kapaszkodni az asztalba, meg jól belehízni a karosszékbe, szem, fül lezár, pofa befog... ennyi a titka a kényelmes életnek! :)"
    :D Ez is egy módszer. ... Én már elengedtem az asztalt is, meg a puskut is.

Amúgy te ugye nem az a Bézoltán vagy, akire most hirtelen gondolok???
    Mert ha az 5/3 "erősen mond" neked valamit, akkor kabbe Zoli! :D
  • veszelka
    a legalapabb, exportra szánt T-72eseket hogy tudták volna okosan alkalmazni nyílt terepen? ha nem lövi szét a légierő, hát az üres, morálisan a teve segge alatt/mellett/benne levő katonák által elhagyott gépeket elkapják a fullra feltuningolt ábrahámok.
  • [NST]Cifu
    A flame-ést tessék szépen abbahagyni, kultúrált formában lehet vitázni, a szerkezetes jelzőket viszont nem szeretjük.
  • Molnibalage
    Magyarán a környezetből kiderül, hogy mit jelent. A ILS-re adott más lehetőséget pl. még soha az életben nem láttam és a Sivatagi Pajzsra sem láttam leírva. Ezek olyan egyértelműen használt rövdiítések, hogy ehaj.

BME-vel is biztos lehetne somindent rövidítneni, de mégis elég egyértelmű, hogy mit jelent szerintem magyarul...
  • css
    Így van. De még említhetnék egy rakás amcsi rövidítést, aminek a különböző amerikai szabályzatokban más-más jelentése van. Egyszer ezt jelent, máskor meg azt. :)
  • css
    Aha, persze. :))
  • css
    Igen, tudom. Göndörödöt is a szemöldököm, mikor amcsi szabályzatokat olvasgattam. :D
    Csak az fogható fel nehezen számomra, hogy egy magyar ember miért angol kifejezés angol rövidítését használja. Vagányabb vagy több ettől? Vagy ez is az amerikai kultúra átvételének megnyilvánulása? ... Mindegy is; embere válogatja. :)
  • css
    És te ennyire jól tudod, hogy mire értettem a jeleket (mellesleg idézőjel, de mindegy)? Felettébb jól ismerhetsz. Mondd, honnan? :)
  • css
    Megszokásból ... mik vannak? Mintha nap, mint nap az Öböl háború lenne a munkád lényege. De te tudod. :)
    Én nevezhetem ÖH-nak? Esetleg lehetne ÖH1, ÖH2, meg AH (Afganisztán). De BH is, ha a balkáni konfliktust írom. Sokkal jobb, tényleg. :)
  • Hypo #39605
    Erdekes dolog, es nemsokara repul is allitolag
  • veszelka
    én beszélek németül. ha ránézek egy nézet mozaikszóra, kapásból tudom, hogy mi az. ha ránézek arra, hogy ods, awacs, vagy mbt, akkor ott már háttértudás is kell. ez persze általában rendben van, hisz úgyis tudja valószínűleg, hogy mi az, aki olvassa a topikot, csak egyeseknek tudálékosságnak tűnhet. (mint a kifejezetten sok latin szó egy szövegben)

egyébként, tényleg röhejes néha az amcsik szókészlete, pl liberator, freedommal kezdődő variánsok, stb. vagy hogy egy kalapácsot kb Szöb Beverésére Alkalma Eszköznek hívnak.
  • kiskorúbézoltán #39603
    "Komolyab fegyver nálam az a pusku, amivel nem lehet belső (pl. 100 méteres) lőtéren lődözni. :)
    Amúgy pl. AK-val, gpu.-val nyugodtan lehetne hetente egy lövészet egy belső lőtéren. (RPG-vel azért csúnyán venné ki magát, de szerintem PUSZ-7 betétcsővel az sem kivitelezhetetlen. :) )
    Havonta egyszer meg elmehetnének a nagyobb lőterecskére puffogtatni."

Jaaa... Szóval a puska már AZ... Aha... Hallotad már, hogy 100mm alatt nincs fegyver csak kulcstartó? :DDD Max még az aknavető a korára való tekintettel... A PUZZ-7-es meg ugye csak vicc? Ok, látom a :)-t... :)

"Lövészetből soha nem lehet elég. :)
    Ahhoz, hogy a katona ismerje a fegyverét, és hatékonyan tudja használni, ahoz az kell, hogy minél többet lőhessen vele. A mostani csak arra jó, hogy szintentartsa az embert. ... Kevés, mint mákostekercsben az önindukció."

Minél többet, ok, de akkor sem heti egy napot. Mert ugye az egyszeri mezei nyúlnak - és egyéb tapsifüles származékoknak - azé' jó lenne mást is tudniuk, és ha azokra is egy egy napot szánunk akkor előbb, utóbb 28napos lesz a hét...

""Legalábbis innen az irodaablakból... :)))"
    Hát igen. Onnan minden olyan békés, nem? ;))"

Haározottan, csak erősen kell kapaszkodni az asztalba, meg jól belehízni a karosszékbe, szem, fül lezár, pofa befog... ennyi a titka a kényelmes életnek! :)
  • Cnut
    "Itt mire gondolsz?"

T-72, Mig-29 változatokra és a SCUD-okra (benne volt a pakliban hogy némi "vegyszerrel"). Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a tamadás kimenetele kétséges lett volna, csak azt hogy a 10-20 éves technikai lemaradás nem igaz és ezek elég nagy kihívást jelentettek, volna ha nem teljsen hülyén alkalmazzák őket.

"Én azt hittem sokan vannak azt pont. :-) Amik amúgy is előbb mindent porrá lőnek. :-) Háttérország meg volt. Csak macera ennyi bödönt átúsztatni oda. Legalábbis gondoltam én, de úgy látszik mégsem. :-)"

Pedig jól gondoltad.
  • Lacusch69
    Sokkal nagyobb a tévedés esélye...

Pl. ILS= Instrument Landing System vagy Lightning System?

ODS= Operation Desert Storm vagy Desert Shield?
  • JanáJ
    "Sok olyan eszköz került bevetésre ami azelőtt sohasem, ezek papíron nagyon is jól mutattak csak aztán csúnyán leszerepeltek az iraki oldalon."

Itt mire gondolsz?

"Akkor nagy kihívásnak tűnt, mivel az iraki sereget a rendelkezésre álló információk alapján eléggé megalapozottan tartották a világ legütőképesebb seregei közt és ők hazai terepen voltak, a ellen pedig eléggé távol a hazájától. "

Én azt hittem sokan vannak azt pont. :-) Amik amúgy is előbb mindent porrá lőnek. :-) Háttérország meg volt. Csak macera ennyi bödönt átúsztatni oda. Legalábbis gondoltam én, de úgy látszik mégsem. :-)

• Cnut
    "Amúgy az ODS-el miért példállózik mindenki? Nem tűnik nagy kihívásnak egy 10-20 éves technikai elmaradásban szenvedő ellen tök sík terepen történő lealázása. Nem személyed elleni támadás, csak nem értem."

Akkor nagy kihívásnak tűnt, mivel az iraki sereget a rendelkezésre álló információk alapján eléggé megalapozottan tartották a világ legütőképesebb seregei közt és ők hazai terepen voltak, a ellen pedig eléggé távol a hazájától.
    Sok olyan eszköz került bevetésre ami azelőtt sohasem, ezek papíron nagyon is jól mutattak csak aztán csúnyán leszerepeltek az iraki oldalon.
  • Reaper
    Azért írtam mert te szoktál ilyeneken fent akadni. Amúgy megint látszik, hogy itt-ott olvasott dolgokat kész tényként kezelsz... Ne érts félre nem akarok flamelni vagy kötekedni veled, mindössze megjegyeztem vmit. Na további jó vitatkozást!:)