Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
és a brit, francia?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Animefox
Szerintem az angol.....

degenerator
nehéz kérdés tudom, de szeretném ha nem siklanátok el felette. európában, oroszországot kihagyva, melyik a legütõképesebb hadsereg, technikai szempontból.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Az Stg.44 préselt tokkal volt 5 kg felett? Az igen!<#wow2>

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Na ja, és utána még instabilabb lett lövés közben... Az a behajtható válltámasz nem egy nagy csoda. Mondjuk az mp40-nek is ugyanolyan volt!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Valószínûleg késõbb a svábok is rátértek volna a préselt tokra, elég az MG34-MG42 gpu-kra gondolni.
Meg a Stg.44-re.

Szerintem úgy "fair" (ha a háborúban egyáltalán létezik ez a fogalom), ha az elsõ sorozatos AK-t hasonlítjuk össze a Sturmgewehrrel. Valószínûleg késõbb a svábok is rátértek volna a préselt tokra, elég az MG34-MG42 gpu-kra gondolni.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ugyan ezért. Csak a zár lett egyszerûbb, de a forgácsolt tok mindneképpen többe kerül, mint a sajtolt.

Animefox
Régen miért volt drága????

Tisztán forgácsolt szerkezet, ráadásul eredetileg késleltetett tömegzáras. Az "olcsóság" mintapéldája.

Azért az a behajtható válltámasz sem éppen az örökkévalóságnak készült, egy kicsit izmosabb ember simán behajtja reteszelt állapotban is.

Az AKM csak kezdetben készült mûanyag tusával, a hideget nem bírta.

Ja igen, el is felejtettem. Az AKMnek már nem fa tusa volt, hanem talán hõálló mûanyagból készült, ezért könnyebb a fix tusos, mint a fém behajtható váltámaszos.

Érdekes, hogy a forgácsolt tokkal rendelkezõ AK nehezebb, mint a behajtható válltámaszos, míg a préselt AK könnyebb, mint a desszant verziójú. =)

Animefox
Asszem a Thompson elõállítása a mai napig is drága nem? Ha valami anno drága volt, az ma is???

ColdFire
Üres súly:

AN-225: 175,000 kg

ezt nem tudom miért tettem be, hátha vki ehhez hasonlítja 😄

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Üres súlyok:

AK-47: 4,07 kg
AKSz-47: 3,47 kg
AKM: 2,93 kg
AKMSz: 3,13 kg

Acél tár: 330 g
Könnyûfém tár: 170 g
Mûanyag tár: 230 g

Lõszer: 16,2 g x 30 -> 486 g

Ez is igaz. Bár anno az AK hadrendbe állításakor is fontos elõny volt, hogy olcsóbb volt a vetélytársainál.

Az AKM-47 lényegesen könnyebb, mert préselték a tokját, s nem forgácsolták. Az általad említett súly adat az elsõ verziójú AK-ké. Bár azokon még a BTR is átmehetett, utána is mûködtek! =)

degenerator
higanyos tõr? az meg milyen?

Henry Coanda? 1910? (Persze csak az elv volt hasonló, de mégis...)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Az AK 4.3kg üresen, töltve durván 4.9kg. Nem hiszem, hogy a német 30db KP betárazva majdnem 2x olyan nehéz lenne, mint szintén betárazva 30db 43M. Hacsak a tárak súlya nem különbözik lényegesen.

Amikor leszereltem ('91), akkoriban az oroszok Szegeden egy liter pálinkáért adták az AK-t, meg forintért a lõszer darabját. (A higanyos tõrt az istennek sem akarták eladni...)

Igen. Nem akartam felesleges hozzászólást írni.

Ezt igy nem lehet összehasonlítani, az Stg44 nyilván a ritkasága miatt kerül annyiba amennyibe, nem pedig azért mert anno drága vagy olcsó volt az elõállítása.

Hasonló gépek, mint az Me-262:

Angolok: Gloster Meteor, de Havilland Vampyre.
Usa: Bell P-59 AiraComet, Lockheed P-80
A világ elsõ sugárhajtómûves repülõgépe tudtommal már 1939-ben felszállt (He-178), de nem gyártották sorozatban. Az, hogy mi volt az elsõ hadrendbe állított gép, az nem tiszta, a Meteor 1944. július 27-én állt hivatalosan hadrendbe, míg a 262-esek is 1944. áprilisban kerültek ki az Erprobungskommando 262-höz, akiknek a feladata a leendõ pilóták kiképzése, a szövetségesek elleni elsõ éles bevetést 1944. augusztusára datálják. Már csak az a kérdés, hogy ki mit ért a hadrendbe állításon, amikortól éles harci bevetéseket repülnek, vagy amikor már megkezdhetik a pilótaképzést is a géppel.
Használt kínai, afrikában 10$-ról indul...

degenerator
használt yugo-s 100-120, jobb állapotban levõ 2-300ezer

Gondolom az egyik a tár nélküli, a másik meg a töltött tömeg. Ettõl függetlenül dög nehéz.

Na de mikori német márkát vettek alapul? 1938-40 között a márka nagyon erõs volt. Ehhez képest AK-t lehet venni egy zsák búzáért, vagy akár pár dollárért is! =)

Danke!

kár, hogy az MP40 ára hiányzik, de az érdekes, hogy a kar98 és az StG44 között csak ekkora az árkülönbség (gondolom a megmunkálási költségbõl (fa és több forgácsolás adódik).

TG

karosszéktábornok.blog.hu

A vitátokba Én nem szóltam bele, gondolom SZU-nak címezted a második mondatodat. 8)

TG

MG42: 250RM

http://www.waffenhq.de/infanterie/mg42.html

Egyébként ezen az oldalon StG44-nek 4.62-5.62kg tömeget adtak meg.

Animefox
Ez M2 Carbine és full automata... baba nagyon! Sas leszállt címû filmben láttam elõször... Furcsáltam hogy az m1 carbine hogy lõ folyamatosan, mellesleg a tár se stimmelt elsõre...

Animefox
Köszi Ren 😊

Szia Marcio!

érdekes az adatod, de így önmagában nem tudom értelmezni. Nincs meg véletlenül a többi német kézifegyver ára is? Megköszönném ha közzétennéd!

TG

http://videos.tf1.fr/video/news/france/0,,3492782,00-delegations-europeennes-.html

Itt van több video is, a jobb oldali listából tudsz válogatni (lapozni is lehet) Jobb minõségût nem találtam még 😞

PrasCo
Nagyrészt teljesen igaz, de azért óvatosan a "spanyolviaszt is a németek szarták"-iránnyal. A sugárhajtómû brit találmány is, Frank Whittle Ohain-tõl függetlenül dolgozott, és elõbb jegyezte be a szabadalmat, más kérdés, hogy az õ kutatása eleinte a kutyát nem érdekelte. Megint más kérdés, hogy ezáltal a németeknek volt elõször HADRENDBE ÁLLÍTOTT gázsugárhajtómûves repülõgépe, az viszont, hogy "még csak hasonló sem volt", nagy tévedés, a Gloster Meteor 1943-ban szállt elõször.
Hát elég égõ lett volna Sztálin elvtárséknak ha az StG44 tapasztalatait felhasználva rosszabb fegyvert csináltak volna ! Az a minimum minden uj fegyvernél legalább ugyanolyan vagy jobb legyen mint a régi ( inkább az utobbi ). Lényeg az hogy az StG44 hábórúban bemutatkozott konstrukció volt olyan idõben és olyan háborúban amikor még senkinek még csak hasonló se volt ( hiába a Fjodorov konstrukció) , úgy mint a Me-262 a repülöknél ! És emiatt volt korszakalkotó !!

( Elnézést hogyha tévedtem ! )
Szerintem igen.

Az StG44 5.5 Kg volt lõszer nélkül. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy milyen könnyû egy gépkarabélyt célon tartani, miközben 5.5Kg-os...

Aztán hála a német precizitásnak biztos vagyok benne, hogy bár pontosabb volt, mint az Ak-47, de abban is, hogy az AK jobban viseli a szélsõséges körülményeket! Tudom, hogy Afrikában is használnak még StG44-eseket, de az AK már több helyen is bizonyított!

Aztán, ha jól tudom, az német verziót nehéz volt gyártani és drága is volt, míg a szovjet remeket olcsón, gyorsan lehet gyártani. Szerintem ahhoz képest, hogy csak 3 évvel késõbb állították hadrendbe az AK-47-et, sokkal megbízhatóbb, kiforrottabb, JOBB fegyver, mint a német rohampuska.

Tudom, itt gyártották a falu végén... 😊

Egyébként úgy gondolom, hogy a tár rugója akadhatott össze, és az utolsó lõszert nem nyomta fel teljesen. De ez csak feltételezés, mert a seregben nem engedték a tárat szétszedni, hogy megnézzem.

StG.44-hez képest is mûalkotás?

Zichermann úrral itt személyesen is lehet cseverészni:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9025906

[NST]Cifu
Az AMD pont nem olyan hû, de megbízható, a gyártási és összeszerelési minõsége meglehetõsen hullámzó volt, az AK-63-asokat viszont nem sok kritika érte, legalábbis ahogy hallottam.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Megjegyezném, hogy a hírhedten megbízható AK klón AMD-65-ösöm a járõrbajnokság lövészetén a 22. lövésnél elakadt, keresztbe fordult benne a lõszer... Amit én ott a tisztektõl kaptam... és abszolút nem tehettem róla!