94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qtab986
    Lőszert és lőport is gyártanak majd hosszú távon Magyarországon azokhoz a magyar—cseh fegyverekhez, amelyeket Kiskunfélegyházán állítanak elő.
    https://magyarnemzet.hu/belfold/rovidesen-loszergyartas-is-lesz-magyarorszagon-4952603/
  • Tetsuo
    A túszejtőt csak egy adrenalingőz hajtotta, amúgy teljesen balfék lehetett (lásd róla a videókat), a biztonsági őr pedig csak kirakati kellék ilyen helyeken. A pisztolynak a látványa lényeges, használni éles helyzetben sem akarná szinte senki, olyanok a magyar törvények.
    Ámerikában kicsit más a szituáció:
  • Tetsuo
    Mi a vélemény az orosz Zirkon rakétáról és azokról a kijelentésekről, hogy nincs esély ellene védekezni?
  • [NST]Cifu
    Akciófilmbe illő jelenet, ha akarattal csinálta. De pont ezért tűnik számomra ez a verzió elég valószínűtlennek...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.22. 17:22:44
  • Ninju
    Vagy a dulakodás közben kioldotta a tárt.
  • [NST]Cifu
    Dunno. Sokmindent hallottam már, de nekem új az, hogy valaki tár nélkül (vagy üres tárral) tartja a maroklőfegyverét a fegyvertokban.
    Egyébként így utólag belegondolva valahol logikus, hiszen megvan az esély arra, hogy a fegyvert megszerzik tőle, és feltehetően egy elkövetőnek nem a fegyver töltöttség-ellenőrzése lesz az első dolga, így ha csak nem akarja egyből lepuffantani vele azt, akitől elvette a fegyvert, akkor így egy használhatattlan fegyverhez jutott csak.

Mondjuk ha viszont ezt a logikát követem, akkor ott helyben a bíróságon le kellett volna tudni fegyverezni az elkövetőt, tudván, hogy üres pisztollyal hadonászik...
  • JanáJ
    Miért lenne hazugság. M.o. simán el tudom képzelni, hogy tár nélkül hordta a fegyvert a bv-s.
  • qtab986
    őrére őre
    nem sikerült leírni.
  • F1End
    Szvsz ha valami ha valami úgy kezdődik, hogy "A Blikk információi szerint", azt úgy kell érteni, hogy "A következő dolog nem igaz"
  • qtab986
    David Copperfield titokban a magyar büntetés-végrehajtás őrére.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Budapest — Döbbenetes fordulat a szökött rab ügyében! A Blikk információi szerint egyetlen töltény sem volt abban a fegyverben, amellyel Sz. Károly (35) a múlt pénteki ámokfutását végrehajtotta.

A férfi február 15-én garázdaság és rongálás miatt állt bíróság elé, ám az ítélethirdetés után rátámadt a büntetés-végrehajtás őrére, hogy megszerezze annak fegyverét.

Bár hosszas dulakodás után a pisztolyt meg is szerezte, ám a fegyverhez tartozó két tárat, amelyben a töltények voltak, az őrnek sikerült magánál tartania.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tolteny-szokott-rab-fegyver-ures-tar/mcw97le
  • ximix #90018
    A kép a táblázatról sajna nem jó, mert nem a M61 hanem a GAU-21 .50-Caliber adatai.
  • molnibalage83
    Köszi.
  • SZUsszan
    Fegyvergyártás a közelkeleten
  • ximix #90015
    F-105 Thunderchief MiG Killers of the Vietnam War
    link

F-16 20mm Gatling Gun System
    link

20 mm Phalanx Close-in Weapon System (CIWS)
    link

Results from Air Force Investigation into 20mm Case Neck Separation
    link

Vagy te a M163 légvédelmi lánctalpasos Vulkánra gondolsz ?

Operator's Manual (crew) for Gun, Air Defense Artillery, Towed
    link

Operator's manual (crew) for gun, air defense artillery, self-propelled
    link

XM163 VULCAN AIR DEFENSE SYSTEM
    link

1977-es Airdefence Magazin
    link
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.02.21. 14:40:37
  • ximix #90014
    A második bekezdésnél tesztelgetnek különböző csöveket, így egy sorozat függhet a csőtől is, nem tudom szerelték e több féle csővel.

- m61a1 and m61a2 automatic gun - Navy BMR
    link

Ez a tengerészeti változat pdf-ből van

- Weight Reduction Study on the 20MM, M61A1, Vulcan Gun Barrel - DTIC
    link

- M61A1/M61A2 20mm Gatling Gun
    link
    Average recoil force
    @ 4,000 shots per minute ---- 2,133 pounds (9.4 kN)
    @ 6,000 shots per minute ---- 3,200 pounds (14.2 kN)

6000lövés/percnél majd 1,5tonna a "hátrarúgása"

- M61A1 GUN INSTALLATION
    link
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.02.21. 14:18:53
  • JanáJ
    Ez így elég fájósnak tűnik amerikai részről is.

@F-21: Lehet hogy ezzel járnának a legjobban.
  • [NST]Cifu
    Ha pedig hír volt az Aero India 2019, a Lockheed egy érdekes megoldással állt elő: az F-16 Block 70 továbbfejlesztését a Tata-val való együttműködéssel ajánlják fel a továbbvitt MMRCA tenderre az indiai légierőnek, F-21 jelöléssel, Indiai gyártással...

• [NST]Cifu
    Hát elég sokmindent....

-Alp Aviation, sárkányszerkezet, futómű és F135 hajtóműelemek, közte titániumból készült rotorlapátokat.
    -Ayesas, ők szállítják egyedül az irányított rakéták adatkapcsolati egységét, illetve a pilótafülke kijelzőjét.
    -Fokker Elmo, ők gyártják az F-35 elektromos kábelhálózatának 40%-át.
    -Havelsan, az F-35 kiképzőrendszerét szállítják, illetve ők építik (építenék) ki az F-35 törökországba tervezett karbantartó- és javító-központját.
    -Kale Aerospace, sárkányszerkezeti elemek, futóműelemek és az F135 hajtómű egyes gyártáshoz szükséges elemeit.
    -Turkish Aerospace Industries (TAI), sárkányszerkezet kompozit elemek, közte a fegyvertér ajtói és a beömlőnyílást, valamint a levegő-föld függesztő pilonok jelentős részét.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.21. 10:06:04
  • [NST]Cifu
    Nem tudok róla, de szerintem létezhet. A Phalanx tűzgyorsaságát emiatt vették vissza először 3000 lövés/percre, majd a Block 1 után emelték 4500 lövés per percre. A Block 0 esetében biztosan lehetséges a folyamatos tűzcsapás a tárban lévő lőszermennyiség erejéig (989 lőszer, cirka 20 másodperc).
  • [NST]Cifu
    Ne kelljen használni. Lehetőleg soha.

De a képességek terén a környező országokhoz képest mindenképpen jelentős minőségi ugrás.
  • JanáJ
    Azt lehet tudni, hogy mi az amit a törökök gyártanak a Villámba? Meg oldható máshonnan?
  • molnibalage83
    Az M61 Vulcannal leadható sorozat hosszára van elvi korlát megadva?
  • steweee
    hali mindenki

pár éve biztosan nem jártam erre

nem vitaindítónak szánom a kérdésemet, csak kiváncsi vagyok ki mit mond

a magyar haderő fejlesztés jópár éve napirenden volt. még emléxem rá, hogy anno én azt mondtam hogy semmire nem elég a magyar honvédség

most új szelek fújnak. ki mit gondol, a beszerzések és fejlesztések mikor és mire lesznek elegek, ha neadjisten úgy alakulna hogy használni is kell ?
  • [NST]Cifu
    Trump által aláírt katonai támogatási szöveg elég érdekes megfogalmazásban, de blokkolja az F-35 és más katonai rendszerek Törökországba való exportálását. Ugyebár lassan egy éve megy a kötélhúzás, mióta a törökök megrendelték az Sz-400-as légvédelmi rendszert az oroszoktól...
  • [NST]Cifu
    Egyenlőre csak egy makett, de annak érdekes: Kínai nehéz lövészpáncélos a VT-4 export-harckocsi (kb. egy érdekes vargabetű, a Pakisztánnak fejlesztett MBT3000 folyománya, ami egy T-72 szerű származék, de már alig emlékeztet az eredetire) alvázán. A torony kb. BMP-3 szintű (olvasd: ZBD-04 torony, 1x 100mm huzagoltcsövű löveg, 1x 30mm-es gépágyú és 1x 7.62mm-es géppuska), és ami az érdekes - a test végén két kifordítható állványon két távirányított fegyvertorony, talán 20mm-es gépágyúkkal vagy 12.7mm-es nehézgéppuskákkal.

• [NST]Cifu
    Most zajlik az Aero India 2019, azért kemény, hogy pl. az IAF twitterén még csak meg sem említették a balesetet...
  • [NST]Cifu
    Érdekes nézőpontok, szó se róla, de a furcsa pont az, hogy gyakorlatilag az jön le belőle, hogy például a francia korabeli harckocsik tényleg jobbak voltak nála, sőt, néhány brit harckocsi is...
  • RatBaG #90001
  • molnibalage83
  • qtab986
    Kijavították.
  • molnibalage83
    Ezt majd a HTKA-ra is beposztolom, ha lejár a ban, hátha valakit érdekel ez a technológiai vonatkozása a dolognak, ez is az evolúció része.
  • [NST]Cifu
    Jaaa.... Így már megvan, valamiért a PRD nem esett le... :)
  • Ninju
    Nemnem. :)
    Meséltem is róla neked korábban. Azt nem tudom, hogy a repülőtéren kívül is használták e. Gondolom egy normális bőrkabát is megállította volna.
  • molnibalage83
    Pontosan erről beszélek. Nem kell INS a rakétába, ha a rávezető állomás követi a rakétát és a célt is. Erre képes volt a összes nem ESA radaros SAM, csak cserébe vagy kurva szűken láttak bármit is (SA-2/3) vagy iszonyat bonyás antenna rendszere volt, lásd Krug és Osza.

Aztán jött az ESA és problem solved.

Csakhogy az AWG-9 mecha legyezésű volt ('60-as évek...) és az első ESA radar 2000-ben került jenki vadászgépre. Viszont előtte is volt ARH. ---> INS a rakétába, ami tudta, hogy merre jár indításhoz képest, így a vadászgép tojt rá, hogy merre jár a rakéta. Az magát vitte a cél közelébe úgy, hogy vagy kapott elfogási pont számításhoz updatet vagy nem. A vadászgép küldte az MCG-vel, hogy az célpont hol van az indításhoz képest. Ebből a rakéta számolja az elfogási pontot.

Tehát az, hogy mecha legyezésű a vadászgép radar még drágábbá tette a rakétát, viszont anélkül is eszméletlen lőtáv érhető el, hogy követnéd a rakétát is.

Tudnék erre egy tök jó szembekötős analógiát mondani. :)

Nekem ez jön le. Itt írt INS-ről. Meg itt is.

Azt sem baj, ha 1 perc után 0,5 km-et téved, ez bőven elég ahhoz, hogy a rakéta jó irányba repüljön és megfelelő irányban legyezzen majd a radarjával.

Ez is beleférhetett volna a HTÖ-be, de majd updatelem egyszer. Az angolba benne lesz már. Látható, hogy ez igen fontos filozófiaibeli difi, hogy hova teszi az ember az "intelligenciát".

Nem kell befogni indítás előtt a célt. Ha képes lenne rá az AIM-54 200 km-ről, akkor nem kéne sem TWS mód, sem MCG...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.02.19. 12:35:27
  • Hpasp #89994
    Érdekes, és a számomra azért gyanús a dolog, mert léraknál egyáltalán nem volt INS a hidegháború végéig.

Dvina/Volhov/Nyeva parancsközlő távirányítású, mechanikusan legyezte a nyalábot, és követte a célt és a rakétákat is.
    KRUG/Osza/Nike parancsközlő távirányítású, külön antenna rendszeren követte a célt, és a rakétákat.
    Vega/KUB/Hawk félaktív, a rakéta (alap esetben) az indító állványon elfogta a célt.
    Patriot PAC-1/-2/Sz-300 TWM, PESA antenna tűnyalábjai követik a célt és a rakétákat is.

hidegháború után

Patriot PAC-3/NASAMS AMRAAM aktív önrávezetés, biztosan van MCG parancs, ezek a rakéták indítás után fogják el a célt.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2019.02.19. 12:10:12
  • molnibalage83
    Nem, nem fogta be. Fizikai képtelenség lett volna 204 km-ről bármi ellen. A AWG-9 örült, ha látott CM-eket 200 km-ről.

A rakéta helyzetét annak INS-e adja meg tudtommal. A rakéta tudja, hogy az indítási pontjához képest hol van. A vadászgép meg MCG-vel küldi utána, hogy a célpont hol van. Így vezeti célra a rakéta SAJÁT magát. A vadászgépnek nem kell tudnia, hogy hol van a rakétája, amit nem is tudhatott. Az ARH + ESA 2000-ig ne létezett az USA vadászgépein, akkor kapta meg az első F-15C, de az még nem volt az igazi. Lásd F-15 könyvem. Az SH volt az első igazi jó ESA radaros vadász, amin volt ARH AAM.
  • [NST]Cifu
    Műanyagmagvas PRD? Az valami gyakorlólőszer volt? :D
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.19. 11:31:29
  • [NST]Cifu
    Nem feltétlen kell a vadászgépen legyen az a radar. Pl. egy AWACS vagy újabban akár földi / tengeri radartól is jöhet a célinformáció, amit adatkapcsolattal az indító jármű továbbít MCG-ként.
  • Hpasp #89990
    Talán mert nem volt aktív radaros önirányítású rakéta akkoriban, kivéve a Tomcat-et. (gondolom ott indítás előtt elfogta a célt a rakéta feje)

Az aktív önirányítású rakétának az indítás - és jelentős idejű passzív repülés után kell követésbe vennie a célt, egy viszonylag kis teljesítményű lokátorral. (miközben a cél akár manőverezik)
    Erre való az MCG, ami esetleges forduló parancsokon kívül, megmondja a rakéta lokátorának, hogy merre keressen, illetve mekkora doppler közelítési sebességgel találja meg a célt. Ehhez viszont tudni kellene a rakéta repülési paramétereit is, a célhoz képest.
  • [NST]Cifu
    Ezzel az erővel az ESSM Mk.2 vagy akár az SM-6 is mehetne oda booster fokozat nélkül... :)