94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    talán mert amit leirtál arra nem is biztos, hogy fontos szempontok voltak, egy civil dronnal videozik az ember és a lehető legstabilabb képet akarja kihozni az éles felvételek miatt, de ennél a katonai dronnál ez másodlagos, itt a célja az, hogy 2 km-re feltérképezze a területet, hogy mi vár a katonákra.
    Fökeg ha höképet is tud továbbitani akkor , meg ugy is kiszurja, hol van élő erő a környéken. a fák felett repülve is és az se baj ha nem fix pozicioban tud állni a szél miatt, belső térben, meg nincs szél .

És ezen szempontok miatt a felbontás sem olyan fontos, mert 640x480on is pont ki lehet szurni, hogy kinél van fegyver vagy mi hol van, de kell , hogy leolvassák a cigi márkát a szájukbol.

Tehát itt annyi az egész, hogy kiküldik körbenézni 2km es körbe aztán visszajön arra a 20perc böven elég.
  • ToxiMaxi
    Az érveid kikezdhetetlenek...

1. Én már repültem ennél nagyobb szélben is drónnal és nem volt egy leányálom egyhelyben tartani még GPS hold segítségével sem, pláne nem, ha még széllökések is voltak és nekem egy nagy terület állt rendelkezésre, ha ugyanez egy szűkebb erdős területen történik garantáltan felkenődik. Nem tudom elképzelni, hogy tudja tartani a pozícióját ekkora szélben.

2. Az aksiidő olyan, mint a kocsik fogyasztása. Te sem tudod ugyanazt a fogyasztást produkálni, mint amit a gyárban. Annyi tényező befolyásolja. Ahogy írják is csak egy bizonyos sebesség mellett, tehát ha egyhelyben lebeg, akkor eleve kevesebb repidő lesz, ha szembe szélben repül eleve kevesebb repidő lesz. Nem is értem, hogy te, aki mindig veri magát a végzettségére, hogy nem tudod ezt megérteni?

3. 1024*768 és HD felbontás mellett is repültem és ég és föld volt a különbség. LOS-on kívül szűk helyeken repülni nem kis kihívás, pláne ha nincs GPS hold és mondjuk egy lightos kis szél is van.

Én nem az asztalt csapkodom, én csak a tapasztalataim alapján írtam le a véleményem (az érveid alapján gyanítom neked tapasztalatod sincs). Jó kis drón, szívesen elvinném egy körre de egy láda sörben lefogadnám, hogy azok az adatok csak marketing adatok és a valóságban minimum 10%-al kevesebbet tud.

Utoljára szerkesztette: ToxiMaxi, 2019.02.07. 13:54:04
  • molnibalage83
    1. A legkönnyebb tesztelni a szeles állítást a megrendelőnek, ezért behazudni nem érdemes.

2. A repdidő dettó, mérhető.

3. Ha megfelelő optika van rajta, akkor el vagy tévedve. Az optika is számít és nem a felbontás. Ehhez képest szutyok, nagyítóval nézett fekete-fehér CRT-t használva bombáztak szét célokat sok km-ről F-111F-fel, mert az optika jó volt, a felismeréshez elég volt a felbontás Ez meg közel megy céljához.

Szóval ez így max. asztalcsapkodós vélemény.
  • ToxiMaxi
    Elég nehéz elhinni, hogy egy ennyire kicsi drón képes ellenállni a 27 km/h szélnek és tartani tudja a pozícióját. A 25 perc repülési idő is egy vicc, amire max egy zárt csarnokban képes. 640*480-as videón sok minden nem látszik az biztos. Zárt térben semmilyen szenzoros repülés segítő nincs, szépen néz ki a reklámban, hogy végigrepül benne de ez segítség nélkül nem annyira könnyű, pláne nem egy ilyen kis felbontású kamerával.
  • Hpasp #89856
    Patriot cikk
  • [NST]Cifu
    Csak hogy milyen kihívásokra kell felkészülni drónok terén:

17 cm hosszú, 33 gramm és cirka 20 percig képes max. 2 km-es távolságon belül működni és hőkameráj is van. Hát, nem gyenge kihívás a drón-elhárítás terén...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.07. 09:46:22
  • Hpasp #89854
    szerintem legalábbis...
  • molnibalage83
    Mármint ez lenne az analógiája annak, hogy ha PAC-1-et vennénk? Ez olyan, mintha Leo2A7 helyett csak A4-et vennénk?
  • Hpasp #89852
    Ennyi erővel vehettünk volna több Leo-2A4-est is, mégsem tettük...
  • molnibalage83
    Kivonandó német EF gépek lesznek a gyakorló célok.
    Viccet félretéve, csak nem levedlett ősrégi német Patriotokat fogunk venni?
  • [NST]Cifu
    Légvédelmi együttműködés? Ez mit takarhat?!?
  • Hpasp #89849
    Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a német légierő
  • ximix #89848
    "Ez vagy megy valahova vagy jön valahonnan" :)
    link
  • qtab986

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Colt developed this rifle, the CK-901, for the Yemeni military in 2014 - which appears to be the only buyer they have found for it since. The rifle is basically an AR-15 chambered for 7.62x39mm, but uses the 7.62x51mm Colt CM-901 rifle as its base. This means that the bolt and carrier are substantially larger than standard 5.56mm types, which alleviates the durability problems encountered when converting the 5.56mm bolt to the larger 7.62x39mm case head. Many other small elements of the design were modified to suit the new chambering, including the gas vent holes in the bolt carrier and the firing pin profile. As a result, parts are not interchangeable between the CK and CM rifles.
  • [NST]Cifu
    A US NAVY felfüggeszti a hard-kill torpedo-elhárító rendszerének programját, miután 2017-ben és 2018-ban is továbbra is sok a gond vele. Az Anti-Torpedo Torpedo Defense System (ATTDS) jelenleg öt repülőgép-hordozón találhat meg kísérlet képen, és alapvetően két fő eleme van, a Torpedo Figyelmeztető Rendszer (TWS) és az Elhárító Torpedó (CAT).

A jelentések szerint a TWS a baráti hajók zajaira sokszor fals veszélyjelzést küldött, vagyis nem képes megbízhatóan azonosítani a veszélyforrásokat. Az elhárítótorpedó pedig nem volt még valós torpedó ellen tesztelve...

• [NST]Cifu
    Már a CH-53E is képes LAV-25-öt függesztve szállítani. Igaz korlátozott távolságon belül csak, nyilván a CH-53K távolabb lesz képes eljutni vele...

A CH-53K esetében elvárás volt, hogy a MAGTF (Marine Air-Ground Task Force) összes járművének szállításának biztosítása. Hogy ebből eddig mi hibázott, azt nem tudom. A HIMARS például 16 tonna körül van, talán az lehetett a kerékkötő...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.05. 15:03:30
  • molnibalage83
    És miért kellett megemelni az emelhető tömeget a dupljára? Mit fog vinni, ahol ezt ki is használja...? LAV-25-öt akarnak függesztve szállítani vele vagy mit...?

Kicsit agyatlannak érzem a specifikációt és az agyatlan elvárás eredménye is agyatlan lett.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.02.05. 14:38:16
  • [NST]Cifu
    Az US MARINES mostanság nincs éppen toppon a beszerzései terén, az F-35B esetében ugye nemrég kiderült, hogy a sárkányszerkezet a leszállított gépeknél a vártnál rövidebb élettartamot biztosít, így vagy nagyjából a tervezett repülőórák harmada után selejteni, vagy átépíteni kell őket. Mindezt ugye egy eléggé rögös fejlesztés és hadrendbe állítás után.

Helikopterfronton most a CH-53K King Stallion legalább ekkora fiaskónak igérkezik. A 2000-es évek közepén a kiöregedő CH-53E-k kapcsán került kutyaszorítóba a tengerészgyalogság. Az első elképzelés szerint átépítették volna őket nagyobb teljesítményűre, de több okból (például a sárkányszerkezetek állapota miatt) erről letettek. Némi vargabetű után oda jutottak, hogy egy, a CH-53E-nél jóval nagyobb teljesítményű utódra lenne szükség, ami a CH-53E alapjain születne, ám valójában egy szinte teljesen új helikopter. Ez lett a CH-53K. A tervek és a 2006-os megrendelés szerint 156 gépet kaptak volna a bőrnyakúak 18,8 milliárd dollárért, és 2021-re mindet le is szállították volna. Az elvárások között kétszeres teherbírás, nagyobb hatótáv és nagyobb belső raktér (hogy elférjen benne egy HMMWV) is szerepelt. Egy évvel később a rendelésállományt felemelték 227-re, az IOC-t pedig 2015-re ütemezték.

Csakhogy 2010-re nyilvánvaló lett, hogy ezt nem tudják tartani, a fejlesztésnél kiderült, hogy a "felfújt" CH-53E koncepció korántsem olyan egyszerű, túlsúlyos lett a terv, miközben a hajtóanyag kifogyásakor túl sokat vándorol a súlyközéppont. Drasztikus áttervezésekre volt szükség, így az IOC-t eltolták 2018-ra. 2012-ben viszont még mindig csak a földi teszteknél tartottak, és egy évvel később a megrendelésállományt 200 gépre csökkentették, közben viszont megrendeltek 4db tesztpéldányt.

A 4 CH-54K prototípus

A teszteléskor egy sor gyártási hibás alkatrész hátráltatta a munkát, éves csúszásokat okozva, a 2015-ben kezdődött repülési tesztek újabb problémákat tártak fel, amelyek miatt a protogépeket át kellett építeni. A tehertesztelést csak 2018 márciusában tudták sikeresen végrehajtani, 16.3 tonnát vitt el az egyik tesztgép a géptörzs alá függesztve. Májusban pedig már az első sorozatpéldányt is átadták, és további 18 gép építése volt folyamatban. Mindezt úgy, hogy menet közben új problémákat tártak fel, például a gázturbinák égéstermékét a rotorlapátok a szívónyíláshoz terelték, a hajtómű erőátviteli rendszere a vártnál sokkal rövidebb élettartammal bírt, illetve a farokrotor és áttelezése is fáradásos jeleket mutatott.

Itt tartunk most, noha már két gépet átadtak, a leszállítási ár is 122 millió dollár körül mozog, amit a Sikorsky és az USMC azzal véd, hogy a valós sorozatpéldányok már "csak" 87 millió dollárba fognak kerülni. A teljes program költségét jelenleg 25 milliárd dollárra becsülik, ez 200 gép esetén ugye 125 millió dollár per darabra jön ki, de a mostani csúszás miatt az USMC kénytelen újabb összegeket költeni a felmerült problémák megoldására, ami feltehetően tovább növeli az árat.

A típus közben két helyen is megrendeléséért küzd, Németország cirka 40 darab, Izrael pedig 20 darab nehéz szállítóhelikopter beszerzését fontolgatja, mindkét esetben a CH-47F Chinook a CH-53K konkurense...
  • aksurv2
    Inkabb ahhoz van köze, hogy milyen a vezetés szerkezete. Lásd. Sztálin egyhetes cselekvokeptelensege a német támadás után közvetlenül.
    Minel nagyobb au autonómia az egyes szinteken annál kevésbé hat.
  • ximix #89841
    Ez a város bénítás érdekes dolog, de pl: Irakban zajlott az élet, hiába volt majd hetente robbantás valahol.
    Az ember egy idő után immunis lesz a fenyegetésekre ha nem tud ellene tenni, a kenyérért elkel menni ..
    A sebezhetőség összefügg a jóléttel és a biztonságérzettel, minél magasabb e két szint annál nagyobbat "szól",
    ha mindent boltból veszek és a boltban mindig van ezért otthon minimális a tartalék, akkor egy bénítás,
    nagyot tud szólni, ellenben egy egyszerű pl afrikai országgal szemben.
  • aksurv2
    De. Az ilyen támadás oknak pont ez a célja. Az szerencse, hogy az ilyen szintű tamadasokhoz állami akarat és lehetőségek kellenek, ennek pedig még vannak a kozvetkezmenyei adott államra illetve, okos felderítéssel tudomást lehet szerezni róla.
    Magyarország ellen bármilyen ilyen jellegű támadásnak egy általános egész Európára kiterjedésű súlyos válságnak kéne az alapjának lenni.
    Egyrészt mert komoly okának kell lennie, hogy ilyet egy állam bevallaljon, illetve kell valami korlátozza a viszont valaszt.
  • fonak
    Azért ez csak a hatóságok reagálása miatt bénított le egy várost. Háborús helyzetben nyilván nem így működne.
  • aksurv2
    Úgy gondolom Izraelen kívül a világ összes országa különböző mértékben, de nagyon sebezhető egy összhangolt pszichologiailag, taktikailag jól megtervezett támadásra. És bízok benne, hogy akik ez dolga itthon, azok elgondolkodnak az ilyen forgatokonyveken.
  • molnibalage83
    rgr
  • aksurv2
    Kivezenyeltek. Házról házra kutatták át Bostont azért tartott addig.
    Van egy elég jó hbo film róla érdemes megnezni.
  • molnibalage83
    Bocs, de ez nem háborús helyzet volt. Ha kivezényelnek egy dandárnyi NG-t akkor szerinted ez meddig tartott volna?

A közszolgáltatások talán álltak? Nem volt se áram, se víz, se Internet, se semmiféle telekomm?

A szezont tetszik keverni a fazonnal.

Most hirtelen meg egy milliós város utána meg a USAF logisztikája került elő. Ez meg hogyan jön a fentihez? Sehogy.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.02.05. 11:21:07
  • aksurv2
    Kettő darab ember egy szem ruger pisztollyal és pár kuktaval és csobombaval 5 napra lebenitotta Bostont. Kijarasi tilalom senki sehova.
    21 éves nulla képzettségű egyetemisták voltak. Ha valamiről semmit nem tudsz óvatosan szólj hozzá, gondolom még nem beszéltél olyannal akinek ez a szakmája.
    Egyébként idézett hozzaszolas mellett volt ott egy 24 éve repülő műszerészként dolgozó foszer hozzaszolas a is. Annyit mondott polgarhaboru esetén 3 hónap alatt földön lenne a teljes air force annyira kenyes és kihegyezett az alkatrész ellátás. Szerintem ért hozzá.
  • aksurv2
    Románok rohejesen könnyedén elfoglaltak az országot. Ezt bármikor most is meg lehet tenni, főleg a lebenitjak a vezetést.
    Ehhez jelenleg is elég nagyjából egy gyalogsági század tuzerejevel, AT..50 sniper stb. rendelkező, de sf képzettségű emberek. Ők könnyedén kiiktatnák itthon a katonai politikai vezetést. Kizartnak tartom hogy a szemelyvedok ki tudnának védeni egy jól megtervezett szakaszereju panceltoros rajtautest.
    Onnantól leall minden.
    A jól képzett 3000 ember az nem sereg hanem az egész ország. És jellemzően a rendőrség embereiből áll. Tehát TEK MEKTA + Bercsenyi es azon kívül pár szazad ha elég jó a lokal pk. A MH nak jelenleg NINCSENEK jól képzett alakulatai, olyannyira hogy a magyar honvédségben egyszerűen nincs lokikepzoi beosztás. A Bercsenyin kívül még egyetlen egy olyan loveszetet nem láttam ami kicsit hasonlított való világhoz.
    Pár hónapja lőttem együtt katonákkal egy nem túl nehéz feladatot. Egy jellemző kérdés gyerekek ebből nem lesz baj? Amikor valaki látta a lokeszseget. A katona gyerek meg szegyenkezve mondta évi egy loveszetuk van.
    A szerb kalasok , ha karban vannak tartva tökéletesen működnek. Én már lőttem 1945 ben gyártitt thomsonnal és más régi fegyverrel is.
    Itt mindenki meg van szédülve hitechtol csak arról feledkezik el, hogy ugyanezen a fegyverek 25 éve vérbe borították a Balkánt.
    Tehát egy sf paralizaló akció kombinálva egy ISIS jellegű raiddel a MH mai állapotában kezelhetetlen lenne.
    A jóval erősebb Iraki hadsereg se tudott vele mit kezdeni.
  • molnibalage83
    Vagy még arra sem. 5 db ember legfeljebb néhány trafóállomásnak baszna oda, de tudtommal pl. a víz közművek központjait őrzik.
    Nagyon be kell lenni rúgva, hogy valaki akkora marhaságot mondjon, hogy 5 ember megbénít egy több milliós várost. Még egyes közműveket is legfeljebb lokálisan zavarnak meg. A közúti forgalmat és a vasútit meg aztán tényleg nem. Mit csinálnak egy vonattal? Vagy majd az első bátor buszvezető mikor nem fogja elütni a sarkon az embert?

Édes istenem...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.02.05. 11:03:54
  • Gunslinger
    A rákötözött középiskolásokat úgy érti, hogy nem mernek majd rájuk lőni BTR-el, nehogy baja legyen a gyereknek. Asszem ennyi járulékos kár beleférni, ha az a veszély állna fenn, hogy százszor több áldozat van kilátásban.

Az 5 emberes város megbénítást viszont én sem értem, egyetlen ember is elég, ha a város központban felrobbant egy pár tíz kilotonnás atombombát...az a város utána tuti megbénul.
  • fade2black
    Románok NEM "10.000es hadsereg".
    Második sor értelmetlen.
    Szegedig NEM nagy terület. A 15-30éve fent van ak padláson 10.000főnek meg végképp nincs értelme. Ez pont annyit ér mint ha Szegeden kiosztanak 10.000AKt. Illetve az 100*többet mert lokális terep, hazai lakosság támogatása és sehol nincs meg a támodásoknál szükséges 3:1.
    De amúgy se értem mi ez a leszednek 10.000akt padlásról dolog. Ezzel akarsz nekimenni egy hazai terepen mozgó 6.000es jól képzett reguláris erőnek? Értem én, hogy ez a szám nagyon kevés de ez legalább tényleg képzett. Tudom a BTR szar, de mi ellen? Mert a 14.5 mocsingot csinál a "par középiskolai gyereket rakotozni az autókraba". A T-72 is szar és a METIS se a csúcs ATGM és Gripenhez sincs (valószínűleg) nagy mennyiségben CASt... adó fegyver... de "beul a verda" meg "par középiskolai gyereket rakotozni az autókraba" és elmegy Szegedig után jól teszi, ha tövig nyomva vissza is megy, mert nem tudom mire képes az "autóra kötözött középiskolás" a fenti reguláris erő ellen de a tippem, hogy meghalni.

"az USA egyik legnagyobb városát megbenitani 5 embernek."
    Mit szedsz? De ha jozanul is ez van akkor nálad is nagy bajok vannak. btw nem tudom mit jelent a megbénítás, de mi elfoglalásról, megszállásról beszélgettünk. Nem, nem tud 5ember elfoglalni egy Budapest méretű/lakosságszámú várost. Egy kis részt esetleg meg tudnak bénítani. Amíg ki nem ér a legközelebbi swat team. Erre képesek.
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    Bocs, de itt azért már röhögnöm kell.

2018. nov. 5. - CHICAGO — Chicago is one of the few big cities without a police SWAT team that responds to emergencies around-the-clock.

Ja persze, meg USA-ban nincs fegyveres civil. Ja, de...
  • aksurv2
    Románok. Könnyedén.
    Tisztázzuk teljesen fejéhez az ország.
    Gyakorlatilag képtelenek lennék bármittenni az ellen ha mondjuk ha mondjuk 10 000 szerb eloszedi a padlasrol az akt beul a verda a, máj d egy oszlopba elhajt mondjuk Szegedig.
    Eleg par középiskolai gyereket rakotozni az autókra és onnan már arramenbekamerre akarnak.
    Ha okosak akkor össze kombinaljak s egységek tamadasaval tökéletesen tudnak paralizalni a magyar vezetést.
    Mosult 500 ember foglalta el.
    Egyszer egy amerikai ellenallasrol szóló beszélgetésben olvastam egy volt sf hozzaszolasat. Egyszer sörözes közben haverjai al leltek hogy vajon mit tudnanak tenni egy amerikai nagyvarossal.
    Chicago ismertek mindannyian. Egy laza sörözés alatt kiraktuk hogyan lehetne az USA egyik legnagyobb városát megbenitani 5 embernek.
    És olitthon se fegyver se képzés nincs az ellenállásra viszont vantobb száz év birkanak nevelés.
  • fade2black
    Pontos szám nincs de 5000-7000 közt. Én nem értem, hogy ide járó, htvel foglalkozó ember, hogy gondolhatja azt, hogy 10.000es hasonló szinvonalon mozgó hadsereg, hogy foglal el (és tart meg) MOméretű 5000-7000 katonával rendelkező országot.

btw ha 0 főt vesztenek miközben elfoglalják az 5000-7000fős hadsereggel rendelkező MOot akkor 1000 lakosra fog jutni egy darab katona.

A felsorolt helyi konfliktusokat meg ne keverd ide. Ott a lakosság egy jelentős része támogatta, támogatja, hogy elfoglaják, néha kissebb, de sokszor komoly külföldi segítséggel. Szó nincs arról, hogy ország vs ország háborúzott volna.
  • [NST]Cifu
    Még egy kis tengó:

A kínai haditengerészetnek jelenleg 9 vagy 10 SSN (nukleáris meghajtású vadásztengeralattjáró) egysége van, ezekből három még az 1960-as években tervezett Type 091 (Han) osztályú egység, amelyek már reménytelenül elavultak (ehhez képest egyébként az ötödik Type 091 még 1991-ben lett csak átadva). Utódja a Type 093 (Shang) osztály, ez egy nagyságrenddel modernebb, de még mindig csak az 1970-es évek legelejének amerikai tengeralattjáróihoz mérhető (Tresher-osztály). Hogy öles lépésekkel fejlődnek a kínaiak, azt jellemzi, hogy a Type 093 család három alcsaládra bomlik:

Az első alváltozatból kettő készült (407 és 408), 2002-ben illetve 2003-ban bocsátották vízre őket, de csak 2006-2007-ben kerültek hadrendbe, ez alapján feltehetően sok probléma volt velük.

A Type 093A alváltozatból egyetlen példány épült (414), ezt 2012-ben bocsátották vízre és 2015-ben került hadrendbe. Az egyetlen látványosabb különbség a Virginia-osztályhoz hasonló ívelt átmenet a hajótest és a torony között.

A harmadik alváltozat a Type 093B, eddig 3 példányt figyeltek meg belőle (414, 415 és 416). A korábbi altípusok nagy hátránya volt, hogy nem rendelkeztek vontatott szonárral (amit pedig nyugaton már az 1960-as évek végén bírtak, és a szovjetek is megoldották az 1970-es évek végére). A Type 092A SSNB rakéta-hordozó tengeralattjárón már megfigyelték a szovjet Delta III. osztálynál használt megoldást, feltehetően ez került a Type 093B osztályba is. Az első időkben egyébként az új altípusról kikerült képeken csak a torony mögötti púp volt feltünő, amit sokan függőleges rakétaindító tubusoknak könyveltek el. Ez azért valószínütlen, mert a tengeralattjárók hossza nem változott, márpedig egy ilyen beépítésnél ez azt jelentette volna, hogy a tubusok valaminek a helyére kerültek. A megoldást egy 2018 januári fotó hozta el, amely az egyik Type 093B egységet felszíni menetben kapta el, hátulról:

Jól látható, hogy a felső oldalkormány tetején ott van a vontatott szonár kivezetése, és az 'úszó' háza, de feltehetően a kábeldobot és a kábelt mozgató mechanikát nem tudták elhelyezni a meglévő helyeken, míg a szovjet megoldást, a csepp alakú házat a felső kormány tetején nem vállalták be valamiért.

A megoldás annyira hasonlít a Delta III. féle megoldásra, hogy szinte biztos, hogy annak tökéletes másolatáról van szó, ennél a megoldásnál a szonár maga 90-270 méter hosszú lehet, amit 500-700 méteres műanyag kábel húz. A kábel maga pozitív felhajtóerejű, tehát igyekezne a felszín felé, de kábel végén lévő úszó súlya és kialakítása az, ami nagyjából a tengeralattjáró mélységében ússzon a szonár maga. A megoldás előnye, hogy így elkerüli a hajócsavart, így nem fenyegeti az a veszély, hogy a hajócsavarra tekeredjen.
  • fonak
    Tízezres hadsereg is simán el tud foglalni nagy területet, ha nincs komoly fegyveres ellenállás. Magyarországon pl. van pár ezer tényleges katona (a pontos szám gondolom titkos), tartalékos rendszer gyakorlatilag nincs, tízezer fegyveres simán elfoglalhatná az országot technical-okkal is akár.
    Lásd a helyi konfliktusokat az utóbbi időben, Irak, Szíria, Donbász, ott sem százezres létszámú hadseregek foglaltak el Magyarországnyi területeket.
  • [NST]Cifu
    Egy kis tengó:

Először is egy némileg meglepő fotó, igaz nem mai (2013-as), az U-36 vízre bocsátása előtt készült:

Ugyebár a tengók hajócsavarjait (sőt, sokszor még az orrrészt is) le szokták ponyvákkal vagy valami más módon takarni a kíváncsi szemek elől. A németek nem tették ezt az óvintézkedést meg, így nagyszerűen lehet látni egy áramlásjavító megoldást a hajócsavar végén. Ennek feladata a hajócsavar tengelye mögött keletkező kavitációs jelenség csökkentése. A megoldás nem új - a civil hajózásban is már közismert alkalmazása, ahol viszont inkább olyan megoldást használnak, mintha egy apró hajócsavar lenne maga a hajócsavar lapátjai után, így csökkentve a zajszintet és növelve a tolóerőt (nagyjából 5%-al, ami valójában abból fakad, hogy a kavitáció nem "húzza vissza" a hajót).

Ezzel együtt némileg meglepő, hogy ezt így közszemlére tették...

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2019.02.04. 12:17:00
  • molnibalage83
    Airlinernél kisebb dolog komoly kárt nem tud tenni semmi Pakson, az is inkább csak a trafókertben és a vízkivételi műben.

Azt is megnézném, hogy ki és milyen hamar adna tűzparancsot bármi lelövetésére...
  • savaz
    Szerintem a csapatok es a repuloerok vedelmen kivul a Tisza es a Duna hidjai lennenek a mindenkeppen vedendo objektumok. KB az az egy dolog tudna jelentosen korlatozni a hazai es az esetlegesen beerkezo szovetseges csapatok harcbaveteset. Budapest vedelme ebben az esetbem azert indokolhato, mert ott van a duna hidak tulnyomo tobbsege. Paksot is lehet vedeni, de konkretan terrorizmus ellen, bekeidoben.