Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A C-130-cal való szállíthatóság pedig azt jelentené, hogy egy teljes dandár minden eleme légiszállítható, tehát a dandár nagyon gyorsan telepíthetõ bárhova a világon.
A Strykernél fontos követelmény volt, hogy a benne szállítottak a szokásosnál hosszabban õrizzék meg harcképességüket (magyobb mennyiségû víz, élelem, lõszer, egyéni felszerelés és egyéb "luxuscikkek"), a Strykernek nem egyszerû jármûnek kellett lennie, hanem "élõhely 8-10 ember részére. Többek közt ezért is lett olyan böszme nagy dög.
A védettséget a kézben könnyen szállítható, tömegesen elterjedt eszközök ellen próbálták belõni, ez ugye KE eszközök esetében kb. a 14,5-es gpu., CE esetében az RPG-7 (ill. SZPG-9 esetleg). A nagy térfogat és az elõírt védelemtermészetesen nagy tömeget szült így a légiszállítás és az úszás csorbát szenved. Ha lesz majd rajtuk megfelelõ aktív védelem akkor egészen jó eszköz is lehet belõle.
A sok kritika mellett sok pozitív visszajelzés is érkezik, az idõ meg majd eldönti, hogy mi lesz vele.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Per pillanat az SBCT-k szekerét két dolog tolja, egyfelõl az FCS körüli kérdõjelek (kapnak-e rá elég pénzt), másfelõl a tény, hogy ott van a jármûcsalád, használni kellene.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A Stryker abból a szempontból jó, hogy tényleg egy nagyságrenddel biztonságosabb egy Strykerben vinni 9 katonát, mint két HMMWV-ben, vagy egy teherautóval. Hogy gazdaságosabb-e, ezen már lehet vitatkozni, mert a Stryker árából például három Dingo jön ki, ami alapvetõen hasonló védelmi fokkal bír (rácspáncélzatot nem számolva) a lövedékek és az aknák ellen.
Nem ér fel egy IFV-vel egy Stryker ICV, de végülis nem is azzal azonos az elvárás vele szemben.
Majd csak kiderül errõl is valami egy idõ után.
Itt egy Rheinmetal hírújság, amiben szóba kerül a rendszer. Persze semmi lényeges.
Az IBD esküszik arra, hogy nem használ sem repeszt, sem robbanást, de energiafegyver nem lehet, hiszen a rendszer mûködéséhez nem szükséges sem komolyabb energia (szilárdtest lézer), sem kémiai üzemanyag (kémiai lézereknél). Szóval a kérdés az, hogy mivel mûködhet. A hivatalos megfogalmazás "directed energy", és azt hangoztatják, hogy nem "explosive projectile". A feltételezések szerint egy irányított robbanásról lehet szó. A CE fegyvereknél ez ugye nem is annyira meglepõ, de a KE fegyverek esetén decens kis robbanás lehet, ha mondjuk egy hk. lövegbõl kilõtt nehézfém magvas APFSDS lövedéket is képes elhárítani.
A Thales rendszere állítólag az IBD rendszer továbbfejlesztése (közös fejlesztésnek indult, aztán különváltak), a neve SHARK, és hasonlóan mókás varázscsapással mûködik. Az külön mókás, hogy a svéd SEP programba is bele van integrálva...
SHARK prezentációs videó. Az elsõ lassított fényképfelvételen úgy tûnik, mintha egy szúróláng szerû robbanás indulna a kép bal alsó részérõl. Valószínûleg ebbõl következtetnek arra, hogy irányított robbanás lehet a kulcs...
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
14,5 mm pancel. Ak-tol azert megved?😊
Hat nem tudom, lehet nem orulnek, csak ezzel lennenk felszerelve (bar a semmitol jobb). Ezt nem akarjak az amik lecserelni? Ha jol lattam ok sem elegedettek vele. Legalabb van eselyunk, hogy ingyen ideadjak 😊
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
A CV9040 kellemes járgánynak néz ki amúgy. A SteelBeast ProPE-ben ismerkedtem meg vele igazából, ott nagyon gyilkos kedvezõ pozícióból használva.
Imageshackról ne linkelj képet plz, mert nem fogja látni az, akinek nincs a böngészõ cache-ben - Cifu
Ezt így nehéz megfogni. Harckocsival minden téren konkuráló jármûvet nem, ez biztos. Vagy a passzív védelem (páncélzat), vagy a terepjárás/mozgékonyság, vagy a tûzerõ, de hogy minden téren egyenrangú legyen, az fából vaskarika.
Amit meg lehet csinálni, hogy páncélozott gumikerekes jármûre raksz aktív védelmet, és mondjuk egy szerényebb lövegett. A Stryker MGS ezt az elvet követi, egy 105mm-es löveggel, egyenlõre még aktív védelem nélkül.
A másik lehetõség, hogy a pct. rakétákhoz fordulsz tûzerõ terén, megvan a maga elõnyük, helytakarékosabbak, bizonyos feltételek mellett hatékonyabbak is. De drágábbak, olyan 50.000-80.000 $ egyetlen rakéta...
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Viszont uj hatterkepem van. Koszi 😊
A lentiekbol leszurve, akkor az MH kidobjuk a lanctalpat politikaja totalis csod, mert gumikerekesbol nem lehet megfelelo jarmuparkot osszerakni ugye?
Elvben igen.
Valahol nem lattatok CV90+reaktiv kiegeszitos kepet? Megneznek egyet 😊
Reaktív kiegészítõ alatt mit értesz? Reaktív páncélzatot? Mert olyat nem nagyon. Az alant említett aktív védelmi rendszerrel már más a helyzet.
Kép 1. @ Wikicommons
Kép 2. @ Wikicommons
Sajnos mar letoroltem a "visszatekerostvrol", igy nem tudom pontositani a datumot, az agyam meg rovid 😞
Akkor ezek fenyeben egy CV90120 fel tudna venni a kuzdelmet egy MBT tamado ekkel?
Leo 2 nel pont a fenntartasi koltseg nagy, de tenyleg durva, hogy a CV90-el gyakorlatilag egy arban van.
Valahol nem lattatok CV90+reaktiv kiegeszitos kepet? Megneznek egyet 😊
Gumikerékkel léteznek különféle jármûvek, jármûcsaládok, de a fõ probléma általában a védelem és a terepjárás. Huszon tonna felett a gumikerék már inkább átok mint áldás a terepjárás szempontjából, ezen tömeg alatt pedig komolyabb páncélzatott felapplikálni nem nagyon lehet...
Ez az igazi
Igen, a lanctalp nagyon ellenseges, de akkor talan egy Centauro-hoz hasonlo jarmu lenne az igazi, de az csak tank destroyer. Nem tudom letezik-e CV90hez hasonlo jarmucsalad csak gumikerekkel. En nem lattam, csak egy feladatkoru jarmuveket. De Cifu majd megmondja 😊
Változattól függõen napi árfolyamon olyan 1.1-1.4 milliárd. Anno azt hiszem a Belgák (vagy Hollandok, a fene tudja követni már ^^) ajánlottak 700 millió környékén Leo2A5-ösöket állítólag.
Bar nem tudom MBT szerepkorben mennyire tudna jeleskedni. Azert a 120as agyu onmagaban keves. Egy tamado eknek kell a pancelvedettseg.
A védettség több pontból áll össze. Ennek csak egyik fele a páncél vastagsága, legalább ennyire fontos a felderíthetõsége/észlelhetõsége, a mérete (nem véletlen, hogy az oroszok mindig az M1A1 / Leo2 mellé odarajzolják a T-80/T-90-et is, hogy látni lehessen mennyivel kisebb/alacsonyabb, mennyivel kisebb a befoglaló mérete szembõl). E mellé még jön az aktív védelem is, illetve az, hogy õ mennyire hamar képes az ellenfelet felfedezni. Hiába vagy überjól védve, ha az ellenfél vesz elõbb téged észre...
A CV90120-T esetén a védelem nem a páncélnál, hanem a kisebb befoglaló méreteknél kezdõdik. Ezen kívül komoly optikai és infravörös érzékelõ került rá, továbbá lézerbesugárzás-jelzõk. A "hard kill" védelemrõl az IBD/Thales közös fejlesztésû aktív védelmi rendszere gondoskodik, ez 26 részelembõl áll, mindegyik részelem két saját érzékelõvel bír, és 45°-os lefedetséggel. A beérkezõ CE vagy KE lövedéket 1-3 méterre semmisíti meg a harckocsitól, tisztán robbanással, repeszek nélkül. A "soft kill" védelem pedig a ködgránátvetõkön és a kipufogóba fecskendezett gázolaj segedelmével elért füstfejlesztõn túl egy 'vízpára' rendszert takar, amely elrejti a jármûvet az infravörös érzékelõk elõl pár másodpercre (ami épp elég egy infravörös követésû rakétának, hogy elveszítse a célt).
Jol sejtem, hogy ennek a pancelja max 7,62-estol ved meg?
A CV90-esek alaphangon 14.5mm-es AP géppuskalövedékektõl védenek körkörösen, kiegészítõ páncélzattal a szembõl érkezõ 30mm-es APFSDS gépágyúlövedékektõl.
Maga a páncélzata a gyengéje, de állítólag a sima cv90-hez képest megerõsítették a cv90120 páncélzatát, és ha jól tudom van lehetõség reaktív páncélzatost is rá tenni.
Nekem szimpi a cucc, és szerintem nem lenne rossz.
Viszont ilyen kis országoknak, mint Magyarországnak ideális lenne a logisztika miatt cv9030&cv90120 kombó. Fenntarthatósága is kedvezõ lehet, mivel legalább fele akkora könnyû mint egy átlag tank, és három személyzet szintén elegendõ a mûködtetéséhez.
De visszatérve ha tényleg drága akkor esélytelen, és a lánctalp se népszerû a honvédségnél.
(Nálunk mondjuk már most sem él, szóval megelõztük a világ vezetõ haderejeit...)
Viszont hosszutavon ez lehet visszajon. Nem tudom mennyire szervizigenyes, mennyibe kerul az alkatresz, de mar eleve az, hogy logisztikailag 1 fajta aklatresz kell, nagyon sokat dobna rajta.
Bar nem tudom MBT szerepkorben mennyire tudna jeleskedni. Azert a 120as agyu onmagaban keves. Egy tamado eknek kell a pancelvedettseg.
Jol sejtem, hogy ennek a pancelja max 7,62-estol ved meg?
A fõ "probléma" a CV90120-al az, hogy nem olcsóbb annyival mondjuk egy Leopard 2A6-osnál, hogy alaphangon komoly alternatíva legyen. A fõ ereje abban rejlik, hogy azon országok, amelyeknek CV90 alapú IFV / SP-AAA / stb. jármûvei vannak, azok egy teljesen azonos alvázú jármûvet tudnak harckocsiként bevetni, ami komoly logisztikai elõny (azonos erõforrás, futómû, hajtáslánc, közös alkatrészbázis, stb.).
A másik fele, hogy azért valamilyen szinten nemzeti büszkeség is. A Szlovének oda és vissza büszkék a "saját" Valuk PSZH-jukra. Pedig valójában az Osztrák Pandur némileg módosított változatáról van szó... De az övék, és erre nagyon büszkék...
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD