Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!

Tudja valaki hogy a Pápára települõ C17-esek vagy mik milyen feladatot fognak ellátni.
Az oké hogy logisztika, de miért jó 3 gépért egy repteret üzemeltetni?
Amúgy a C17-esek mit szállíthatnak? Már jármûvet. :-)

J
csak válaszoltam. És halkan jegyzem meg, hogy ti vitétek el offba

Én is aszittem..

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Ez még mindig HT topic...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

És végül amcsiék valóban nem jobbak, de az oroszok hozzánk képest ég és föld..
Kultúrában, mentalitásban stb. Elég a szerbekre gondolni, mint a legjobb haverjukra...
az igazi szlávokat ( mint a szerb, orosz)nem kell utálni, de jóba se kell lenni velük. Kiszámíthatatlan népek akik legtöbbször agresszióval ügyeskednek, és nem hálálkodnak semmiért. Hasonlóak a románokhoz ( mondjuk azok fõleg sunyiságba jeleskednek)
Visszatérve usa egyfajta illuziót fenntart, és többnyire a háttérbõl ügyeskednek, de velük valamilyen szinten lehet tárgyalni. Ezért elõnyösebb velük haverkodni

szal már nem a régi idõk vannak amikor sztálin elvtárs volt az isten mindenki szemébe 😊

ez most nekem szólt? ki mondta hogy nem vagyok szakértõ? 😄

Egyébként szerintem nincs lebecsülés csak a kiégett öregekbe még benne van a szocializmus komcsi isten agymosás metódus. Az oroszok nem gyengék, de nem is erõsek, hogy az egész világ ellen ennyire járjon a szájuk.

Pluskast
Valami olyasmit hallottam - asszem pont itt az sg-n volt róla cikk - hogy az EU újra foglalkozik a szénkitermelés kérdésével. Na de ez már nagyon off topic😊)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Nem a második világhábrúról beszéltem hanem a hidegháborúról😊

degenerator
nem ismerem konkrétan a helyzetet, de jelenleg németországban a szénkitermelés erõsen le van építve, mert pár éve úgy gondolták, az afrikai szén olcsóbb (azóta persze feljebb mentek az árak). nos, azon tanakodnak/tanakodtak a német szakértõk, hogy megéri e újraínditani a kitermelést, vagy hagyni az egészet úgy, ahogy van. hozzá kell tennem, 5-10 éven belül eltûnnek a tapasztalattal rendelkezõ szzakemberek, a gyakorlati tudás elvész, új mérnököket már nem képeznek.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

bardocz
Akkor meg nem kapták sehonnan,hanem fogták és legyártották<#smile>
Pluskast
Na de ez elvileg ki van építve. Mármint 1945-1990-ig valahonnan csak kapták az olajat meg a földgázt nem? Gondolom az amcsiktól jött az óceánon keresztûl.

Bardocz: De igen.

bardocz
Nem a 2. VH-ban csináltak szintetikus olajat,aztán azzal hajtották a gépeket?
degenerator
de ki is kell építeni addig a kitermelõ/feldolgozó részt.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Pluskast
Nem tudom de mondjuk a hidegháború alatt Németország nem a ruszkiktól kapta sem az olajat sem a földgázt. Szóval ha akkor meg tudták oldani.... Nem hinném, hogy háború esetén nem lennének rá képesek.

degenerator
én alapból nem látok semmilyen esélyt egy háborúra, csak meg akartam értetni végre vele, hogy szimbiózisban él az orosz, és az európai.

és a stratégiai tartalék kitartana pár hónapnál tovább (ezt tényleg nem tudom, nem kötekedés.)

Molnibalage
Ezt a kérdést már máshol is feltette egy ugyanennyire tájákozatlan ember mint te. Tudod van startégiai tartalék. Ész az orosz állam meddig bírná pénz nélkül?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
a német/állam hadsereg meddig üzemelne az olaj/földgázcsapok nélkül?

Hatásos. Nem mintha az orosz hadsereg elbírna az ukránnal, vagy bármelyik nagyobb NATO tagállaméval. Az a helyzet, hogy a rettegett orosz hadsereget egyedül a Németek is laposra vernék. Nem beszélve egy közös NATO fellépésrõl.

degenerator

qtab986
Valahol halottam,hogy az F-35 Lightning II-nek a testében hagytak üres helyet a tervezõk,hogy majd a jövõben kitalált új eszközöknek legyen helye.Mekora helyet hagytak és hol?Hagytak az F-22 Raptor-ban is?

30 napig nem linkelehetek ide cikket? Bravo
Szóval nem várható hasonló motorok (ld.alább) megjelenése a harcijármûvekben /pszh, tank/ ? Agrárországban pedig ideális volna...
Biodiesel - 550 LE - 1300 Nm - inimini fogyasztás
http://www.a5.hu/cikkek/1/27922.shtml

Szent Haba-kukk

izraelben van légvédelmi lézer fegyver /nemtom lehet-e azt lézerágyunak hivni/. Fõleg a palesztin meg dzsihad aknagránátok ellen, meg sorozatlövök ellen hasznáják. Hatékonyságáról fogalmam sincs, ott ritkán van rossz idõ szóval gondolom jól muzsikál;

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Pontosan nem tudom.

leonforce
Balazs!
kicsit el vagyok maradva..
most olvastam vhol hogy amit lengyelo.-ba telepitenek elfogo raketakat silokbol indulnak..?
van ilyen..?mifele..?

Seven-Four-Seven--Heavy

a.carkey
Bocs, nem ezt írtam.

A medve nem játék.

Molnibalage
"Lett több száz lekonzervált Szu-27 , Mig-29 vadászrepülõgépek..."

Mármint szétrohadó gépekre gondolsz? A repterek állapotáról nem is beszélve..
----------

"Oriási értékü haditechnika ment kárba"
Na ez igaz. Bár köztük igen sok már akkor is reménytelenül elavult volt.
----------

"Mondjuk azon csodálkozok hogy az USA miért nem dobja oda mondjuk olcson , vagy katonai támogatásként a levedlett haditechnikáját az USA hû államoknak mint az egykori Szovjetunió és annak egykori szövetségesei az afrikaiaknak , araboknak stb"

Szó se róla, de nem levedlett technikát adatk oda. '73-ben A Kub a zsír új hipermodern cucc volt és volt araboknak is. Vietnamban Dvina dettó ugyanaz. T-55 '56-ben szintén. Szó sem volt ott semmiféle levedlett cuccról...
----------

"Pedig volna tucatnyi M-60 harckocsik , M-113-as PSZH-k , sivatagban pihenõ F-16A-k . Pedig ezeknek egy pár ország örülne mint majom a farkának."

Ez mind szép, de M60-as hoz már nincs alkatrészgyártás. Odaadná a jenki, de support nem lenne hozzá. Nagy ország ki tudná építeni ezt, de az meg nem M60-at rendszeresít...

F-16A-t meg azért nem ad, mert a C verzióval sok eleme közös. Azokból szerelik ki amik ott vannak lekonzerválva. Még F-111 is van ott, pedig a USAF 15 éve nem használja, de a ausztrálok még igen. F-16A ma már nem kell senkinek. Az ma már elavult, ahogy az alap M60 is.

Hober Mallow
Én nem hiszem hogy túlságosan megrengetné az orosz gazdaságot ez a kis háborúzás😉Marad még ott pénz bõven fejlesztésre😊

a.carkey
Nézd, 1917ben a ruszki elektromos mûvek, a legnagyobb gyárak, cégek, mind külföldi (fõleg francia és brit) kézben voltak. El nem tudjuk képzelni, hogy az államosítással késõbb mennyit buktak.

A történelem + mindig megismétli önmagát ...

A medve nem játék.

Abban teljesen igazad van hogy ez HT topic nem gazdasági . De attol függetlenül a haditechnikai fejletség , haditechnikai eszközök száma , hadsereg szinvonala stb szorosan összefügg egy ország gazdasági helyzetével . Lásd a Szovjetuniónak is mekkora hadserege volt és mi lett vele amikor összeomlott a gazdaság . Lett több száz lekonzervált Szu-27 , Mig-29 vadászrepülõgépek ( inkább a szabad ég alatt tönkre is ment a plexi üveg ), több ezer T-72 , T-80 rozsdásodva a szabadban . Oriási értékü haditechnika ment kárba , nem is beszélve az elmaradt fejesztésekrõl . Mondjuk azon csodálkozok hogy az USA miért nem dobja oda mondjuk olcson , vagy katonai támogatásként a levedlett haditechnikáját az USA hû államoknak mint az egykori Szovjetunió és annak egykori szövetségesei az afrikaiaknak , araboknak stb . Pedig volna tucatnyi M-60 harckocsik , M-113-as PSZH-k , sivatagban pihenõ F-16A-k . Pedig ezeknek egy pár ország örülne mint majom a farkának .
Es vele egyutt az a hir is terjengett, hogy nem erdemes kinaig elmenni, sokan oroszorszagba telepitik a gyarakat, mert olcso es kozelebb van.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

a.carkey
Azért az elmúlt két alatt cirka 16.5 milliárd dollárnyi tõke ment el az oroszoktól. Ha ez esetleg folytatódik, cseszhetik a megtakarításaikat, a terveiket, a fejlesztéseiket. Meglepõdnék, ha nem kerülne nekik legalább a negyedébe az eddigi csecsenföldi "békefenntartás", mint amennyi az amerikaiaknak Irak vagy Afganisztán mostanáig. Viszont a hidegháború vége óta tudjuk, hogy eme költekezés mennyit jelent az USAnak és mennyibe fáj az oroszoknak saját erejükhöz képest ...

A medve nem játék.

Hober Mallow
Valahol most olvastam hogy Oroszországban még csak most veszik elõ a régi terveket,mert most lett rá pénz,mire azok mûködõsképesek és nagy mennyiségben elõállíthatóak lesznek még rengeteg idõ😉

Konkretan 14 000 db van nekik.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Hova kelljen továbbfejleszteni? Mutass csak egy haderõt aminek technikai szintje elérné az övét. Ja és a US ARMY nem kicsi...

Egyébként EZERSZÁM vannak M1-es cuccok tartalékban lekonzerválva tudtommal. Igaz, hogy azok a '80-es éveket képviselik, de még ma is elég durva minõség és mennyiség az a nagyvilágban szétnézve...

Punker
ne b@sztasd már 1 év alatt az elsõ hozzászólása amiben nincs felkiáltó jel 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
1. Ez itt HT topik és nem gazdasági. Nehéz felfogni?
2. Az F-22-est gyártják szép egyenletes tempóban.
3. A technológia megvan, míg másnak nem.

Clear? Savanyú a szõlõ?

A Kinai hitelekbõl talán lesz pénz gyártani az F-22-est meg továbbfejleszteni az US ARMY-t . Azért nem minden arany ami fénylik .
degenerator
ha be is menne, szerintem még a cipõméretét is lekérdeznék utána.

Molnibalage
Tételesen biztos közzé van téve valahol, de ki az aki átrágja magát rajta. A magyar költésgvetés is nyilvános tudtommal, bárki megnézheti tételesen, de nem nagyon láttam olyan mûkedvelõt aki bement az illetékses szervhez és végigolvasta...

degenerator
én nem vitatom, hogy felülmúlják az amerikaiak technikai szinten már az oroszokat. de azért, mert valami orosz, nem kell egybõl negatív jelzõkkel illetni, mnit ahogy bgabor tette, és azért, mert ellenkezik egy ország érdeke a miénkkel, még nem kell hülyének titulálni az egész népet.

csak ezér tépem a számat már jóideje, de kapom érte a személyeskedést.

tényleg, msot hogy mondod, van nyilvános információ arról, hogy az 500milliárdos keretbõl (amit felemeltek 600ra) mennyi megy el bérekre/fenntartásra, és mennyi fejlesztésre?

Molnibalage
"gondolod te. de te is hirdeted itt mindig, hogy mennyivel jobb minden, amin ott van az amerikai zászló. és attól, hogy valami/valaki orosz, még nem egy foshalom/hülye."

Nem is állítottam, hogy foshalom cuccok és hogy hülyék az oroszok egy szóval sem. De 20 év (!!) financiális hiányt és ezzel járó technikai hátrányt nem lehet letagadni. Hol az orosz stehlt gép? Papíron, fanitáziarajzon. Hol a jenki? F-117 cirka 30 éve az F-22 protója cirka 17 éve repült. Pont. Aki ezt nem látja be az vak. Ezen kívûl még 4 db (!!!) ilyen gépet fejlesztettek ki. Nem látod be a különbséget? És ez minden feljett területen megvan. Pénz nélkül nem megy...

Ahogy már írtam titán kohászati és heggesztési eljárásokban jók voltak a szovjetek a jenkik elõtt jártak. Reaktív páncélzatban szintén. A MiG-31 Zaszlon radarja volt az elsõ PESA típsusú repcsin. Ezeket SOSEM tagadtam.

Viszont ebbõl a pár kivételbõl leszûrni azt, hogy MOST milyen fasza milyenrégen az orosz szimplán röhejes. Megrekedtek ALKALMAZÁSBAN (és ez a lényeg!!) nagyrészt a '80-asévek szintjén. TELESEN lényegetelen, hogy a MiG és Szuhoj cég milyen proto (jószerivel techdemo) gépeket rak össze, ha se pénzt te technika nincs, hogy nagy mennyiségben rendszerbe állítsák õket. Pont. Ezután lehet csûrni-csavarni, de felesleges.

degenerator
ha megnézed, nem õ írta. ha nem vagy felületes, rájössz, hogy azon az oldalon mindenki kinyilváníthatja a véleményét.

Pont azt szerencsétlen pólóboltost kell idézni...
degenerator

Bucser
Egyetemistaként én is azt hittem, hogy minden úgy van ahogy én gondolom... majd kinövöd és rájössz, hogy milyen sokszor még csak meg sem közelíted a biztonságos tudást abban amiben profinak hiszed magad. Nemhogy véleményalkotásban.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

degenerator
nem te anyáztad az orosz vezetõket? nem te nevezted félhüyle barmoknak az oroszokat?

a.carkey
Dél-Amerikában a katonai junták csak azért voltak az USA által pénzelve, hogy ne legyen még egy kommunista vagy kommunisták felé hajló állam. (Az, hogy lett, az persze egy dolog, de anno meg volt fasiszta-fasiszta rajóngó állam - pl. Peron Argentínája).

A medve nem játék.

Ha megfigyelted, az orosz mentalitást és haditechnikát szólóm le (teljes joggal), nem az amerikait fényezem. Újabb csúsztatás részedrõl. Te véletlenül nem a gyurcsányhoz jársz továbbképzésre? <#nevetes1>

Persze. Ha bebizonyosodik, hogy hülyeségeket beszélsz, az azt jelenti, hogy én vagyok a tini-fórumozó. Így huszonéves egyetemistaként.

Még véletlenül se te vagy a korlátolt barom, ugye? <#nyes>
Nem baj, legalább te széleslátókörû hozzáértõnek gondolod magad.