-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Az utolsó sorban igazad van, 1944-es helyzetet nézve. Csak azóta a kézi pct. eszközök nagyon elterjedtek. Ahhoz meg BMP sem kell, elég egy terepjáró is. Kevesebbet eszik, mint egy BMP, de a rápakolt cuc elég nagyot szól. Persz ez csak egyszeri tűztámogatás, nem lesz 30 milis gépágyú vagy akár nagyobb löveg. Viszont ami le lett dobva, azt itatni is kell.
Az első sor meg pontosan azt valósítja meg, amit írtam. A Luftwaffe légifölénye teljes volt 1940-ben, mikor az ejéseket bevetették. Így "könnyű" volt legénykedni főleg, egy elég passzív ellenféllel szemben. Krétán aztán megtudták, hogy mi az, ha van rendes AAA, vadászvédelem és ellenállás. Soha többet nem is akcióztak deszantosan tömegesen.
Az Overlord és Hollandia esetén is megvolt a korlálan légi fölény, de még így is szétcsapták az szövi ejéseket. (Persze nem ártott volna tisztességes rádió sem.)
D-Day estén tényleg volt értelme, mert ott nem dobták olyan mélyen őket, mint később ősszel.
Tehát részben engem igazol a töténelem, mert a méregdrága fegyvernemet egy félig levert ellenfél is szanaszéjjel szivatott, még a felmentő erők sem érték el őket. Persze tudom, hogy eltelt 60 év és az akkori lehetőségekhez képest ma nagyságendekkel jobb a pct. elhárítás ezen a vonalon, de én akkor is cérnaszálon függőnek tartom az ilyen dolokat. Mert a légvédelem is fejlődött.
Ha megnézed az ODS alatt sem csináltak masszívan ilyet, peidg nagyon szétkapták a légvédelmet. Civilek sem zavarhattak be volna nagyon, a terep nagyészt tükörsíma volt. Csak nem azért, mert túl kockázatos volt az egész?