95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • RatBaG #47610
  • Molnibalage
    A másik kérdés is lehet, hogy volt már.

Régen az Army nem rendelkezhetett teherszállítóval. Nehéz gépekkel most sem rendelkezik, de amennyire látom más kisebb gépekkel és személyszállító gépekkel is bír.

A USAF parancsnoksága alatt vannak helikopterek?

Mi igaz abból a régi felállásból, hogy USAF-tól heli elvesz, ahogy az Army-tól elvették a szállítógépeket?
  • Molnibalage
    Egyszer asszem már kérdeztem. A Parti Őrség az ötödik haderőneme az USA-nak? (USAF, US Army, US Navy és USMC a másik négy.)

A régi USAAF az mennyire volt az Army alá szervezve? (Az tudom, hogy 1947 óta önálló a USAF.)
  • TG Gida
    Itt Nézz körül.
  • SgtChris
    Sejtésem szerint 1 percet sem repül azután, hogy kiderült, hogy terhes. Gondolj bele, hogy az első olyan repülésén ami ez után történik, valami rosszul sül el, vészhelyzet alakul ki, katapultálnia kell, vagy csak kicsit rázósabban landol, vagy komolyabban meg kell húznia a gépet... Szerintem nincs olyan repülőorvos, aki a nevét adná ahhoz, hogy tovább repülhessen. A fedélzeti oxigénrendszer tiszta oxigénjének szivogatásának hatásairól már nem is beszélek...
  • bgabor
    Feltételezem van annyi eszük, hogy ne repüljenek terhesen, mert a cigi/alkohol/kábszer mellett a G túlterhelés se tehet túl jót a babának. Pláne nem egy katapultálás.
  • Molnibalage
    Ezek adják a ugyanis gépek harcértékét, és nem a kábelezés.

És legvégül az, hogy ki repüli a gépet és milyen fiozófia szerint.
  • [NST]Cifu
    Felteszem a repülőorvos állapítja meg. De a magzatnak aligha tesz jó a túlterhelés, tehát szerintem 2-3 hónapos terhes állapot után már mindenképpen le lesz tiltva.
  • Freeda Krueger
    Lenne egy kérdésem:
    Ha egy vadászpilótanő terhes lesz,akkor mennyi idő után nem repülhet?
    Amint kiderűl vagy valameddig még lehet?
  • bgabor
    Te hangsúlyozod az elektronikát? Éppen az elektronikát?
    Én úgy emlékszem hogy egy hónapja, amikor megjelentél itt, meg voltál győződve róla hogy egyetlen ukrán Szu-27-es lazán leszed két magyar Gripent (persze ezt úgy jelentetted ki, hogy közben szart se tudtál a nevezett gépek elektronikájáról, rakétákról, radarokról meg úgy általában a BVR légiharcról), és semmilyen észérvel nem voltál meggyőzhető a kérdésben. Kábé mintha egy téglafalnak magyaráztunk volna aktív meg félaktív rakéta rávezetésekről, meg hasonló szakkérdésekről, te nem zavartattad magad.

Szóval nekem úgy tűnik hogy te pontosan annyit tudsz a haditechnikai eszközök elektronikájáról, mint bármilyen más részterületről velük kapcsolatban, azaz semmit.

Szóval lehet hogy te az elektronikát forszírozod itt, de két dolog egészen biztos:
    1: szart se tudsz az elektronikáról, amit erőltetni próbálsz
    2: senkit se érdekel, hogy milyen relé meg kábelezés van mondjuk egy F-15E-ben. (legközelebb a gumitömítésekre mész rá, bazzeg?)
    Az a lényeg, hogy mire képesek a gépek radarja, besugárzásjelzője, és egyéb fontos, a rendeltetésük szempontjából releváns berendezéseik.
    Ezek adják a ugyanis gépek harcértékét, és nem a kábelezés.

Mellesleg kíváncsi lennék hogy a gyártón és a karbantartókon kívül mégis ki a fene tudja, hogy milyen kábelek meg ellenállások vannak egy Gripenben vagy egy F-15ben? Egyáltalán ki a franc foglalkozik ilyen marhaságokkal, akinek nem muszály? Vagy azt is vegyük át, melyikbe milyen összetételű hidraulika olajat töltenek?

Ne nevettesd már ki magad ilyen butaságokkal.
  • qtab986
    Ezt írják a youtube oldalán:
    glin1216 | 2010.07.17

Johnny Cash - God's Gonna Cut You Down

Rifles:
    BCM, CMMG, Colt, LMT, LWRC, Noveske, Springfield

Handguns:
    Beretta, Glock, H&K, Para Ordnance, Sig Sauer, S&W

Gear:
    ATS, Blackhawk, Bladetech, Diamondback Tactical, Eagle, Emdom, ESSTAC, HSGI, Magpul, MSA, Norotos, Ops-Core, Peltor, Raven Concealment, Safariland

Shot with a Canon 5DMKII + 70-200 f/2.8 IS L

Szép gyűjtemény!
  • [NST]Cifu
    Lehet látni pár érdekes dolgot, például a videó végén jobb kezes fegyverfogás az M14-esen és M16 (vagy milyen klón?), majd felhúzás bal kézzel, átnyúlva a fegyver felett.
  • qtab986
    GR8
  • [NST]Cifu
    A terv ez. Persze hozzá kell tenni, hogy a Gripenből összesen eddig cirka tized annyi készült, mint amennyi F-35-ösből összesen várhatóan el fognak adni. Márpedig a gyártási példányszám növekedése a gyártási költségek lefaragását is jelenti.

Hozzá kell tennem, hogy szerintem az F-35A árát én inkább 75-90 millió dollár szintjére teszem 2015 körül. Ebbe persze nincs infláció korrekció, amit megint nem árt figyelembe venni, hiszen a pénzromlás azért jelen van...
  • JanáJ
    Annyiérrt akarják az F-35-t gyártani amennyi egy Gripen nekünk?
  • [NST]Cifu
    Mennyibe kóstál egy F-22? és mennyibe egy F-35?

F-22A = 361 millió dollár ha a fejlesztési költséget is belevesszük, 139 millió, ha a beszerzési árat nézzük.

F-35A = még nem lehet pontosan megmondani, de legjobb esetben 60 millió dollár lesz a beszerzési ára, ám jelenleg még az első szériás költség mintegy 110 millió dollár. A fejlesztési költség a gyártott gépek száma alapján osztódik el, így azzal még nehéz számolni.
  • [NST]Cifu
    Elkell menned Svédországba aztán ott a Saab márkakereskedésben biztos útba igazítanak..

A Saab autógyártónak és a Saab repülőgépgyártó cégnek a néven kívül semmi közük nincs egymáshoz... Sőt, a Gripenben például Volvo gyártmányú hajtómű van. ;)
  • [NST]Cifu
    Ezt egyszerűen nem lehet pontosan megmondani, mert az adott csomagért fizettünk, amiben benne van a képzés költsége, az itt állomásozó svéd szakembergárda költsége, stb.

Ha hozzávetőleg elegendő, olyan 50-60 millió dollár lehet a "nyers" gép ára.
  • Molnibalage
    hogy ma már nem a sebesség és max. emelkedési képesség a döntő egy vadászgépnél/csapásmérőg.-nél stb, hanem melyik tudja távolabbról leszedni a másikat.

Ez távolról sem igaz. Ugyanis a BVR harcászatban nagyon is fontos, hogy mikor és hol vagy. Az F-22 nagy sebességge és TVC miatti jó manőverező képessége nagy magasságban ugyanolyan fontos, mint a jó elektronika. Lehet bármilyen kurva jó elektronika egy rakétában, ha az F-22 paraméterei miatt a NEZ (no escape zone) baromi kicsi és pillanatok alatt összeomlasztja az indítási zónáját az ellennek...

Továbba az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt éri el a gép azt a magasságot, ami az adott pillanatban kell. Hiába csilvili a Griff elektronikája, csapásmérő konfigban egy F-15E vagy F-16C állva hagyja...
  • drevil666
    excuse me!
    Sztem a mai haditechnika az elektronikán lapul. Bár múltkor volt egy szócsatánk a MIG-25 vs. F-22 teljesítményét illetően,de továbbra is tartom magam ahhoz, hogy ma már nem a sebesség és max. emelkedési képesség a döntő egy vadászgépnél/csapásmérőg.-nél stb, hanem melyik tudja távolabbról leszedni a másikat.
    A F-35 repülési tulajdonságai igen szarok nemdebár? de én mégis többre tartom mint az F-22, mert bár az F-22 sokkal jobb, de történelembe bebizonyosodott, hogy mindig a létszámfölény a döntő.
    Mennyibe kóstál egy F-22? és mennyibe egy F-35? Igen kérdezgetek, de sokszor trollkodásba csap át. Szal bocs.
  • Molnibalage
    Az AMRAAM esetén nem tudom. Az AIM-54 esetén egyszer vagy kétszer eljátszották, pedig az drágább jószág volt. A válaszom, valószínűleg igen.

Csak tudnám, ha szerited nem tudunk semmit, akkor

1. minek jöttél ide kérdezgetni
    2. attól, hogy a számszerű képességeket ne tudni sokmindenről, attól az output még ismert az éles légiharcoknak és alkalmazásoknak köszönhetően.

Mellesleg kit érdekel az, hogy te az elektronikád hangsúlyozod? A repülőgép "picit" több, mint elektronika.

A majmolásos megjegyzést meg tartsd meg magadnak szerintem...
  • drevil666
    Nem akarom megkedveltetni magam.
    Továbbra is azt mondom, nagyon kevés itt azon emberek száma akik megbízható információval bírnak. Még kevesebb akik felfogják agyilag, hogy a haditechnikai eszközök mi célt szolgálnak. Internetről származó "megbízható" információk majmolása nem az Én asztalom. Most az, hogy az F-15E-re miket és mennyit szerelnek fel papíron szép teljesítmény, de ahogy az oroszok, úgy az amerikaiak is szeretnek túlozni. Egyáltalán (MolniB te vagy a szakértő, válaszolj)!! Élesben, vagy csak éles lőgyakorlaton kipróbálták valaha is a 6 légi cél szimultán leküzdését??? Hány millió dolláros teszt lenne az? .

A lényeg: drága játékszerek ezek, csak vitatkozni jó róluk amúgy nagyon kevés emberke van itt (sztem.0), aki a szerkezeti elemeket leszámítva az elektronikához akár beleszagolgatás szintjén értene valamit. Szart se tudok az F-15E vagy akár az általam szapúlt Szu-32/34 elektronikájáról, de sejteni vélem nem egy egyszerű multiplex CAN-BUS rendszer mint pl. a helyi alacsonypadlós autóbuszokban.
    Szal nem fogok a wikin meg más idióta honlapon nyilvánvaló tévinformációkat magolni, arra van itt elég ember.
  • bgabor
    Van a katpolblogon egy marha jó kétrészes interjú Dr. Herencsár Lajossal az afganisztáni helyzetről, ha valaki még nem olvasta volna.

Nagyon jól elemzi az afganisztáni helyzetet, a magyar misszió tényleges "eredményeit" és hasonlókat, érdemes elolvasni.
  • Boconadi
  • Avpfan
    "Hali!
    Mennyibe kerül mostani áron Magyarországnak egy Gripen? Tudom,hogy nem ilyen egyszerű a dolog, csak egy körülbelüli árra vagyok kíváncsi."

Oszt mé ?
    Csak nem venni akarsz magadnak egyet ?!

Elkell menned Svédországba aztán ott a Saab márkakereskedésben biztos útba igazítanak..
  • Molnibalage
    Nem kötekedtem. Téma lezárva.
  • bgabor
    Marhára nem érdekel a téma, mint azt korábban írtam, a számokkal való bűvészkedésnek nincsen semmi jelentősége. Totál értelmetlen foglalatosság.

Csak nem szoktam békésen tűrni, amikor kötekednek velem.
  • Molnibalage
    Mit kellene? Azt, hogy te kezdtél kötekedni, én meg csak adatot posztoltam?

Valószínűleg a 630 sem igaz már, mert emlékeim szerint 2008 után több ANG-s alakulat búcsút intett a legrégebbi F-15A gépeknek. Keresd vissza az AP blgon, a hozzászólások között volt asszem a gyakorlat idejében. (2008 június?)

Ugye nem várod el, hogy midenre fejből emlékezzek?
  • JanáJ
    Egyik 19, a másik... :-)
  • bgabor
    Nem.
    Leírtam, hogy az amcsiknak ÖSSSZESEN (USAF+ANG) 630 F-15-öse van.
    Erre te leírtad, hogy a 630 hülyeség, mert az USAF-nak 390 darab van.

Ez nem túl logikus kötekedés.

Mindezt a szokásos nagypofájú stílusodban:
    A 630-as szám, amit adtál, annak köze nincs valósághoz.

Ez történt. Nem igazán fogod tudni utólag kimagyarázni.
  • Molnibalage
    A megépült gépekre két elérő forrást is adtam, de te azért hajtogatod a magadét. Mire én regáltam, hogy lehet áltagolni...
  • Molnibalage
    És igen, az óriási arcodból is nyugodtad visszavehetsz, nem fog ártani.

Ezt a megjegyzést továbbra sem értem...
  • bgabor
    Lehet hogy te USAF-ot írtál, de én a 630-at az össz állományra írtam, USAF+ANG, ez világosan kiderül a #47568-ból.

Gyengébbek kedvéért:
    "Az F-15A/B/C/D/J/DJ-ből összesen 1198 darab épült, ebből momentán 630 darab szolgál az amerikai erők állományában, 499 az Air Forceban és 131 az ANG-ben."

Úgyhogy te olvass és értelmezz kicsit nagyobb hatásfokkal a jövőben. És igen, az óriási arcodból is nyugodtad visszavehetsz, nem fog ártani.
  • Hypo #47577
    kicsit kerul tobbe mint egy demszky, es majdnem annyi mint egy szijjarto
  • TG Gida
    Hali!
    Mennyibe kerül mostani áron Magyarországnak egy Gripen? Tudom,hogy nem ilyen egyszerű a dolog, csak egy körülbelüli árra vagyok kíváncsi.
    Köszi!
  • Molnibalage
    Mi a nagy arc? Talán olvasd el, hogy mit írok. Azt írtam, hogy USAF. Az ANG nem USAS. Csókoltatlak. Akkor most kinek van nagy arca? Talán olvasd el, amit írok légyszíves és értelmezzed.

Az ANG asszem még 'A' erősen felhúzott változatait is üzemeltették. Mellesleg az adat 2008-as... Nem akkor voltak itt ANG F-15A gépek és nem akkor jegyezte meg Zord, hogy éppen utoljára. (Emlékeim szerint a kettétört F-15 gép hatására több gépet is nyugdíjazni kellett.)

Devil szepontjából nem releváns, csak tudod engem zavar az, ha pontatlan dolgot írsz le. Mert kb. 30%-os darabszám eltérésről van szó...
  • bgabor
    "United States Air Force operated 630 F-15 aircraft (499 in active duty and 131 in ANG, all variants) as of September 2008."

Forrás:F-15 Operators

Szóval nyugodtan vegyél vissza az arcodból. Érdekes hogy te mindíg lényegtelen részletekbe kötsz bele.

Azt magyaráztam éppen a retardáltnak(drevil666), hogyha van az amerikaiaknak rengeteg F-15C, és sokkal kevesebb F-15E, akkor nem fogják a sokkal kevesebb E típusúakat légvédelmi feladatkörre beosztani, amit a C-k is el tudnak látni.
    Erre te elkezdesz kötekedni azon, hogy most 630 darab van, vagy 400.
    Holott a téma szempontjából ennek a világon semmi jelentősége sincs.

Mindezt úgy, hogy én a wikipedia számadatait használom fel, amibe te "emlékeid szerinti" számadatokkal kötsz bele. Nem ezt nevezik véletlenül szőrszálhasogatásnak?
  • Molnibalage
    Már, hogy a pékbe ne lenne? A 630-as szám, amit adtál, annak köze nincs valósághoz.

Emlékeim szeritn olyan 380-390 aktív F-15 vadásza van a USAF állományában.
  • bgabor
    Lehetséges, nem mintha lenne bármi jelentősége.
  • Molnibalage
    Még adat.

Szeretek forrást adni a dolgokról. Legalább lehet átlagolni.