Matek feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

light00
y tengelynél metszésénél az x=0, igy egy adatot máris tudunk.
be tudod helyettesiteni, hogy
5*0 + 3y = 2
ebböl levezetve megkapod azt, hogy y=0,66 .
ha minden igaz....

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

Nolycsy
😛 Hehe a kérdésem ugyanez lenne, csak ilyen formában:
Adja meg az 5X-3Y=2 egyenletû egyenes és az y tengely metszéspontjának
koordinátáit!
Nem nehéz a feladat, ám én mégsem tudok vele mit kezdeni... Ha valaki tud, légyszi segítsen!

vegicsek
Attól függ milyen adatokat tudunk

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

light00
Ahoi!
Lenne egy kérdésem, egy kis koordinátageometria:
Két egyenes metszéspontját hogyan lehet kiszámolni?

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

De, de😊, véletlenül lehagytam. A képlet a jó, tehát a nevező kitevője mindig 1-el nő az évek előrehaladtával.
REALista
Kösz a segítséget!!!!<#worship>
Egyébként a példában nem maradt le véletlenül a négyzetre emelés mert a képletben úgy van?

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

a pénzáramláshoz egyszerűen a
PV = C_1/(1+r)+C_2/(1+r)^2+...
képletet kell alkalmazni, ahol
PV jelenérték
r kamatláb
C_i i-edik időbeli kifizetés

tehát például A esetén
PV=400/1,1+500/1,1+600/1,1=1363,62 ha jól számolok, azaz ennyi a jelenértéke.

a b.) egyszerű egyenletrendezéssel kapható
justin
Hát akkor pont azért kéne 😊

jövõ hét érettségi küzdöttem eleget ahoz hogy ezt most ne keljen😊

Borgi
énse szori.

Dénes: nem leszel okosabb ha nem küzdesz.

porki fagyok fállalon

mér ne menne csak lusta vagyok😊))

2x19 nem megy?😄
hát nem akarok 2 x 19db feladatot leírni és sztem ti sem bínátok annyira😊

ird be mi nem megy
hii emberek

nincs vkinek megoldása sokszínû matematika 12.-es feladtsorokhoz(ez egy ilyen lila könyv😊)?

szerzõi: kosztolányi józsef, kovács istván, pintér klára, urbán jános, vincze istván

elõre is köszönöm

én nem értek hozzá sry
REALista
Szasztok!Vágja valaki az értékpapír számtant van egy feladat amit nem tudok megcsinálni és jó lenne ha valaki segítene?Thx

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

justin
Bocs nem olvastam el rendesen a kérdést. Szóval akkor az a, b és c vektorokból kifejezed az S1, S2, S3-at és kihasználod azt hogy a+b+c=0 (mivel zárt vektorháromszög).

justin
Felrajzolsz egy háromszöget, az oldal vektorai rendre a, b, c. Behúzod a vonalakat a súlypontból a csúcsokba, ezek a vektorok legyenek s1, s2, s3. Ekkor felírható a kapott három háromszögre: a=S3-S1, b=S2-S3, c=S1-S2. Ha a, b, c vektort összeadod akkor pont 0-t kapsz.

passatgt
Bizonyítsuk be,hogy egy háromszög súlypontjából a csúcsokba mutató vektorok összege a 0->.

Ezt hogy?😊
Hiányoztam,könyvben meg nemigen találom,vagyis ami van azt nem tudom alaklmazni erre a példára.

Elõre is kösz

Borgi
egy egy egyenes legfeljebb hány ilyen térrészbe lehet benne?

porki fagyok fállalon

Borgi
nem olyan bonyolult ^^
hány részre osztják a tetraéder lapsíkjai a teret?

porki fagyok fállalon

Borgi
nemrég ugyan ez volt 10szögesbe.. ^^
89.65 ~ 90%-a ^^
ényertem, akkor most én mondok

porki fagyok fállalon

na mivan, sehol egy matekfeladat? akkor feladok egyet én, egy nagyon könnyût csakhogy megjöjjön a nehezebbekhez az ihlet.
Egy körbõl ki akarunk vágni egy szabályos nyolcszöget(persze a lehetõ legnagyobb nyolcszöget)
hány százaléka lesz a 8szög területe a kör területének?
a kör átmérõje 20cm
szép példa, tényleg!
Borgi
<#eljen>
remélem nekedis jól esett 😊

porki fagyok fállalon

Lépések
1. az elsõt meg kell szorozni z/z -vel és kihasználni hogy xyz=1
2. a másodikat meg kell szorozni x/x -el és kihasználni hogy xyz=1
3. a másodikat meg kell szorozni z/z -vel és kihasználni hogy xyz=1
4. így már látható, hogy a három összege éppen =1, és mivel mindegyik pozitív ezért nem lehet egyik sem nagyobb mint 1/3.
QED
Borgi
akkor is kijön, de ez nem bizonyitás emberek ^^
igazából ezt ide nem lehet beirni, ahhoz sok. de nagyon szépen kijön minden, szinte már élvezet megoldani 😊 😛

porki fagyok fállalon

akkor próbálkozz vele te én nem vagyok egy matekzseni😊
vegicsek
És ha azt mondom, hogy x=10 y=0,1 z=1

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

ha xyz=1 akkor x is y is meg z is egyenlõ 1-el
tehát mindegyik kifejezés = 1/1+1+1 azaz 1/3
szerintem
Borgi
ezt bátorkodom berakni ide, mertez is tetszett 😊

Bizonyítsuk be, hogy ha x, y, z pozitív valós számok és xyz=1, akkor nem lehet az

kifejezések mindegyike nagyobb 1/3-nál.

porki fagyok fállalon

Borgi
12nép
75 max életkor.

teccett a példa 😊

porki fagyok fállalon

na van egy jó feladatom, ma volt matekdogán, sikerült megoldanom, meglátjuk nektek hoyg megy😊

Egy sakkcsapatban minimum 50 éves tagok vannak(életkor 50 vagy afölött). Az átlagéletkoruk 53 év. Miután kilép a 64 éves tag a csapat átlagéletkora 52 évre csökken. Mekkora a csapat? Mekkora lehet a maximum életkor a csapatban?
ZilogR
jaja, eléggé unalmas napjaim vannak 😉 😛 - na, ez az, ami nem igaz - csak kissé belefáradtam a melóba és igyekeztem felfrissülni...

Ugye, h nem is volt annyira bonyolult... Azér ennél kissé bonyolultabb cuccokat bizonyítgatnak ezek a matekosok... Örülök, ha tetszett!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
ehh... alulról 3. sorban egy "1/" lemaradt... 😞

1/(ab) = (cd)*1/990, vagyis

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

justin
Azért Te nagyon ráérsz...😊
(komolyra fordítva a szót, ez tanulságos bizonyítás volt, legalábbis nekem)

ZilogR
A bizonyítás nem is bizonyítás igazán, amolyan igazolása annak, h ha a két szám a 990 osztója, akkor igaz ez - még az sincs benne (teljes szigorral), h ezek a számok kétjegyûek. Na, nézzük:

Jelentse (ab) az egyik és (cd) a másik számot.

Az a sejtésünk, h

ha (ab)*(cd) = 990, akkor 1/(ab) = 0.0(cd)(cd)(cd)...

Mivel 0.0(cd)(cd)(cd)... = (cd) * (1/10^3 + 1/10^5 + 1/10^7 + ...) és a zárójelben egy mértani sor található, aminek elsõ eleme a0=1/1000 és a kvóciense q=1/100, ennek létezik az összege, mégpedig:

S = 1/10^3 + 1/10^5 + 1/10^7 + ... = a0/(1-q) =1/990, azaz írhatjuk, h

1/(ab) = (cd) * 990, vagyis

(ab)*(cd) = 990

Itt a vége, fuss el véle jól. 😉

ZilogR
😊 - erõs társasági életre vágyás állhat mögötte...

A megoldáshoz jó lépés azt észrevenni, h ezeknek a számoknak a szorzata 990

justin
Én ilyen csúnyán azért nem fogalmaznék 😊

Borgi
rajtam kifogott. nemtudok azzal a végtelenségéval mit kezdeni. 😮
de meghallgatnáma megoldát szivesen ^^

porki fagyok fállalon

ZilogR
...namost rohadjak meg, vagy mi?! 😉

ZilogR
életem egyetlen bizonyítása, amit én, saját magam, kis agyammal kitaláltam és utána megcsináltam, az az volt, h bebizonyítottam, milyen számokra igaz az alábbi tulajdonság:

1/22=0.045454545... és 1/45=0.022222222..., vagy
1/18=0.055555555... és 1/55=0.018181818..., stb... (van még ilyen számpár néhány)

Lehet próbálkozni 😉

jólvan bizonyításokról nemsokat tudok
Borgi
bizonyitsd be:
0 < 1
ezt nyögte be fizikatanár hogy egyetemen ilyet bizonyitottak. remélem énis eljutok majd idáig. ^^

porki fagyok fállalon

kétlem😊
vegicsek
Mindenki okos lett

na kifogytunk a problémás feladatokból?😊
Áhh 😄 Most kb 15 mp-t gondolkodtam rajta hogy mi ebben a hiba 😄 jó má késõ van^^
Borgi
hiddel én oskkal luzerebb vagyok. nekem olyasmi szokott lenni a baj hogy, 88-20=66
egy szavad nem lehet 😛

porki fagyok fállalon