4415
Matematika feladatok
  • ba32107
    Amúgy ezek teljesen automatikusan mennek, csak írd fel őket, bontsd fel a zárójeleket, stb....és ki fog jönni. Pont úgy, mint az elsőt. Nem nehéz ez.
  • ba32107
    Az első bizonyítás mintájára kéri a többi hatványozás azonosság levezetését.
  • kz
    vagy rosszul írtad, vagy nem igaz már a példa se.
    ezt kell bebizonyítani?
    vagy nem értem?!
  • PrisonMan
    Sziasztok! Ennek a példának a bizonyításának a mintájára szeretnék bizonyítást kérni a következő 3 példának:
    a^n * a^m = a^n+m (<<ez a példa; ez a bizonyítás>>) a^n * a^m =
    (a*a*a*a...*a) * (a*a*a...*a) = a^n+m
    ---n darab--- --m darab--
    ---------n+m darab---------

Ez a bizonyítás van meg, a következő háromhoz szeretnék kérni:
    (a^m)^n = a^m*n = (a^n)^m
    (a * b)^n = a^n * b^n
    (a törtvonal b)^n = a^n törtvonal b^n

Pls
  • xDJCx
    A lépésenkénti integrálásos tutorral ez jött ki, több változócsere stb. után, valószínűleg ekvivalens a másik eredménnyel, csak más alakban van felírva:
    1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))-1)-1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))+1)+(1+exp(x)^2)^(1/2)
    mindenesetre deriválva és egyszerűsítve ez is visszaadja az eredeti f:=sqrt(1+exp(x)^2) függvényt.
  • xDJCx
    Egyébként lépésenkénti integrálást is lehet kérni az újabb maple verziókban, így a maple 12-ben a Tools-Tutors-Calculus Single variable - Integration methods...-ban vagy parancsként indítva Student[Calculus1][IntTutor]() . Minden lépéshez lehet tanácsot kérni, és végre is hajtja kérésre. Bár nem biztos, hogy a legegyszerűbb módszert választja.
  • xDJCx
    Ezzel azért gond van, mert a maple nem az e-t használja a 2,71828... állandó jelölésére. Talán régebbi verziókban volt az E, de akkor sem e. A mostani verziókban exp(1), illetve az exp(x) használatos (utóbbi e^x-re). Látszik, hogy nem stimmel valami, mert ln(e)-t nem egyszerűsítette 1-re.

Így (maple 12):

f:=sqrt(1+exp(x)^2);
    int(f,x);
    az eredmény:
    (1+exp(2*x))^(1/2)-arctanh(1/((1+exp(2*x))^(1/2)))
    és persze még az integrációs állandó hozzáértendő (+c), amit nem ír ki a maple.
  • Borgi
    hátén ezzel eddig nem éltem, még csak nem is ismertem ;*-(

aszittem majd most mondok egy keményet ami majd élvezetes kis fejtörést okoz nektek :)
  • kz
    van ilyen topik is...
  • Borgi
    Nem tudtam hogy volt...
  • ba32107
    #1: Tök vicces vagy, de nem te jársz ide

#2: Volt már a másik topikban
  • passatgt
    az ucssú kivételével mindegyik megmenekülhet

ha a legutolsó kéket mond ha páratlan számú kék sapkát lát, különben meg pirosat mond
  • Borgi
    D%

._."
  • bardocz
    Mindenki piros?
  • Borgi
    szerintem egy feketepontot kapnál ha nem csinálod meg, ha két feketepontot összgyült kapsz egy fekete csillagot. Ha megcsinálod és jó, akkor kapsz egy pirospontot.

Na akkor egy gondolkodós:

Gonosz király nem szereti a matematikusokat és bezár 100-at a börtönébe. De mielőtt bezárná őket, kap mindegyik egy sapkát. Véletlenszerűen kéket vagy pirosat. Sorba állitja őket, (Sorban állnak, mindenki látja az előttelévő összes ember sapkáját, de a sajátját nem, meg aki mögötte van azokét sem. Tehát az utolsó látja mindenki sapkáját kivéve a sajátját. Az első meg nem lát egy sapkát sem.) és aki eltalálja hogy milyen színű sapka van a fején, az kiszabadulhat. Csak annyit mondhatnak hogy "PIROS" vagy "KÉK". Semmilyen más módon nem jelezhetnek egymásnak. Ki kell tervelniük egy jó kis taktikát amivel minnél többen szabadulhatnak ki. Mi legyen ez a taktika amiből biztosan ki tudnak néhányan szabadulni, és 100-ból hány menekülne meg?!

Nyilván az nem megoldás hogy: Mindenki mondja hogy KÉK és akkor ha szerencséjük van mindenki kiszabadul.. :)
  • ba32107
    Én is gondoltam rá, de nem kockáztatok :)
    Amúgy mindenképpen hiányos lesz, de valamit villantanom kell mindenképp.
  • passatgt
    csak szivat hogy beszedi
  • ba32107
    Közben rájöttem, hogy ez nem is olyan egyszerű mint gondoltam, de sikerült megcsinálnom asszem:

t=sqrt(1+(e^x)^2)
    ebből:
    x=ln(sqrt(t^2-1))

és innen kapok: Integrál( (t^2)/(t^2-1) dt) amit 1/1-x^2 alakra hozok. Remélem elfogadják a háziban :S

Amúgy milyen dolog már hogy egyetemen házit íratnak, beszedik, és ellenőrzik??
  • ZilogR
    Ennyit tudok érted tenni...

;) :)

• ba32107
    Lenne egy feladatom:

Sqrt(1 + (e^x)^2) primitív függvénye kellene. Annyira régen integráltam, hogy fogalmam sincs, hogy kell elindulni. Helyettesítéssel? Valaki segítsen légyszi, sürgős lenne.
  • 7evenb
    ez lett belőle
  • passatgt
    szívesen
  • 7evenb
    trükkös lett, de megoldottam. Köszi a segítséget.
  • 7evenb

a piros vektort keresem a w1,w2,w3 háromszöghöz.
  • 7evenb
    valahogy nem stimmel nekem ez a vektoriális szorzat,
    például:
    [0;0;0]
    [1;0;0]
    [0;1;1]
    esetében
    [1/2;-1;-1] -nek kéne lenni szerintem
    viszont a vektoriális szorzat
    [0;1;-1] -et ad

vagy elszámoltam valamit?

Az összeg sajnos szintén nem jó (ebben a speciális esetben igen), de másoknál megbukik, például a
    [1;0;0]
    [0;0;1]
    [0;1;1]
    esetben

Ahogy itt szórakozom vele, úgy tűnik, mintha a háromszög alatti terület felezőjét kéne megkeresni.
    De ez még csak erős sejtés.
  • Garga Pitic #1747
    A háromszög oldalait vektorként kezeljük és kettő vektoriális szorzata keresett cucc.
  • Berselius
    Nem tudom biztosra, de nem úgy, hogy a háromszög oldalait vektorokként kezeljük (irányuk a dőlés iránya), és összeadjuk őket? Ez csak egy tipp, de a többiek biztosan kijavítanak majd :).
  • 7evenb
    Sziasztok,

Kis segítséget kérnék: 3 dimenzióban adott egy háromszög, a három csúcsával. Meg kell adni a dölés irányát reprezentáló irányvektort. Hogy számolom ezt ki?
  • SZilaJMaGGoT
    Nah mind1, nemakartam flegma lenni, köszönöm szépen a segítséget!
  • SZilaJMaGGoT
    Ne gondold, h én nemszoptam eleget google-al... :/
  • bardocz
    [benne van,és tanítja]
  • Dj Faustus #1741
    Google jóbarát:
    3. találat a négyzetgyök szóra.
    Mellesleg matekkönyvben ezek nincsenek benne? Tanár nem tanította?
  • SZilaJMaGGoT
    Sziasztok, bocs ha kicsit off, de nemtudja valaki a négyzetgyök fogalmát és azonosságait??
  • kz
    mi az a szintvonalas módszer?
    grafikus megoldás?
  • ZilogR
    és mi az az extr?
    írd le egy papírra, fotózzad le és töltsd fel a képet...
  • trimre
    Köszi szépen!!!
  • Realtibi
    bocs

extr xnégyzet-4x-y

y-2x <= 3
  • Realtibi
    Hi all!
    már ezer éve nem írtam ide, de mostmár eljött az ideje.
    Most kezdtem az egyetemet és már kapásból vannak nehézségeim matekból.
    Nem nagyon értem a szintvonalas módszert, már egy csomó midnent megpróbáltam, de sehogyan sem tudtam megoldani. Pls segítsetek. Kösz előre is.
    A péda a következö lenne:

extr x - 4x - y

y - 2x <= (kisebb egyenlő) 3
  • Garga Pitic #1734
    Megvan, hány millisec. (Pl 356 000ms )
    Oszdd el 60 000-rel, az eredmény egészrésze a percek száma. (5.9333 -> 5 perc)
    A törtrészt szorozd meg 60-nal, ez a másodpercek száma. (0.9333*60 -> 56s )
  • trimre
    Hi all!
    Van itt egy jó kis feladatom nektek:

tudjuk, hogy 3 perc 47 másodperc = 215894 milliszekundum (ms)
    (1 s = 1000 ms)

Hogyan tudom a millisecundumokból kiszámolni a perceket illetve másodperceket (zeneszámok hossza miatt kellene)?
    Pl: 356000 ms hány perc, hány másodperc? Ha valaki ezt le tudná nekem írni, hogy hogy számoljam ki, nagyon megköszönném!

(hogy ne gondoljatok teljesen hülyének, azért annyi megvan, hogy a percek hogy jönnek ki, de a másodpercekkel nem sikerül megbirkózni :S)