4415
Matematika feladatok
-
ba32107 #1772 Amúgy ezek teljesen automatikusan mennek, csak írd fel őket, bontsd fel a zárójeleket, stb....és ki fog jönni. Pont úgy, mint az elsőt. Nem nehéz ez. -
ba32107 #1771 Az első bizonyítás mintájára kéri a többi hatványozás azonosság levezetését. -
#1770 vagy rosszul írtad, vagy nem igaz már a példa se.
ezt kell bebizonyítani?
vagy nem értem?! -
#1769 Sziasztok! Ennek a példának a bizonyításának a mintájára szeretnék bizonyítást kérni a következő 3 példának:
a^n * a^m = a^n+m (<<ez a példa; ez a bizonyítás>>) a^n * a^m =
(a*a*a*a...*a) * (a*a*a...*a) = a^n+m
---n darab--- --m darab--
---------n+m darab---------
Ez a bizonyítás van meg, a következő háromhoz szeretnék kérni:
(a^m)^n = a^m*n = (a^n)^m
(a * b)^n = a^n * b^n
(a törtvonal b)^n = a^n törtvonal b^n
Pls -
xDJCx #1768 A lépésenkénti integrálásos tutorral ez jött ki, több változócsere stb. után, valószínűleg ekvivalens a másik eredménnyel, csak más alakban van felírva:
1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))-1)-1/2*ln(1/((1+exp(x)^2)^(1/2))+1)+(1+exp(x)^2)^(1/2)
mindenesetre deriválva és egyszerűsítve ez is visszaadja az eredeti f:=sqrt(1+exp(x)^2) függvényt.
-
xDJCx #1767 Egyébként lépésenkénti integrálást is lehet kérni az újabb maple verziókban, így a maple 12-ben a Tools-Tutors-Calculus Single variable - Integration methods...-ban vagy parancsként indítva Student[Calculus1][IntTutor]() . Minden lépéshez lehet tanácsot kérni, és végre is hajtja kérésre. Bár nem biztos, hogy a legegyszerűbb módszert választja. -
xDJCx #1766 Ezzel azért gond van, mert a maple nem az e-t használja a 2,71828... állandó jelölésére. Talán régebbi verziókban volt az E, de akkor sem e. A mostani verziókban exp(1), illetve az exp(x) használatos (utóbbi e^x-re). Látszik, hogy nem stimmel valami, mert ln(e)-t nem egyszerűsítette 1-re.
Így (maple 12):
f:=sqrt(1+exp(x)^2);
int(f,x);
az eredmény:
(1+exp(2*x))^(1/2)-arctanh(1/((1+exp(2*x))^(1/2)))
és persze még az integrációs állandó hozzáértendő (+c), amit nem ír ki a maple. -
#1765 hátén ezzel eddig nem éltem, még csak nem is ismertem ;*-(
aszittem majd most mondok egy keményet ami majd élvezetes kis fejtörést okoz nektek :) -
#1764 van ilyen topik is... -
#1763 Nem tudtam hogy volt... -
ba32107 #1762 #1: Tök vicces vagy, de nem te jársz ide
#2: Volt már a másik topikban -
#1761 az ucssú kivételével mindegyik megmenekülhet
ha a legutolsó kéket mond ha páratlan számú kék sapkát lát, különben meg pirosat mond -
#1760 D%
._." -
#1759 Mindenki piros? -
#1758 szerintem egy feketepontot kapnál ha nem csinálod meg, ha két feketepontot összgyült kapsz egy fekete csillagot. Ha megcsinálod és jó, akkor kapsz egy pirospontot.
Na akkor egy gondolkodós:
Gonosz király nem szereti a matematikusokat és bezár 100-at a börtönébe. De mielőtt bezárná őket, kap mindegyik egy sapkát. Véletlenszerűen kéket vagy pirosat. Sorba állitja őket, (Sorban állnak, mindenki látja az előttelévő összes ember sapkáját, de a sajátját nem, meg aki mögötte van azokét sem. Tehát az utolsó látja mindenki sapkáját kivéve a sajátját. Az első meg nem lát egy sapkát sem.) és aki eltalálja hogy milyen színű sapka van a fején, az kiszabadulhat. Csak annyit mondhatnak hogy "PIROS" vagy "KÉK". Semmilyen más módon nem jelezhetnek egymásnak. Ki kell tervelniük egy jó kis taktikát amivel minnél többen szabadulhatnak ki. Mi legyen ez a taktika amiből biztosan ki tudnak néhányan szabadulni, és 100-ból hány menekülne meg?!
Nyilván az nem megoldás hogy: Mindenki mondja hogy KÉK és akkor ha szerencséjük van mindenki kiszabadul.. :) -
ba32107 #1757 Én is gondoltam rá, de nem kockáztatok :)
Amúgy mindenképpen hiányos lesz, de valamit villantanom kell mindenképp. -
#1756 csak szivat hogy beszedi -
ba32107 #1755 Közben rájöttem, hogy ez nem is olyan egyszerű mint gondoltam, de sikerült megcsinálnom asszem:
t=sqrt(1+(e^x)^2)
ebből:
x=ln(sqrt(t^2-1))
és innen kapok: Integrál( (t^2)/(t^2-1) dt) amit 1/1-x^2 alakra hozok. Remélem elfogadják a háziban :S
Amúgy milyen dolog már hogy egyetemen házit íratnak, beszedik, és ellenőrzik?? -
#1754 Ennyit tudok érted tenni...
;) :)
-
ba32107 #1753 Lenne egy feladatom:
Sqrt(1 + (e^x)^2) primitív függvénye kellene. Annyira régen integráltam, hogy fogalmam sincs, hogy kell elindulni. Helyettesítéssel? Valaki segítsen légyszi, sürgős lenne. -
7evenb #1752 ez lett belőle -
#1751 szívesen -
7evenb #1750 trükkös lett, de megoldottam. Köszi a segítséget. -
7evenb #1749
a piros vektort keresem a w1,w2,w3 háromszöghöz. -
7evenb #1748 valahogy nem stimmel nekem ez a vektoriális szorzat,
például:
[0;0;0]
[1;0;0]
[0;1;1]
esetében
[1/2;-1;-1] -nek kéne lenni szerintem
viszont a vektoriális szorzat
[0;1;-1] -et ad
vagy elszámoltam valamit?
Az összeg sajnos szintén nem jó (ebben a speciális esetben igen), de másoknál megbukik, például a
[1;0;0]
[0;0;1]
[0;1;1]
esetben
Ahogy itt szórakozom vele, úgy tűnik, mintha a háromszög alatti terület felezőjét kéne megkeresni.
De ez még csak erős sejtés. -
Garga Pitic #1747 A háromszög oldalait vektorként kezeljük és kettő vektoriális szorzata keresett cucc. -
Berselius #1746 Nem tudom biztosra, de nem úgy, hogy a háromszög oldalait vektorokként kezeljük (irányuk a dőlés iránya), és összeadjuk őket? Ez csak egy tipp, de a többiek biztosan kijavítanak majd :). -
7evenb #1745 Sziasztok,
Kis segítséget kérnék: 3 dimenzióban adott egy háromszög, a három csúcsával. Meg kell adni a dölés irányát reprezentáló irányvektort. Hogy számolom ezt ki? -
#1744 Nah mind1, nemakartam flegma lenni, köszönöm szépen a segítséget! -
#1743 Ne gondold, h én nemszoptam eleget google-al... :/ -
#1742 [benne van,és tanítja] -
#1741 Google jóbarát:
3. találat a négyzetgyök szóra.
Mellesleg matekkönyvben ezek nincsenek benne? Tanár nem tanította?
-
#1740 Sziasztok, bocs ha kicsit off, de nemtudja valaki a négyzetgyök fogalmát és azonosságait?? -
#1739 mi az a szintvonalas módszer?
grafikus megoldás? -
#1738 és mi az az extr?
írd le egy papírra, fotózzad le és töltsd fel a képet... -
#1737 Köszi szépen!!! -
Realtibi #1736 bocs
extr xnégyzet-4x-y
y-2x <= 3
-
Realtibi #1735 Hi all!
már ezer éve nem írtam ide, de mostmár eljött az ideje.
Most kezdtem az egyetemet és már kapásból vannak nehézségeim matekból.
Nem nagyon értem a szintvonalas módszert, már egy csomó midnent megpróbáltam, de sehogyan sem tudtam megoldani. Pls segítsetek. Kösz előre is.
A péda a következö lenne:
extr x - 4x - y
y - 2x <= (kisebb egyenlő) 3 -
Garga Pitic #1734 Megvan, hány millisec. (Pl 356 000ms )
Oszdd el 60 000-rel, az eredmény egészrésze a percek száma. (5.9333 -> 5 perc)
A törtrészt szorozd meg 60-nal, ez a másodpercek száma. (0.9333*60 -> 56s ) -
#1733 Hi all!
Van itt egy jó kis feladatom nektek:
tudjuk, hogy 3 perc 47 másodperc = 215894 milliszekundum (ms)
(1 s = 1000 ms)
Hogyan tudom a millisecundumokból kiszámolni a perceket illetve másodperceket (zeneszámok hossza miatt kellene)?
Pl: 356000 ms hány perc, hány másodperc? Ha valaki ezt le tudná nekem írni, hogy hogy számoljam ki, nagyon megköszönném!
(hogy ne gondoljatok teljesen hülyének, azért annyi megvan, hogy a percek hogy jönnek ki, de a másodpercekkel nem sikerül megbirkózni :S)