Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
//ha nagyon akarjuk, akkor itt még lehet logalapot váltani, de sztem ez ennyi
13.) lg
//én evvel nem tudok többet csinálni
14.) <5/(a+5)>5/(a+5)>-<5/(a-5)>5/(a-5)>= <5*(a-5)-5*(a+5)>5*(a-5)-5*(a+5)>/(a^2 - 25) = (5a-25-5a-25)/(a^2 - 25) = -50 /(a^2 - 25)
11. (25^3a)/5^(2a+2b) --> <(5*5)^3a>(5*5)^3a>/5^(2a+2b) --> (5^6a)/5^(2a+2b) --> 5^(4a-2b) = 25^(2a-b)
"Bármely valós szám 2. hatványa pozitív szám"
kivéve 0
|x| így néz ki. Ha x-hez 1-et hozzá adunk, akkor tulajdonképpen minden értékét eggyel "hamarabb" veszi fel, vagyis a V eltolódik eggyel balra. Ebbõl következik, h a 25 értéket -26-nál és 24-nél veszi fel. Az V alakból következõen pedig e két szám között mindig kisebb lesz, mint 25. Megoldás: -26≤x≤24
8. x²+25 ≥ 5 --> x² ≥ -20
Bármely valós szám 2. hatványa pozitív szám és így az egyenlõtlenség teljesül. Megoldás: xER (x eleme a valós számok halmazának)
9. x²-4x ≤ 5 --> x²-4x-5 ≤ 0 --> (x-2)²-9 ≤ 0
Gondolatban végig lehet játszani, amit a 7-nél. Vagy megnézzük hol teljesül az egyenlõség (ha a négyzetszám 9) és látjuk, h akkor x1=5 és x2=-1. Ezek a fv. zérushelyei és a fv. alakja miatt látszik, h a két zérushely közötti értékek esetén kisebb értéket kapunk, mint 0. Megoldás -1≤x≤5
Ha hülyeséget mondok, akkor majd vki ordít.
Valaki le tudná nekem vezetni ennek a feladatsornak a feladatait? Újra jelentkeztem egyetemre, viszont rég voltam már gimnazista, nagyon sokat segítenétek vele!
Elõre is köszönöm
Azt hiszem megvan az esti progim 😊
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
Tuti kéne lenni valaminek. Egy leányzót korrepetálok aki ezt úgy kapta meg mint gyakorló feladat pótvizsgára. Ha találgatós akkor nem adnák szerintem.
a másiknál pedig x=2. ilyen típusú egyenletnél nem tudod egzakt levezetni, sztem elég ha próbálgatással rájössz
detto elakadtam itt 😊 annyi hogy én felemeltem az x-dik hatványra és ott hagytam abba...
Másikra ötlet? 😄
szerintem írd át a jobb oldalt kettes alapúra,
és akkor szig mon eltüntethetõk a logaritmusok,
és akkor egy (x-edik gyökalatt 2) a hatodikon-t kapunk, amivel én nem tudok mit kezdeni,
de ha elkezded rajzolgatni grafikonba a két oldalt, akkor látszik hogy 1 megodlás lesz, 3 és 6 között valahol
remélem nem írtam õrületes nagy hülyeséget, régen volt már matekóra ;>
porki fagyok fállalon
Kicsit ciki de ezeken a feladatokon már 2napja gondolkozunk többen 😊
log2x=6/x (az a kettes a logaritmus alapja) itt én addig jutok hogy x^x=64)
log2x=1/3(x+1) itt látom hogy a megoldás 2, de hogy kéne levezetni?
Valahogy egyszerûen ugyanez jött ki, a megoldásban mindkét egyenletet y^2-re rendezve.
köszi !
zan
Asrock Z68 Extreme3 Gen3,Intel I-5 3570 @4.5 ghz, Gigabite Geforce GTX 670 OC, 8gb Kingmax 2000Mhz, Enermax 550W,Creative SB X-fi Platinum Fatal1ty Champion,Logitech Z-5500 + G35,Samsung UE40D5003
9+7+3-(4X2)-6+5X8=?
Bocsánat,hogy ilyen egyszerû feladattal fordulok hozzátok,csak hát az a baj,hogy nem emlékszem,hogy mi a sorrend,amivel a helyes értéket kapom.Tudom,hogy megvan a szabálya annak,hogy mit kell elõször kiszámolni,mármint hogy az összeadást,kivonást,szorzást.Azt tudom,hogy az elsõ az a zárójelben lévõ😊,de a többire már nem emlékszem...!Tudom,nem vagyok egy agyas ember,de most ez érdekelne már,mert az elõ láttam egy idióta játéknál és már olyan eredményeket mondtak rá,hogy az hihetetlen...komolyan...szánalom,hogy egy átlag ember mennyire nem tud számolni.Én szerintem amúgy 57 a megoldás,de gondolom ez nem jó.
Szóval csak annyit kérnék hogy valaki világosítson már fel,hogy milyen sorrendben kell az ilyen pofonegyszerûnek tûnõ(és az is,ha tudod a szabályt) feladatot!Elõre is köszönöm.
zan
Asrock Z68 Extreme3 Gen3,Intel I-5 3570 @4.5 ghz, Gigabite Geforce GTX 670 OC, 8gb Kingmax 2000Mhz, Enermax 550W,Creative SB X-fi Platinum Fatal1ty Champion,Logitech Z-5500 + G35,Samsung UE40D5003
-1; Fiz-kém esetek, különbözõ atomokkal; Diffúzióval; Hengerkoordinátákkal.
(-szünet miatt is, s pláne, hogy Tanszékek nem bíznak ilyet külsõsre. -kiejtve!)
-2; Tiltott-zóna, átlépésének figyelése (, pl nyúl,..., vagy ember?).
-----
Korábban többször céloztam rá viccesen, hogy
a mûszaki-életben;
Szinte minden Tangens ! -ami meg nem, az pedig csak "ln" lehet.
-Közeledve a 90fokhoz, az tehát; Eléggé "hülyesok" "lebecsült-számot" is eredményez!
(45foknál, persze hogy könnyû volt ez a kerekítés.)
Arrafelé keresném a grebaszt.
ha rosszul tévedek...
Az érintési pontba húzott egyenessel próbáltam variálni, feltételezem a vezéregyenes vagy a fókuszpont meghatározása kell a p kifejezéséhez. Meg a körsugár és a kör érintõjének viszonyain is merengtem...
Amúgy az igaz lehet-e, hogy a kör és a parabola érintési pontjába húzott érintõ egyenes ( ami a kör sugarára merõleges az érintési pontban) azonos a parabola érintõ egyenesével az érintési pontban, (ami ugye felezi a vezéregyenes merõleges és a fókuszpont felé húzott egyenesek közti szöget)?
lenyeli a linket, tényleg...
Amúgy már kapisgálom, ha 4 megoldásom van (nem kettõ) az érintési pontra, arról beszéltél, hogy rossz ....
Amit eddig leprogramoztam, az nagyjából jól mûködik, viszont ha a vonal túlságosan függõleges vagy vízszintes, akkor elcsúsznak a megoldások jónéhány pixelnyit.

http://www25.wolframalpha.com/input/?i=y^2%3D2*p*%28x-8%29%2C+x^2%2By^2%3D16%2Cp%3D-1
http://www25.wolframalpha.com/input/?i=y^2%3D2*p*%28x-8%29%2C+x^2%2By^2%3D16%2Cp%3D-%284*%282-sqrt%283%29%29
y^2=2*p*(x-8), x^2+y^2=16,p=-1
-1.071-nél érintõ:
y^2=2*p*(x-8), x^2+y^2=16,p=-(4*(2-sqrt(3))
Amúgy a -1-et visszahelyettesítve kaptam megoldást az érintési pontokra, onnan jött...
de az az irracionális megoldás nagyon gyanús, hogy hibás...
ez kimaradt az elõbb.
Meg meg is oldottad az egyenletet a P(x,y) pontodra. Ezt írtam én is, a kisebb-nagyobb vizsgálattal. Viszont a 'sávod' függõleges határait még mindig nem árultad el, hogy a körök belsõ v. külsõ íve, esetleg az átmérõjük...
És mivel sávról beszélsz, az AB irányszöge (vö. m meredekség) kevés, hiszen ekkor van olyan pontod, ami az AB-nek már nem megoldása, viszont fe alatt van(és fc-tõl balra), tehát megoldás...
mondjuk ennyi idõ alatt már basican is megírhattam volna az algoritmust...
Egy 3szög egyik oldala 12.5csm hosszuságu, a rajta fekvõ két szög 36.5fok és 71.2fok. Számits ki a 3szög másik oldalainak hosszát.
szerintetek
köszi
Bár akkor csak a kör egyenletére is meg kell oldanod a pont koordinátáit, annyival nehezebb...
A programozás részét rád bízom, de szögekkel tuti nem kell számolnod így...