4415
Matematika feladatok
-
polarka #2975 -parciális integrálással megvan a primitív fv.
-aztán felírod a 2 limeszt -
polarka #2974 indulásnak pl.:
válasszunk egy tetszőleges n számot és írjuk fel 27 nagyobb és 27 kisebb szomszédját: n-27, n-26, ..., n-1, n, n+1, ..., n+27 ez akkor 55 db
emeld négyzetre őket, összegezd és vizsgált meg amit kaptál. -
polarka #2973 lehet pont az volna a lényeg, h lásd az egészet nagyban és észrevedd ezt a kicsiny szabályosságot -
#2972 Ha szükséges, leírom a megoldást. (Bocsi a két hozzászólásért.) -
#2971 Az első "n" négyzetszám összege. -
#2970 Melyik tételre gondolsz? -
#2969 üdv, ebben tudna vki segíteni?
-
#2968 Ez így nem teljesen igaz, feltéve ha a+b>0 hiszen beszoroztál vele.
Egyébként meg elszámoltam akkor valamiért, nem tudom hogyan.
Valaki gondolkodott már Corrupt feladatán? -
dopli #2967 Oké, csak ennyire voltam lassú, leesett. Köszi! -
dopli #2966 Bocs, de ma nagyon lassú vagyok. Nem látom, hogyan hozhatnám ilyen alakra... -
#2965 ez egyszerű amúgy, ilyen alakra hozod:
(a+b)^2 >= 4ab, ebből
a^2 - 2ab + b^2 >= 0 , ami igaz, mert teljes négyzet. (a-b)^2 -
dopli #2964 Valamit elírhattál mert 8 nem egyenlő 16-al :D -
#2963 miért 16/5? 2*4*1= 8 -
#2962 Valamit elírhattál, mert pl. ha a=4 és b=1 , akkor a bal oldal 2 a jobb oldalon pedig 16/5 áll. És 2 kisebb mint 16/5. -
dopli #2961 No és azt, hogyan bizonyítod be, hogy (ab)^0,5 >= 2ab/(a+b)
Próbálkoztam a középértékekkel, és a jobb oldali nyilvánvalóan a mértani közép, a bal oldali viszont csak hasonlít a harmonikusra, így nem tudok mit kezdeni vele... Lehetőleg ez esetben ne várjatok mások véleményére :D -
#2960 Ez egyszerű. Kb. 2 perc alatt meg lehet oldani, ha ismersz 1 tételt.
De azért várok, hogy más mit mond rá. -
#2959 Bizonyítsuk be, hogy 55 egymást követő egész szám négyzetének összege nem lehet négyzetszám. -
#2958 próbáld a billentyűzet segítségével ^^ -
begad #2957 Sziasztok!
Egy két matek feladatot nem tudok megoldani csak nem tudom,hogy kell leírni. Ki tudja? -
#2956 Igen, ezt is észrevettem, de a megoldás szempontjából sajnos teljesen irreleváns. :( -
#2955 a harmadik és a negyedik, illetve a hatodik és a hetedik ugyanazok elforgatva eggyel balra, nem tudom h ez mennyire hasznos info.. -
#2954 Igen, erre én is gondoltam, és elvileg az A is a helyes megoldás, de akkor túl egyszerű lenne, nem? :) -
polarka #2953 pl. A
-ha a nagy átlókat figyeljük, akkor azt látjuk, h 3-as szakaszonként mindig 2 van az egyik jelből és mindig másikból, a főátlóban már csak a 2 treffes hiányzik, ami a lehetőségek közül csak az A -
polarka #2952 -nem egyszerű szabály szerint működik, sok érdekesség észrevehető rajta, de egyikből sem tudtam szabályt alkotni
-erről az jut eszembe, amikor az előadó mutat egy bináris számsort, ami véletlenszerűnek tűnik, majd elárulja, h a pi tizedesjegyei alapján tett 1-eseket és 0-kat egymás mellé
-ilyen példából is lehet olyat szabályszerűen alkotni, h csoda, ha vki rájön a szabályra -
#2951 -
#2950 Tudom nem matek, de logika. Ki tudja megfejteni? (magyarázatot is kérek)
-
polarka #2949 érdekes másik, hasonló példára mit mond a wolfram:
lim-re és
ábrázolva -
polarka #2948 az ábrához link -
polarka #2947 volna ez a példa:
1. amiről úgy gondolom, h az 1/n! hiába lesz egyre kevesebb, az n^n kitevő úgyis gyorsabban növekszik, így mivel az alap kisebb 1-nél a lim 0 lesz
-ha vki tudna vmi jobb levezetést arra kíváncsi lennék
2. [URL=http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%281-1%2Fn!%29^%28n^n%29+from+n%3D1+to+n%3D25]wolramon ábrázoltam[/URL], ami szerint 1 lesz a lim (mellesleg magát a példát nem tudja megoldani a wolfram)
-ez sztetek amiatt van mert az alapot egy idő után 1-re kerekítve használja vagy én gondolom rosszul, h 0 kéne legyen végig? -
polarka #2946 Igaz, vmi hülyeség tört rám...
itt van -
dopli #2945 nem... ha nagyon bele akar kötni az ember akkor minden valós sorozatnak.
de a konvergensben már alapból benne van hogy monoton. annak a tételnek aztán nem sok értelme lenne, hogy minden konv. sorozatnak van monoton része... -
polarka #2944 nem minden konvergens sorozatnak van monoton részsorozata akart lenni? -
dopli #2943 "de nem tudom bebizonyítani a fenti tétel ismeretének hiányában" *** -
dopli #2942 Valaki mondja meg nekem, hogy hogyan kell bebizonyítani, hogy minden sorozatnak van mondoton részsorozata. Erre alapul a BW-féle kiválasztási tétel bizonyítása amit értek, de nem tudom bebizonyítani, az fenti tételt.
köszönöm! -
#2941 ln(2) -
origo18 #2940 sziasztok
segítségre lenne szükségem
az 1 osztva 1+eadx improprius integrál megoldását szeretném megtudni (o-tól végtelenig)
előre is köszi -
CoMyx #2939 akkor köszi szépen még1x -
ba32107 #2938 Elvileg igen (nem számoltam végig) -
CoMyx #2937 :D:D:D -
#2936 képet a csajról vagy nem seggítünk többet e
:P