4415
Matematika feladatok
  • polarka
    -parciális integrálással megvan a primitív fv.
    -aztán felírod a 2 limeszt
  • polarka
    indulásnak pl.:
    válasszunk egy tetszőleges n számot és írjuk fel 27 nagyobb és 27 kisebb szomszédját: n-27, n-26, ..., n-1, n, n+1, ..., n+27 ez akkor 55 db
    emeld négyzetre őket, összegezd és vizsgált meg amit kaptál.
  • polarka
    lehet pont az volna a lényeg, h lásd az egészet nagyban és észrevedd ezt a kicsiny szabályosságot
  • thomasthomas
    Ha szükséges, leírom a megoldást. (Bocsi a két hozzászólásért.)
  • thomasthomas
    Az első "n" négyzetszám összege.
  • Corrupt
    Melyik tételre gondolsz?
  • David2
    üdv, ebben tudna vki segíteni?

• thomasthomas
    Ez így nem teljesen igaz, feltéve ha a+b>0 hiszen beszoroztál vele.

Egyébként meg elszámoltam akkor valamiért, nem tudom hogyan.
    Valaki gondolkodott már Corrupt feladatán?
  • dopli
    Oké, csak ennyire voltam lassú, leesett. Köszi!
  • dopli
    Bocs, de ma nagyon lassú vagyok. Nem látom, hogyan hozhatnám ilyen alakra...
  • qetuol
    ez egyszerű amúgy, ilyen alakra hozod:

(a+b)^2 >= 4ab, ebből

a^2 - 2ab + b^2 >= 0 , ami igaz, mert teljes négyzet. (a-b)^2
  • dopli
    Valamit elírhattál mert 8 nem egyenlő 16-al :D
  • qetuol
    miért 16/5? 2*4*1= 8
  • thomasthomas
    Valamit elírhattál, mert pl. ha a=4 és b=1 , akkor a bal oldal 2 a jobb oldalon pedig 16/5 áll. És 2 kisebb mint 16/5.
  • dopli
    No és azt, hogyan bizonyítod be, hogy (ab)^0,5 >= 2ab/(a+b)

Próbálkoztam a középértékekkel, és a jobb oldali nyilvánvalóan a mértani közép, a bal oldali viszont csak hasonlít a harmonikusra, így nem tudok mit kezdeni vele... Lehetőleg ez esetben ne várjatok mások véleményére :D
  • thomasthomas
    Ez egyszerű. Kb. 2 perc alatt meg lehet oldani, ha ismersz 1 tételt.
    De azért várok, hogy más mit mond rá.
  • Corrupt
    Bizonyítsuk be, hogy 55 egymást követő egész szám négyzetének összege nem lehet négyzetszám.
  • qetuol
    próbáld a billentyűzet segítségével ^^
  • begad
    Sziasztok!
    Egy két matek feladatot nem tudok megoldani csak nem tudom,hogy kell leírni. Ki tudja?
  • I.C.ram
    Igen, ezt is észrevettem, de a megoldás szempontjából sajnos teljesen irreleváns. :(
  • qetuol
    a harmadik és a negyedik, illetve a hatodik és a hetedik ugyanazok elforgatva eggyel balra, nem tudom h ez mennyire hasznos info..
  • I.C.ram
    Igen, erre én is gondoltam, és elvileg az A is a helyes megoldás, de akkor túl egyszerű lenne, nem? :)
  • polarka
    pl. A
    -ha a nagy átlókat figyeljük, akkor azt látjuk, h 3-as szakaszonként mindig 2 van az egyik jelből és mindig másikból, a főátlóban már csak a 2 treffes hiányzik, ami a lehetőségek közül csak az A
  • polarka
    -nem egyszerű szabály szerint működik, sok érdekesség észrevehető rajta, de egyikből sem tudtam szabályt alkotni
    -erről az jut eszembe, amikor az előadó mutat egy bináris számsort, ami véletlenszerűnek tűnik, majd elárulja, h a pi tizedesjegyei alapján tett 1-eseket és 0-kat egymás mellé
    -ilyen példából is lehet olyat szabályszerűen alkotni, h csoda, ha vki rájön a szabályra
  • ZilogR
  • I.C.ram
    Tudom nem matek, de logika. Ki tudja megfejteni? (magyarázatot is kérek)

• polarka
    érdekes másik, hasonló példára mit mond a wolfram:
    lim-re és
    ábrázolva
  • polarka
    az ábrához link
  • polarka
    volna ez a példa:

1. amiről úgy gondolom, h az 1/n! hiába lesz egyre kevesebb, az n^n kitevő úgyis gyorsabban növekszik, így mivel az alap kisebb 1-nél a lim 0 lesz
    -ha vki tudna vmi jobb levezetést arra kíváncsi lennék

2. [URL=http://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+%281-1%2Fn!%29^%28n^n%29+from+n%3D1+to+n%3D25]wolramon ábrázoltam[/URL], ami szerint 1 lesz a lim (mellesleg magát a példát nem tudja megoldani a wolfram)
    -ez sztetek amiatt van mert az alapot egy idő után 1-re kerekítve használja vagy én gondolom rosszul, h 0 kéne legyen végig?
  • polarka
    Igaz, vmi hülyeség tört rám...
    itt van
  • dopli
    nem... ha nagyon bele akar kötni az ember akkor minden valós sorozatnak.
    de a konvergensben már alapból benne van hogy monoton. annak a tételnek aztán nem sok értelme lenne, hogy minden konv. sorozatnak van monoton része...
  • polarka
    nem minden konvergens sorozatnak van monoton részsorozata akart lenni?
  • dopli
    "de nem tudom bebizonyítani a fenti tétel ismeretének hiányában" ***
  • dopli
    Valaki mondja meg nekem, hogy hogyan kell bebizonyítani, hogy minden sorozatnak van mondoton részsorozata. Erre alapul a BW-féle kiválasztási tétel bizonyítása amit értek, de nem tudom bebizonyítani, az fenti tételt.
    köszönöm!
  • ZilogR
    ln(2)
  • origo18
    sziasztok
    segítségre lenne szükségem
    az 1 osztva 1+eadx improprius integrál megoldását szeretném megtudni (o-tól végtelenig)
    előre is köszi
  • CoMyx
    akkor köszi szépen még1x
  • ba32107
    Elvileg igen (nem számoltam végig)
  • CoMyx
    :D:D:D
  • ZilogR
    képet a csajról vagy nem seggítünk többet e

:P