4415
Matematika feladatok
  • David2
    meg van: Menger-szivacs
    :D
  • qetuol
    ja igen, sokan szeretnének mások lenni, mint akik valójában ^_^
  • David2
    pedig azok négyzetek szeretnének lenni:)
  • qetuol
    fraktálkocka? :)
    de a felső lapon miért háromszögek vannak?
  • David2
    üdv!

van tippetek hogy hívják ezt a "kockát". Valahol megláttam, csak nem jegyeztem meg a nevét, de sikerült megrajzolni:

• thomasthomas
    Tudtok nekem ajánlani egy olyan programot, amellyel készíthetek geometriai feladatokhoz ábrákat gépen?
  • kz
    majdnem Malfatti-körök probléma...
  • Corrupt
    Egy háromszög belsejébe helyezzünk el három olyan kört, amelyek érintik a háromszög két-két oldalát, továbbá kívülről érintik a háromszög beírt körét. Bizonyítsuk be, hogy e három kör sugarának összege nem kisebb a beírt kör sugaránál.
  • Corrupt
    Akk hajrá:D
  • ch13
    Kösz!
    Szurkolj holnap 0. ban :D Ez a sinuszos. . . Áhhh pedig ebben a félévben van két 4 esem... Engem kérdezhetsz irodalomból :D
  • Corrupt
    Vagy a két oldal és az általuk bezárt szög szinuszának szorzata
  • Corrupt
    Egyik oldal és a hozzá tartozó magasság szorzata
  • ch13
    Még egy gyors kéréds paralelogramma terültetét, hogy számitjuk ki? :/ Google nem segített... :S
  • ch13
    Köszi! Remélem jó :D
  • Corrupt
    Értem, köszi.
  • Corrupt

Az a-val jelölt szög 180°-25°=155°.
    Ebből az y-t megkapod koszinusztétellel: y^2=16+9-25*cos155° y=6,84
    A ß szöget megkapod szinusztétellel: sinß/sin155°=6,84/4 ß=46,25°
    Az x-et ki lehet számolni koszinusztétellel: x^2=6,84^2+4,5^2-2*6,84*4,5*cos(46,25°+37°) x=7,73
    A két település távolsága 7,73 km.
  • thomasthomas

Első ránézésre nagyon ronda feladatnak tűnik, de ha teljes indukcióval bizonyítod, akkor rá lehet jönni, hogy egyszerű. (l=669-re a Te általad leírt feladatot bizonyítod.)
  • ch13
    Hali!

Segitenetek kéne, holnap 0.-ra kellene szóval ma estére:D, szóval SEGITSETEK!!!
    Íme a feladat:
    Egy egyegyenes országútból 37ÿ-os szög alatt jobbra mellékút ágazik el. Ezen az elágazástól 4,5 km-re van az A falu. Az eredeti úton tovább haladva 3 km után egy másik mellékút ágazik el 25 ÿ-os szögben. Ezen 4 km-t haladva B településre érünk. Milyen messze van a 2 település egymástól?
    Léccives levezetés is legyen. Köszi!
  • Corrupt
    És ez hogy jött ki?:D
  • thomasthomas
    Ha jól számoltam, akkor 7-tel osztható 4+4^2+4^3+...+4^2007 , tehát a maradék: 0.
  • Corrupt
    Mennyi maradékot ad 7-tel osztva a 4+4^2+4^3+...+4^2007 összeg?
  • thomasthomas
    Érdekes. Egypár internetes oldal ezt Rolle-tételeként nevezni, míg könyvekben (Összesen 2-ről tudok, amely említést és bizonyítást is tesz róla: Gödör András - Nagy tételkönyv 1. kötet illetve Surányi János: Polinomok és egyenletek) nem nevezi meg a tételt, csak ahogy te is mondtad, racionális gyök tétele.
    Ha beírod a google-be hogy "Rolle-tétele a racionális gyökök" akkor meg jónéhány oldal így nevezi a tételt, ami tényleg összetéveszthető az analízishez kapcsolódó Rolle-tétellel. Ezekután én inkább a könyveknek hiszek, azokban még sosem csalódtam.
  • polarka
    Én racionális gyök tételként ismerem.
    Egyébként már elmondtad a helyes megoldást, -3. A valós számok is a komplex sík tagjai, nem kell azokat kivonni.
  • bardocz
    Fú köszi, az egyszerűsítés, eszembe se jutott.
  • thomasthomas
    A következő a helyes megoldás:
    x^3-2x^2=x-2
    x^2(x-2)=x-2
    Egy szorzat <=> 0 ha legalább egy tényezője nulla. Mivel mindkét oldalon szerepel az (x-2) tényező ezért x-2=0 -> x=2 megoldása az egyenletnek
    Ha x nemegyenlő 2 akkor egyszerűsítés után x^2=1 innen pedig kapjuk hogy x=+1 illetve x=-1.
    Az ilyen típusú egyenlet(ek)et így kell megoldani.
  • bardocz
    x^3-2x^2=x-2

x^2(x-2)=x-2

Erre elfogadjűk azt a megoldást, hogy mivel x-2 van mindkét oldalon, ezért ha az nulla, akkor mindkettő oldal 0, illetve ha x^2=1(tehát x=1 és x=-1) lehet csak egyenlő a két oldal? Máshogy nem tudom ezt megoldani.
  • Corrupt
    Köszi, így már megvan
  • thomasthomas
    Ez könnyű. Ha behúzzuk egy tetszőleges háromszög súlyvonalait, akkor 6 db egyenlő területű háromszögünk keletkezik. Amiket fel kell használni a bizonyításban:
    - Egy tetszőleges síkháromszög súlyvonalai egy pontban metszik egymást.
    - A súlypont 1:2 arányba osztja el a súlyvonalat. (A kisebbik rész van a súlypont és az adott súlyvonal talppontja között.)
    - A háromszög területképlete: [ ab*sin(alfa) ]/2. (alfa az a és b oldal közbezárt szöge).

Amennyiben nem megy így sem, szólj és leírom.
  • Corrupt
    Igazoljuk, hogy ha egy háromszögben a súlypontot összekötjük a csúcsokkal, akkor három egyenlő területű háromszöget kapunk.
  • thomasthomas
    Részben igazad van, mert a Rolle-tétel a matematikai analízishez kapcsolódik, de ugyanilyen néven ismert a következő: Link.
  • polarka
    nem látom, h a rolle-tétel hogyan kapcsolódik a problémához
  • thomasthomas
    Egyébként elfelejtettem leírni, hogy a lehetséges racionális gyököket Rolle-tétele segítségével lehet megkeresni, - ha van -. Most így hirtelen 10.es fejjel ezt tudom mondani. Amennyiben rájössz a megoldásra, majd le tudnád írni, hogy hogyan jött ki? Engem érdekelne.
  • polarka
    Köszönöm.
  • thomasthomas
    A lehetséges racionális gyökök: 1;-1;1/2;-1/2
    Ezek közül egyik sem jó, tehát racionális gyöke nincsen.
    A valóst meg komplexet másokra bízom. (De van valós gyöke.)
    A legegyszerűbben úgy lehet kiszámolni a komplexek összegét,hogy az összes gyök összegéből kivonjuk a valósakat. (A Viéte-formulák alapján a gyökök összege: -6/2=-3.)
    Most hirtelen ennyit tudok mondani.
  • polarka
    Fordított Schönemann-Eisenstein miatt ez irreducibilis. De akkor hogyan kéne
  • polarka
    Mennyi a polinom összes komplex gyökének összege?

Ha feltudnám bontani 3 másodfokú tagra, akkor sztem megtudnám mondani, de mi a módszer (a próbálgatáson kívül) mindehhez? vagy vmi más módon kéne megközelíteni?
  • Corrupt
    Értem, kösz a segítséget. :)
  • thomasthomas
    Kép
    A megoldás befejezését rád bízom. Innen már csak észre kell venni egy egyszerű dolgot.
  • Corrupt
    Azt kapom, hogy 55n^2+2*1^2+2*2^2+2*3^2+...+2*27^2. Innen hogyan tovább?
  • polarka
    illetve csak a végtelenhez kell