Matek feladatok
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
a NUMB3RSben Csárli azt mondta (S2E3), h egy század fokra kiszámolja fénykép alapján. Az kb 1-1.5km pontosság. Szerintem kamuzik a kis fürtös...
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
S=2009*((a<0>0>+(a<0>0>+2008))/2, ami:
S=2009*(a<0>0>+1004) és innen már látszik is...
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Nagyon gyanús nekem, h a számítást barmoltam el, holnap kicsit átbogarászom és jövök, ha lesz valami... Ennyire rossznak azért nem kellene lennie... 😞
Kérlek segítsetek az alábbi lineáris algebra feladatok megoldásában! Nagyon fontos lenne!
1. Mutassuk meg, hogy nxn-es valós felsõ háromszög mátrixok vektorteret alkotnak, adjunk meg bennük bázist, adjuk meg a tér dimenzióját R felett! (R - valós számok halmaza)
2. Bizonyítsuk be, hogy az F = {a+b*gyök2 | a,b ε Q} halmaz test a szokásos mûveletekkel!
(Itt azt kell bebizonyítani, hogy ez a halmaz egy test. Ez akkor test ha értelmezve van rá 2db kétváltozós mûvelet és egy rakás axióma, de az a baj, hogy ezeket nem tudom hogy írjam le matematikailag)
3. Adjuk meg az alábbi lineáris leképezések mátrixát a standard bázisban! Adjuk meg a leképezés sajátértékeit és sajátvektorait, sajátaltereit; magterét és képterét és ezek dimenzióját!
a) R3 pontjainak z tengely körüli elforgatása α szöggel.
b) R3 pontjainak xy síkra való tükrözése.
c) R3 pontjainak xy síkra való vetítése.
d) R3 pontjainak z tengely irányú 3-szoros nyújtása.
e) R3 pontjainak tengelyre való tükrözése.
f) R3 pontjainak tengelyre való vetítése.
4. Az elõzõ feladatot módosítsuk úgy, hogy a forgatás, tükrözés, vetítés tengelye illetve síkja általános helyzetû, de továbbra is 0-n átmenõ legyen! (pld. (1,1,1))
Házi feladat része ennek: ilyen irányvektorú egyenesre való tükrözés.
Ha bárki bármelyik kis részében is tud segíteni, annak nagyon megköszönném! 😊
0.) Most hétvégén gyönyörû napos idõ volt mifelénk, így gondoltam, megcsinálom a mérést. Az is e mellett szólt, h most van az õszi napéjegyenlõség ideje, érdekelt, mennyire sorjáznak az árnyék végpontjai egy egyenesen és mennyire K-Ny irányba. Tehát a mérés helye Dunaharaszti és kihasználva a környékbeli füves területeket, kivonultam egy nyugis helyre most 20-án.
1.) A mérési elrendezés
Lehet látni, hogy kellett a méréshez elõször is egy GPS, hogy tudjam merre vagyok. 😛 A lap szélének irányát kimérni egy tájoló, egy buborékos vízszintezõ, amivel a lapot síkba állítottam, egy árnyékvetõ, ami egy radírba lehetõ legpontosabban merõlegesen beleállított sasliknyárs volt és egy vonalzó, amivel lesimítottam az árnyék környékén a lapot, ha feldudorodott volna.
2.) A kapott mérési pontok
Jól látszik, milyen szépen sorjáznak a pontok egy vonalban. Tapasztalat: az árnyék vége NAGYON NEHEZEN jelölhetõ be, akár +-2mm-t is lehet bizonytalankodni és szinte biztos, hogy rövidebbnek jelölöm, mint hosszabbnak.
Negyed óránként mértem egyet és addig folytattam, míg a környékbeli házak be nem árnyékolták a kis asztalt.
3.) A kiszámolt koordináták a térképen
Ez bizony jól mutatja, hogy a gondos tervezés és alapos kivitelezés ellenére rohadtul nagy szórással tudtam csak meghatározni a helyet. Az összekötése a pontoknak (É-ról D felé) az idõrendi sorrendet is jelöli, ahogyan egymást követék a mérési pontok. A számítás nem is volt olyan egyszerû én rábíztam a Maple-ra, de még át kell újra néznem, mert egy közelítõ Nap pozíció számító módszert használtam, ráadásul olyat, ami 1978-as irodalomból származik, így a benne szereplõ konstansok már mások lehetnek - mindenesetre ez az elsõ eredmény, bízom benne, talán nem a mérés ennyire pontatlan... 😞((
A napokban, vagy a köv. hétvégén tervezem, hogy megismétlem, még gondosabban, hátha lehet kicsit csiszolni már az adatgyûjtéssel is...
nemúgy dõlt, h xar
a<_i_>=a<0>0>+i
a "szögletes zárójelben az i" miatt lett az egész dõlt onnantól 😞
b.) Ekkor a<1>1>=a<0>0>+1, a<2>2>=a<0>0>+2, ..., a=a<0>0>+i, ...
c.) Ezeknek az összege: a<0>0>+a<1>1>+...+a<2007>2007>+a<2008>2008>, ami a b.)-t felhasználva írható:
d.) a<0>0>+(a<0>0>+1)+(a<0>0>+2)+...+(a<0>0>+2007)+(a<0>0>+2008), amibõl a<0>0> kiemelhetõ:
e.) 2009*a<0>0>+(1+2+...+2007+2008). Ez utóbbi pedig felhasználva a számtani sor összegképletét:
f.) 2009*a<0>0>+2009*(2008/2), amibõl 2009-et lehet kiemelni:
g.) 2009*(a<0>0>+1004). Amibõl már látszik, hogy ez a szám nem lehet prím, mivel a 2009 már biztosan osztója, tehát nem lehet 2009 egymás utáni egész szám összege prím.
Lehet-e 2009 egymást követõ egész szám összege prímszám?
Biztos van a megoldására valami egyszerû módszer, de most nem pörög eléggé az agyam… :S
ha valaki nem ismerné és érdekli akkor elõkaparom
porki fagyok fállalon
És látom, h ismétléses permutációra vezethetõ vissza az egész. így már tiszta.
itt n = 20, k = 10 , tehát 29 alatt a 10, ami ugyanaz mint 29 alatt a 19
A megoldás elvileg
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
De egyszerûen nem látom, h miért/hogyan jön ez ki. Megköszönném, ha vki van olyan rendes és kifejti.
-A szöveg egyenletbe foglalva: 96/1,2=(60x+75y+100z)/x+y+z
ami pedig: 80x+80y+80z=60x+75y+100z ==> 4z-4x=y ==> z-x=y/4
-A bal oldalt nézve látható, h két természetes szám különbsége van, ami szintén természetes szám kell legyen (esetünkben). Ami úgy lehetséges, ha y osztható 4-gyel és mivel minél kevesebb teát akar vásárolni, ezért y=4.
- z-x=1 és x min. 1 kell legyen és minél kisebb számpár kell. Vagyis z=2; x=1.
Innen a megoldás x+y+z=7, C:7.
-Mivel 4jegyû számról van szó gyorsan belátható, h egyik szám sem lehet 3-nál nagyobb és a nem lehet 0.
-Ha sorra próbálunk 3-mal megfelelõ számot találni (a=3 vagy b=3...), akkor szintén belátjuk, h 3 sem lehet egyik sem. Vagyis a={1, 2} b=c=d={0, 1, 2} lehetõségek vannak.
-Tegyük fel, hogy a=1, akkor b!={0, 1} (mert a=1 és mert önmagának ellentmondana) vagyis b=2, ami miatt c!={0, 2} vagyis c=1 és d=0. Az egyik megoldás az 1210.
-Tfh. a=2 és b=0, akkor c!={0, 1} (mert a=2 és b=0-nak ellentmondana) vagyis c=2 és d=0. Másik megoldás a 2020.
-Tfh. a=2 és b=1, ekkor c=d=0 kell legyen (mert a=2). A harmadik a 2100.
Vagyis D:3
Ez elég könnyen belátható volt, csak neki kellett állni ilyen számokat gyártani.
A 2-esre: A számjegyeket helyérték szerint xyz-vel jelölöm. "!=" pedig a "nem ="-t jelöli.
x+y+z=9k
k!=1, mert akkor xyz/9 számjegyeinek összege 0 kellene legyen, h teljesüljön a feltétel.
A legnagyobb 3 jegyû 9-cel osztható szám a 999, amelyiknél k=3, ami szintén nem jó, mert 27-9=18!=3 (szj-ek összege).
Vagyis k=2 => x+y+z=18
Amibõl az is következik, h xyz/9 szj-einek összege 9.
A legkisebb szám, ami az 1. feltételnek eleget tesz, az a 189. 189/9=21, ami viszont nem teljesíti a 2-at.
A legnagyobb, ami teljesíti az 1-t: 990. 990/9=110 (ami mellesleg szintén nem jó a másodiknak)
így már egy rövid listát össze lehet állítani azon számokból, amelyek a 2-at teljesítik és 9-szeresük 1. min-max tartományán belül van:
27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 108
Ezek 9-szeresei:
243, 324, 405, 486, 567, 648, 729, 810, 972
Amikbõl az 1. feltételt a 486, 567, 648, 729, 972 teljesíti.
A megoldás C:5.
1. síknegyed: jobb felsõ
2. síknegyed: bal felsõ
3. síknegyed: bal alsó
4. síknegyed: jobb alsó
Olyanszámot kellkeresned ami 1-re végzõdik és ha ötöt livonsz belõle akkor osztható 9-cel na ha XX1-bõl kivonsz 5-öt XX6-ot kapsz pl.126 ezt oszd el 7-tel és kész.
Tehát A vagyis 0 .
A többit meghagyom másoknak😄
NIncs idõm😞
Nagyon megköszönném ha tudnátok segíteni ezekben a matematikai feladatokban(választósak).:
1.: A ládában almák vannak,számuk nem kevesebb 100-nál és nem több 200-nál.Ha tízesével rakjuk õket zacskóba,a végén egy marad ki;ha kilencesével,akkor viszont öt. Hány alma marad,ha hetesével csomagoljuk az almákat?
A:0 ; B:1 ; C:3 ; D:5 ; E:6
2.:Hány olyan kilenccel osztható háromjegyû szám van,amelyet kilenccel elosztva számjegyeinek összege kilenccel csökken?
A:1 ; B:4 ; C:5 ; D:6 ; E:11
3.: Hány olyan négyjegyû szám van amelynek az elsõ számjegye megmutatja,hány 0-t tartalmaz a szám,a második számjegye megmutatja, hány 1-est, a harmadik számjegye megmutatja,hány 2-est, anegyedik pedig,hogy hány 3-ast tartalmaz a szám?
A:0 ; B:1 ; C:2 ; D3 ; E:3-nál több
4.: Egy teaárus háromféle teából készít teakeveréket,melyeket kilogrammonként 60 Ft, 75 Ft, illetve 100 Ft beszerzési áron vásárol.Mindegyik teát 1kg-os kiszerelésben tudja megvásárolni. Összesen hány kg teát kell vásárolnia, ha mindegyikbõl vásárol, és a keveréket 20%-os haszonnal, 96 Ft-os kg-onkénti áron szeretné árulni, és most- az áru piaci bevezetésénél- még a lehetõ legkevesebb teát szeretné beszerezni?
A:2 ; B:4 ; C:7 ; D:12; E:egyik sem
Légyszíves ne csak tippeljetek,hanem fejtsétek is ki miért az adott válasz a helyes!Köszönöm!
maxa=0,maxi=0,maxj=0
for i=1 to x-1
for j=i+1 to x
aij= if( abs(a(i)-a(j))>180,360-abs(a(i)-a(j)),abs(a(i)-a(j)) )
if aij>maxa then maxa=aij,maxi=i, maxj=j
next j
next i
elõször az elsõ ponthoz kiszámolja a többihez tartozó szöget
majd a 2-3,2-4,2-5... távolságokat. a 2-1 nem kell mert az az elõzõ ciklusban megvolt (1-2), és így tovább
x(i),y(i) a többi pont
a(i) kiszámolása (a saját pontunktól az i pont ilyen szög alatt látszik (-180<a(i)<+180)
dupla ciklussal a pontok szögtávolságát kiszámolni és a maximumot megjegyezni.
i és j pont szögtávolsága: if( abs(a(i)-a(j))>180,360-abs(a(i)-a(j)),abs(a(i)-a(j)) ) .
ha megvan a maximumhoz tartozó i,j, akkor a keresett szög talán: a(i)-(a(i)-a(j))/2
Adott egy pont egy koordinátarendszerben. Adott továbbá x db különbözõ pont, mindnek tudjuk a koordinátáját, de nem tudjuk elõre, hány pont lesz. A mi pontunkat kössük össze az összes többi ponttal, így a pontunkból ki fog indulni x db szakasz, bármilyen irányban. Vegyük a legnagyobb nyílásszöget, illetve annak a szögfelezõjét, ennek a szögfelezõnek az x tengellyel bezárt szöge kéne. Ha nem érthetõ, lerajzoltam:
Tehát a kék szög kéne, és csak a pontok koordinátáit tudjuk. Algoritmikus, leprogramozható megoldás kéne. Elõre is köszi!
és 1.0-ás átlaggal lettem meghúzva 😄😄😄
Gondoltam megosztom a világgal! 😛😄DDDD
Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money
ennyi volt.asszem elmegyek bûnözõnek vagy nem tom.lol
tavalyi:
1.permutáció
2.logaritmusos függvény
3.háromszög szögeinek meghatározása
4.súlypont meghat.
5.koordináta geo
6.függvény ábrázolása
7.logaritmusos függvény (gyökjel alá bevitel meg egyéb finomság)
8.cos2x+sinx
ezek közül az 5. 7. 8. feladat olyan,amit nem hinném hogy hibátlanul meg tudnék csinálni,DE attól rettegek a legjobban,hogy körös feladatot raknak be<#guluszem1>#guluszem1><#rinya>#rinya>
mennyi ennek a valószínûsége?
elõre is köszi
köszönöm qetuol neked is a segítséget!😊