4415
Matematika feladatok
  • gazdi
    Akkor hogy az is értse, aki esetleg utólag egyben olvassa az ajtónyitogatós feladatról szóló beszélgetést: nyilván azt értetted meg #170 és #171 között, hogy miután a játékos kiválasztotta a rossz ajtót, a játékvezető kinyitja a fennmaradó kettő közül a rosszat, így ha a játékos változtat, akkor már csak a harmadikat, a jót választhatja, így nyert.
  • 7evenb
    oké megvan!
    már értem!
  • 7evenb
    még azért mindig egy kicsit bizonytalan vagyok
    szerintem ott csúszik el a dolog, hogy jv a döntés előtt mutat rá egy ajtóra, így a döntés 2-ajtó között lesz és nem 3

mert azt írja gazdi hogy "2/3 valószínűséggel bökött rossz ajtóra, ekkor ha változtat akkor biztosan nyer"
    de ilyen esetben is, ha változtat akkor még mindig veszíthet, hiszen még nem ejtettük ki az 1 ajtót!, viszont ha kiejtjük, akkor 1/2 valószínűséggel bökött rossz ajtóra...

tudom kicsit érthetetlenül fogalmazok, de majd megpróbálom rendesen leírni...
  • Zsoldos
    Fura feladat, sokfelekepp lehet nekiallni es konnyu elbonyolitani meg rossz eredmenyre jutni.
  • 7evenb
    igaz, igaz...
    azért a biztonság kedvéért megnéztem 100000 esetre, és tényleg:)

de enyébként valóban logikus...
  • Zsoldos
    bingo :)
  • gazdi
    A játékos 1/3 valószínűséggel a nyerő ajtóra bökött rá, ekkor ha változtat akkor biztosan veszít, ha nem akkor biztosan nyer. 2/3 valószínűséggel bökött rossz ajtóra, ekkor ha változtat akkor biztosan nyer (hisz a műsorvezető rossz ajtóra mutat), ha nem akkor biztosan veszít.
    Tehát ha változtat, akkor 2/3 eséllyel nyer, ha nem változtat akkor 1/3 eséllyel nyer.
  • Zsoldos
    Hat ebben a megoldasban tobb hiba is van. Egyreszt esetszetvalasztast hasznaltal, es egyenlo valoszinusegukent kezelted olyan esemenyeket, amik nem azok (itt foleg a 1-es, 2-es szekciora gondolok)

Bevezettel egy uj szabalyt, ami a feladatban nincs (az ajtok tartalma vegig fix, nem varialnak rajtuk)

Kicsit egyszerubb uton indulj el, es ne vessz el a jelolesekben, szuksegtelen.
  • 7evenb
    érdekes

jelölések
    F(főnyermény) S(semmi) V(valami: S<=V<F)

feltételek
    [x] a játékvezető mindig olyan ajtóra mutat ami S

1. eset: minden ajtó mögötti nyeremény rögzített már az első választást megelőzően
    ekkor [x] miatt V=S, így viszont
    *mindegy

2. eset: az első választás után változtatnak az ajtók tartalmán úgy hogy:
    a) eset: a fenmaradó 2-ben 1 biztos >S és van S / hogy teljesüljön [x]
    ekkor ha V=S
    *változtatni kell
    ha V>S
    *mindegy
    b) eset: a fenmaradó 2-ben van S
    *mindegy

vagyis 3 mindegy és 1 változtatás => változtatni kell
  • vegesm
    meg kell változtatnia, akkor asszem kétszer akkora esélye van. hogy miért nem tudom
  • Zsoldos
    Egy klasszikus matekfeladat (bocsi, ha mar 20x volt)

Egy tv-s vetelkedon van 3 ajto, az egyik mogott a fonyeremeny. A jatekszabalyok: a jatekos megjeloli az egyik ajtot, amire tippel. Ha megtortent, a jatekvezeto a fennmarado 2 ajtobol ramutat egyre, ami mogott biztosan nincsen a nyeremeny. Ekkor a jatekosnak lehetosege van, hogy megvaltoztassa a donteset es a masik ajtot valassza.

Kerdes: mi a jobb strategia a jatekos szamara, ha valtoztat a dontesen, ha az eredetihez ragaszkodik, vagy teljesen mindegy?
  • 7evenb
    küldj egy mailt a [email protected]
  • vegesm
    a maple-nek van valami letölthető demo verziója? égre-földre kerestem és nem találtam
  • gazdi
    Össze kellene szednem magam, én a kívül szóra nem figyeltem. Mindenesetre az anélkül bejövő három eset is szakaszt ad, együtt szép kis homokóra (kis fantáziával...)
    Azt hiszem át kellene adnom a feladatfeladó szerepét valakinek, mielőtt megint adok egy feladatot amire figyelmetlenség miatt nem fogadom el a (jó) megoldást...
  • 7evenb
    s1=(x/2;(3·/6)*x)
    s2=(p/2;-(3·/6)*p)
    s3=((x+p)/2;-(3·/6)*(x-p)) <= ez itt hibás volt

S=((x+p)/3;0)
    x=1
    (1/3;0)_(2/3;0)
    no meg persze p-re a kritérium helyesen : 0<p<x minthogy belső pont

de ez így is csak egy szakasz...
    szabad a gazda (gazdi:))
  • gazdi
    A számokat nem ellenőriztem, nagyságrendileg jónak tűnnek, de valamit nem vettél figyelembe.
    Röviden szólva a megadott szakasz, mint eredmény, nem elegendő.
  • 7evenb
    és tényleg, még így is elrontottam
    S=((x+p)/3,-(3·/9)*p)
  • 7evenb
    ohh
    s2=(p/2,-(3·/6)*p)
    s3=((x+p)/2,-(3·/6)*(x+p))

így
    S=((x+p)/3,-2*(3·/6)*p))
    vagyis az egyenes végpontjai x=1-re
    (1/3,0)_(2/3,-2*(3·/6))

bár ki tudja talán még így is hibás valahol
    hiába, a számolás nem az erősségem...
  • 7evenb
    koordinátákkal(R^2 síkon): legyen
    A(0,0)
    B(0,x)
    C... az nem érdekes
    P(0,p) : 0<=p<=x
    ekkor
    s1=(x/2,(3·/6)*x) : k·=gyök k
    s2=(p/2,(3·/6)*p)
    s3=((x+p)/2,(3·/6)*(x+p))

így keresett S=(1/3*(s1(x)+s2(x)+s3(x)),1/3*(s1(y)+s2(y)+s3(y)) : sn(x) az n. súlypont első koordinátája

vagyis S=((x+p)/3,(3·/9)*(x+p))
    x=1 re
    S=(1/3+p/3,(3·/9)+(3·/9)*p) : p eleme [0,1]
    vagyis (1/3,3·/9)_(2/3,2*(3·/9)) végpontú egyenes a keresett halmaz

talán nem a legelegánsabb megoldás, és talán el is számoltam valamit, de tényleg egyszerű...

köszi a tippet:))

• gazdi
    Ah, túl egyszerű volt.
    Ha még nincs kész, egy tipp: nem kell egetrengető dologra gondolni...
  • gazdi
    Legyen. Erre viszont csak sejtésem van, azz viszont megalapoztam egy geometriai programcsomag segítségével. Megoldásom tehát egyelőre nincs, ezért még inkább várom. A feladat:
    Az ABC szabályos háromszögben, az AB oldal belső pontja a P pont. Q és R olyan pontok a háromszögön kívül, hogy az APQ és BPR háromszögek szabályosak. Az ABC háromszög súlypontja S1, az APQ háromszög súlypontja S2,és a BPR háromszögé S3. Az S1S2S3 háromszög S súlypontja milyen ponthalmazt ad, ha a P végigfut az AB szakaszon?
    Jó szórakozást!
  • 7evenb
    nincs még valami feladatod gazdi
    gondolkodnék már egy picit:)
  • [HUN]PAStheLoD
    van egy csomó ilyesmi function grapher ..mathgraph .. de a wolfram matek progija a csúcs persze..
  • 7evenb
    maple-t én is ajánlom! vagy a wolfram mathematica prg-je ha komolyabb dolgokat szeretnél
  • Loogan
    "Maple" vagy "Derive". DC-n biztos találsz. De nem árt hozzá egy kis helpet sem letölteni...
  • vegesm
    Kicsit off, de ehhez a topichoz van a legtöbb köze:
    Nem tud valaki olyan programot ami függvényeket jelenít meg+ tudjun grafikusan ábrázolni egyenlőtlenségeket?
  • gazdi
    Gec, de benéztem...
    Ügyes, vitathatatlanul jár a nagy
  • 7evenb
    [0,1]-en miért nincs határértéke?
    x<1 re x^n<1 minden n-re jobban mondva x^n->0
    x=1-re pedig x^n->1
    vagyis nem folytonos

szerintem...
  • gazdi
    A második tetszik, de az elsőnek nincs határértéke n->inf. Fél reszpekt-szmájlit meg mégsem adhatok! Furcsán venné ki magát az egyik kezét emelgető fej... :))
  • 7evenb
    "Írjatok olyan függvénysorozatot, aminek minden tagja folytonos [0,1]-en, de a határértéke (ami létezzen) nem.
    A feladat párja: írjatok olyan függvénysorozatot, aminek egyetlen tagja sem folytonos [0,1]-en, de határértéke (ismét kérem, hogy létezzen) az.
    A legegyszerűbb és legötletesebb sorozatok beküldőinek jutalma egy nagy respect-smiley lesz. :)"

fn(x)=x^n
    fn(x)={0/n :ha x rac; 1/n ha x irrac}

a késés abból fakad, hogy csak most olvastam
    megkapom a simley-t?:)
  • hen-tes
    gr

egyébként én életemben nem csináltam ilyesféle feladatot, csak megkérdezték hogy tudom, hát nem :D
  • gazdi
    Ugyanaz, a másodfokú Viete-formula középiskolás neve a "másodfokú egyenlet megoldóképlete".
    "azt hiszem ki is jött valami" --> tessék leellenőrizni. (ha páros és kicsi, akkor jó ;))
  • hen-tes
    khm
    akkor most melyikkel ?
    gazdi félét próbáltam, azt hiszem ki is jött valami :D
    nem az eredmény érdekel, hanem hogy hogy kell megoldani..
  • ugot2know
    Viete-formulákkal próbáld megoldani!
  • gazdi
    Felírod a másodfokú egyenlet megoldóképletét az adott esetre, ekkor persze szerepel benne a p mint paraméter. A megoldóképlet adja ugye a két gyököt, tehát az újabb másodfokú egyenletünkben a kapott képlet legyen egyenlő 3-mal. Ez egy újabb másodfokú egyenlet, immár p-re mint ismeretlenre. Meg kell oldani, és kész vagy. Csak arra figyelj, hogy a p=0-t kizárd...
    Nem, nem fogom ideírni az eredményt, azt hiszem elég segítséget adtam. Ha mégsem, csak szólj.
  • hen-tes
    px^2-7x+3=0
    p paraméterbe ugy kell behelyettesíteni hyog az egyik gyök 3 legyen

gr
    na most ezmi a tök, mer én ezt nem értem :\
    valaki nem árulná el a megoldást ? D:
  • akyyy
    yes
  • hen-tes
    access ? :D
  • hen-tes
    1200/100=12
    960/12=80

tehát az 1200-nak a 80%-a 960, ebből következik, hogy az engedmény 20%
  • Dynamic
    =100-(100/(d2/e2))

nem biztos, hogy ebben a formátumban kell beírni, de a lényeg így is látszik.Legalábbis, ha jól értelmezem azt kellett kiszámolni, hogy mekkora az árengedmény az eredeti(nagyobbik) árhoz képest.