3392
  • dokar
    Én már jó párat írtam max seb-en, de még nem észleltem olvasási hibát, sőt akiknek írtam, azok sem jelezték hogy gond van a lemezzel. (Pedig szar Aritára is írtam vele). Ha majd kapok valamilyen negatív értesítést, akkor majd visszaveszek a sebességből.
  • izb
    Az a 10% én vagyok,és ő .
    He he
  • PPeter
    Azért, mert az optikai adattárolás optikai jeleket rögzít - az anyag visszaolvashatósága, kompatibilitása, a folyamatos (elkerülhetetlen) degradáció mellett azon múlik, mennyire jól olvashatók, dekdolhatók ezek az optikai jelek - a jelsorozat szintje, minősége meg javarészt azon múlik, hogy sikerült-e az adott író/lemez komobinációval az optimális írási sebességet megtalálni, ami az esetek 90%-ban nem az a sebesség, amit maximálisan igénybe vehetünk.
  • Lacika 79
    Ha veszed a fáradtságot, és visszaolvasol csak ezen az 1 oldalon, rájössz a dologra. :)
  • dokar
    Most rosszul csinálom? Ne írjak max sebbel? Ha igen, akkor miért?
  • PPeter
    Egészségedre. :)
  • Lacika 79
    de ha elolvasod a commentet, megkapod a választ.
  • dokar
    Én mindenféle DVD-re, CD-re max sebességgel írok és semmi baj sem történt (még:)) ebből!
  • ReTeK
    én csak kérdezem (erről még nem olvastam sehol, régi íróm van)
  • Lacika 79
    végigolvastad a commentet amire válaszolsz? Vagyis kérdezel
  • ReTeK
    gyorsabb lemezekre dvdnél sem (mint a cdknél) ajánlott lassan írni pl. 16x-osra 1xesen vagy ez nem számít (vagy nem is engedi az író) ?
  • PPeter
    Ha normális lemezt használsz, akkor általában nyugodtan lehet feljebb menni az írási sebességgel - mondjuk az újabb írókkal nem is tudsz a 8x-os és 16x-os lemezekre lassan írni, egyszerűen nincs a firmware-ükben ilyen sebességű írási stratégia a gyorsabb korongokhoz. Én a 8x-os Verbatim lemezekre (MCC, Taiyo Yuden) 4x-esen szoktam DVD-Videot írni, a 16x-os Verbatimra meg 6x-osan.
  • Lacika 79
    én 8x-os lemezre 4x-esen, 4x-esre 2x-esen szoktam írni. Jah, és csak +-os lemezt használok, DVD-ROM Booktype beállítással, NEC 3520a-val :)
  • bigapó
    PPeter: eddig mindig 1x-szeresen írtam a DVD-Video-kat, mert azt hallottam, hogy egyes asztali lejátszók gondba lehetnek egy gyorsabban megírt lemezzel. Nem nagyon zavart az esetlegesen hosszabb munkaidő, mert közben úgyis mást csináltam (filmnézés pl). viszont most pár hsz-el korábban azt írtad, hogy az állandó CLV számít, ami 6x-szoros írásig automatikusan megvan. Jól értettem? tehát lehet írni akár 2-2.4-4x-szeresen is a DVD-videokat? Persze mindezt minőségi DVD lemezzel kombinálva (nekem pl verba nagyon bejön és a Pioneer 109-esem is szereti:))
  • PPeter
    Nincs, bár rebesgették az IFA-n, hogy terveznek hasonlót. Mindenesetre úgy tűnik, eddig nem tartották szükségesnek.
  • ReTeK
    az nec írókban van valamilyen ön-tanulási mód, mint pl. a philisnél SolidBurn ?
  • izb
    örök hála:))
    na gyorsan nézek magamnak egy ilyen jó kis Benq dvd írót:)
  • PPeter
    Ha nem társul olvasási problémához, akkor önmagában nem baj, de gyorsabb írási sebességnél lehet annak is a jele, hogy a különböző sebességgel megírt területek ennyire különböznek egymástól. Meg kell nézni, hogy CLV módban (mondjuk 4x-es) írásnél csinálja-e.
  • izb
    még egy kérdés.
    sorry ha feltartalak,de nem bírom ki hogy ne kérdezzek
    Ha az írott lemez megírt részét nézem,akkor belülről kifelé kell változnia a megírt felületnek??
    Ez jó vagy nem jó??
    Most próbálgatok traxdata lemezt ami gyakorlatilag a Ritek A osztályú lemeze és a belselyétől kifelé egy kb fél centis erőteljesebb kőr van,majd kifelé úgy tűnik,hogy világosodnak a körök mikor írás után megnézem.
    Ez teljesen normál,vagy ez baj?
  • PPeter
    Örülj neki, hogy olvassa. Az optikai adattárolásnak vannak érdekes dolgai, ezért szeretem annyira. :)
  • izb
    Ja még valami.
    Öcsémnek van egy öreg Pioneer asztali lejátszója ,ami elviekben nem szereti az írott lemezt,de az általam 12x megírt lemezeket meg tudja nézni rajta??
    Ez hogy a túróba lehet??
    Mondjuk én sem nagyon értem a helyzetet
  • PPeter
    Talán a Plextor új 18x-os írója már 8x-osan is tudni fogja. Az a helyzet, hogy a lemez belső pereménél még borzasztó nagy fordulatszám kellene, hogy a kerületi sebesség elérje a 8x-os írás tempóját, ezért indul a leggyorsabb íróknál is valahol az 5x-7x tartományban a maximális tempójú adatrögzítés.
  • PPeter
    Köszi :), már régóta megy az oldal (annak idején a PCGuruban írt "Grab" rovatom mellé indítottam el 1999-ben), nemrég volt egy komolyabb ráncfelvarrás, most igyekszem minél jobban megtölteni hasznos tartalommal. :)
  • izb
    Köszi a kielégítő választ.
    Ez a CLV-ban való írási sebességi küszöbb idővel emelkedni fog,vagy ez az elméleti határ??6x
    Az olvasóm elég igénytelen lemez terén,gyakorlatilag mindent beolvas,de a ciripelés írott,és gyári cd lemez olvasásánál is megvan.
  • DanyyX
    Jó a weboldalad ...egy ideje azt nézegetem.
    Csinálok a 110D-böl egy 110-et hátha szükségem lesz valaha DVD-RAM írásra is.
  • PPeter
    Nem egy életbiztosítás a 8x-os Ridata lemezt 12x-esen írni, az biztos. A CLV azt jelenti, hogy menet közben nem változik az írási sebesség, tehát a lemez elejétől a végéig azonos sebességgel (és így vélhetően végig azonos optikai jelrögzítési szinttel) dolgozik az író, ami az asztali, érzékeny lejátszókban számít, mert menet közben nem kell annyit folyamatosan utánállítani az olvasófejnek, hogy a különböző sebességgel megírt, eltérő optikai jelszinttel rendelkező területekhez igazítsa az olvasófejet. Egyser tedd a füled az asztali lejátszódra tetejéhez és hallgasd meg, mennyit kínlódik a szervó egy gyorsan írt lemezzel, ahigy "cicereg" a készülék a folyamatosn utánállítástól - lassan de biztosan ezzel lehet kinnyírni a lejátszókat. A 6x-os írástól felfelé ugyebár már nem műkődik a CLV mód (ezt a módot nem te állítod, hanem az adott írási sebességhez kötött), a gyors írás már mindig úgy történik, hogy a lemez belsejétől kifelé haladva egyre gyorsabb az írás. Hogy a maximumot folyamatosan emelkedve (CAV, P-CAV), vagy lépcsőzetesen (Z-CLV) éri el az író, ez is típusonként különbözik, de egy biztos: a CLV írásmód a legjobb, ha érzkeny lejátszási környezetbe (DVD-Video) szánod a lemezt.
  • DanyyX
    Én eddig a 8x-os lemezt is 4x-es sebességen írtam...
    Taiyo Yuden Verbatim lemezt tudok hozatni szal szerintem nem lesz gond vele
  • izb
    Érdekes amit arról írsz hogí pioknál mennyivel érdemes írni a korongot,
    Én a 8x ridata lemezt 12x írom,lehet túl soknak tűnik,de utána megy minden lejátszóban gördülékenyen.eddig még nem volt panasz rá,pedig megírtam már egypárat,és úgy 20-30 íróban teszteltem.

Kérdés.
    Honnét tudom megálapítani,hogy az írás mikor optimális és mikor nem??
    Az írás mikor fut clv módban és egyáltalán mi az?
    régóta látogatom az oldaladat,de ezzel a 3 betüvel még nem taliztam ott.
    Az én 12x írásom felesleges lemez pazarlás,vagy létezik,hogy igy is jók lehetnek a lemezek??
    a nero lemezellenörző progija lévénhogy 2 pio íróm van otthon nem működik.
  • PPeter
    Az Arita a Ritek cég B kategóriás lemezeire kitalált márkaneve, nagyon változó minőséggel bír, írótól függően szinte csak 4x-esen szabad írni rá, mert igen kellemetlen meglepetések érhetnek később.
  • PPeter
    Hogyne lenne különbség, különösen azért, mert egy-egy márkaneven belül is vannal eltérő termékcsoportok. Mostanában a Verbatim és a TDK is a 8x-os lemezeinek nagy részét egyre olcsóbb gyártóknak adja ki külső gyártásra, tehát a Verbatim alatt is többnyire CMC vagy Ritek lemezzel lehet összefutni a régi megszokott MCC (Mitsubishi Chemicals) korongok helyett, de a Verbatim 8x-os lemezekből van Taiyo Yuden gyártmány is a piacon (ami Made In Japan, az mind Taiyo Yuden, nagyon jó - ha nem a legjobb lemez), illetve a 16x-osak azok mind MCC-s lemezek, a legtöbb íróban 8x-osan, 12x-esen pazar minőséáget adnak, bár DVD-Video esetén érdemes annál a sebességnél maradni, amit még egyenletesen, CLV módban tud az íród, ez a Pioneeroknál a 6x-os tempó. A weboldalamon van egy tesztadatbázis, ami folyamatosan bővül, meg tudod nézni - íróra, lemezre szűrhető kereséssel - melyik lemez stimmel legjobban az íródhoz.
  • izb
    Ha Verbatim,akkor a Taiyo Yuden alapú lemezt szerezz be.
    Nem olcsó,de álítólag a legjobb.
  • DanyyX
    Én ezzel az Omegával szoptam be nagyon....
    Utóbbi időkben Arita 8x-os DVD+R lemezt szoktam irkálni, abból van még egy fél guriga, nekem az vált be a Piohoz nagyon. Azzal egyetlen hibás lemez nem volt még.
    De mostmár tényleg normális lemezre akarok írni, nem kisérletezek ilyen gagyikkal, szal Verbatim kategória.
  • izb
    Na erre én is kiváncsi vagyok,mert én kb 2 éve elöszőr ridata g04-es lemezzel kezdtem és most a g05 nyúzom.Mindig Pioval írtam rá,és eddig "tökéletesek".
    Úgy néz ki,hogy a ritek A osztályos lemezeit szereti.
  • DanyyX
    Te mint szakértő, milyen lemezt ajánlasz a 110-es Pio-hoz, amivel nem lesz ilyen gondom, hogy pl. nem tudom majd visszaolvasni meg hasonlók. Most úgy néz ki Verbatim lesz, de amugy ebben a kategóriában (Vermatim, TDK, ...) van különbség egyáltalán a lemezek közt?
  • izb
    értem akkor megpróbálok onnét valahogy kérni.
    Firmware támogatottsága olyan folyamatos mint a pioé,vagy ebben is jobb?
  • PPeter
    Én nagykerből veszem Ramiristől, de láttam sok kiskerben is, 10ezer+ÁFA körül van. Ugyanez van a Plextor PX-740A belsejében is, de az jóval drágább és jelenleg a BenQ "BSMB" verziójú firmware-e jobb, mint a Plextor változat aktuális firmware-e.
  • izb
    Kérdés!!!

Ezt a BenQ DW1640-es dvd írót hol lehetne beszerezni,és mennyiért.
  • PPeter
    "bazz.... SONY? már ne haragudj de felejtsd el.
    SONY irtó jó TV-ket gyárt, de ennyi. technológiailag nagyon aljaszinten vannak. Általában őgy adódik, hogy mivel hatalmas laboruk van állandóan fejlesztetek. nevükhöz fűzödik a CD, DVD, illetve a Blu-ray szabvány is(van a HDDVD?, nemtom)"

A Blu-Ray Disc Association (BDA) nem csak a Sony-ból áll, bár kétségtelen, hogy a Sony nevével forrt össze a Blu-Ray lemez (a HD DVD az ellentábor által kínált következő generációs, kéklézeres optikai adathordozó). A CD/DVD kifejlesztésében pedig messze nem egyedül dolgoztak, a Philips (és még egy rakás kisebb cég) legakább annyit - ha nem többet adtak hozzá a fejlesztéshez, mint a Sony. Egyébként is nagy butaság egy ekkora hatalmas cégóriás consumer termékei közül kiragadni egyet, mondjuk egy asztali lejátszót, aztán azon keresztül jellemezni mondjuk az IT termékeiket - így csak félrevezeted magad és másokat. Ezzel az erővel a DigiBeta a vagy a kéklézeres Sony Professional lemezek mentén a profi stúdiócuccok miatt a világ legjobb cégének is kikiálthattad volna, ugyanúgy felemás lenne az érvelés, hiszen ettől még vannak rosszul áés jól sikerült más termékei a consumer szegmesben vagy akár IT, ODD fronton.

"De amit nem ők fejlesztettek, azzal gondban vannak. A Sony asztali dvd-k a mai napig nem szeretik a DivX-et, Xvidet meg talán egyik se játszik.(Divxből se a legtöbbet)"

Lásd amit fentebb írtam.

"ha te SONY dvdírót veszel, akkor olyan írót kapsz, ami a legtöbb lemezt nem fogja megírni. Philips lemezekkel az a baj, hogy konkurens cég, TDK-kat asszem nem szereti, a Noname-et meg minek támogassa?"

Ha egy dekát is ismernéd a jelenlegi ODD piacot, akkot tudnád, hogy három éve a Sony minden saját ODD gyártást feladott és - ez előfordult korábban is - a CD/DVD-olvasói és írói más cégek OEM termékei, Sony felirattal ellátva. Egy jó ideig Lite-On, most azonban BenQ olvasókat/írókat vesznek át, szóval egyáltalán nem egységes a kép, ráadásul a legújabb írójuk a BenQ DW1640-re épül, ami az egyik legjobb DVD-író, amit valaha készítettek a világon (és részben pont Philips fejlesztésű). Amit meg a lemezek támogatásáról írtál, az meg úgy valótlan, ahogy van, nincs olyan, hogy a Sony író azért nem írja a Philips lemezt, mert konkurens, ez baromság.

"Ez persze picit túlzás, de ha visszaolvasol akkor meglátod, hogy kompatibilitás szempontjából a NEC, és a Pioneer 110d most a favorit. Nekem 110d van, meg vok vele elégedve, persze firmware-update után. Miért kell a fimrupdate? Olvass vissza, régi firm kevesebb lemezt támogat.(csak olvass bele telepítés előtt az új firm changelog-jába)
    A Pioneert jószívvel ajánlom, de a NEC-ről is csupa jókat hallani."

Nekem kicsit volt túlzás, hanem teljes mértékben. A Pioneer DVR-110D valóban jó író, de ha valakinak gyorsabb olvasás kell, akkor a NEC-kel jobban járhat, bár a NEC a bénább lemezekkel nem remekel egyáltalán.

"Érdekesség: Tudtátok, hogy a SONY adta ki az első +/- (pluszminuszos) írót? Elvileg pluszminuszos volt, de állítólag nagyon vacak lett. algi írt meg néhányféle lemezt"

Nem a Sony fejlesztése volt az első pluszminuszos író.

"Érdekesség2: Annak idején tök nagy botrány volt egyszer. Szinte minden számtechboltban kapható Sony 40x-es CD-olvasók irdatlan számban mentek tönkre. Átlagélettartam alig volt fél év. Miuts a sony visszahallota sz esetet sürgősségi sajtókonferenciát hívott össze magyarországon, ahol bejelentette, hogy a Sony, mint olyan SOHA nem készített 40-es CD olvasót. kizárólag 32x-ereset, és 48x-osat. Ez volt talán magyarország legnagyobb hardware-hamisítása, ami nagyker szinten folyt. Rendőrség persze nyomozott, kiderítették a SONY gyárak dolgozóitól, hogy 40x-es sony olvasó tényleg nem létezik."

Az lehet, hogy itthon hamisítottak 40x-es Sony meghajtókat, de 40x-es Sony CD-ROM, CDU40xx modellszámozással hivatalosan is létezett, nekem is volt belőle, sőt még külső változat is megfordult nálam.
  • izb
  • PPeter
    A DVRFlash programmal bele tudod tenni a Pioneer kerneles firmware-t, igen.