13587
  • Árnyvadász
    Amikor még nem játszottam sokat a játékkal (20-30 óra) akkor képeztem ki kutyusokat és végül is beválltak, de azért annyira nem, hogy nagyon rákaptam volna. Gyalogosok ellen jók szerintem, de a legfontosabb, hogy meg lehet velük fogni egy ellenséges rohamot, vagy lekötni egy ellenséges egységet. Bár az igazi aduász abban rejlik, hogy amikor az ellenfél csapata megfut a kutyusok a gyorsaságuknak köszönhetően simán elérik őket és így nem kell bevetni lovasságot, ami lehet még jól jön a csatában. Sok mindentől függ ez. A sereg létszámától is, hisz kevesebb emberrel a kutyákat is be kell vetni az elején.

De aztán később, mikor komolyabban elmerültem a játékban már alig vagy egyáltalán nem használtam kutyákat. Egyrészt a 2 kör kiképzési idő miatt, másrészt meg hamar kinyúvadnak ha nem megfeleő csapattest ellen küldöd őket. Lovasságra is lehet küldeni, és szednek is belőle, de hatalmas áldozatok árán. Nyilván azért mondják sokan, hogy erősek, mert nem 1 vagy 2 egység kutyát képeztek ki, hanem mondjuk 4-5-öt és úgy tuti keményebb a dió az ellenfélnek.

Van egy csata a Historical Battle-ben ahol egy gall sereget két oldalról közre fog két igen kemény római sereg. Ott pl. a galloknak még normal egységméreten is Huge kutyamennyisége van ráadásúl 2 egység is. Na ott mondjuk éreztem is, hogy van hatásuk rendesen. Amúgy az ilyesn jellegű (HB) csatákban a gép egységmérettől függetlenül váltogatja az egységek méretét az élethűség miatt gondolom. De ez kifejezetten tetszik is :).
  • VGQ
    én a kutyákat,ha gyártok akkor az ijjászok ellen szoktam küldeni.Azokat szépen lerendezik,de a harcosok ellen már sajna igencsak elvéreznek.Még a Warbrandok vagy mik ellen is.Egyedül a parasztot tudja lekezelni:)
  • zoli80
    a fél világ az enyém,romát nemrég aláztam le de egy kutyát sem gyártottam még.gyalogosok ellen jó csak vagy mindent megrág?
  • Snipa
    egy felig kiehezett masztifnak egy legionarius ugy lecsapta a fejet mint a huzat! :)

de 30 kiehezett masztif mar mas teszta...:)
  • Gábor
    Szted a valóságban hogyan küzdött egy félig kiéheztetett masztiff? Esetleg ámokfutással már reálisabb lenne, de teljesen kivenni szvsz baromság.
    A MI érezhetően máshogy játszik, agresszívebb. Viszont a gazdaság rovására az eszközölt beavatkozások nem tetszenek, lehet ez csak nekem probléma. Viszont amit a morállal tettek az nevetséges! Büszke rómaiak futnak lázadók elől! Apropó lázadók. Úgy tűnnek fel,mint gomba eső után! Ez nem hiszem, hogy reális. Vhonnan ugyanis verbuválódniuk kell. Ha az én településeimből, akkor azért szemétség, mert 3 körönként vesztek több,mint hatszáz embert, ha nem onnan, akkor meg honnan?
    Na megyek vissza játszani.
  • Snipa
    hatha erdekel valakit, szerintem ez a forum hozzaszolas a realizm honlapon nagyban hozzajarult a 3.2 es kialakulasahoz! :) Valjuk meg a jatek es sajat magunk javara valt maximalisan:

I like he mod, it did a lot to improve the gameplay for me.
    I have some suggestions for more historic accuracy.
    Since the decline of the middle class peasantry and the formation of a huge urban proletariat was a precondition for the marian reforms, why not have it triggered by the creation of a latifundium. (It would further postpone it).
    Real Legionaries were full citizens. So the original republican units could be recruitable only in Italy. This would also mirror the heavy usage of foreign troops (like the spanish auxilaries of Scipio Africanus). The postmarian Legions should be restricted to Italy as well. One could however make them available in non-italian cities with a lower cultural penalty (mirroring the presence of more roman citizens). This would correctly increase the importance of auxilia. With the start of the civil wars legions could be available everywhere (the first non citizen legion was raised by Caesar during the Gallic war in the Gallia Narbonensis).
    I know these suggestions are initally quite restrictive, but they would make the game more challenging in the long run.
    Barbarian factions could have a much higher cultural penalty to romans (inone of my games the AI Brutii conquere whole NE Europe), and more sensitive to taxes (one of the reasons of Arminius' uprising)
    In the beginning of the game Central and southern Germany as well as Austria were celtic. It took the germanic tribes until 0 to reach the danube.
    (So either a huge Gaulle (or finally a 3rd celtic faction).
    I also like the creation of new provinces (like raetia in 2.2) to better mirror the real Roman Empire.
    If there is any interst I woud also have some suggestions for changing names (Scipii -> Scipiones, the complete name for Trier/Treverorum was Augusta Treverorum, change the complete inaccurate names (however I don't have a problem with Easter eggs)...).
  • JLH Fans
    A kutyákkal játszani sztem nem tul korrekt dolog jo hogy kivtték őket extra táposak voltak..-....
  • zizzenet
    Nézegettem, tetszett is, csak egynémely ikon jelentése nem világos onnan. A hintablakos magyarázattal egyetemben sem. Biztos azért, mert szarok azok az angol mondatok .
  • Gábor
    Melyik filet kell piszkálni,hogy engedélyezni tudjam a kutyusokat a rómaiakkal? Szerettem őket :(
  • Árnyvadász
    Zizz még annyi, hogy amikor egy város adatlapja előjön (jobb oldalon) akkor a bal oldali adatlapot is hozd elő és ott részletesen taglalja kis ikonokkal a progi, hogy a bentlévő vezető mire van és mennyire hatással. Így jobban megérted a játékban betöltött szerepét ezeknek a vezetői képességeknek. Bár ezeket nézted már nyilván, de érdemes lecsekkolni párszor (tudom sok idő), mert így megfelelő embert rakhatsz a megfelelő helyre. A bal oldali adatlapon van is egy négyzet(pipáld ki) és akkor a városok adatlapja kapásból úgy jön elő, hogy mindkét adatlap beugrik. Ha meg emiatt szart sem látsz a térképből :), akkor csak a jobb felső sarokban a négyzetre klikkelsz és feltekeri a pergament. Ha tudtad nem szóltam. Talán valakinek még jól jöhet. Ki tudja.
  • Gábor
    Megoldottam a map.rwm törlésével.
    Azt nem értem,hogy miért kellett megnyújtani minden épület építését?! Így is a hajamat téptem néha,hát még így. Na mindegy, elsőnek hardnak megfelelő (konzul?) fokozaton próbálgatom bluetoothékkal.
  • Árnyvadász
    Amikor a Julius-családdal játszottam, a szenátusi küldetések sorozatos és gyors teljesítése (meg persze a kellő mennyiségű új provincia elfoglalása) után minden családtagom bekerült a szenátusi poziciókba.

Amit ezzel kapcsolatban észrevettem, az az volt, hogy valami hihetetlen mértékben elkezdett áramolni a pénz a kasszámba és a családtagjaim bődületesen elkezdtek fejlődni, így ez a már leírtak alapján kihatott a három tényezőre. Talán azt is megkockáztatom, bár erre nem vennék mérget, hogy amikor családtagjaim a szenátus összes betölthető tisztségét elfoglalták, már nem is kaptam több szenátusi küldetést. De ha nem jól emlékszem, akkor bocsánat.

A másik rész a szenátusban való népszerűséged. Illetve a nép körében való népszerűséged. A nép körében akkor válsz népszerűvé ha provinciákat foglalsz el, mégpedig minnél többet annál jobb. A szenátusban betöltött szereped a képességek és a pénz miatt fontos. De egy idő után (császárrá vállásod közvetlen közelében) a nép akarata fontosabb lesz, hiszen csak ő általuk tudod elfoglalni Rómát és lehetsz császár.

Az is fontos, hogy ha egy családtagod bekerült a szenátusi ranglétra egyik tisztségébe, akkor ha onnan feljebb lép egy szintet, akkor az előző hivatalából nyert képességei megmaradnak. Ilyenkor írja a progi ki, hogy Ex Praetor, Ex akármi... Mert az már volt, de az ezek által szerzett plusszok viszont nem vesznek el! Az írja a progi, hogy mik ezek, csak rá kell vinni az egeret az írás fölé.

De aki jobban beleátsa magát az írjon inkább... Szeretnék én is többet megtudni erről, mert a rómaiakkal játszva azért nem árt ha az ember tisztában van ezekkel is.

• Dankó
    Na megyek Egyiptom ellen kíváncsi vagyok mire megyek.
  • Dankó
    Nos én a szenátust nemes egyszerüséggel leszartam amikor a rómaiakkal voltam.Csak akkor teljesítettem a kívánságaimat amikor útba esett, mert olyan lehetetlen dolgokat is tud kérni hogy beszarok rajta.
    Így amikor azt kérték legyen öngyilkos a vezetőm beintettem egy nagyot és folytattam tovább.
    Nem tudtak nagyon mit kezdeni ugyanis addígra mire így elfajult volna a helyzet igen nagy birodalomra tettem szert és már csak hab lett volna a tortán ha betámadtak volna.Esélytelen volt a helyzetük.
    Egy szó mint száz én sohasem foglalkoztam velük és semmi hátrányom nem lett belőle.
  • zizzenet
    Jaja, köszönöm, így egy kicsit világosabb. Bátorítanék azért másokat is saját tapasztalataik és meglátásaik másokkal (és persze velem) való megosztására.

Árnyvadász. Látom, hogy a családtagok lényegében élő bónuszok és büntetések megtestesítői. Rendben, nincs is ellene kifogásom. Az is érthetőbbé vált, hogy a játékban "dramaturgiai" szempontból mennyire hangsúlyosak vagy nem azok, meg hogy jellemük dinamikusan változik a körülményekhez képest, ez persze dicséretes.
    A másik kérdésem a szenátussal kapcsolatos. Van-e hatása annak, ha több családtagom is benne van a szenátusban és némelyik magas pozícióban? Úgy értem, a nekem szánt küldetések illeszkednek-e jobban az addig mutatott céljaimhoz, illetve, toleránsabb-e velem szemben a társaság? Merthogy, ugye, a saját családtagjaim ne dumáljanak ellenem. Például a szenátus megharagszik rám, a testületben pedig 4 családtagom is van, köztük Puncius Pénius a vezető, aztán meg a felháborodott szenátusi sereg ellen egy általa vezetett hadtestet vonultatok fel. Ebben volna logika? Azért kérezem hát, mi a helyzet a szenátussal a részvételem tekintetében.
  • Árnyvadász
    A menedzsment részhez tartozik még pl. ha egy vezető képességénél fogva több adót tud számodra behajtani, az egységek kiképzési költségét leredukálja...

Hadvezéri képességeknél nagyon jól jön ha a mozgáspontja megnövekszik, vagy kutyust tart aki által távolabbra lát el...

És így tovább. Olvasd el a vezérek tulajdonságait és meglátod, hogy melyik mire a legalkalmasabb, így a játékban betöltött szerepük is jobban tud igazodni a stratégiádhoz, mindhárom szempontból: gazdaság, kereskedelem, hadvezetés...

Tehát nem szabad őket úgy tekinteni, mint jópofa ikonok a tekercsen meg ahol szerepelnek, ők igazi szerves részét képezik a játéknak minden szempontból. Még akkor is ha éppen nem a legjobb tulajdonságokkal vannak megáldva :)
  • Gábor
    Ezzel a kombinációval lép ki.
  • Gábor
    3.1 full installer+3.2 patch
  • Árnyvadász
    Csak röviden:

CSaládtagnak három komoly tulajdonsága van:

-Vezetői képesség (csatában mindenképpen jól jön)
    -Menedzsment (építkezések felgyosítása -ergo kevesebb kör alatt épül fel az épület, ha jól emlékszem)
    -Befolyás (városban növeli a közrend állapotát, csatában a vezér nagyobb területre tud hatni így távolabbi egységeidre is hatással van a megfutamodás során) /Ha az ellenség közel van és üldözik az embereidet, akkor mindenképpen menekülőre fogják a dolgot. Kell egy kis távolság, hogy újra csatarendbe álljanak./

A negyedik a kísérettel kapcsolatos. Vagy inkább 3+1 ha már a fentiekhez ragaszkodom. Minden vezetőnek vannak kizárólagos saját tulajonságai, amiket a sírba visz, de van néhány olyan amit a kísérő által át tud adni egy másik vezetőnek. Ezt leírtuk, hogy megy, de lássuk mégegyszer: Vezérek ugyanabban a városban, vagy helyen vannak és drag and drop módszerrel átdobod. Csak akkor van probléma, ha már van hasonló jellegű kíséret tag a másiknál, vagy nagyon ellenkező típusút akarsz átadni, mert akkor nem lehet átadni a kísérőt.

Ezenkívűl a vezetők fejlődnek. Akár úgy, hogy egész életüket a városban töltik, akár csata közben és tevénykenykedésük folytán is. Mindenképpen jó dolog, hogy vannak, mert nélkülük elég üres lenne a játék, így sokkal életszerűbb és élvezetesebb.

Másrészt te egy családot írányítassz, ahol a vezérek döntő fontossággal bírnak. Ha kihal a család, akkor a játéknak is vége. Ha meghal egy komolyabb (vagy több) vezető, frakcióvezető stb... az is komoly kihatással van sokmindenre. Tehát színesíti a játékot a jelenlétük.

És nemutolsósorban kölün öröm, ha lányod születik, hogy te választhatod meg, hogy ki legyen az új családtag. Tehát valamilyen szinten befolyásolni is tudod a család összetételét.

Végezetül pedig ha római a frakció akkor mindenképpen célszerű a szenátusi pozíciók elfoglalása, ugyanis ezzel rohamszerűen növekszik a bekerült családtag képessége ez pedig értelemszerűen kihat a játék gazdasági, politikai és hadviselési részére. Tehát összegezve a játék ezen részét, mindenképpen fő vonala a játéknak a család implementálása, hiszen nem csak arról van szó, hogy ez is benne van, hanem a játék alapjait komolyan meghatározó összetevőről van szó.

Kiegészítésképpen: Az akadémia és ennek fejletteb változatai pedig szintén segítenek a a vezetők képességeinek javulásában. Az új vezető/családtag pedig mindig a fővárosban jelenik meg, emiatt érdemes a főváros helyét a hadjárathoz és a településekhez való távolság arányában okosan megválasztani. Persze maradhat akár az ami kezdetben is volt, de ez is egy külön taktikai szerkezet része.

Röviden ennyi :)

Mindenképpen van értelme. Ezen nem szabad fennakadni.
  • Dankó
    Nekem semmit sem kellett leszednem.Csak felraktam az 1.1-es patch-et és rá a 3.0-ás realizm modot és így mennie kell zökkenő mentesen.
  • Pharaoh
    A Realism mod miben más mint az alap?
  • Gábor
    Most jön 100x föltett kérdés: feltettem a realizmet, de kilép prov camp. indításakor. Úgy emlékszem vmit törölni kell...mi a megoldás?
  • zizzenet
    Tényleg, komolyra fordítva a szót. Mik az igazi jelentőségei a családtagoknak? Írhatnátok erről egy kiskátét itten, mindenféle szempontból megközelítve a problémát, úgymint népvezér, szenátusi poszt, vezetők stb.
  • Árnyvadász
    Szóval van úgy, hogy a kölykök apa nélkül nőnek fel...

Többször is volt már Mad vezérem, egyiket el is küldtem a sivatagba vezekelni, mert a városba már több kárt okozott, mint hasznot. Pocsék vezér is volt szegénykém, de a numidok ellen azért jól jött, meg egy-két rebellis sereget is elpáholt. Szerencsére az elefántoknak mind1, milyen a vezér:) Aztán a hapsikámból egész korrekt vezér lett és végül úgy döntöttem jó helye lesz egy isten háta mögötti numid városban :)
  • zizzenet
    Hehe, igen. Az ötlet jó, az élvezet sekélyes. Mindegy, van családfa, ettől olyan emberi lesz az a panel. Bocs, pergamen.
  • Árnyvadász
    Ez arra jó, hogy ha sokan vannak már családtagok, akkor el lehet őket küldeni hajókirándulásra. Egyszer nekem sikerült is egy ilyen útra befizetnem három családtagomat, akik a hajóbaszállás útán elindultak a Földközi-tenger térségébe. Majd egy kör elteltével elszürkült az ikonjuk a családfában. Hát igen. Talán nem kellett volna őket beküldeni az ellenséges flották látótávolságába :)
  • Árnyvadász
    Mivel felpakoltam a honosítást (Romehun.exe) megnéztem vírusos e az állomány, illetve az egész gép.

Eredmény: Negatív.

VirusBuster (legújabb-legfrissebb), utána még SpyBot (legújabb-legfrissebb) és szerencsére semmi gond. No majd meglátjuk, hosszabb távon lesz e gikszer...
  • Gábor
    köszi
  • zizzenet
    Ez a családfa dolog jó dolog, csak én valahogy nem nagyon követem, nem is láttam még különösebb értelmét a fícsörségen túl. Arra figyelek, hogy a seregekben milyen tábornok van, a városokban milyen kormányzó, de hogy kinek mi a neve... Meg a szenátusban ki hol van? Azt' mindek, legfeljebb egy kis plusz pénz. Faction leaderem meg mindig lesz, úgyis, az sem som oda nagyot a latba. Jópofa dolog azé, csak minek?
  • metlogen
    hát ez a magyarosítás számomra nem egyszerű,inkább majd kérek segítséget valakitől
  • JLH Fans
    Nem vonom össze a nyugatival nyugatrol a keletivel keletről tamadok....1-1 várost beveszek remélem mind a 2 vel és irány Karthágo.....
    Csak várok 8-10 évet amig gyartok nemi +sereget....
  • Dankó
    Basszus megint elnyomtam a választ.
  • Dankó
    Én akkor csak egyiptomra próbálok rá!Majd megírod milyen sikereid voltak illetve én is és meglátjuk melyik a célravezetőbb.
  • Dankó
    ja meg nagyon tetszik hogy olyan vezetőt kapunk aki 62-évesen nyit!
    Volt olyan hogy a 2. körben meghalt természetes halállal.
  • wallen
    Erre én is benevezek
  • Dankó
    Amíg összevonod a seregeidet az hány év? 8-10?
  • JLH Fans
    egyedul 1 egység ér vmit amit kapsz az elején vmi singer (nem varrógép) + egy ilyet fel tudtam venni Mercenaryként....
    De attol tartok a többi egység amint meglátja a 3 szor táposabb karthágoi iberian infantryt a round shield cavalryrol nem is beszélve,5000 felé fog futni....
    Hát nincs mese van ez a 2 egységem,+még egy mercenary ami nem annyira rossz,meg a sok fostalicska gyalogság.....
    Remélem azért ha összevonom a 3 vezéremet az azért fog jelenteni valamit a 2 merc és az 1 jo egységemmel egyetemben.....
    Ha mákom van akkor spanyolba meg sziciliába kuldi a haderő krémjét.....
  • Dankó
    6057-es hozzászólás.
    Csak ennyit kellett volna visszaolvasnod.
  • metlogen
    hello

honnan szedtetek le magyarosítást?
  • Dankó
    Jaj igen a gyártható egységek!
    Vmi eszméletlen gyengék!