13587
  • JLH Fans
    Azért büszke vagyok magamra...........Ugy látom 4 en fogtunk bele Numidiával emp/emp en,és eddig csak nekem sikerült elérnem egész komoly sikereket..............
  • Gábor
    Úgy láttam a fórumokon,hogy imp camp többet nem fog menni, csak ha visszateszed a mod által felülírt origi fájlokat.
  • Árnyvadász
    Tegnap este történt:

Rövid hadjárat, hard/very hard és újra a makedónok.

A makedónoknak kezdéskor 4 városa van. Ezek északról dél felé haladva a következőek: BYLAZORA, THESSALONICA, LARISSA, CORINTH.

CORINTH ÉS THESSALONICA a legfejlettebb a játék kezdetekor és CORINTH kulcsfontosságú is egyben, mert a görögök által uralt területekkel van körülvéve. (SPARTA, THERMON, későbbiekben ATHEN -bár ez utóbbi attól is függ kinek a kezén lesz a játék során, mivel előszőr lázadó településként van jelen.)

Taktikám most már jelentősen különbözött az előzőtől amit nemrég taglaltam a fórumban. Röviden le is írnám: A görögökkel kezdeti szövetség után háború, a trákokkal pedig szintén ez a szisztéma bár őket mindenképpen korábban szeretném megtámadni.

CORINTH a stratégiám kulcsa. Mivel ez a város a legtávolabbi és kissé elszigetelt is egyben kulcsfontosságú a megtartása. Fejlettségének hála jól is védhető. (Erős kőfal védi.) A frakcióvezetőmet és jó pár kezdetben is tapasztalt csapatot így átvittem ide, majd megkezdtem a távolsági fegyverek fejlesztését (Kovácsműhely, Templom) és gyártottam skirmisherek képzésére alkalmas épületet is. Stratégiám lényege a védekezés és a falakra nagyszámban elhelyezett íjász és dárdadobáló egységek védelmi szisztémáján alapult, az őket kiegészítő korai falanx és néhány lovas egység (Light Lancer) kíséretében, plussz a frakcióvetezetőn. Nem is pazarolom erre tovább a szót, egyértelműen olyan védekezésre álltam be, ami biztosítja majd a biztos győzelmet.

Míg északibb városaimban elkezdtem fejleszteni de ügyelve arra, hogy mindig maradjon pénz, és a hadsereg sem legyen túlzottan nagy a fenntartások miatt. A kezdeti hajóflottámat (2 egység) kiegészítettem még egy egységgel és a kikötőben hagytam egyenlőre. Thessalonica kikötőjében.

A kémem időközben elindult trák területekre, hogy kiváncsiskodjon az ellenfél hadereje és területe felől. A diplomatám pedig gyorsan szövetséget kötött a görögökkel, majd később a trákokkal is, bár az csak a kereskedelmi jogok átadásában, kereskedelem beindulásában játszott szerepet. Minden haladt szépen és jól.

Egyszercsak a szelekuidák flottája blokádlni kezdte Thessalonica kikötőjét. Előszőr úgy voltam vele, hagyom, de amikor láttam, hogy mellettem állomásozik két görög flotta is úgy döntöttem támadok. Majd besegítenek nekem. NEM SEGÍTETTEK BE! Vereséget szenvedtem, de végül is a szelekuidák elhagyták a kikötőt. Az okát csak abban tudom keresni annak, hogy a görögök szövetséges létükre nem segítettek be, hogy valószínűleg a szelekuidákkal is szövetségben voltak. Aztán mikot megtámadtam a flottát, akkor ugrott a szövetségünk is.

Meg is néztem a diplomácia képernyőn, a görögökkel háborús viszonyban lettem, bár erről értesítés nem jött. Kicsit korán, erre nem számítottam. Időközben a trákok területére egy viszonylag nagyobb haderőt összevontam és tapasztalatban sem volt hiányuk, mert a Byzalora városom melletti rebellis egységeket ezzel a hadtestel semmisítettem meg. Nem akartam megvárni a trákok támadását, inkább átmentem kezdeményezésbe.

A tengereken elindítottam a flottámat, hogy kicsit jobban lássan mi történik a brutik fele. Megkerülve a görög félszigetet láttam, hogy a brutik még nem igazán terjeszkedtek. Két alapvárosuk és a rebellis Apollonia volt az övék. Ekkor tudatosult bennem, hogy akkor csak és kizárólag a görögökkel és a trákokkal fogok élethalálharcot vívni. Megnyugodtam.

A görögök teljesen nyugodtak voltak annak ellenére, hogy háborúban álltunk egymással. Emiatt úgy döntöttem a flottámmal blokád alá veszem Thermon kikötőjét. Legalább egy kis kereskedelmi bevételtől elesik a görög nemzet, nekem az csak jól jöhet.

A görögök a következő körben 136 fős flottájukkal az én 32 fősemmel szemben totális győzelmet arattak. A flottám messze eltávolodott, visszavonult biztonságosabb vizekre. Ez volt az első meglepetés. Ekkor komolyan vettem a görögöket és kezdtem számolni velük.

Közben trákiában a seregem 3-4 trák kissereget vert meg. Nagyon elégedett voltam. Szerencsére a trákok nem tudták egyesíteni a seregeiket, mert mindig közbeléptem egy gyors meglepetésszerű támadással. Méghozza a birodalmuk szívében tettem mindezt közvetlenül Tylis városa mellett. Egyszer volt csak az, hogy egy trák sereg megközelítette Thessalonica-t, de azt a diplomatámmal megvettem, mert nem akartam, hogy ostrom alá vegye a városom plussz még kiegészítse seregét egy nagyobbra. Ez volt az egyetlen bribe amit csináltam.

Tehát Tylis városa mellett a kissé megfogyatkozot sergemmel (vissza akartam vinni feltölteni őket Byzalora-ba) hoztam egy kockázatos döntést. A trák seregek nagyrésze megverve, itt a város, amit ha elfoglalok akkor pénzhez és egy hídfőálláshoz jutok. A bentlévő sereg pedig alacsony létszámú, én túlerőben voltam, de a kockázattal járó mégis mert nekem főleg skirmisherekből álltak az egységeim, 2db falanxom volt és a megmaradt leccsökentlétszámú lovasságom. A városban bent volt a trák csaldáfő is. Vesztettem. Tulajdonképpen a vezérem halála, és az ő vezérének megmaradása és testőrségének néhány tagja vitte győzelemre a csatát. Mi többen voltunk még a csata végén is, de a morál elszállt. Kockáztattam, nem jött be.

A maradék egységemmell visszavonultam Bylazora-ba és a trák hadjárat ezennel lezárult. Védekezésre hagyatkozhattam ismét, majd ismét megerősödve (ami még nem jött el egyenlőre, ez a jövő zenéje) újra támadok. Thessalonica-ban 1 kör múlva megépül a a Greek Cavalryt toborzó Stable és akkor velük, meg jónéhány falanx egységgel és skirmisherrel nekivághatok ismét a csatározásnak.

A hajóim a tengeren közben a hazaút fele elvéreztek, a görög, trák hajóflották állandó támadásaiban. Mindig túlerőben voltak velem szemben. A kisegítő flottaként legyártott fejletteb trireme-ket is beaprította a trák flotta. Valahol itt vágott vissza az én szárazföldi eredményeimért.

És megtörtént aminek meg kellett történnie. A görögök megkezdték CORINTH ostromát méghozzá egy teljesen feltöltött sereggel. Én bíztam a bentlévőkben, mert úgy válogattam össze őket, hogy hatékonyak legyenek. Gigászi csatában, de alulmaradtam. Hiába a nagyszámú távolsági fegyveres katonám, hiába az utcákat elálló falanx csapatok és a lovasságom rohamai, a téren vívott utolsó ütközetben a vezérem is elesett. CORINTH ELVESZETT!!! A bástyám, minden reménységem.

Ez nagyon kiütött. Előszőr a trákok, bár ott kockáztattam és fel lehet állni. Aztán a flottám és most Corinth. Nem telt bele pár körbe, a görögök ostromlni kezdték Larissa-t, a trákok pedig újúlt erővel megostromolták Bylazora-t. Itt tartok most.

A Greek Cavalry még egy kör mire megvan. De Thessalonica felé is közeledik egy kisebb trák sereg. Nehogy... Csak remélni tudom. Pénzem van, mert a hadseregem javarésze odaveszett CORINTH-nál, hiszen nekemis majdnem fullos seregem állomásozott ott.

Ha sikerül visszevernem az ostromokat, akkor szerintem van esélyem egy viszontválaszra. Ha nem, akkor a Makedon birodalom harmadszorra lesz csak sikerekben gazdag :)

Bocsánat a hosszú írásért...
  • JLH Fans
    És most hogy állsz?
    Karthágot hogyhogy nem tudtad bevenni?
  • Gábor
    Egyébként tényleg erősen agresszív lépéseket kell tenni az elején, különben hátrányos helyzetbe kerül a gazdaságod! És ez minden népre igaz.PL görögökkel első körben bevettem Korintoszt,2-3-mal később Athént. Larissara már gyűjtöttem egy kicsit,mert addigra beért az erősítés az első sokk után makedón részről.
  • Gábor
    NÁlam is csak kabalának volt egy, amíg kipróbáltam és csalódtam.
  • [Jakuza]
    Max 3. mert elso kettot elfoglalja a Sims 2.

1. The Sims 2 - Electronic Arts
    2. The Sims 2: Special Edition - Electronic Arts
    3. Rome: Total War - Activision
    4. Star Wars Battlefront - LucasArts
    5. Call Of Duty: United Offensive - Activision
    6. Doom 3 - Activision
    7. Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude - Vivendi Universal
    8. The Sims Deluxe - Electronic Arts
    9. Warhammer 40,000: Dawn Of War - THQ
    10. Myst 4: Revelation - Ubisoft
  • Fritz Von...
    A ROME: TW szépen őrzi második helyét az eladási listákon.
  • AnubisEE
    A legjobb módszer azonnali attak és nekem maár volt mikor -3000 be volt a kincstár de megérte lassan + ba lendültem enyem volt kártágon kívü minden csak most megjöttek a romaiak .......... és ugyan miért ne engem támadnának miert nem a megmaradt cartagoi városokat
  • Apache00
    Basszus!!! Most ki akartam probálni egy historical battle-t, de hogy rohadna meg, onnan is visszalép a menübe, mikor el akarom inditani a csatát. Ez mitöl van, tudja vki?
    A realism 2.2-t ugy raktam fel, ahogy leirták, vagyis letöröltem azt a két file-t, amit kellett.
    Csak a provincial battle-on keresztül tok játszani :((
    ???
  • Apache00
    No, megyek jáccok még egy kicsit a punokkal
  • Apache00
    Ha nem akarod hogy sokáig épüljenek az épületeid, akkor rakd fel a "better squalor and faster buildings" modot. Valoszinü ez valamelyest reálisabbá teszi az épitkezös részét a játéknak, nehogymár évekig épüljön mondjuk egy kovács mühely vagy egy kormányzoi palota.
    Bár ha azt nézzük, hogy a seregek haladása is irreálisan kicsi egy kör alatt, akkor még lehet hogy direkte összefüggésben is van a kettö :)) Ebben a játékban kicsit belassultak a birodalmak (1 év alatt talán el is jutok az egyik városombol a hozzá legközelebb levö szomszédos vároba, a katonáim meg megöregednek mire a különbözö tartományokbol egyesitem öket ) Najo nem akarom fikázni a gémet, mert király igy is, csak kár, hogy nem lehet nagyobb távokat megtenni.
  • Apache00
    Azt tudja valaki, hogy hogyan lehet azt visszacsinálni, hogy a romaiaknak is legyenek ijászaik, meg kutyáik?
    Mondjuk a kutya az nem olyan fontos, de az szar hogy nincsenek ijászai, mert valojában mért ne lett volna. Szinte minden népnek voltak, mégiscsak az ij az egyik legösibb fegyver, amit minden nép ismert
  • Apache00
    Ja, és nekem még a 2.2 mod van fennt
  • Apache00
    Ha ezt a map.rwm-et (ami a Data\world\maps\base könyvtárban van) letörlöm, akkor már nem fog többet kilépni az imperial campaigne-bol?
    Csak mert onnan nem tok inditani kampányt, csak a provincial- bol.
  • JLH Fans
    tán azt a modszert kéne probálnotok amit én jatszom mert jol láthatoan eddig ez vált be a legjobban:)
    Hozni kell mind a 3 vezért...
    (nekem még+banmákom volt mert az elejen kaptam +1 16 éves csaladtagot szoval hoztam őt is )Mindegyik varosban 1 db béna landzsas egységet szabad csak hagyni....
    +felhuzni meg egyet és 2 egységgel mar nem lázadnak mert olyan kicsik a városok.....A maradek pénzt el kell költeni az egyik sereged2 a masik 1 mercenary egységet tud venni...Épuletet huzni nem szabad.....Kulonbenis ezzel elmegy az összes zséd...
    A vezéreket aktivan kell hasznalni mert a 2 merc egységen +singereken kivul a többi szart sem ér.....
    Tudom kockázatos de masképp hogyan akartok nyerni???
    A döntő csatát pl ugy nyertem meg hogy a 91 fős egyik vezéri kiséretemből 29 en a 65 fősből meg 12 en élték tul a csatát melyben mindvégig harcoltak (3-400 enemyt oltek le)és a végén lépni sem tudtak.....logikus hogy el is eshettek volna,de Numidiával sztem kockazat nelkul nincs győzelem....Mikor mar fostam hogy vége akkor az elenfél vezére esett el az enyém helyett....
    Aztan heroic victory......
    Karthágo 2.szori ostrománál mákom volt 600 an tamadtam 500 as helyőrség és rám csapott az 500 as felmentő sereg,igy a 2 500 as bandát könyyedén legyaktam,nem tudta egyesiteni őket a város meg harc nélkül az enyém lett......
  • Dankó
    Bátran ronts neki más hadüzeneti formával nem igen találkoztam,nos annyi hátrányod lesz hogy nem igen akar majd békét kötni az akit betámadtál ha meggondolnád magad a későbbiekben.
  • Curze
    Visszaolvastam, mint azt korábban valaki javasolta, de a sok kérdésemből csak párra találtam meg a választ. Szóval valaki világosítson fel lécci!

Kell-e ebben a játékban hadat üzenni, és ha igen, hogyan tudom ezt megtenni? Vagy elég ha simán rárontok az addig semleges/szövetséges birodalomra? Nincs ennek valami hátrányos következménye későbbi diplomáciai megítélésemre nézve? (mint annó a Civ.-ben)
  • Dankó
    Egyiptommal szopok de meg lesznek!!
  • Dankó
    Na jó ezt is tudni hogy karthágó be fog támadni, mert eddíg nálam nem tette pedig eltelt már vagy jó 10 év, de folyamatosan újrakezdem én is tesztelve a legjobb módszert amit eddíg nem találtam meg.
  • metlogen
    hát nekem nem megy ez a tetves játék már mindent kipróbáltam,de állandóan lefagy,azt hiszem kimaradok ebből a jóból
  • JLH Fans
    Én 258 ban járok Numidiával és enyém Karthágó összes afrikai birtoka.....
    Sőt,mivel körönként +3500 ba vagyok hamar ledolgoztam a kezdetben összegyűjtött 800 minuszt és iszonyatos veszteségeket szenvedett mind2 seregemet (kb 200 an maradtunk 1500 ill 1000 ből) retraineltem....gyarthatok már igazi jo sperment nem is ilyen kezdetleges gyalogost +tevét is....
    Tevét csak karthágoba olyan jo gyalogost meg egyel alatta levőben is....Hogy ne örüljek annyira Ibéria hadat üzent.....Hogy még ennyire se örüljek épphogy bevettem Karthágot Egyiptom is hadat üzent,és bevette helyből a határszéli városomat....befog venni még egyet hiszen idő kell még amig összeszedek egy maxos sereget,de utána remélem akkora flekket fog kapni hogy meg sem állok a piramisokig.....Tudom nem lesz egyszeru az egyipok ellen de biztatoan állok és bizakodo vagyok...Az utolsó csatában tulerővel ugyan (900an 800 ellen) de legyőztem 24 elefet is,nem volt könnyű de a 3 vezér testőrsége segitett és miutan minden egyéb seregét levertem a térképen nekimentem az elefeknek is akiket kimanővereztem addig,és pár darab leölése utan halistennek a többi menekülőre fogta.
  • Fritz Von...
    Nah első élmények Numídiával. Abbahagytam. Újra fogom kezdeni.

A 3000 pénzemből úgy döntöttem, hogy a két védelem nélküli várost bekerítem. Emeltem egy templomot, ami növeli a trade goods értéket. És két utat. Valamint felvettem egy lovas zsoldos egységet (dárdást). Utána átmentem mínuszba...

265 BC-ben Karthágó megtámadott. Egy főseregre koncentráltam, a két nyugati sereget egyesítettem. Annyit hagytam a városokban, ami ahhoz elég volt, hogy HIgh taxon ne lázadjanak.

A létező összes egységem köcsög dárdás és parittyás. 1300 emberem szembe a 1800 fős sereggel, amiben elefántok is voltak. Siralmasan kikaptam.
    Utána Tingi (fővárosom) ostroma, cumi.
    Durván két-három kör múlva végem lett volna.

Következő ötletem: az összes maniból mercenary egységeket fogok venni, ami belefér. És azzal próbálok meg okosítani. Sajnos mire a diplomatám elért volna Egyiptomhoz (trade agreement miatt), már rég végem volt.

De ha úgy nézzük, az egyéni rekordom (Emp/Emp, Numídia) 261 BC. Kb. Ha nem hagyom abba, akkor pár kör plusz.

Igazi mazochista élmény. :)
  • dronkZero
    Hát, azért ki lehet fejlődni, ha akarsz. Én most egyiptomot virágoztatom. Igaz, brutálagresszív hadjárattal kialakítottam a lebensraumot(a Nílus vonalától keletre minden, a térkép teljes szélességében), most védem a területem, fejlődök. Egy fullos seregem gyakja végig a világot, mindenhonnan 3-4ezer rabszolgát gyűjtögetve. Aztán lerombolja a helyi templomot, felépít egy egyiptomi szentélyt, aztán kivonul a városból. Város visszaáll régi uraihoz, én rengeteg rabszolgával gazdagabb lettem, a térképen meg nem látszik meg, a birodalom területe nem nő. Ez így teljesen működőképes, bár sok kihívás nincs benne.
    Az a probléma, (már Asimov is felvetette), hogy az AI logikus, de nem ésszerű. Pl igaza van, hogy kirak egy-két egységet, hogy lőjem el rá a nyílvesszőket. Ha kevés íjászom lenne, még azt is mondhatnám, hogy okos. de amikor egy hoplitára elkezd tüzelni 6 katapult, meg 500 íjász, akkor már kissé megkérdőjelezem az intelligenciáját...
    Ugyanez város közepén. Parittyások(rodosziak), kíséret nélkül két oldalra felállítva, azt' fájöretvill. Gyakorlatilag bármekkora csoportosulást elintéznek. A buta gép meg b*szik megrohamozni őket, mert fél kitenni a lábát a vonalon kívülre. Inkább próbálkozás nélkül lemészároltatja magát.
    Az ilyen f*szságok miatt az egész játékélmény el van cseszve. Gyakorlatilag ha nem generál a ember magának nehéz csatát, akkor az egész játék sétagalopp. Hozzátéve, hogy load/save-et használok, bár asszem a köv. néppel nem fogok majd.
  • VGQ
    idö.Majd ha eljön akkor mehetsz ellenük:)
  • Kumesz
    hy all!Mi kell ahhoz hogy Megtudjam támadni romát és a Szövetségeseket??
  • VGQ
    Az a baj,hogy ez a játék ott van elcseszve,hogy ha az elején erösen offenziv taktikát választasz akkor tutira nyersz.Ha deffenzivet akkor vért izzadsz.Sajna én ugy vettem észre középut nincs:((

Ja és soha többet nem gyártok seleucid lovaskocsit.
    Váradt védtem erre 4 fönyi lovaskocsi(2 db) bevadult kapásbol a csata legeslegelején amikor elindult a csata.
    mire kiért a kapun letarolt kb 200 lovasomat 50 ijjászt és ugy 40 pikást.
    Aszidtem elküldöm joo meleg éghajlatra.Erre kiér az ellenhez belevág a tömegbe és megöl 1!!!! ellenséget utána megfut és levágják.Na mondom b+.Igaz a csatát megnyertem ,de utána egyböl töröltem is mind a 30 egységnyi szekeret!!:)
  • JLH Fans
    Azért tettem oda a vigyor jelet.....
    Numidia eddig:nyugatrol is keletről is bevettem 1-1 karthágoi várost,igaz a keleti sereg (igy is 700 an nyertek 1000 ellenség ellen) ugy megkarcsusodott,hogy a maradék 300 embert bent kellett hagyni helyőrségnek.....A nyugati viszont megostromolta és bevette Karthágot!!!
    Igaz nem volt neház dolgom mert 1300 emberemmel szemben csak 450 en védték.....Jön még egy 300 as utanpotlasom,meg van 1 varosa Afrikaban+2 serege......Ha le tudom győzni őket van esélyem....
  • [Jakuza]
    Csak az a gaz hogy sosem jatszottam vele easyn.
  • JLH Fans
    Hát igen mod nélkül easyn könnyu jatszani.......... Én viszont nekiesem Numidiával....
  • [Jakuza]
    Nem tom amikor en jatszottam vele, akkor szepen feltartoztattak a lovasokat meg az ijjaszok is, es annyi ido pont eleg volt, hogy egy phalanx hatulrol legazolja a nehezlovassagot is akar a parancsnokkal egyetemben.
  • VGQ
    ha lovasok csapodnak az ijjászok közé nekem teljesen mindegy milyen volt a vezérem azonnal megfutott az összes.Még a brutális egyiptomi ijjászoztagok is rohanora fogják 90%ban!!Persze ha én futok a gép ijjászai közé akkor meg lehal a lovasságom.cheater köcsög gép.
  • Dankó
    Jakuza játsz az Evil Geniussal és akkor rájössz hogy nem is annyira szörnyű ez az AI!
  • [Jakuza]
    Hat a jo AI miatt nem masert.
    Hogy eltudd foglalni egy kor alatt Romat mi masert. :PPPPP
  • Yossarian
    Fákk, most hatalmasat csalódtam :(
    Emperor/Emperor. Ostromlok egy 800-as sereggel egy gall várost.
    Kb 800 fős sereg védi azt is.
    Mivel csak két viseltes velites és egy db feles archer volt a harcedzett hastatik és princepesek mellett,
    máshonnan küldtem utánuk 6 velitest és 2 principest. Ezek 1 lépéssel le voltak maradva.
    Látom, hogy jön egy majdnem fullos gall sereg és mivel nem akartam 1600 gall ellen küzdeni,
    hátrébb vontam a seregemet a várostól, az utánpótlás mellé lépve.
    Körváltás után meg is érkezett mindkét gall horda, és megtámadta a főseregem. 800 római vs 1600 gall.
    A seregemet egy hegy tetején, a galloktól legtávolabb állítottam fel.
    Megindulnak a gallok, de mire felérnek a hegyre, már very tired az összes.
    Az enyémek parancsba kapták, hogy nem mozdulnak, kivéve a skirmisherek.
    A pilumok eldobása után, már több sereg menekülni kezd, bár ezeket még egyszer csatára küldi a gall vezér.
    De már reménytelen a helyzetük. Rövid közelharc után teljesen kimerültek és szinte egyszerre megfutott az egész gall sereg. Az enyémek utánuk vetették magukat és a gall vezér 4 testőrén kívül mindet levágták. Hihetetlen, de 1600 katonából csak 4 maradt. Heroic victory. Ekkora győzelmet emperor fokozaton még nem arattam. A csata végére befutott az utánpótlásnak vitt sereg is, de csak 2 velitest tudtam irányítani közülük, igaz ezekre se volt semmi szükségem.

Vissza a strat térképre és látom, hogy valahonnan leakasztott még egy 800-as sereget a gép.
    Ez pedig megtámadja a kisebbik sereget. (6 velites 2 principes)
    ÁÁÁ, mondom, az előbb 1600-at vertem el, ezt a 800 gallt megesszük reggelire.
    Dühöngtem egy sort, hogy egy velitesből csinált vezért a gép. Megint fel a legmagasabb, legtávolabbi pontra. Elindulnak fel a gallok a hegyre. Ekkor befut a nagyobbik sereg a csatatérre. Persze én nem irányíthatom. A gallok azonnal hátraarcot csinálnak és rohamozza a fiaimat, hegyről le. De a gép egy hülye, ha az én seregemet irányítja. Hosszan elnyújtott libasorban, elöl a vezérrel berongyol a gall sereg gerincébe. 2 másodperc alatt elesik a két családtag és ahogy sorban befut az egész sereg, úgy vágja le a 800 gall az én 800 római harcosom, pedig több 3 ezüst stráfos is volt köztük. Jóformán el se futott közülük 1 se...
    Nah, a gallok indulnak megint fel a hegyre. A gyorsabb egységek egyedül értek fel, azokat a velitesek 1 dobással megfutamították. De amikor közel ért a gall had, a vezérnek kinevezett velitesem azonnal elfutott. Harc nélkül. :-o
    A 2 principes hősiesen harcolt, már csak akkor futottak, amikor háromnegyedük se maradt meg.
    Crushing defeat!

Hogy lehet ilyen szarul irányítani az erősítésként érkező sereget, hogy egyesével halálba küldi? Ha csak simán összereszti őket, akkor is esélyesek lettek volna. Miért nem választhatom ki, hogy ha 2 seregem van a harctéren, melyiket akarom irányítani?

• [Jakuza]
    Menekulnek az ijaszok ?
    Csak benyomod a stand and fight opciot es tobbet soha az eletben nem mozdulnak el a lovassag elol addig amig a moraljuk ki nem purcan.
  • Gábor
    Bátor ember az,aki egy több,mint derékig érő, nyáladzó, vérben forgó szemű fekete dög nekiront, és van lélekjelenléte ahhoz,hogy a nyakára csapjon! Főleg akkor,amikor egy egész falka jön így szembe!
  • Gábor
    Én átl 2 blökit vittem magammal, amikor lovasság épp nem volt kéznél :)
  • Gábor
    Blökik szétkapják a falanxokat is.Arra nagyon jók.
  • Árnyvadász
    És igen, valóban: Íjászok ellen nagyon jók. Az íjászok így hátramenekülnek és nem lődőznek az embereidre, plussz az ellenfél még más egységeket is bevet, hogy leszedjék a kutyákat. Megbomlik kicsit a hadrend, zűrzavar keltésre kiváló. Közben meg lehet indítani a támadást.

Kutyákat akár oldalról, hátulról is be lehet vetni. Kérdés megtudnak e bújni az erdőben. Hátulról tuti nagy kellemetlenség az ellenfélnek, pláne ha közben szemből meg rohamozol, vagy már éppen folyik a csata.

Parasztokat szedik a legjobban. Valszeg a warband azért bírja jobban, mert elvégre ezek a gall vademberek is csak állatok :)