14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
#1581 A betük terén nem tudok mit mondani, kb. egy méterről nézem a TFT-t, és ugyan a betük tényleg kisebbek, de annyira nem zavaróak, noha még kétségkívűl szoknom kell (mellette a CRT-n 1024x768 van, ma már volt olyan, hogy oda húztam át egyszer a böngésző ablakát, mivel egy weboldalon apró, döltbetűs desing volt, amit tényleg nehéz volt rendesen kibogarászni). -
#1580 hát 1.8+ meg ti4200 64 mega 512ram... de gépfelújítás még idén az tuti!
és 1 gémmel tolom mostanában [guild wars, ami 1024 2xAA 2xAniso fut szépen]...
szal a lényeg, hogy film, munka, böngészés, marad az 1440*900... ez tuti! azt meg bírja... az az 1 gém, amivel meg 1088-ban vagy 1280-ban tolnám, csak nem olyan szar a kép! utána 3ghz procit tervezek, szal muszáj lesz aztán natív felbontást is vinnie...
állítólag túl kicsik natívban a betűk, rontja szemet netezés közben egy idő után... mivel 1 fokkal nagyobb csak a tft-d, ezt meg tudod erősíteni? thx!
+ átpártoltam Fujitsu-siemens w19-1 -re :D samsung panel + dvi :)
kösz a képet is! izb kösz az infót Neked is! -
#1579 1680x1050, itt van egy screenshot, ha esetleg érdekel.
Kipróbáltam pl. az X3 Rolling Demo-t alacsonyabb felbontásokban (pl. 1440x900 és 1280x960), és azt találtam, hogy ha az ember nem keresi külön, hogy van-e valami gond a képpel, akkor igazából nem feltünő a dolog (legalábbis ezen a Belinea-n). De a mozgó éleskontúrú vonalaknál azért néha látszik az ugrás. Szvsz ha megoldható, akkor nézd meg az ACER-t valahol alacsonyabb felbontásban is. Ugyanakkor azon is el kell gondolkoznod, hogy minek tud a monitorod ekkora felbontást, ha nem tudod kihasználni? Hacsak nincs a közeljövőben gépfelújítás betervezve, akkor szerintem inkább egy olyan TFT-t keres, aminek a natív felbontásában tudsz játszani. Megjegyzem nekem is ez a bajom még a Belineával: ugyan a HL2/CS:S/DoD:S még el-el futogat, de amíg 1024x768-ban 4xFSAA és 8xAnizo mellett volt a DoD:S-ben mondjuk 40-60FPS-em, addig most 1680x1050-ben 0xFSAA és 8xAnizo mellett van 30FPS-em... -
izb #1578 Bár a kérdés nem ide szól,de a játékok közben ez a felbontás probléma nem annyira jön elő,mint mondjuk simán a desktop alatt.
Én a te helyedben a boltban kipróbálnám a gépem kombinálásával a monitort ha lehetséges,ha nem a media markt a vásárlási célpont....
---------------------------------
www.izbsystem.hu -
#1577 kérdés:
wow-ot milyen felbontásba toltad?
mert az acer csak 1440-et bír és állítólag ratyi a kép, ha ennél kisebb felbontásban játszól... dehát a vasam csak 1088 körülit bír... bocs, hogy ennyit kérdezek, de 3-4 évre veszem a monitort és sokat spóroltam rá, szeretnék biztosra menni... -
Landor #1576 Huhh, most a ViewSonic VX922 nekem kerülte el a figyelmemet vagy egyszerűen csak új játékos?!
A paraméterei elég impresszívek:
2ms(!) G2G, 270cd/m2, 650:1, 170° hor/ver
Lehet hogy mégis beruházok tavasszal egy TFTre? -
#1575 acer1916ws topicban, ph!-n <segítség a döntéshez, aki még ilyenben gondolkodik én most totál elbizonytalanodtam... csak az az 1 felbontás az oké? 1088x612 akkor tönkreteszi, vagy nem érdemes? játék alatt is rossz a kisebb felbontás... tehát akkor csak gyári ajánlott és semmi más? mer úgy gáz... ?! mer ha többi felbontás használhatatlan, akkor szia... dpi oké? mer játékra mégis csak 1088x612, mert hogy 1440x900 a natív vagy mi...>
na most elbizonytalanodtam, lehet maradok 4:3as tft-nél... ?!>... wid 22 írta:
"Szerintrem többet tud mint 60 Mhz de nem az a gond valami örült kitalálta hogy 1440x900 az optimális felbontása és ugyx is hirdetik hogy milyen jó az boha f ....i betük jó a szemem de félora után elfáradok az olvasásba.
Ha meg más felbontást állitok be 1088x612 akkor meg olyannok a betük hogy nem lehet látni elmosodottak.
Szép a képe de ebböl a szempontbol sokkal jobb egy hagyományos monitor. Megbánzam már hogy ilyent vettem."
ovenu írta
"Sziasztok! én is vettem egy 1916 ws-t spc meg vagyok vele elégedve vele. Egy kissé szokatlan volt először hogy a magasság egy kb 16 colos monitor magasságával egyezik meg.de hamar meg lehet szokni mivel az elmaradt kb 5 cm magasságot 5,5 cm szélessséggel toldották meg mivel az ember Kb max 25 -28 cm t lát be 30 cm távolságból és könnyebben forgatja a fejét jobbra balra mint fel és le tehát a 26 cm magasság ideálisnalk mondható.
Képpontok tekintetében standard 0.028 as képppontokat tartalmaz ebböl következően kevesebb képontot képes megjeleníteni mint egy standard 19 colos képernyő a geometriájából következően ( kb 0,5 mm el kisebb is óriási probléma ) a sima 19 colos monitornál tervezéskor kb 40 cm távolságra kelett ülnöm hogy kb 30 cm t lássak a monitorból (és a kb felső egy cm nekem soha nem sikerült rendesen látnom lehet hogy kicsit vak vagyok ) ekkor még láttam a finomabb részleteket plussz jobbra balra kellett tologatnom a képet hogy lássam a topogrammokat mivel szélessségben csak 1280 képppontot volt képes megjeleníteni+ a 4:3 képaránynak köszönhetően kisküszöbölhetetlen volt némi geometriai torzítás ha a topo-kat látni akartam. Tehát a 1440x900 felbontás optimálisnak mondható. Kissebb probléma hogy 320x 200 képnél XP alatt nem minden esetben a monitor geometriai középpontjához igazítja a képet a monitor hanem a nulás képpontól kezdi el feltölteni a képet magyarán szolva a kép a jobb oldalra eltolva jelenik meg de szerintem ilyen kis felbontással dos-os programot nem sokan használnak már egyébként szoftveresen ez is kiküszöbölhető. Linux alatt nincs ilyen gond legalább is én nem tapasztaltam..
A fényereje kielégítöő nekem is le kelett huznom hogy ne bántsa a szememet az 500:1 kontrasztarány megfelelően éles képet ad tehát ajánlom mindazoknak akik tervezéssel foglalkoznak mivel közepes árkategóriában egy jónak mondható monitor.A válaszideje 8 ms ami játékra és videózásra is alkalmassá teszi.
A talpa valoban csapnivalo nem sokat lehet rajta állítani(egy doboz sokmindent megold alatta...) DVI nincs rajta de szerintem nem is lényeges mivel a két technológia közötti különbség szabad szemmel nem észlelhető (én nem látok különbséget)kb 0,001 százalék minőségromlás tapasztalható analóg csatlakozó esetén ''denzitometerrrel kimérhető''.
Nem értem , hogy miért csak 2416 ws van fennt a gyártó veboldalán?.."
nekem a vasam régi, szal 1088 jobb lenne, de akkor WTF? képek még:
-
#1574 kösz a képeket, nagyon durva :D -
#1573 Annyit tesz, hogy sajnos a talpán nem lehet elforgatni. Az meg kissé hülyén néz ki, hogy fogom, és nekitámasztom oldalvást a falnak. : -
Inquisitor #1572 "sajnos nem támogatja a Pivot funkciót."
Azt nem tudom a Pivot mit takar, azt el tudom képzelni, hogy fizikailag nem lehet elforgatni, de nem láttam olyan VGA drivert, ami nem tudná az elforgatást :) -
#1571 NEXUS6:
Azért nem ablakban netezem, mert még nem vagyok hozzászokva az ilyen extrém felbontásokhoz. :)
Inquisitor:
Mint említettem, ennek a TFT-nek a talpa eléggé minimalista, sajnos nem támogatja a Pivot funkciót. Pedig most hogy mondod, nem lenne hülyeség... -
Inquisitor #1570 "-1680x1050-es felbontásban meglehetősen viccesen néz ki az összes weboldal, kétoldalon a legtöbb weblapon nagy semmi, az van. Sajnos itt meglátszik az, hogy a 16:10 bizony nem a netezésre lett kitalálva..."
Most nem azért, de nem ilyen kor kéne elforgatni a TFT-t? ;) -
#1569 Hát igen, persze ez a "néhány" pixel ha utánaszámolsz, kb egy VGA felbontású képernyőnek felel meg! Azért meg 30 ezrest (mai áron az kb 75-nek számít) adtam volna ki 15 éve!;)))
Amúgy miért nem ablakban netezel?????
Szerintem ezek a bazi monitorok pont ezért jók, amellet hogy a weboldalakat is maxban látod, még a borzoló mellé kirakhatsz azt amit akarsz és nem kell tálcáról, vagy billenytyűkombival váltogatni.
Persze nem alkarok belegyalogolni a magánéletedbe.;)))
Szerintem a viszonylag gyengébb LCD kontrasztot teljes mértékben kompenzelja a klasszisokkal jobb képélesség. Vegyünk pl egy csillagos égboltot pixelnyi csillagokkal, vagy a szöveg olvasás tipikus esetét, a CRT-nél soha nem csak 1 pixelt fogsz látni, ott ahol pedig csak 1 van, a kis részletek össszemosódnak, fényerőben (kontrasztban) is! Szal ha már mutatni kell valamit, akkor szerintem az LCD jobb.
Persze a fekete képernyőnek is meg van a maga varázsa, az avantgard/minimalista művészet pl ódákat tud róla zengeni;) Bár valljuk meg nem sok információ értéke van, bár ugye egyesek szerint a semmiben, benne van a minden. De az LCD monitor a Slágerrádió reggeli műsorának vezetői által is sokat idézett, a juniszeksz együtes népszerű dalának credoját hírdeti: "Lépd át velem a nincset!".;)
-
#1568 Ugyanannyi pénzért kevesebb pixelt?
19" - 1440x900 = 1.296.000 pixel
19" - 1280x1024 = 1.310.720 pixel
Magyarul 14.720 pixel döntött? :D
Amúgy némi WoW után csak tovább változott pozitív irányban a véleményem: a képminőség nagyon jó, igaz még kicsit szoknok kell a képarányt. Utánhúzást minimális szinten észre lehet venni, ha direkt arra figyel az ember, egyébként nem zavaró.
Mit is mondhatnék? Videók illetve olyan játékok esetén, amelyek kihasználják a 16:10-es képarányt, a szélesvászon egyértelműen jobb. A weboldalak megjelenítése... nos az katasztrófa. :)
Ami nem tetszik még benne, az a "fekete" megjelenítése, és a nem homogén fényerő. Ez persze a TFT technológia gyengesége, csak hozzá kell még szoknom. :)
[center]
Elrettentésül - így néz ki az SG fórum 16:10-es képaránnyal, 1680x1050-es felbontásban :)
Bal oldalon egy P-MVA paneles Belinea 102035W TFT "fekete" képét látjuk,
jobb oldalon a nagy sötétségben egy fekete képet mutató Compaq S900 CRT monitort nem látunk... :) -
#1567 :D -
#1566 Először én is szélesvásznút akartam, de osztottam szoroztam, és rájöttem hogy ua pénzért kevesebb pixelt kapok (na kiütközik áz á zsidó vírem;)))) Kisebb függőleges felbontás ugye.
Monnyuk én meg érdekes jelenséget tapasztaltam. Felraktam a legújabb radeon drivert és szinte teljesen eltüntek azok a besávosodások, amik ugye jelezték, hogy az LCD-m nem képes a 32 bitet rendesen megjeleníteni (Pl Lock On-nál az ég meg a víz). Így már szinte 1000%-ig elégedett vagyok. Szal a magam részéről nem osztom a negatív hullámokat.;)
-
#1565 ha ilyenben gondolkozol akkor miért nem az akciós lcd tv? -
#1564 zsír!
közben utána jártam, a guild wars támogatja a WS-t, és nem húzza szét a képet :)
asszem döntöttem a lenti acer 1916ws mellett :) 1440x900 at tud, hát régi a vasam, de csak kiizzadja :) (1.8+, 512ram, gef 4200 64mb :D)
játékokból widescreen screenshotok! katt -
#1563 sok sikert -
#1562 Megvan a Belinea 10 20 35W, első körben sajnos csak 10 percem volt, hogy gyorsan megnézzem, majd holnap lesz egy kicsit bővebb bemutató képekkel.
Első benyomások:
+16:10. Szélesvásznú videóknál hihetettlen sokat számít. Ugyan itt is van egy keskeny csík alul-felül a 16:9-es képarány miatt, de kb. másfélszer nagyobb így a videó, mint egy 19"-os CRT-n.
+1680x1050. Hatalmas ez a felbontás. Hihetettlen mennyivel részletgazdagabb játékoknál - már ahol a textúrák felbontása is elég magas. Különben kissé megrázóak a gigapixelek... :)
+Képélesség. Összehasonlíthatattlan a CRT-vel, nagyon ott van toppon.
-Hiába a 20,1", a monitor képméret magassága egy 17"-os TFT-ének felel meg, a mellette lévő 19"-os CRT is nagyobb magasságra. A szélesség kárpótol tudom, de valahogy az ember titkon csak arra számított, hogy _nagy_ lesz a 20,1". Erre nem is olyan mellbevágó a különbség egy 19"-os CRT-hez képest...
-A fekete bizony messze nem fekete, hiába P-MVA panel, hiába 800:1 kontrasztarány. Itt megint az a meleg, ahogy egymás mellett látni a TFT-t és a CRT-t. A CRT feketéje olyan, mint a TFT kikapcsolt állapotban. :)
Plusz zavaró volt legalábbis elsőre, hogy nem homogén a kép, egyik része kicsit világosabb, a másik sötétebb.
-Az 1680x1050 natív felbontás kissé túlzás, legalábbis a 19"-os CRT @ 1024x768 után. Ugyan a csökkentett felbontásokban (pl. 1440x900) sem néz ki rosszul (sőt, ez a felbontás lenne szvsz ideális ilyen képátló mellett, de a betüknél például lehet látni, hogy ezt a TFT-t nem erre felbontásra szánták.
-A talpazatán látszik, hogy azért a "value" kategóriánál járunk (nem véletlenül ilyen olcsó (~130e Ft)). Egyetlen szabályozási lehetőség van, a dőlésszög. Snitt.
-A színei elsőre kicsit haloványak. Lehet, hogy játszani kellene kicsit a beállításokkal, sajnos erre most nem volt időm.
-1680x1050-es felbontásban meglehetősen viccesen néz ki az összes weboldal, kétoldalon a legtöbb weblapon nagy semmi, az van. Sajnos itt meglátszik az, hogy a 16:10 bizony nem a netezésre lett kitalálva... -
Inquisitor #1561 Ha valaki olyan lökött, hogy 100% fényerőn használ új TFT-t, akkor zavarhatja a szemét. Meg némelyiknek elég brutál a kontrasztja, de meg lehet szokni.
Viszont a szemdet minden rongálja, amit sokáig nézel és közel van. Ellenben nem vibrál, és a szemidegeket kíméli. -
Landor #1560 LÁL
a zén zapukám crt használ
-
#1559 Apám munkatársai szerint nem sokkal jobb a TFT a CRT monitortól, mivel a vékonyképernyők is letudják fárasztani a szemet. Igaz ez? -
#1558 köszi, sokat segítettetek!!
Cifu, ha ez 75k körül van, már ez az acer a lentebbi képről, ennyiért szvsz nem rossz, bár biztos van jobb panellel rendelkező , de ennek pl jobb a fényereje kicsivel, mint a lg-nek, betekintése, meg pont a határon 150-nél van, a lenti cikkedre hivatkozva. -
Inquisitor #1557 Ehhez hozzátartozik, hogy legtöbbször a VGA telepítésénél inaktív marad egy csomó felbontás, amik ettől meg se jelennek a játékban lehetőségként. Persze mindenféle furmányos módon bekapcsolhatóak ezek, csak sokan nem tudják.
(Pl. ATI driverben alapból ilyenek, hogy 360x240, vagy 960x???, vagy 1440x??? ki van kapcsolva, én régen a Rage3D-vel kapcsolram vissza ezeket ...) -
#1556 Az újabb játékok többsége már támogatja a wide screen felbontásokat, sőt, a régebbiek közül is sok, mint például az 5 éves Ghost Recon! Ha nem támogatja a játék, akkor mondjuk trükkösebb a dolog, mert ez esetben azt lehet eljátszani, hogy ablakban futtatod a játékot valami standard felbontással (pl. 1024x768). Persze ez nem igazi megoldás, de azért így is lehet játszani.
Mondjuk e téren hamarosan én is átesek a tűzkeresztségen, lévén én is wide TFT-re áhitozom. :D -
Inquisitor #1555 Nem tudom, én csak a Q3 körül kezdtem figyelni a felbontásokat, de ott is támogatta a 16:9-es felbontásokat (meg gondolom az arra épülő játékok is), van olyan game, ahol külön be kell kapcsolni a 16:9-es felbontásokat, hogy megjelenjen a választhatóak közül. De szerintem ha nem akarja égetni magát egy cég, akkor nem ad ki olyat, ami nem támogatja. -
#1554 Hiányolom róla a DVI-t -
#1553 kösz! + mardon-nak is
egyedül azt nem értem, hogy WS monitoron, a lent lévő acer widescreen-n tft-n (76k) hogy játszok? 1024*768 és a kép szélén fekete csík hogy ne legyen széthúzva a kép vagy wtf?
vagy kirakja a 1400*900-as felbontásra? igen, de azt meg a gémek nem támogatják, vagy ha kirakja széthúzza a képet és üthetem magam évekig, hogy miért ilyet vettem? thx -
#1552 Valamit ne felejts el - a 17"-os CRT esetén a látható képméret ~16", míg a TFT-nél valóban 17"-ról beszélünk. Mondjuk az is igaz, hogy szvsz az 1280x1024 igazából a 19"-os TFT-hez illő felbontás... -
#1551 Köszönöm részletes és kimerítő elemzésed! :)
Most egy 17-es CRT moncsim van, és 1024*768-ban használom. Vinné simán az 1280*1024-et is, de nekem valahogy ekkora képernyőmérethez az előbbi tűnik optimálisnak. Annyit tudok, hogy a TFT-ket nem a legjobb a fizikai/natív felbontástól eltérőre beállítani, magam is láttam már ilyet, eléggé kiábrándító volt, ezért szerettem volna ha van 1024-es 17 colos TFT. Kár.
Ha még az a drágább xVA paneles sem ad olyan kontrasztos képet mint egy CRT monitor akkor lehet hogy felejtős a dolog. Igazából én nem is ragaszkodnék a TFT-hez, bár már csereérett a CRT moncsink, a kedvesem nyaggat miatta merthogy az szebb (mármint maga a monitor, függetlenül attól hogy be van-e kapcsolva - női logika rulez) én inkább egy jobb 19-es CRT-t vennék a gyengébb 17-es TFT áráért. -
#1550 Szvsz olyan 17"-os TFT, aminek natív felbontása 1024x768 ritka, mint a fehér holló . Látni én személy szerint még árlistában sem nagyon láttam, legfeljebb elírással (pl. Mistral árlistáján az LG L1740P, ami a külföldi oldalak szerin 1280x1024-es).
A TFTpanel.hu-n vagy egy jó kis alapozó, de a szerver most költözik, szóval az halott. Röviden és tömören:
TN+Film paneles TFT: Rossz betekintési szögek (140-160° van megadva, gyakorlatilag már 60° környékén láthatóan változik a kép fényereje), a háttérvilágítás meglehetősen átszűrődik, ami miatt a fekete inkább csak sötétszürke (ez a kontrasztarány, a TN paneles TFT-k kontrasztaránya általában 300:1-600:1 között mozog). Előnye, hogy ugyanakkor ezeknek van a legkisebb késleltetésük, vagyis a legrövidebb idő, ami alatt szürkéből szürkébe vált egy pixel szine. Általánosságban elmondható, hogy 8ms-nál lassan (vagyis magasabb késleltetésű) TFT-t játékra nem célszerű vásárolni. A jelenlegi TN paneles TFT-t időzítése már akár 2ms-os is lehet, ami játékra ideális. Összességében a legtöbb olcsó TFT jelenleg TN panelt használ, játékra, általános használatra jó, de ha zavar, hogy a fekete nem fekete (magyarul átszűrődik a háttérvilágítás), akkor nem túl jó döntés.
PVA/MVA (S-PVA / P-MVA): Ezek egy fejlettebb technológiával készülnek, a betekintési szögeik jobbak, mint a TN paneleknek (160-170° van megadva), a kontrasztjuk egy klasszissal jobb (600:1-1000:1), de még ez is csak fele olyan jó, mint egy közepes árfekvésű hagyományos katódsugárcsöves monitoré. Jelenleg a leggyorsabb xVA paneles TFT-k 6ms-osak. Általános használatra jobbak, mint a TN-paneles TFT-k, főleg képminőségük terén (különösen az S-PVA és a P-MVA), de a reakcióidejük egy klasszissal rosszabb, ellenben az áruk egy szintel magasabb.
IPS (S-IPS): A betekintési szögek, és a kontraszt terék ők viszik a pálmát, grafikusoknak, fotóeditálással dolgozóknak első sorban ezek jöhetnek szóba, ellenben a reakcióidejük eléggé szörnyű, játékra nem igazán alkalmasak. Mindezt megfejeli az, hogy ez a panelfajta a legdrágább a három fő változat közül.
Tehát: ha olcsó TFT-t akarsz főleg játékra, akkor TN paneles TFT kell, alacsony reakcióidővel. Ha egy kicsivel jobb képminőséget akarsz, akkor az xVA paneles TFT-k körül nézz szét. Ha grafikus vagy, akkor az IPS a te választottad, de a játékokat ez esetben felejsd el. Megjegyzem ugyanakkor, hogy a legtöbb 17"-os TFT TN panellel készül... -
#1549 mennyiért szeretnéd mire használnád stb -
#1548 Sziasztok, a közeljövőben TFT monitort szeretnék venni, és ehhez kéne némi help hogy mire kell odafigyelni (ezek a kontrasztarány, válaszidő, meg hasonló adatok számomra semmit nem mondanak, mi az ami már jónak számít?)
Jó volna ha kapnék olyan 17''-os TFT-t aminek 1024*768 a fizikai felbontása. Létezik ilyen szerintetek? -
#1547 pedig igaza van
pl a képen látható tavaly 199.000 volt húsvétra 150 körül lesz. -
Mardon #1546 emthor-nak akartam címezni -
Mardon #1545 LG L1915S tökéletes játékra nekem ilyen van, nfs most wanted , battlefield 2, fear, mind teljesen jó, a másik monitorom 8ms-es philips 190v,de játékoknál nem lehet látni a különbséget.
Ja és Mistral-nál 66ezer az l1915s -
izb #1544 Te abban a hozzászólásban amire én válaszoltam egy LG-ről volt szó.
Ez egy másik 16:9-es csoda......... -
izb #1543 Játékok amiket úgymond teszteltem:))
-quake 4
-medal of honor
-quake arena
-ridick
-serious sam 2
-F.E.A.R
-Battlefield
na ezek alatt a játékok alatt zsír képet nyomott -
#1542 köszi!
ezen gémelni??
Képernyő típusa TFT-LCD
Gyártó Acer