14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
#1781 Kinéztem magamnak egy monitort, Philips 200W6CS
Kíváncsi lennék, mi a véleményetek róla. Általános otthoni felhasználásra kellene (net, filmek, játék, munka). A hivatalos oldalon 8ms válaszidőt írnak, mindenhol máshol 16-ot. Ugye jól gondolom, hogy a 16 is elég a játékokhoz, filmekhez, ha nincsenek extra igényeim? Egyéb buktatói lehetnek ennek a modellnek? -
#1780 Inkább a samo 730bf... -
skristof #1779 ez talán még elgondolkodtatóbb.. -
skristof #1778 köszi a javaslatokat, egyelőre lázasan böngészek :)
tulajdonképpen az a jó, hogy a cég ahol vásárolok ugyanúgy pestről szerez be cuccokat nagykerről, szóval szinte mindent tudnak hozni kérésre..
de most leltem egy érdekes ajánlatot. megéri? -
#1777 és azt nem lehet kikapcsolni?:( -
#1776 A driver beállításoknál lehet olyan sajnos, hogy a vsinc mindíg on. Valszeg ilyenkor a játékban beállított értékek nem érvényesülnek. -
#1775 Viszont addig eljutottam,h már biztos vagyok benne, hogy nem a játékban van a hiba,mert bekapcsoltam a sync every frame-t,és ugyanannyi FPS volt,mint mikor ki volt kapcsolva -
#1774 ezt nem találtam emg teljesen..
kezdek depresszióba esni,itt vmi nem kóser -
#1773 A driver beállításoknál is ki kell kapcsolni. Kontrolpanel=> megjelenítés=> beállítások => speciális => 3d vagy valami.
Megnéztem nálam OpenGL-es játékoknál volt hasonló lassulás, érdekes, hogy a DirectX-esekre szinte semmi hatással nem volt (monnyuk nem sok játék fut nálam 60-as FPS-el, max csak a lóding szkrín;))). -
#1772 nekem mindig maxra nyomta mind a 2 crtmet de lehet hogy ez tipusfuggo -
#1771 Játékon belül kikapcsoltam,máshol is meg kell ezt tenni? -
Borg #1770 A windows CRTknél sem :D -
#1769 lehet benne valami mert a windows a crtkel ellentetben a tftnel nem a maximumra rakja a kepfrissitest -
#1768 Engem az villanyoz fel, ha tudom mi miért történik. Azt mondják, hogy káros 75Hz-re felrakni a TFT képernyőfrissitését. Miért? Valami oka van, vagy csak egy tévhít? Szeretem megérteni azt, amiről papolok. :D
Amúgy per pillanat én is 60Hz-en használom a TFT-met, de mostmár juszt is kipróbálom 75Hz-en. :D
-
izb #1767 Na ez egy korrekt leírás volt......
-
#1766 Mer technofreakség félegészség! :D -
Borg #1765 Hogy miben és hogyan károsítja a TFT-t a magasabb Hz, azt nemtom.
De mivel értelme nincs feljebb rakni, ezért nem értem, hogy miért kell ezen egyátalán gondolkodni? :) -
#1764 Itt nem a villódzásról volt szó, vagy a játékok FPS értékéről, hanem arról, hogy miért nem célszerű 75Hz-re rakni a TFT képfrissitését. Többen mondták már, hogy károsítja a TFT-t. Erre vonatkozólag kerestem, de nem találtam semmi kézzel fogható dolgot. Ködös utalások, hogy állítólag a TFT-t jobban károsítja a nagyobb (teljes 25%-al több) képváltás. Csakhogy a lent vázolt felvetésem alapján ennek nincs túl sok gyakorlati alapja. -
Borg #1763 Igy van, mivel a CPU-dnak nem kell feleslegesen 180fps-hez ellátni adattal a videokártyát. De szvsz leginkább csak stabilabb a leadott teljesítmény, mintsem sokkal jobb, a leszabályzástól.
A nagy proc igényű játékokat, pl GTA:SA, vagy a C&C féle RTS-ek AI ellen, nem hiába vannak gyárilag 30fps-re korlátozva. Amit aztán persze az okosok egyből fel akarnak oldani, meg tuningolni :D -
Landor #1762 "Sőt, ha az adott játékodat leszabályzod 60-ra (fps_max 60, pl) akkor 60-nál teljesen felesleges lesz többször váltania a pixeleknek is."
Tehát ezzel akár sebességnövekedést is el lehet érni egy játékban? -
Borg #1761 Ha a frissítő jel csak 60x jön egy másodperc alatt, akkor a pixel is csak 60x fogja változtatni az állapotát (feltételezve, hogy mind a 60 esetben más színűre kell váltson). Ha 75x, akkor 75x.
DE! Mivel a TFT-n pixelenként történik a frissítés és nem teljes képenként (nem framenként, képfrissítés tehát "nincs"). Ezért a kis pixelfrekvencia sem okoz villódzást. Villódzást, ami bántó a szemnek csak a CRT csinál 50-60Hz környékén (85-ön már azét se látni különösebben).
Szal a TFT-n halál mindegy, hogy 60 vagy 75 Hz. Sőt, ha az adott játékodat leszabályzod 60-ra (fps_max 60, pl) akkor 60-nál teljesen felesleges lesz többször váltania a pixeleknek is. 60-nál több FPS-t engedni meg megint csak felesleges, mert ad1 a TFT úgysem frissít többet, ad2 a szemed már 60-nál jóval kevesebbet is folyamatosnak lát, ad3 a mai játékok többsége egy rendes TFT felbontásán úgysem tud stabilan! 60fps felett leadni.
Szal a legjobb megoldás, ha tényleg nem bántja az ember a 60Hz-et, mert tök felesleges. Az, hogy 75Hz milyen komponens károsodást okozhat a TFT-ben, az más tészta. Nem biztos, hogy minden TFT bírja, mivel a fentebb említett szempontok miatt is tök felesleges 60Hz-nél feljebb méretezni. -
#1760 - Nem beszéltem képélességről.
Valóban. Azt írtad, hogy 60Hz-en a legjobb a képe. Ha nem a képéllesség a probléma, akkor mi?
- Az FPS-nek vajmi kevés köze van a frissítési frekihez ugyebár. A kép akkor is 75-ször frissül 75hz-s üzemmódban, ha a tök üres képernyőt bámulod.
Javíts ki, ha tévednék, de a TFT-k esetén csak akkor változik a tranzisztorok állapota (TFT = Thin Film Transistor), ha arra utasítást kapnak. Ha nem változik a megjelenítendő kép, akkor a tranzisztor állapota sem változik. Magyarul ahhoz, hogy a tranzisztor állapota megváltozzon, változnia kell az adott pixel színének. Ha tök üres képernyőt bámulsz egy TFT-nél, akkor tök mindegy, hogy 60 vagy 75Hz-en nem csinál semmit az a fránya kijelző...
- Továbbra is mindenki abban hisz és azt csinál amit akar, ez egy szabad ország (papíron). :D Én maradok a 60hz-nél, de ez ugye az én döntésem, együtt tudok élni vele...
Tiszteletben tartom ezen jogodat, csak szeretném megérteni a miértet. Megeshet, hogy neked van igazad, és én tévedek, márpedig ha tévedek, akkor arra szeretnék fényt deríteni, hogy másoknak ne mondjak ostobaságokat a témával kapcsolatban. :)
-
#1759 - Nem beszéltem képélességről.
- Az FPS-nek vajmi kevés köze van a frissítési frekihez ugyebár. A kép akkor is 75-ször frissül 75hz-s üzemmódban, ha a tök üres képernyőt bámulod.
- Továbbra is mindenki abban hisz és azt csinál amit akar, ez egy szabad ország (papíron). :D Én maradok a 60hz-nél, de ez ugye az én döntésem, együtt tudok élni vele... -
#1758 hogy a viharban ne? :) -
#1757 Csodálkoztam is, hogy 17"-os TFT után érdeklődsz, dehát a kérés az kérés. :D -
#1756 Asztalon hogy csinálsz tartósan 75fps-t hétköznapi használatban? Fogod mondjuk ezt a topicot, és nekiállsz fel-alá scrollozni rajta ész nélkül? :) -
#1755 ja hogy ez 17-es azért nem néztem én ezeket :) -
#1754 VP171 teszt @ hardwarezone
VTComp árlista VP171b-2 75e Ft (plusz szállítási költség) -
#1753 ár? teszt? mármint a viewsonic-ról. -
Anotino #1752 Amugymeg ra van irva mindnek a dobozara, hogy 60-75 hz es szevasz. En a doksiban sem lattam mast. Amugysem hiszem, hogy ez a 60 hz "limit" valami egyetemes allando lenne az osszes tft monitorra, mikor rohadt nagy elteresek vannak koztuk, igy elsore ez bs szagu. -
Anotino #1751 a desktop is siman mehet 75 fps folott -
#1750 Szívesen! -
#1749 Hogy a CRT-k esetén az alacsonyabb képfrissitéskor volt sokszor élesebb képe, az addig oké. De TFT-k esetén mi befolyásolná a képélességet a nagyobb frissités esetén?
Azt az érvet sem igazán tudom elfogadni, hogy a magasabb frissitési freki káros lehet, hisz ahhoz, hogy ezt érzékelje a TFT, ahhoz ugye nagyobb FPS-es képmegjelenítésre is szükség van, ami ugye hétköznapi használatban inkább csak a játékoknál jelentkezne, ott is akkor, ha 60FPS-nél gyorsabb lenne a játék... -
izb #1748 Köszönjük.
Tárgyilagosan megszerkesztett és hathatós üzeneted a rendszer egy biztos pontjának durva meghibásodásának eredménye.
-
#1747 Nem probléma, felőlem 1000hz-en is használhatod, lehet sosem lesz semmi baja! De jobb félni, mint megijedni. Mivel a TFT-knél semmi (általam elfogadható)gyakorlati haszna nincs a 75hz-nek, így gondos ember megelégszik a 60hz-cel és nyugodtan alszik. A 60hz általában javallott a gyártók szerint (sőt szerintük így van a legjobb képe), így minden más beállítás csak a CRT érából áttért technofreak kiscsókák matyizásának tűnik részemről...
-
izb #1746 Na de ha valami nem javallott,akkor egyáltalán minek van 75hz lehetőség?
Ez egyáltalán nem logikus.Használati leírásban sincs ilyen.
Egyébként nekem LG moncsim van,és semmi problémát nem okoz neki a 75Hz(nekem sem:)).
Igy kissé fentartással fogadom hogy 60hz kéne használnom mert ha nem, akkor károsodik a monitor.
-
#1745 Itt azért vagyunk meglőve akkor az ajánlgatással, mert ugye javasolhatunk kismillió típust, ha ott, ahol veszed, nincs konkrétan egyikből sem. Most vagy valami támpont kellene, hogy esetleg mik vannak az adott helyen, és akkor tudunk segíteni abban, hogy azok közül melyik lehet talán a legjobb választás, vagy pedig javasolni tudunk párat, aztán vagy kapható lesz, vagy nem.
Akkor pár javaslat:
HYUNDAI B70A -> Papíron jó tudás, jó ár, de nincs DVI csatlakozó, ~62e Ft
LG L1750SQ-GN -> Jó ár, de nincs DVI csatlakozó, ~65e Ft
SAMSUNG SyncMaster 740N -> Jó ár/tudás, de nincs DVI csatlakozó, ~70e Ft
BENQ FP71GX -> jó tulajdonságok, DVI csatlakozó, ~70e Ft
VIEWSONIC VP171-2 -> Jó tulajdonságok, helyszini garancia, DVI csatlakozó ~77e Ft -
#1744 Én arra tippelek, hogy valszeg a Vsync be van kapcsolva nálad.
De minnyá letesztelem én is. -
Anotino #1743 enyemben nincs leirva, es nem is csinal furcsa dolgokat (philips) -
#1742 A GYÁRTÓK maguk javasolják, hogy 60hz-en, natív felbontáson használd a cuccost. Általában kerek perec le van írva a kézikönyvben (nem, nem fogom beszkennelni nektek). Ennyi, nem kell több indok. Az én tapasztalatom is az, hogy 60hz felett érdekes dolgokat kezd művelni a legtöbb TFT, amit eddig használtam, de miután visszatértem a 60hz-re semmi gond. Mostmár nem is kísérletezek vele. Recomended settings, azt haller...