7782
  • M2 #5064
    A hozzánk eljutó direkt napfény valóban a sárga felé tolódik, egyrészt az eredeti spektrumban is erősebb a sárga-narancs + a légkör a kék színt szétszórja. De pont ezért a földi környezet nem sárga fényben úszik, mert jelentős a kék szórt fény.
    Az arányok és a hatások persze környezettől függőek, a természetben annyira összetett a dolog (az emberi szubjektivitástól eltekintve is), hogy szinte bármit is csinálnak a fiúk, az elfogadható (volt már kék-zöld napkorong bíbor égen is úgy 150 évvel ezelőtt).
  • ANT
    Ez a 'felhő takarja a napot' technika már benne van a progiban ,egyszerűen azt nézem a nap kirajzolása előtt ,mennyire tér el a képen kintlévő pixel szine az ég kékjétől.
  • M2 #5062
    Ez akkor lenne hasznos ha néha a felhők a nap elé úsznának, vastagságuk szerint csökkentve a fényét. Ezt viszont modellezni egyszerűbb mint HDR képeket kezelgetni.

De ha elterjed, az lesz az analóg filmezés vége.
  • M2 #5061
    off
    Gratulálok a kislány gyógyulásához, öröm ilyen jó híreket olvasni.
    on
  • petesilver
    Nem vegeztuk ki, este irok, ha lesz rendes billentyuzetem.
  • Gregorius
    Jó, akkor a napot kivégeztük, most jöhet a fű!
    Ranger: Akkor valóban félreértettem, ilyen buta vagyok.
  • ANT
    Nem tudom milyen szinű a nap ,mert ha belenézek kiég a szemem...
    Viszont Lilafüred és Eger közt nagyon jót lehet motorozni...
  • ANT
    oké...
  • M@TriX
    ;)
  • Pyx #5055
    a játékban a valoságot megközelitö (ugyanojan szint nemlehet évszakok, föld forgása, stb miatt) szinü nap lenne a legjobb! szerintem erre probálnak majd törekedni :)
  • ranGer2
    WÁÁÁÁÁÁ!!! GRRRR!
  • ranGer2
    ÉÉÉN is ezt mondom! ill mondtam... ÉS NEM MONDTAM HOGY A NAP FEHÉR!!!!! világos?
  • Imurai
    Gyerekek... Ki mondta ,h a nap fehér? (Ranger nem számít :PP)
    A nap sárga, csak a képen a fény túlzottan sárga volt. Komprende amigos?
  • ranGer2
    jajj elb@sztam... :(
  • ranGer2
    jajj elb@sztam... :(
  • ranGer2
    napközben:

estefelé:

ill:

ZÖLD A NAP?
    KÉK A NAP?

hmm..!
  • skristof
    jah, sztem is eccerűbb megoldás...
    (kétféle kép)
  • ranGer2
  • Gregorius
    Akkor jó, akkor én is bocsánatot kérek, csak az az "ezt" névmást nem sikerült a helyére raknom az utolsó hozzászólásodban. (Ami mostmár az utolsó előtti.)
    Erről az utolsóról meg annyit, hogy én sem vagyok aggresszív, csak úgy viselkedem.
    De részemről lezártam a vitát, talán fel lehetne dobni egy sárga és egy fehér Napos képet, és lehetne tartani egy szavazást, hogy melyik mutat jobban a játékban.
  • ranGer2
    Jaj! Most fogom fel!... Te máshogy értelmezted... 5035 ös hozzászólásomat egy könyvből irtam... És arra mondtam hogy akkor az a buta aki ezt irta..(könyv szerzője) érted?
  • ranGer2
    Nem mondtam hogy buta vagy.. És senkit nem akarok megsérteni..Sosem mondtam hogy a nap szine fehér!Csupán azt állitom hogy fehér fényt bocsájt ki...
  • Gregorius
    Akkor buta vagyok, vállalom! Ha ez a butaság, akkor én az vagyok. Mellesleg a Tejút-rendszernek sincs köze a tejhez.
    De ha én vagyok egyedül buta, no meg talán azok, akik velem együtt azt állítják, hogy a Nap színe nem fehér, akkor mivel magyarázod a lenti ábrát?

Vagy ezt?:

A fehér színhez minden hullámhossznak a látható spektrumon belül egyenlő intenzitásúnak kellene, hogy legyen, nem?

Vagy a sötétített lencsés Nap felvétel miért nem szürke, ahelyett, hogy narancssárga lenne?

A hidrogén égése sárga fényt bocsát ki:

És szeretném felhívni a figyelmed erre az oldalra, és azon belül is a G színosztályra!
    http://www.gothard.hu/astronomy/astroteaching/anloos/specclass.html

Erre a hozzászólásodra meg csak annyit, hogy vagy magaddal vagy túl szigorú, vagy engem akartál személy szerint megsérteni, vagy abszolút nem értem, hogy mi volt vele a szándékod. Én nem kívántalak téged megsérteni, de ha gondolod, én vállalom, hogy én vagyok a buta, hogy sárgának hívom a Nap fényét.
  • martiin
    the nature of light
    psychology of seeing
    color and material

hdri-re es sargara voksolok 8]
  • ranGer2
    Jah azért hivjuk fehér fénynek mert buták vagyunk... persze.. meg mindenki buta főleg az az ember aki ezt irta...jahj!
  • Pyx #5040
    szoval mégis sárga, mijen meglepö :P

editor? hm? vagy térjünk vissza a nap szinéhez? :D
  • Gregorius
    Nyugodtan! Azért vagyunk itt! :)
    Mi a helyzet kiadó téren? Van már kapás, ők nem keresnek titeket ennyire, vagy ti húzzátok az időt, hogy minél később kössék meg a kezeteket?
  • petesilver
    Kötekedjek? :)))
  • Gregorius
    Azért hívjuk fehér fénynek, mert buták vagyunk. Ajánlom figyelmedbe a "Fehér szín nem létezik a természetben." National Geographic cikket. Körülbelül arról szól, hogy miért nem létezhet a fehér szín a természetben, és az egyik fő oka az az, hogy a Nap színe nem fehér. Dehogy valamiféle bizonyítékot is mutassak, íme egy spektrális intenzitás felbontása a Nap fényének. A vörösből és a sárgából egy kicsit több van, mint a többiből. Na, akkor milyen színű a fénye, vagy milyennek hívjuk?

• ranGer2
    "A Nap fehér fénye színképnek (spektrumnak) nevezett színes fénysávra bontható a vöröstől a kékig és az ibolyáig..."
  • ranGer2
    Egy kis tudomány

-A Naprendszer messze legnagyobb tagja egy gáznemű sugárzó gömb, a Nap.
    -átmérő: 1,390,000 km.
    -tömeg: 1.989e30 kg
    -a mag hőmérséklete: 15,000,000 K.
    -felszíni hőmérséklet: 5800 K

A Naprendszer tömegének 99,87%-a koncentrálódik benne, a fennmaradó rész háromnegyedét pedig a Jupiter teszi ki. Átmérője a Földének 109, míg a Jupiterének közel 10-szerese. Óriási tömege révén a Nap hatalmas gravitációs erőt fejt ki, s ez az erő tartja együtt a rendszert, és irányítja valamennyi bolygó és kisebb égitest mozgását is.

A Napból áradó fantasztikus mennyiségű energia elsősorban közeli ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában hagyja el a csillagot, de emellett a Nap kisebb mennyiségben mindenféle más sugárzást is kibocsát, a gamma- és röntgensugaraktól egészen a rádióhullámokig. A Nap elemi részecskéket is kisugároz, amelyet napszélnek nevezünk.

A Napból másodpercenként kisugárzott energia teljes mennyiségét a Nap sugárzási teljesítményének nevezzük, és ugyanúgy wattban fejezzük ki, mint egy villanykörte teljesítményét. Ez az érték 3,86e26 watt. A kisugárzott energiamennyiségnek legfeljebb csak tízmilliárdod része éri el a Földet. A földi légkör 1 négyzetméterére merőlegesen beeső teljesítmény még így is 1370 watt. Ez a mennyiség a napállandó.

A Nap szerkezete:
    A Nap középpontjában a hőmérsékletet kb. 15 millió K-re, a sűrűséget pedig a ránehezedő külső rétegek hatalmas nyomása miatt 160000 kg/m3-re (a víz sűrűségének 160-szorosára) becsülik. A Nap rádiuszának mintegy egynegyedéig terjedő központi mag fúziós atomerőműként működik ahol az energia nagyenergiájú fotonok, így gamma- és röntgensugárzás formájában szabadul fel a könnyebb elemek nehezebbekké való egyesülése közben.

A Nap magjában lejátszódó fúziós folyamatban proton-proton reakció zajlik le, melynek során hidrogénatomok magjai (vagyis protonok) egyesülnek, s héliumatommagok jönnek létre. Minden reakcióban 4 proton egyesül egy-egy héliummaggá, kettő pedig átalakul neutronná. Minden reakcióban egy kicsiny tömeg energiává alakul át az E=mc2 képletnek megfelelően. Bár az egyes proton-proton reakciókban a tömegnek csak 0,7%-a alakul át energiává, a lejátszódó nagy számú reakciók miatt a Nap másodpercenként 4 millió tonna anyagot használ fel fényerejének megtartására. Az óriási anyagvesztés ellenére a Nap még a mostanihoz hasonló szinten 5 - 6 milliárd évig sugározhat.

Ezt veszi körül kb. a sugár 70%-áig a röntgensugárzási zóna. Ebben a tartományban a fotonok gyakran ütköznek, elnyelődnek, majd véletlenszerűen kisugárzódnak. Egy-egy fotont oly sokszor érik ilyen megpróbáltatások, hogy legkevesebb tízezer, de akár 1 millió évig is eltarthat mire a felszínre ér.

A Nap felszínközeli külső, 25 - 30%-ot kitevő részében nagyarányú konvekció zajlik. A hő az anyag áramlása révén jut el a fotoszférába, majd onnan sugárzódik ki a világűrbe. Ezt a réteget konvektív zónának nevezik.

A Nap átlagos sűrűsége (1410 kg/m3) a Föld átlagos sűrűségének csak egynegyede, a víz sűrűségének pedig 1,4-szerese, ami azt sugallja, hogy a Napot főként könnyebb kémiai elemek alkotják: 73% hidrogén, 25% hélium, 2%-ban pedig nehezebb elemek.

A Nap gyorsabban forog az egyenlítőjénél mint a pólusokon. Az egyenlítőn mért forgási periódus 25 nap, a sarkok közelében 35 nap.

A Nap légköre
    A Nap "látható" felszíne a fotoszféra, amely vékony gáznemű réteg s gyakorlatilag az összes napfény ebből származik. A fotoszféra hőmérséklete mintegy 5800 K. A fotoszféra fölött a pár ezer kilométer vastag ritkább réteg a kromoszféra helyezkedik el. A kromoszférában a fotoszféra fölött néhány száz kilométer magasban a hőmérséklet 4300 K-re csökken. Ezután a hőmérséklet gyorsan nő addig az átmeneti rétegig, amelyik a kromoszférát a Nap legkülső rétegét a koronától elválasztja.

A korona a Nap rádiuszát többszörösen kitevő távolságig terjed, hőmérséklete 1 - 5 millió K között van. A kicsiny sűrűségű korona belsejében a részecskék mozgása igen nagy. A korona túl halvány ahhoz, hogy speciális eszközök nélkül látni lehessen, ami alól kivétel a teljes napfogyatkozás ideje, amikor a holdkorong legfeljebb néhány percre takarja el a fotoszféra vakító fényét.

A koronából áramlanak ki azok a részecskék amiket napszélnek nevezünk.

A Nap fehér fénye színképnek (spektrumnak) nevezett színes fénysávra bontható a vöröstől a kékig és az ibolyáig. A látható spektrum pontosan olyan, mint a szivárvány, mert a levegőben lebegő vízcseppek fénytörő prizmaként bontják színeire a napfényt. A prizmával előállított spektrum színeiről először Newton mutatta ki, hogy további színekre már nem bonthatók. A napfény folyamatos színképében több ezer abszorpciós vonal található. Az abszorpciós vonalak ujjlenyomatként jellemzőek a Nap mélyebb légkörében található kémiai elemekre.

Olvasgassatok.. okosodjatok :)
  • M. Tibor
    Innen az Europai Uniobol kaptam 2 franko virus ma, hogy instalaltam kapasbol 2 xp. :)
    De lesz ebbol 3 is.:)
  • Gregorius
    Mindenkit szeretettel üfvözlök innen, az Európai Unióból!

Innentől maguktól kódolnak a gépek, megoldódnak a polygon-szintű ütközések problémái, mindenki a fehér piacon fogja beszerezni a játékokat, ingyen lesz az internet és tehéntúró is bazsarózsás lesz!
  • M. Tibor
    Off
    Ez egy igazi szolgalati hivas sg vonalon.:)

Anti fagyott a cucc, szombaton 12.50-kor.
    Gyere pls.
    Meg ma, ha lehet, vagy holnap.
    Szeretettel varlak.:)
    Probaltalak telefonon hivni, de teged elerni 01001001010101. :(

on
  • ranGer2
    Ez tényleg okos kijelentés!
  • petesilver
    Lezárnám azzal, hogy filozófiai értelemben mindenkinek igaza van!
  • Gregorius
    Miért most miről szól ez a topic? Ez nem a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Egyesületének Hivatalos Fóruma? Vagy rossz helyen járok.

Nem tudom, hogy túl sárga-e? Én mondtam, hogy vonjatok ki ugyanannyi sárgát a texturákból, mint amennyit a Nap fényéhez hozzáadtatok, és nézzük meg mi lesz belőle! Engem személy szerint érdekelne. Persze tudom, hogy a munkának folynia kell, és nem biztos, hogy van idő ilyen ökörködésre, de szerintem tök jól működne.
  • Imurai
    Hö?
  • petesilver
    Csitt! Itten tudományos eszmecsere zajlik már! Semmi vita! :)
  • ranGer2

Csak jót szabad mondani vagy semmit!
  • Imurai
    Én csak annyt mondtam ,h ez túl sárga...
    Ezen vitázni...