II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ráadásul ebben az esetben az oroszok értelemszerűen nem részesedtek volna a segélyszállítmányokban.
Ha egyetlen ország ellen áll fel egy koalíció -még ha a hatalmas területtel rendelkező szovjet államról van is szó-, annak előbb-utóbb tuti vereség a vége. Hogy a háború után miképp alakulhat a helyzet, az már más témakör, de abban az esetben angolszász-német vetélkedés lehetséges. + ott a kérdés, mi lesz a fegyverek fejlesztése terén. Megépülnek-e a nagymacskák, fordítanak-e pénzt atomkutatásra, ballisztikus rakétafegyverekre, sugárhajtású gépekre, stb....
Szerintem ebben az esetben komcsik lettek volna az új nácik és őket kalapálja el egy koalíció, amibe akár Németország is belekerülhetett volna.
Lehetséges. Bár a szovjetek abban bíztak, hogy jobban kivéreznek a felek. Elhúzódó háború a franciákkal. Ismét bekövetkezik az I. VH-s kétségbeesés. Franciaországban mér készültek az ottani kommunista agitátorok a romboló tevékenységre, demoralizálás, bomlasztás stb.

Vannak olyan felvetések is, hogy a németek kb hetekkel előzték csak be a szovjet invázió megindítását. A végén egyfajta versenyfutás volt, hogy ki támad előbb. Ez is megmagyarázza, hogy már az első napokban is hatalmas veszteséget okoztak a szovjet felvonult hadseregeknek, akik nem védelemben voltak.

Szerk: A felvetésre is. A britekkel szerintem nem első körben akartak elbánni Sztálinék. Ők is kontinens felett uralom kellett első lépcsőben. Aztán persze teret nyer magának a világforradalom.

Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.02.17. 18:50:27

Ha akkor támadja a németeket, mikor azok javában Angliával küszködnek, sanszos, hogy Európa kommunista kézre kerül. Az már más kérdés, Sztálin megkockáztatja-e azt, amit előtte Hitler, vagy alkut ajánl a britonoknak, ill. mit szólna ehhez -ti. a kontinens náci helyett kommunista uralmat kap- az USA.
Szerintem meg pont, hogy támadott volna, felbátorodva azon, hogy a németek az invázióval vannak elfoglalva.

Sztálin nem védelemből akart nyerni. Nekik a világforradalom volt a céljuk. Azért egyztek meg az elején Hitlerrel nehogy a nyugat túl hamar padlóra küldje Németországot. I. világháborús elhúzódó kiverzett feleket akartak, akiket aztán egy lendülettel bedarálnak nevető harmadikként.

Ezért van ott a talán szó. Dönthet úgy, nem kockáztat, inkább erős védelemmel látja el a Németországgal közös határt. De habitusa alapján gondolhatja, a német fél nem rendelkezik akkora erővel, hogy elhárítson egy támadást, ha azt a csapást a Vörös Hadsereg méri. Így viszonylag könnyen leszámolhat egy ideológiai ellenféllel.
[NST]Cifu
Sztálin nem védekező, hanem támadó háborúra készült...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kiegészítésként még annyit a UK német inváziós kísérletéhez: ha kudarcot vall a támadás, az fellendítheti a brit morált, de fennállhat a túlzásba vitt önbizalom veszélye.
A másik tényező Sztálin: ha szemtanúja a német invázió visszaverésének, talán rájön, a Szovjetunió a következő célpont, így hamarabb kezdhet védelmi felkészülésbe, illetve jobb védelmet építhet ki. Továbbá hiheti azt, ha a britek sokkal kisebb lakossággal képesek voltak hárítani a német támadást, ugyanez a Vörös Hadseregnek sem jelenthet problémát.
molnibalage83
Epic.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

molnibalage83

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Szerintem Kurksznál Sztálinnak már eszébe sem jutott tárgyalni Hitlerrel.

Szerintem erre max a német támadás utáni első hónapokban volt lehetőség, amikor tényleg megállíthatatlannak tűnt a német hadsereg.

Sztálingrád után + az USA-val a háta mögött már már más volt a helyzet.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.02.16. 10:56:57
[NST]Cifu
Itt van a témában egy kis beszélgetés.

A lényeg, hogy egyes források a hírek szerint hamisak voltak az 1941 és 43 közötti béketárgyalásokról szóló feljegyzések.

Sztálin is közel állt állítólag ahhoz később, hogy belemenjen egy békekötésbe, lemondva Ukrajnáról stb. Talán tapogatózások is voltak ezügyben, de Kurszk kimenetele után (stratégiai szempontból német vereség, hiába voltak a szovjeteknek összehasonlíthatatlanul nagyobb veszteségeik még úgy is, hogy előre ismerték a német terveket, és kezdetben védekeztek csak) már nem volt aktuális. Ha ott végül kicsikarják a németek a győzelmet, nem csak megsemmisítik a VH akkori teljes harckocsiállományának több mint a felét (ahogy meg is történt), akkor ki tudja mi lett volna... Bár az USA-val a háta mögött lehet akkor is kitartott volna a SZU.

u.i. jobban belegondolva asszem annál korábban volt, hogy majdnem békét kért Sztálin, 43-ban már aligha.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.02.16. 00:40:16
Én egy Rubiconba olvastam, de nyilván vették valahonnan. Talán John Keegan II. VH-s könyvébe is benne volt, nem emlékszem.

Kénytelen volt nélküle összeülni a politikai bizottság, hiszen Sztálin kivonta magát minden alól és elbújt. Aztán ülés után meglátogatta Molotov, Berija, (meg még valaki) Sztálint. Na ekkor fagyhatott meg a vezérbe az ütő egy pillanatra. De ők azonnal hűségükről biztosították őt és így "újult" erővel látott neki a feladatoknak.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.02.15. 17:05:41

Csak nehogy visszanyaljon a fagyi <#vigyor>

Egyébként mi a könyv címe?
Utoljára szerkesztette: robgros, 2016.02.15. 16:51:29
molnibalage83
A békeajnálat csak megerősítette volna abban, hogy jó úton jár és sanszosan visszautasítja. A vicc az, hogy abban a könyvben, ahol a lenti sztori volt még olyan gonoldatokat is leírtak, hogy Sztálint talán helyben hagyta volna bábként, mert úgy könnyebb lett volna ellenőrizni a szlávokat. A nácik rettegésben tartják a náci rezsiemet kiszolgálókat, azok meg saját (?) népüket nyomták volna el. Ahogy eddig is, legfeljebb a személyzet változott volna. Vagy még az sem...

Akkor legalább egy ellenfelet kihúzhat a listáról. Utána szépen nyugton marad és nem birizgálja Uncle Sam bajuszát.
Szerintem hajlandóak lettek volna békét kötni a németekkel, hogy mentsék a menthetőt. Hitlernek pedig ha van még esze, akkor elfogadja a békeajánlatot.
Ezt én is olvastam. Kíváncsi lettem volna, hogy hogyan alakulnak a dolgok ha nagy zűrzavarban megpuccsolják.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.02.15. 16:25:37
molnibalage83
Én épp most olvasok egy könyvet. Mikor a dácsájában volt és jöttek hozzá a "hű társai", akkor először azt hitte, hogy azért jönnek, hogy letartóztassák. Ennyire elhagyta magát sztálin. A nagy szerencséje az volt, hogy olyan emberek vették körbe, akit. Így megúszta amit, sőt, még jól is jött ki belőle.

De. Sőt ha minden igaz volt egy kis megzuhanása is amikor napokon keresztül ki sem mozdult az irodájából.

De később sokkal jobban támaszkodott a tábornokaira mint Hitler aki meg volt győződve róla, hogy csakis ő a stratégiai zseni és tábornokai nagy része pedig dilettáns hülye.
molnibalage83
Tehát miért ellenezte? Mert érdekében állt ellenezni. Ennyi...

Pedig Sztálin nem volt vajszívű egyén.
Horthyt Nürnbergbe csak tanúként idézték meg, Sztálin is ellenezte a bíróság elé állítását, erről ennyit.
Sztalin nem ugyanígy viselkedett a NHH elején és csak később adott egyre nagyobb teret a tábornoki 'szakértelemnek'?
Jah, kb. a körülöttem mindenki idióta, csak én vagyok a világ esze stílus <#vigyor>
Majd pont Hitler hallgat mások (ráadásul alsóbbrendű sárgák) javaslatára. Még fénykorában is csak azt hallotta meg, amit ami őt igazolta. amikor meg gáz volt akkor meg főleg.
Tono34
Még várni kell, szerintem sokat amíg elfogulatlanul meg lehet majd ítélni mind a két oldalt és nem csak a mi győztünk nekünk mindent szabadott elv működik.

10 féle amber van a világon, az egyik amelyik ismeri a kettes számrendszert, és a másik, amelyik nem.

Állt valamilyen szinten kapcsolatban a japán admirálissal?
Mert ha igen, nem sokba került volna a javaslatát kérnie, bár a saját tábornokaira sem szívesen hallgatott.
[NST]Cifu
Pont ezért vázoltam fel ezt a "mi lenne, ha" forgatókönyvet. Igazából mindkét fél elégedett lehetett volna, a nácikat nem érdekelte az USA érdekszférája (ugyanúgy, ahogy Japán érdekszférája sem), őket Európa és Észak-Afrika, meg a közel-kelet érdekelte volna.

Hitler a britekkel is kiegyezett volna, ha nem Churchill a miniszterelnöke akkor a brit birodalomnak.
Az amerikaiaknak nyilván jobban tetszett volna a végül kialakult Amerikai-Brit-Szovjet tengely, de ha cserébe rátehetik a kezüket a brit gyarmatok jó részére, valószínűleg nem zsörtölődtek volna sokat a Német-Amerikai tengely miatt sem.
Japánt pedig az amerikaiak így is, úgy is bedarálják. Ha pedig nem kell a Land Lease-el foglalkozni, akkor még hamarabb.
Szovjetunió elbukik, vagy legalábbis elbukja az Uráltól nyugatra fekvő területeit a Land Lease nélkül....

Ez igaz. De Hitler ezt nem tudta. Ő úgy számolt hogy az USA majd hülye lesz kétfrontos háborút fojtatni, és a Csendes Óceán térsége fontosabb neki mint hogy Európában is akciózzon.
' Mint kiderült eléggé alábecsülte őket a japánokat meg túlbecsülte. '

Ha nem tévedek, Yamamoto volt az, aki a japánok katonai potenciálját, illetve az amerikaiak nyomasztó fölényét helyesen mérte fel.
Épp ezért írtam, a szövetségkötésnél érdekek számítanak, nem pedig az, kivel vagyunk puszipajtási viszonyban.
Vagy csak be akarta magát biztosítani a két vezér, hogy ideig-óráig úgysem támadja meg a másik.
Szövetségeknél a legkevésbé az számít hogy kit mennyire kedvelünk. A japánok az USA ellenségei voltak és Hitler úgy gondolta hogyha háborúba lépnek az államok ellen akkor azzal közel 0 -ra csökkenne a valószínűsége hogy az USA beavatkozzon Európában. Mint kiderült eléggé alábecsülte őket a japánokat meg túlbecsülte.
Ezen felül pedig nem ütköztek a japánokkal az érdekszféráik.

Már a megnemtámadási egyezmény megkötése is egyfajta hátbaszúrása volt az antikomintern paktumnak.

Feltehetném a kérdést, ha nem volt érte odáig, minek kötött szövetséget, bár a válasz erre az, a politikusok érdekek mentén kötnek szövetséget, még akkor is, ha a másikat örökre eltörölnék. Ugyanez játszott a szovjet-német paktumnál, holott ott aztán abszolút nem szívlelték egymást.
Ha érdekei úgy kívánták volna a japánokat szerintem minden további nélkül "hátbaszúrta" volna.

Anno pár elejtett megjegyzéséből kitűnik hogy nem volt odáig a "sárga faj" -al kötött szövetségtől.

Egy lehetséges USA szövetségtől valószínűleg a falra mászott volna örömében.
tényleg, szerintetek a mai ismereteink a 2. VH-ról már elérte az objektív, teljes korképet vagy még kell várni pár akta feloldására, esetleg arra, hogy már ne éljen egy résztvevő, túlélő sem?

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

nem tudom elképzelni, hogy valaki nála jobban tudta volna az ország érdekeit érvényesíteni az adott korban, ráadásul, ha jól értem marha jól lavírozott, ahol megint csak az ország érdekeit tartotta szem előtt, szerintem az ilyen emberre mondják, hogy hazafi. Gondolom aki háborús bűnösnek tartja, az azért, mert 41-ben volt egy deportálás, gondolom a 44-től beindult nagyüzemi vagonírozás ellen már semmit nem tudott tenni.

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Horthy-t roppant vitatott megítélésű embernek tartom és sokakat megoszt.
Mi az a tett, ami miatt szenté kéne avatni? És mi az a tett, ami miatt háborús bűnösnek kéne kikiáltani?

molnibalage83
Olvastam már életem során. Nem értem, hogy miért kellene szentté avatni és szobrot emelni mindehol tiszteletére...

rohadt hosszú, de megéri elolvasni

molnibalage83
?

na elolvastam a Horthy szócikket wikin, ez alapján szenté kéne avatni és minden városban szobrot kéne emelni a tiszteletére, ez azért meglepett, pláne, hogy van egy elég hangos csoport kishazánkban, aki kígyót békát kiált rá.

molnibalage83

Megbocsáss Molni, de te is jól tudod, hogy önmagában egy hadműveleti terv nem jelenti még azt, hogy végre is hajtják. A kulcs az lett volna, hogy a politika akarta volna-e a beavatkozást.

Tudom, de ez mutatja, hogy komolyan számoltak a lehetőséggel.

Az, hogy ki háborús bűnös és ki nem, az azon múlik, ki nyeri a háborút.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"