15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Renegade #11742 ha már rosszcsont szövik, akkor ide pont jó lesz, hátha valaki, valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag nem olvas lemilt, meg katpolt :)
Porton Down
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.08.21. 11:51:23 -
Renegade #11741 még nem olvastam a többi cikket, szóval nem tudom milyen az írói hovatartozás.
viszont ahogy nézem James Bacque-et (feltehetően az ő könyve nyomán született a cikk) nem tartják hitelesnek a történészek.
Viszont az mindenképpen jó, hogy napvilágra kerülnek olyan információk, mely szerint a szövik is megérték a pénzüket, ebben az az érdekes, hogy a Szovjetunióra legyint az ember, mert diktatúra, tehát hazudik a történelemről, viszont ha ugyanezt teszi egy demokrácia, akkor az elég necces, szóval valahol érthető az USA ellenesség.
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2016.08.21. 11:30:23 -
#11740 Ezt az oldalt már linkelte valaki évekkel ezelőtt és kitárgyaltuk. Igen, voltak francai kegyetlenkedések és halálesetek, de ez az egész förmedvény egyrőlé szól. Fúj USA.... Ehhez képest azok a német foglyok, akiket áthajóztak az USA-ba, azok egy része a háború után nem is akart hazamenni. Izé...
Egy olyan oldal, ami így néz ki arról eleve süt, hogy micsoda. Ez még nem tűnt fel? -
Renegade #11739 még ha túloz is keresztapám (ami meglepne, mert túl egyenes, illetve családi traumák miatt gyűlöl bármit ami Szovjet), azért érdemes eljátszani a gondolattal, ha más nem, egész biztos vagyok benne, hogy a Szovjetek visszaküldtek minden országba pár "kirakat foglyot", nézzétek, milyen jól bánunk az "önkéntes" munkásokkal :) -
Renegade #11738 akkor a kanadai csóka is hazudik? -
#11737 Hát ez is elég UL-nek tűnik. Soha semmilyen hadifolyotól nem hallottam még olyan visszaemlékezést, ami arról szólna, hogy a szovjet fogságból megerősödve és jól táplálva érkdezett volna haza... -
#11736 A linken szándéksan wall of text van, ezzel ferdít és hazudik. Ez a kép ugyanius még jenki polgárháborús fotó az egyik déli táborból, de oda sem írta, hogy illusztráció. Na, ennyire komoly az egész...
A franciák keze alatt sajnos tényleg a bosszú miatt sokan meghaltak, de nem milliós nagyságrend volt. Ezen felül azt sem vágom, hogy miféle milliós német tömeget zártak volna be és hova, mikor nem is volt annyi hadifogoly, de oda se neki. -
Renegade #11735 kis kutakodás után ezt találtam:
wiki -
Renegade #11734 hát, ha ez igaz, akkor a hidegháború nagy mázli volt a németeknek.
viszont így értelmet nyer keresztapám kedvenc története, mely szerint két rokonát is foglyul ejtették háború után, egyik Szovjetunióba került és miután hazajött nem ismertek rá: egészséges volt és bivalyerős, elmondása szerint azért, mert tömték őket kajával, hogy bírják a fakitermelést.
Aki Ausztriából tért haza, az már nem volt ilyen szerencsés, langaléta létére 45 kilót nyomhatott.
Azért halkan megjegyezném, hogy a nagyapám nem volt ilyen mázlista, bár nem harcolt, de beleszaladt egy Szovjet rabszolgagyűjtő portyába, miután hazatért, már nem volt a régi. -
Lacusch69 #11733 Korábban volt szó a fogolytáborok veszteségeiről.
Itt egy OLVASNIVALÓ , amit még nem láttam. -
#11732 Wargaming valóban egy elborult agyú társaság -
Renegade #11731 azt hiszed viccelek :)
amúgy a videó szvsz jó, de, ha benne volt a nevedben, hogy 88, vagy 55, pl, jóskapista_88, akkor bizony repültél (igaz csak ideiglenesen), mert náci szimpatizáns vagy. :D
a fórum meg tényleg maga volt a csoda (mi, itt nyugaton rosszul tanultuk, mert amit ők tanultak az a valós) :)
ettől függetlenül: mai napig a legfelkapottabb, legtöbb pénzt termelő árkád tankos játék :) -
_rudi #11730 Azt mondod azért zártak ki mert 88-ban születtél? Hát mit mondjak... szomorú
Látod így jár aki őszinte! Miért nem mondtad hogy mondjuk, 66-ban születtél? Biztos nem kértek születési anyakönyvi kivonatot.
Még ma is játszhatnál!
-
Renegade #11729 hááát egy szovjetbarát csapat, oroszul beszelelő videót készít egy harmadik ország tankjairól, én nem mondom, hogy kivételesen nem beszélnek mellé, csak aki játszott a játékkal, esetleg bannolták a picsába, mert 88-ban született, az lehet, máshogy fogja nézni a videót. :) -
_rudi #11728 Nézd, fogalmam sincs milyen fejlesztőcsapat mit mond a gulágokról és szovjet háborús bűnökről.
Ez a videó a svéd harckocsi fejlesztésről szól. (persze ha ennek van köze a gulághoz meg a szovjet háborús bűnökhöz az más..)
-
Renegade #11727 izé,bármi, lehet hiteles egy olyan fejlesztőcsapat ajánlásával, akik szerint a Gulágok sosem léteztek és a Szovjetunió soha, semmien háborús bűnt nem követett el? -
_rudi #11726 Most találtam - egy elég jó videó a Svéd harckocsikról hazai összefüggésekkel...
-
Renegade #11725 :)
-
SZUsszan #11724 Guncam videók -
fonak #11723 Mögötte talán egy Famo (SdKfz 9) féllánctalpas vontató. Vagy SdKfz 6/7/8 valamelyike... -
Freeda Krueger #11722 igen -
#11721 Nashorn?
Mögötte mi van?
-
Freeda Krueger #11720 Stílusosan "nagy konzervnyitóval" -
kissssss #11719 papír konzerv nagy ágyúval... -
Freeda Krueger #11718
egy kis érdekesség
-
June 6, 1944: A Cromwell tank leads a British Army column from the 4th County of London Yeomanry, 7th Armoured Division, after landing on Gold Beach on D-Day in Ver-sur-Mer, France -
#11716 Figyu Cifu, én azt nem értem hogy miért pont a Me 262-t pécézed ki azzal, hogy állítólag "csomó erőforrást" lekötött, ami egyrészt erősen vitatható, másrészről pedig a németek akkori leghatékonyabb gépe volt, gyakorlatilag az egyetlen harceszköz, aminek a levegőben 44 végén/45 elején még jó esélye volt szövi gépeket lelőni, merthogy addigra a motoros vadászokat a számbeli fölény egyszerűen lemosta az égből és iszonyat gyenge költséghatékonysággal működtek.
Az egész az elején onnan indult, hogy a Me-262 és a He-163 konkrét például két olyan német "csodafegyver", amelyek kicsit sem emlékeztettek a későbbi vadászgépekre - vagyis korántsem jártak annyival a konkurencia előtt, mint ahogy néha az be van állítva - lásd az említett szövetséges sugárhajtású vadászgépek.
Az erőforrás lekötéssel kapcsolatosan erősen vitatható álláspontom roppant egyszerű: kifejlesztésével együtt olcsóbb volt a Me-262, mint a konkurens, potens alternatívák, a'la például Ta-152? Tudomásom szerint nem. Igen, a Ta-152-nek is megvoltak a problémái, ám mégis realistább lett volna (szerintem) arra koncentrálni, mint a Me-262-re. Párhuzamosan több fejlesztést háborús helyzetben az végez, akinek rengeteg erőforrásra van - a németek 1943-tól nem igazán estek ebbe a kategóriába. Ezzel ők is tisztában voltak, ezért is adtak zöld utat a Me-262-nél jóval olcsóbb He-163-nak... Az valóban olcsó volt...
Hogy a 262 ette volna a pilótákat, arról én nem tudok. Persze voltak ott is balesetekből fakadó veszteségek, de semmi extra nem jut eszembe, minden típusnál voltak.
Javíts ki, ha tévednék, de 1944 második felétől a Luftwaffe ilyen tartalmú nyilvántartásai meglehetősen foghíjasak már, a Me-262 egységeknél az első és utolsó példa a Kommando Nowotny, amelynek még rendesen követett veszteség- és baleseti nyilvántartásai voltak. Őket felhozni azért nem akartam, mert hát kísérleti egység volt, és erre hivatkozva szokták mindig megemlíteni, hogy egy kísérleti egységnél törvényszerű, hogy kiütköznek a hibák, magasabbak a baleseti arányok.
De ott a 40 Me-262-esből 26 elvesztett gépről van információ, a következő arányokkal:
-1 hajtóműhiba 9km magasan (kiugrott a pilóta)
-1 hajtóműhiba leszállásnál
-1 felszállásnál összetört
-1 légiharc után zuhant le (feltehetően megsérült a légiharcban, ez volt Nowotny gépe)
-5 gépből kifogyott az üzemanyag, és emiatt törtek össze / zuhant le
-2 gépet lelőttek felszállás közben
-2 gépnek a futóműve hibásodott meg, ezért szenvedtek balesetet
-1 ismeretlen okból (de feltehetően baleset)
-1 gumidefekt felszállásnál
-11 gépveszteség pedig ellenséges tevékenység általi
Ezek az adatok 1944 szeptember 26 és november 8 közöttiek, utána ugyebár átkeresztelték őket JG7-re.
Ha tudsz jobb adatot, hajrá. De azért ebből is látszik, hogy korántsem sem csodásak ezek az arányok. Lehet jönni azzal, hogy dehát a Bf-109 is mennyi balesetet szenvedett a korai időben a keskeny futóműve miatt. De ebből a szempontból most kevésbé mérvadó.
A költségiről meg annyit, hogy a sárkány a német wiki szerint 87 000 RM volt egy darab és kb. 6000 munkaóra és semmilyen stratégiailag hiánycikknek számító anyagot nem használt.
Igen, de ebben nincs benne a fegyverzet, a rádió, a hajtóművek, a kiegészítő rendszerek. A hajtóműről tudjuk, hogy ~700-800 óra volt elkészíteni, és cirka 10 000 RM-be került, de ugyebár 2 darab kellett eleve belőle, ezzel együtt is valóban relatíve olcsó volt (a BMW-801 ~45 000 RM és 1520 óra volt 1944-ben, a DB605 ~37 000 RM és ~2200-3000 óra). A Bf-109G-10 ára pedig ~60 000 RM volt 1944-ben, és 2000 munkaórába telt összeszerelni a gépet.
De remélem látod a pontot. Olcsónak nem volt tekinthető annyira a Me-262... -
_rudi #11715 A boom & zoom az I.vh.-tól Koreáig alap vadász taktika volt azoknál a légieröknél ahol ezt a gépek tulajdonságai lehetővé tették.
Tökélyre olyan ászok fejlesztették mint pl. Hartmann. A lényege az a felismerés volt hogy a légiharcnem más mint energia harcászat - ki tud tovább magasabb energiaszinten maradni ? (helyzeti + mozgási). Aki tovább meg tudta őrizni a magasabb energia szintjét az jó eséllyel dominálta a harcot és a végén győzött is.
Amúgy nem csak a németek alkalmazták hanem a csendes-óceáni hadszínterén az USA pilóták is előszerettel ezt alkalmazták a lassabb de fordulékonyabb japán gépek ellen.
Részletesebben -
robgros #11714 Esküdni mernék, mintha olvastam volna valahol, de ha agyonvágtok, sem tudnám megmondani, melyik könyvben. -
robgros #11713 Nem ugyanezt a boom and zoom taktikát alkalmazták később Korea fölött a MiG-15-ök a B-29 kötelékek ellen? -
#11712 Amikor a Schwalbe becsöngetett kb 160 km-s sebességfölénnyel és elkezdtek énekelni a 4 30as gépágyú akkor ott volt az meghalt. Egy új fajta harceljárást kellett kidolgozniuk, mert ha a sebesség elkopott akkor a dugattyúsok végeztek vele. Ez volt az igazi boom and zoom.
Csodálatos gép volt, de rengeteg baja volt. (bár én inkább a 163ast szeretem :) A hajtóművekhez még nem voltak meg a megfelelő anyagok, ezért igen gyorsan elhasználódtak. Ha hirtelen mozgattad a gázkart akkor sokszor megállt az egész.
Tegyük fel van egy működő cucc, van benzin és van anyag is. Egy időre feltartja a nagy bombázásokat. De ettől nem győznek. Elhúzódhat a háború, erőltetik hogy a szövik is jöjjenek a sugarasokkal, de kb ennyi. Amikor USA és a SZU megindult két oldalról, akkor mindegy volt már. -
SZUsszan #11711 Tudom, hogy sokan erre asszociálnak, vagy pedig egy fanyűvő féregre. De az igazság, hogy ezt a gúnynevet még az iskolában akasztották rám és úgy vélem egy jó nicket nem az ember választ magának, hanem a nick választja őt.
Egyébként SZoftvare Üzemeltetőt jelent, ami egy rendszergazda-programozó suliban nagy sértésnek számított... =). Csak valamiért egyszer nem tudtam többé belépni a SZU fiókomba és azóta vagyok SZUsszan
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2016.08.05. 17:00:00 -
Lacusch69 #11710 Hááát, a nicked alapján "Szajuz nyerusimüj reszpublik szvabodnüh... " -
Lacusch69 #11709 Idéznéd szövegkörnyezetében? Ugyanis Galland híres beszólása (Adjanak egy század Spitfire-t) sem abban az összefüggésben hangzott el, ahogyan szeretik beállítani. -
#11708 A világ egyik legkiválóbb ász pilótája repülte. Így azért nem igazán értékhelhető, mert nem átlagpilótával hozott eredmény. -
_rudi #11707 Ez azért így finoman szólva sem igaz...
A Me-262-vel nagyjából 600 légigyőzelmet értek el (560-és 616 között szórnak a számok forrástól függően)
Ebből 85 vadászgép volt!
Mindeközben valamivel több mint 100 Me-262-őt lőttek le!
(forrás: Combat Diary Me-262
Voltak olyan pilóták is mint pl. Heinz Bar aki 18 (igazoltan 16) légigyőzelmet ért el 262-vel és ebből "csak" 5 volt bombázó, a többi P-51 és P-47!
-
SZUsszan #11706 Mondjuk a nicknevéből sem arra következtetnék, hogy szovjet fan lenne. =) -
#11705 Gallandnak mondjad, ő is megírta... Értem én, hogy egy német fannak, akinek Me-109 oldala van annak kicsit szilárd a hite... -
SZUsszan #11704 Igen vágom. És azt is, hogy igazad is lehet. -
Kurfürst #11703