II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A szlovákok semmilyen ellenállást nem tanúsítottak volna. Esetleg csak ha már biztos a siker. A magyaroknak meg aztán végképp semmi oka nem volt rá, hogy az ellenségük (a csehek) oldalán harcoljon...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Azért hullott szét Csehszlovákia, mert egy összerabolt ország volt, az összes kisebbség kifelé kacsintgatott, így meg sem kísérelték az ellenállást.

Aztán ezzel lényegében abszolút jól jártak a végelszámolásnál.

„Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Ez egy érdekes téma. Első körba a Szudéta vidék átadásáról volt szó, de ezzel a Csehszlovákok lábon is lőtték magukat, mert a védvonalukat át is adták. Onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy felesleges ellenállni, ha a németek tovább terjeszkednek.

Biztos voltak forgatókönyvek, ha Csehszolovákia ellenáll. A szlovákok hozzáállása lehet kérdéses volt. Erre tudok még gondolni. Ezt nem tudom, hogy ők is kitartottak volna vagy beállank a németek mögé.

szabii98
Igen pontosan erre gondoltam.
Olyat is olvastam, szintén a fórumon hogy a cseheknek kész terveik voltak egy defenzív háborúra, méghozzá nem is rossz tervek. Mennyivel másképp alakulhatott volna Európa történelme

I met God. She's black

Pluskast
Jó kérdés. Ezen én is sokszor elgondolkoztam. Mert a katonai ereje megvolt nekik, hogy ellenálljanak és ennek ellenére a politikusaik nem vállalták be a harcot. Talán az lehetett az ok, hogy a hitleri Németországnak nagyon jó volt a propagandája és képes volt elhitetni Európával, hogy jóval nagyobb haderővel rendelkezik mint amilyen valójában volt neki, és mivel a csehek látták, hogy a nyugat nem fog segíteni így úgy érezték nincs semmi esélyük a győzelemre.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

molnibalage83
Számomra mai napig értetetlen, hogy Csehszlovákián kívüli erők hogyan kényszeríthették azt, hogy megszállja őket egy idegen hatalom. Miért nem mondták azt, hogy a Csehszlovákok, hogy "a kurva jó édes anyátokat" és nem álltek ellen fegyveresen, mikor reális esély volt az ellenállásra?

Miféle jogi alapja volt annak, hogy pár ország megmondta azt, hogy mit KELL csinálnia a csehszlovákoknak? Mert, ha a lakosság nemzetiségi eloszlása alapján adták oda azt a vidéket, akkor ezzel az érvrendszerrel megtámogatva hány ország kérhette volt azt a szomszédjától, hogy akkor izé, azt a területet kérném ide, de izibe...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Pluskast
Sokkal keményebb dió lett volna mint Lengyelország. Egyrészt 1938-ban a Wercmacht gyengébb volt mint 1939-ben. Másrészt a szudéta vidéken legalább olyan komoly védelmi rendszer volt kiépítve mint a maginot vonal. A csehek komoly nehéz fegyverzettel rendelkeztek és páncélos hadseregük is volt. Harmadrészt a legújabb kutatások alapján, a Csehszlovákok komoly tárgyalásokat folytattak a Szovjetunióval egy szövetség létrehozásáról amibe Sztálin bele is ment volna, csak ezt a müncheni egyezményi okafogyottá tette.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

szabii98
Egy kicsit olvasgattam egy Hearts of Iron IV fórumon, és a cseh delikvensek panaszkodtak, mondván hogy a Csehszlovák védelem nem elég erős a játékban. Szép hosszú beszélgetés lett belőle, és megfogalmazódott bennem egy kérdés, mi történt volna ha a csehszlovákok nem adják csak úgy oda a Szudétavidéket, képesek lettek volna-e a lengyeleknél tovább kitartani, esetleg elhúzni a világháború kezdetét? Nyilván csak spekuláció, de érdekel a véleményetek.

I met God. She's black

Igen, ez így van. Kérdés, mitől rémült meg jobban a Vezér, az ejtőernyős személyi veszteségtől, vagy a szállítógép-veszteségtől, amikkel ráadásul majdnem semmit se nyert. Ellenben ha ezt kihagyja, és az ejéseket mondjuk Moszkva hátországában vetik be (ahol már így is hatalmas pánik volt a közelgő Wehrmacht miatt), talán más lett volna a vége. Ráadásul ha a Balkánt kihagyja, akkor nem is az orosz tél kezdetére értek volna oda, ami azért erősen korlátozta a németeket, és a szibériai hadosztályok se biztos, hogy időben érkeztek volna. De ez már a mi lett volna......ha.....
A Krétán elszenvedett veszteségek annyira megrémítették a Führert, hogy onnantól kezdve az ejtőernyősöket inkább gyalogosként vetették be.
Hát az, hogy Krétán megtizedelték a Ju-52 szállítógép-flottáját és az elit ejtőernyőseit, az nem volt túl hasznos, a keleti fronton jobban tudta volna hasznosítani őket! Krétával semmire se mentek, azon kívül, hogy ott kellett tartani egy megszálló erőt, később is kiderült, hogy az egész Balkán/Görögország erősen mellékhadszíntér, szerintem csak púp volt a hátukon.
Én azt olvastam hogy a tavaszi esőzések miatt alapból elhalasztották a hadjáratot. Hitler csak hasznosan töltötte az így felszabaduló időt.
'A sok de rosszul koncentrál katonai fejélesztés is komoly ok szerintem. Ha jól rémlik NO-ban egymástól független fejlesztőcsapatok között nem volt igazi együttműködés és központosítás.'

Elég gyakori probléma volt a légierő projektjeinél. Mikor a légügyi minisztérium kiírt egy 'pályázatot' x feladat betöltésére alkalmas gépre, a jelentkező repülős cégek között nem létezett összhang, infócsere abban, ki mivel kíván jelentkezni.

Más: a görög támadást a Barbarossa késleltetése miatt tulajdonítja Hitler nagy baklövésének. Ha nem áll le Musso-t pátyolgatni, mert olyan csúnyán leszerepelt, akkor nyilván időben indul a szovjet hadjárat.
Tono34
Elsőnek szembenézhet egy tigrissel 😊

10 féle amber van a világon, az egyik amelyik ismeri a kettes számrendszert, és a másik, amelyik nem.

'pl. a birodalmi autobahn-on versenyezhettek volna, ki ér előbb Berlinbe. :-)'

Mi lehet a nyertes jutalma? 😊
Hozzáfűzve ehhez sok igazság van benne de sztem a Görög támadás nem tartozik ezek közé.

A sok de rosszul koncentrál katonai fejélesztés is komoly ok szerintem. Ha jól rémlik NO-ban egymástól független fejlesztőcsapatok között nem volt igazi együttműködés és központosítás.

Az újabb és egyre megalománabb fejlesztések helyett a németeknek is ki kellett volna találni egy jó képességű és könnyen nagy számban sorozat gyártható tanktípust (mint a T34) és azt nyomatni. Így nem lett volna folyamatosan akkora tankhiányuk. Így is nyomasztó lett volna az ellenfél anyagfölénye, de legalább nem lettek volna annyira lemaradva.

Ja és persze az egész V1-V2 + a többi megtorlófegyver fejlesztést el sem kellett volna kezdeni és az így felszabaduló nyersanyagokat másra fordítani.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.04.13. 13:40:01
talán a bt-5 és a bt-7 verzióra ez még igaz lenne de a t-26.... az minden volt csak nem gyors.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Igen, volt jópár olyan típusuk, amiről leszerelve a lánctalpat (és szükség esetére felmálházva a kocsira) a gumibetétes kerekeken jóval gyorsabban lehetett haladni a sima úton - pl. a birodalmi autobahn-on versenyezhettek volna, ki ér előbb Berlinbe. :-)
A szovjet korai gyors páncélosok kapcsán olvastam olyasmit, eleve a Nyugat-európai utakon való közlekedésre tervezték azokat.
Mi is volt Kelet-Berlinnel?
[NST]Cifu
1.: Nem igaz. Erődítések voltak, összefüggő védelmi vonaluk nem.
2.: Nem számított, Sztálin nem nagyon érdekelte, hogy mi van a papírra írva (lásd Kelet-Berlin esetét).
3.: Számszerűleg a Vörös hadsereg messze felülmúlta a németekét (harckocsik és vadászrepülőgépek terén cirka 3x). A haderejük alapvetően támadásra volt berendezkedve, lásd főleg gyors járatú harckocsikkal bírtak (BT-széria, T-26, stb.).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Vélemény a benne foglaltakról?

https://www.warhistoryonline.com/world-war-ii/10-reasons-hitlerlost.html
Szerintem támadni akartak.

1. Arról nincsenek információim milyen védműveik voltak a szovjeteknek. De nem hinném, hogy kiépítettek volna komoly erődvonalakat a megszállt Lengyelország területén pl. Azért pusztult el és kerítettek be annyi szovjet hadsereget, azért zsákmányoltak annyi hadifelszerelést a németek (tűzérséget, tankot stb), mert ezek nagyon közel voltak a határokhoz összevonva. Gyakorlatilag a németek beletámadtak a felvonulásba. Ez a grandiózus német győzelmeket és gyors előretörést is megmagyarázza. Van olyan felvetés is, hogy hetekkel előzték csak meg szovjet támadást. A szovjet doktrínák és forgatókönyvek és a szovjet hadsereg is támadásra lett felkészítve.

2. A megnemtámadási egyezmény pontosan azért született, hogy nevető harmadik félként, majd Sztálin beszál a világháborúba és világforradalommal zárja le a dolgot. Sztálin azzal érvelt, hogy a kommunista rendszer béke időben nem képes elterjedni a nyugaton szükség van a háborúra, ami az első időkben nélkülük zaljik. Nem lesznek kényszer helyzetben, pontosan a megfelelő időpontban fognak belépni, amit ők maguk választhatnak meg. Azzal kalkuláltak, hogy Németországnak segítség nélkül sok esélye nincs az antant ellen. Tehát el kell húzni addig a háborút még az I. VH mintájára elkezdenek kifáradni, kivérezni a felek és akkor friss erővel lehet lecsapni rájuk. Közben lehet diverzáns tevékenységet folytatni, földalatti kommunista mozgalmakat támogatni elsősorban Franciaországban és a francia hadsereg köreiben. Tehát Németországot infúzióra kötik, úgy számolták épp annyival, hogy sikeresen küzdhessen a nyugati fronton. Igazából a túl gyors antant győzelemtől tartottak, hiszen a kaptitalisták győzelme, semmiféle kommunista fordulatot nem indíthat el Nyugat-Európában még a megszállt Németországban sem. MIkor a németek bezúzták a franciákat, úgy számoltak a britekkel lesznek elfoglava egy ideig. Ki akarna kétfrontos háborút?

3. A SZU hadserege papíron brutális és hatalmas volt, akkora páncélos armadával, hogy olyannal senki nem rendelkezett. Semmilyen gyengeséget nem éreztek benne. A téli háború a finnek ellen ugyan felszínre hozott hiányosságokat, de úgy számoltak ez a lengyel síkságon nem fog gondot okozni.
Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.04.13. 09:13:56

Mit gondoltok arról, ha kijelentik, 1941-ben a szovjetek nem támadni, hanem védekezni akartak?
Hozzá az érvek:
1. Fejlett beásott erődrendszerűk volt. Kb. mint a Maginot vonal
2. Megnemtámadási egyezményt kötöttek
3. Pontosan tudták, hogy a felszerelésük még a védekezéshez is gyenge
úgy ülj neki, hogy művészfilm, Tarkovszkij-t nem veri le, de van baj 😊

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

én megnéztem egyszer egynek elmegy, túl sokat ne várj tőle.

Ez a film is kimaradt nekem eddig.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

számla

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Kb. annyira hiteles, mint a "most már kétségtelenül bebizonyították, hogy Hitlernek nem csak fél heréje hiányzott, hanem rendkívül kicsi pénisszel is rendelkezett" féle index cikkek.
Valami valóságalapja lehet, de ezek a bulvár szövegek, hogy a szuperhősök meghiúsították a gaz náczyak összeesküvését, amely majdnem sikerrel járt, és az angol zsidók kiirtását tervezték az utolsó szálig, oh, the horror! shudder! Mekkora szerencsénk, hogy egy beépült háziasszony megmentett minket! 😊
Nohab
Ha jól emlékszem, akkor a B-24 faroklövészének is jelentős utat kellett megtennie a géptörzsben az ugrásig.
molnibalage83
Őt előbb még a TÁRSA fel kellett hogy húzza és utána ugorhatott ki...

Ha ellőtték a hidraulikát vagy bármi okból nem tudták felhúzni a gömböt, akkor neki annyi volt. Legalább egy olyan esetről tudok, mikor a hazrepülő gép nem tudta a tornyot visszahúzni. Próbálkoztak mindennel, feszegették, kalapácsal ütötték, de a gépnek végül kifogyott az üzemanyaga és le kellett szállnia. Nem tudtak mást tenni, mint tehetetlenül nézni, hogy szerencsétlen toronylövész szétkenődött a gép alján...

Ezek azok a pillanatok, amiket nem nagyon szoktak emlegteni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

nem irigylem a ball turret lövészeket...

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

érdekes:

index cikk

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

[NST]Cifu

Erhard Milch

1933-tól 1943-ig ő volt az RLM vezetője, és mint ilyen, végső döntésekbe beleszólása volt (korábban említettem például a Messersmith elleni áskálódását). Az RLM-en belül a technológiai fejlesztésekért a Technisches Amt (T-AMT) felelt, ennek Ernst Udet volt a vezetője 1934-től 1941-ig (amikor öngyilkos (?) lett), Udet haláláig az RLM folyamatosan bővítette a különféle irodái és intézményei számát, amely 1943-ban idáig fajult, hogy külön fejlesztési és gyártási igazgatósága volt a vadászgépeknek, csatarepülőgépeknek, bombázógépeknek, szállítógépeknek, stb. (ekkor Göring éppen Himmel-el csatázott azon, hogy ki is irányítsa a repülőgép-gyártást). 1944-ben Speer jelentősen leegyszerűsítette ezt.
Utoljára szerkesztette: Cifu, 2016.03.30. 11:31:44

Az RLM-nél személy szerint ki felelt a fejlesztések, projektek elbírálásáért? Maga Erhard Milch?
<#wow1>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

LOL

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

A Boeing 737 és az Airbus 320-as technológiája L/E Slat-et használ, pedig az is hidraulikus működtetésű. Ellenben létezik L/E Slot is, amelyen az olyan merev orrsegédszárnyakat értik, mint amilyen pl a Fi 156-oson, vagy a Wilgan volt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Leading_edge_slot
https://en.wikipedia.org/wiki/Leading-edge_slats

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
Tuti, hogy nem angol anyanyelvű írta, de olyan se, aki megtanult rendesen angolul.

maiden night -> maiden flight
almost two years elapsed before the first pre-production Ar 240A-01 and A-02 new, in October 1942. -> almost two years elapsed before the first two pre-production aircraft the Ar-240A-01 and A-02 flew in October 1942. (a sok vessző miatt gyanakszom arra, hogy magyar anyanyelvű írhatta 😄)
fixed wing outboard slots -> fixed wind outboard slats
pressure cabin -> pressurized cabin

Érdekes, nekem ez a hiba fel se tűnt. Automatice maiden flight-ot olvastam helyette. 😊
molnibalage83
Nekem is az a gyanúm, hogy ezt valaki már valamiből írta, aki annyira nem igazán értett hozzá.

robgros
Gyanús, hogy az első sorban az "maiden flight" = első repülés akart lenni - nászéjszaka helyett /éhes disznó szűzlánnyal álmodik :-)/

tailcone dive-brakes = farokkúp-zuhanóféklap (a törzs hátsó vége kétfelé nyílva féklapként működik)
fixed wing outboard slots = slot helyett slat = külső szárnyrészre (a motorokon kívülre) szerelt orrsegédszárnyak (a fixed szerintem itt csak szinonímája a felszerelésnek/rögzítésnek, de pontatlan, mert ilyen gyors gépnél az orrsegédszárny nem fix, hanem működő; nekem az egész szöveg olyan, mintha nem angol anyanyelvű írta volna)
remotely-controlled gun barbettes = távvezérlésű géppuska-tornyok
pressure cabin = túlnyomásos kabin
double-slotted trailing flaps = kettős réselésű fékszárnyak/ívelőlapok
periscopic sight = periszkópos célzókészülék
molnibalage83
Az angol oldalakon a működési elvtől függően más elnevezéssel is találkoztam.

Ha kell, bemásolom a szövegrészt, egyébként egy Luftwaffe fejlesztésről, az Arado 240-ről van szó.

'Between the maiden night of the Ar 240 VI
on 10th May 1940, almost two years elapsed
before the first pre-production Ar 240A-01 and
A-02 new, in October 1942. The design
appeared to have been plagued from the outset
by numerous problems, partly associated
with its innovative tailcone dive-brakes, the
fixed wing outboard slots, pressure cabin,
remotely-controlled gun barbettes, double·
slotted trailing-edge flaps, periscopic sight,
etc.'

Utoljára szerkesztette: robgros, 2016.03.25. 00:03:24
A leading edge slat az általában jelent orrsegédszárnyat, működtetéstől függetlenül.
A slat az orrsegédszárny, a slot az rés, keskeny nyílás,hasíték, bemetszés; pl. slotted flap = réselt fékszárny
Pontosabb megfejtéshez többet kellene ismerni a szövegből.
molnibalage83
A leading edge slats az a külső erőforrás nélkül kinyíló orrsegédszány, a Me-109-en volt ilyen. A lenti megnevezés elég furcsán hangzik, az életben nem láttam még így. Ha slot helyett slat, akkor minimális értelme még lenne.

A szövegben slots szerepel, de nem zárom ki, hogy nyomdahiba történt és az slats lenne.

Merevszárny külső segédszárnya?