15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Kurfürst #12302 Vezetékes telefon, futár. Csak az babra munka. -
#12301 Egy hipotetikus kérdésem lenne. Tegyük fel, hogy a németek rájönnek 1942 elején, hogy a 4 tárcsás Enigma is törve van. Technikailag mit tudtak volna tenni, hogy a háború közepén is fenntartsák a kommunikációt? Miért álltak meg 4 db tárcsánál? -
fonak #12300 Hajjaj, volt már pár gyöngyszemük, pl. amikor arról írtak, hogy Mussolini fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel. :) -
#12299 Na, majd másfél óra alatt csak rájöttek a hibára:D -
#12298 A dunkirk-i csata 1940 májusától júniusáig tartott, és akkor ért véget, amikor a szövetségeseknek sikerült körbezárniuk a német hadsereget."
Index.hu kultúra és történelem tagozat. -
SZUsszan #12297 Only in Battlefield series, or not? -
#12296 Mitha a kommentem egy részét válaszként bemásolták volna. :) -
SZUsszan #12295 Like! -
#12294 Totálisan idióta válasz. A mélységi védelem lényege az, hogy több egymás mögötti védelmi vonal van, tehát egy áttörést nem egyszerű elérni. A vonalak között a védekező fél számára előnyös ha gyorst és védett összeköttetési lehetőség van. Tehát utánpótlás és erősítés gyorsan küldhető előre viszont a támadó nem tudja menetből átugrani ezeket. A vonalat között és előtt lehetnek aknamezők, mesterségesen kialakítótt szűk folyosók, Normandiában pl. ezért voltak területek elárasztva és csak néhány töltés vezetett ki.
A mélységi védelemi hiánya az, hogy ha az első vonalon átértek, akkor utána az ellen arra dzsemborizik, amerre akar. Lásd A Doni áttörést. Hártyavékony védevonal. Áttörtek és az egésznek kampec...
Ellenpéld, Kurszk. Napokig tartó harc ellenére sem sikerült áttörni és a siker küszöbén a németek feladták. -
robgros #12293 Gyakorin találtam, ti is ugyanazt a választ adnátok rá?
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes__8293165-mit-jelent-az-hogy-melysegi-vedelmet-hoztak-letre-a-masodik-vilaghaboruban -
#12292 Bár, ahol nincs élet, pont az a "semmi".
-
SZUsszan #12291 Ja értem. Igen, ez igaz.
-
#12290 Csak azokat nem növi be ennyire látványosan a növényzet, max. a homok temeti el. Nincs "élet" a képeken. -
SZUsszan #12289 Ez felvetődhet benned az afrikai roncsoknál is. -
#12288 A csendes-óceáni romoknál és elhagyott technikánál éreztem azt mindig a legerősebben, hogy a semmi közepére is elmentek ezek egymást ölni. -
Kepek #12287 csendes-óceáni maradványok http://avax.news/fact/Footprints_of_The_Pacific_War.html
-
Tibitron79 #12286 Büntetőmunka a németeknél -
Renegade #12285 bad luck Brian :) -
Lacusch69 #12284 EZT meg nekem... :)
-
SZUsszan #12283 Előfordulhat:
-
Renegade #12282 hát nem hiszem el, hogy megint nekem kell linkelni :)
fókaság -
fonak #12281 Battlefield 1-ben durvább dolgok is megtörténnek :) -
_rudi #12280 Én még gyerekkoromban olvastam egy már akkor is régi könyvet amiben egy I. vh.s magyar megfigyelő ballonos katonáról volt szó, aki ejtőernyőn csüngve karabéllyal lőtt le egy olasz vadászgépet.
Még gyerekfejjel is elég hihetetlennek tűnt...
-
#12279 A 9gag-es kép PS illusztráció, az tuti. -
#12278 Először 9gag-en futok bele ebbe, most pedig 444-en láttam meg az alábbi fotósorozatot.
Hát mi ez, ha nem ok a posztolásra? :D -
SZUsszan #12277 -
Tibitron79 #12276 A Wehrmacht és az ukrán front -
Prof William #12275 A Vörös Hadseregben a csata előtti alkoholfogyasztásnak sokkal nagyobb jelentősége volt mint gondolnánk...
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2016.11.14. 08:53:53 -
Tibitron79 #12274 Folytatódik a Wehrmachtba kényszerített székely fiú kalandjai a német hadseregben.
Wehrmact egy székely fiú szemével -
SZUsszan #12273 Porból vétetett, porrá lesz:
-
Freeda Krueger #12272 link
Jagdtiger körülnézős -
Tibitron79 #12271 Érdekes személyes történet a 2.Világháborúból:
19 évesen a wehrmacht igájában
Utoljára szerkesztette: Tibitron79, 2016.11.06. 09:53:16 -
#12270 Haverommal hasra ütve mondtunk egy 500 km (plusz minusz milyen terep). -
Freeda Krueger #12269 Mennyi lehetett az élettartama egy gumiperemnek Panzer 3,4 típuson? -
SZUsszan #12268 -
Oddball29 #12267 Párhuzamosan találták ki, csak az egyiknek volt elég technikája és lőszere hozzá, hogy rendszeresen éljen vele, a másiknak nem. -
robgros #12266 'Például ismertek minden olyan harceljárást és tűzcsapást, amivel utólag pl. az amerikaiak szoktak büszkélkedni.'
Hogyhogy az amerikaiak tulajdonítják a magukénak a németek helyett? -
Oddball29 #12265 Rakétatüzérség: kisebb lőtávolság, pontatlan, domborzat mögé nem lehet vele belőni + nagyon nagy füstöt csinál indításkor, ami igen kockázatos, ha az ellenségé a légifölény.
Akkor volt értelme, ha nagyon sok robbanóanyagot akart odajuttatni valaki rövid idő alatt egy bizonyos területre. -
Oddball29 #12264 Lehetne pedig a német vh-s tüzérség érdekes sztori. Például ismertek minden olyan harceljárást és tűzcsapást, amivel utólag pl. az amerikaiak szoktak büszkélkedni. Amiben el voltak maradva mennyiségben vagy technikailag a németek, azok a perifériák...Nem csak maguk a lövegek, hanem gépi vontatók, mobil harcállás és tűzvezető központok, önjáró lövegtalpak, vezeték nélküli kommunikáció, légi megfigyelők terén, sőt, lőszer se volt elég. Már a moszkvai csata alatt sem, de a 44-es ardenneki offenziához is csak hat napra elég készletük volt. Ez a szöviknek már vésztartalékszámba menő mennyiség volt, a németek ennyivel kezdték...Többek között emiatt se decentralizálhatták úgy a tűzvezetést, mint az angolszászoknál.
A lövegfejlesztésük meg rettentő erőforrás-pazarlóra sikeredett. A Krupp meg a Rheinmetall az utolsó háborús évig rivalizál, majd beszáll ebbe a tervezési háborúba Skoda is - emiatt nagyon sok a párhuzamos konstrukció. Tecnikailag itt is sikerült túlzásokba esni. Nem csak a Dóra-féle "anti-kaiju" fegyverek a kirívó példa, hanem pl. kitalálták, hogy kell egy 24 cm tábori ágyú, és készült egy sor alig mobil monstrum, amiknek aztán semmi hasznát nem vették.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2016.10.27. 00:34:38 -
_rudi #12263 ...lazán úgy tűnt hogy még pár hónap, maximum egy év és Hitler lazán megnyeri a háborút...
Azért ezzel vitatkoznék...Nézzük milyen nyilvános információk álltak mindenki rendelkezésére 41 első felében:
- Európa: túl voltak az angliai csatán. 41-tavaszára szerintem egészen világos lehetett mindenki számára hogy az Angolok nem fognak békét kérni és elfogadni Németország eu.i hegemóniáját. 41 Áprilisban Jugoszlávia megtámadásánál Mo. már nagyon közel volt ahhoz hogy hadviselő féllé váljon. Az Angolok a hadüzenettől leginkább Teleki öngyilkossága miatt tekintettek el.
- É-Afrika: Februárban a megvert olasz sereg megsegítésére Rommel megérkezik Afrikába. Májusban Tobruk körül zajlanak a harcok.
- Atlanti óceán: zajlik a tengeralattjáró háború. Májusban elsüllyed mind a Hood, mind a Bismarck
- USA: 40 Novemberében Rooseveltet újraválasztják. Roosevelt egyértelműen háború párti volt. Teljes mellszélességgel kiállt Anglia mellett. Rombolókat adott nekik, Márciusban elfogadják a Lend-Lease egyezményt. (ha egy kicsit vártak volna Augusztusban már az Atlanti Chartát is olvashatták volna)
Gondolom hallották Roosevelt híres beszédét 40 Decemberében ahol kijelentette hogy az USA a "demokrácia fegyvergyára" kíván lenni. Az hogy ez mit jelent ha más nem, legalább Teleki - aki megírta Amerika gazdasági földrajzát - elmagyarázta a kabinet tagjainak és Horthynak. Ez azt jelentette hogy a Németek bármit is csinálnak, el fogják veszíteni a háborút. Az USA gazdasági potenciáljával muszáj volt tisztában lenniük.
Ezek alapján szerintem az adott helyzetben a háborút - még a legnagyobb német elfogultság mellett is - legfeljebb a "még nem lejátszott" jelzővel lehetett illetni.