15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#12462 Saccperkábé itt a lényeg. Az elhúzódó háború nem a németeknek kedvezett, és ezzel ők is teljesen tisztában voltak. Távoli hadszíntereket ellátni logisztikai rémálom. Pont ez volt a probléma, hogy a németek úgy vágtak kétfrontos háborúba, hogy közben a nyugati hadszíntér még igencsak élő volt.
A másik oldalról nézve viszont Hitlernek nem volt sok választása. Hiába hódította meg Franciaországot és a Szovjet határig a keleti országokat, ha hazai fronton elkezdett romlani a népszerűsége, mert hát a háború még a győztes oldalon is háború, veszteségekkel, gazdasági áldozatokkal. Ha Hitler nem vág bele a Barbarossa-tervbe, akkor egy év múlva lehet, hogy már nem Ő a németek vezetője... -
Prof William #12461 Szerintem valamilyen szinten számoltak a szovjet ipari kapacitással de a terv az volt hogy a SZU-t még a legrosszabb esetben is pár hónapon belül térdre kényszerítik, annyi idő alatt meg nem tudják annyira felfuttatni hadiiparukat hogy bármit is tehessenek.
Alábecsülték az oroszokat, magukat pedig túl. -
#12460 Döntő jelentősége nem volt, de a D nap előtt valóban megnehezítették a németek dolgát, ezzel sanszosan kevesebben haltak meg a partaszállásnál, ezen felül százával menkítették ki a lelőtt pilótákat Fr-ből Spanyolország felé. -
Rue East #12459 Szerintem inkább a német egyenruhába bújt német osztagokra gondolt. Meg bizony a magyar egyenruhába bújt magyar osztagok se bántak kesztyűs kézzel a partizánokkal. A szovjet megszállt területekn zajló partizán háború az egyik legkegyetlenebb harc volt a háborúban.
Azért a szovjet partizán tevékenységet ne vegyük egy kalap alá a franciával. A '41-es nagy előrenyomuláskor óriási katlanok keletkeztek és nem mindegyiket sikerült teljesen felszámolni, ezek voltak az alapjai a partizán csoportoknak. Ezek között voltak igen komoly szervezettségűek is, amik harckocsikkla is rendelkeztek. Emellett persze ott volt a különböző céllal és oldalon harcoló, a legkülönbözőbb szervezettségű partizán csoportok is.
Utoljára szerkesztette: Rue East, 2017.01.23. 08:46:42 -
fonak #12458 Az utolsónál arra gondolsz, amikor német egyenruhába bújtatott NKVD-osztagok kiirtottak pár falut meg ilyenek? A partizántevékenységről annyit, hogy azzal a szovjeteknek is szembe kellett nézniük később, valószínűleg több volt a szovjetellenes partizán, mint a német. Legalábbis erre utal, hogy Nyugat-Ukrajnában az 50-es években sikerült csak teljesen felszámolni őket. Szerintem alaposan eltúlozta a propaganda az ellenállók jelentőségét akár a SZU megszállt területein, akár Jugoszláviában, akár Franciaországban (Titóék ugye a propaganda szerint jelentős német erőket kötöttek le, na igen, de harmadik-negyedik vonalbeli alakulatokat zsákmányolt francia tankokkal felszerelve és hasonlókat, egyébként meg Tito is már a hazai ellenfeleinek (csetnikek, usztasák) a kiirtásával foglalkozott főleg a háború vége felé, a németekkel kvázi "fegyverszünetet" kötött). A franciák által gyártott nagy hősmítoszt meg inkább hagyjuk. Semmilyen döntő jelentősége nem volt a háború kimenetele szempontjából ezeknek. A varsói felkelés volt az egyetlen jelentős ellenállás, aminél is a szovjetek szándékosan megvárták, hogy leverjék.
A Vörös Hadseregben végzett tisztogatás nem volt titok, a finnek elleni szovjet teljesítmény sem, a korabeli sajtóból is értesülhetett róla bárki (mondjuk a SZU-ban nem). Mindkettő bátoríthatta a Barbarossára a németeket. -
millerius #12457 A finn hadjáratot a Vörös Hadsereg sajnos győzelemmel zárta, azt meg hogy mekkora hibákkal és milyen áron érte ezt el nem írta meg se a Pravda se a Krasznaja Zvezd. Ha a német hírszerzés tudott is valamit erről az csak azt erősítette meg Adolf számára hogy nem lesz túl nagy falat nekik a Szu. Szerintem itt is inkább a lehetséges szovjet ipari kapacitást és a létszámfölény brutális módszerekkel történő kihasználásának erőfölény-hatását mérték fel rosszul. Na meg azt is, hogy ha túl durván bánnak a megszállt területek lakosságával (ahol kezdetben sok helyen felszabadítóként fogadták a Wehrmacht-ot), az még a kommunizmust elutasító embereket is a németellenes háború mellé állítja. -
fonak #12456 A német hírszerzés úgy általánosságban egy csőd volt. -
Rue East #12455 Egyrészt a tisztogatásról nem biztos, hogy akkoriban sok, ha egyáltalán valami információjuk volt.
Másrészt függetlenül attól, hogy kik vezették a hadsereget, óriási méretű szervezet volt, rengeteg fegyverzettel.
Tudtommal a Szovjetúnió lebecsülése nem (csak) pökhendiség volt, hanem a német hírszerzés csődje, akik nem tudták felmérni pontosan az erőviszonyokat.
Utoljára szerkesztette: Rue East, 2017.01.22. 21:25:47 -
Kisssssss #12454 komoly fegyveres erőkén? a nagy tisztogatás után is? kötve hiszem... bólogató jancsik által vezetett hadsereg. -
robgros #12453 És a Vörös Hadsereg megítélése? A finn hadjáratban elért győzelem esetén igen komoly fegyveres erőként tarthatják számon.
Utoljára szerkesztette: robgros, 2017.01.22. 20:14:42 -
SZUsszan #12452 Nem hiszem.
Ha le tudják győzni a finneket úgy, hogy senki egy petákot nem tett volna a finnek győzelmére, semmit sem számít a führer szemében.
Esetleg, ha a finneket legyőzik olyan elsöprően, mint mondjuk a villámháborúban a németek a korai sikereiknél az ellenfeleiket.
Az talán józanító lehetett volna.
De egy elhúzódó háborúval kicsikart győzelem semmivel sem lett volna ijesztőbb, mint amit valójában műveltek. -
robgros #12451 Lehetett valami plusz hatása, ha a szovjetek aratnak sikert a finn téli háborúban? Nekem az tűnik valószínűnek, egyrészt sokkal nagyobb területet szakíthatnak le a finn államtól, másrészt a Vörös Hadseregről alkotott vélemény is változik, melynek kapcsán Hitler is másképp állhat egy német-szovjet háború kimeneteléhez. -
#12450 Kicsit olyan vagy, mint a viccben a pasi, aki minden ábrán pinát lát... -
#12449 Az... -
SZUsszan #12448 Akkor azt mondod, hogy a Monty Python társaság szándékosan, tudat alatt, direkt butítják az angolokat arról, hogy milyen hülye is Anglia lakossága?
Ez nekem már nagyon mélyvíz. =) -
#12447 Nem csak erről van szó. Akarva (esetleg akaratlanul) a primitív sztereotípiák sulykolásával tovább butítják az "átlagos" és átlag alatti embereket, vagyis a nagy többséget, emellett - tudat alatt - dezinformáló, manipuláló hatással van/lehet az értelmesebb emberekre is. -
#12446 Nem hinném, SZUsszan megoldása a helyes. Saját magukat is szarrá parodizálják. Lásd a RN + F-35 videót, Fekete Vipera és I.Vh, stb.
Ez a videó a filmeket parodizálja ki, amik egy adott korszakban olyan német sztereotípiákat használtak amilyet. -
SZUsszan #12445 Az úgy megvan, hogy ők humoristák és egy egész sorozatuk van különféle parodizálásból?
Nem mondanám őket propagandistáknak. -
robgros #12444 A film is propaganda anyag. Meg kell győzni a célközönséget, mindig a mieink voltak a legjobbak. -
SZUsszan #12443 Mármint azért, mert túl hosszan nyomatják? -
Lacusch69 #12442 Mert a németeket idiótáknak kell beállítani, másképp nem győzték volna le őket. -
Lacusch69 #12441 Mindig agyfaszt kapok, amikor ilyen szóráskép van a légitámadásoknál... -
SZUsszan #12440 Nekem akkor is ő a kedvenc filmbeli német parancsnokom:
Werner Pluskat őrnagy a Parti tűzérség 352-es hadosztályától! -
#12439 Zseniális. :)
Bár a BoB végén levő tábornok, aki a beszédet mondja egyiknek sem felel meg.
OFF
A tábornok az Indiana Jones elő részében egészen mást játszott. :)
ON -
SZUsszan #12438
Milyen találó, szinte tényleg csak ezek a sablonos tábornokok vannak a filmekben! -
Oddball29 #12437 Lehet, csak arról van szó, hogy egy földi megfigyelővel/irányítóval rádiókapcsolatban kellett vmi célpontot eltalálni. -
Rue East #12436 Szintén. Szerintem régies és köz(katona)nyelvi kifejezés. Mint akkoriban a lökhajtásos (léglökéses) repülőgép. -
SZUsszan #12435 Több könyvben és netes magyar cikkben is olvastam már a kifejezést. -
Lacusch69 #12434 Még nem kezdtem el olvasni, így hipotézis:
A 87G Stukákon volt ugye a 2db 37-es páncéltörő, talán annak a használatára gondol a fordító.
(Mivel önéletrajzi könyv, gondolom Rudel nem ír marhaságokat) -
fonak #12433 A stukák egyfajta "repülő tüzérség" szerepet töltöttek be, bár lehet hogy csak simán a gunnery-t (mondjuk) fordították le így sajnos. -
kiskorúbézoltán #12432 Valami Rudel könyvet reklámoznak a FB-on, ilyen kiemelt szöveggel:
"Az új alakulat lényege megtanulni a zuhanórepülést minden szögben egészen 90°-ig, az alakzatban repülést, légi tüzérséget és a bombázást."
Mi az a légi tüzérség? Van ilyen vagy a légilövészetet fordították ennyire balfasz módon? -
BaleniX #12431 Valaki tud mutatni oldalt vagy képeket, ahol/amin a harckocsik irányzéka (célkereszt) látható? Eddig csak a Tigriséről és a T-34-eséről találtam. -
Lacusch69 #12430 Karácsonyra kaptam, csak nem volt még időm hozzákezdeni... -
#12429 Erről eddig nem is tudtam. -
Renegade #12428 ajánló -
Kurfürst #12427 Világháborús német harcskocsiharcászathoz eredeti német oktatófilm. Vannak benne vicces momentumok is, mint pl. amikor Grisa próbál a Panther után futni egy nagy adag trotillal :)
-
fonak #12426 Igazad van, nem számoltam meg :) -
Freeda Krueger #12425 Sdkfz 165/1
A Heuschrecke 8 görgős volt -
#12424 Anno domini (10+ éve?) volt egy olyan elképzelés, hogy az SG saját képkezelő megoldását propagálná, és mivel a külső oldalakról belinkelt képek amúgy is lassítják az oldalt, ezért az akkor népszerű képkezelőket (imgshack, tinypic, stb.) letiltották. Megjegyzem ez (akkor) nem volt egyedi dolog, sok más fórumon is általános korlátozásnak számított, plus a trollok is kihasználták (mókás, mikor ISDN-el akart szegény felhasználó betölteni egy lapot, de sose tudta, mert egy észlény berakott egy 48MB-os BMP-t).
Sajnos a korlátozás megmaradt, de nincs frissítve az újabb képkezelőkre, én például az ImgUR-t szoktam használni.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.01.09. 10:44:57 -
#12423 Használd ezt.