Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Kurfürst #2584 "Mellesleg Bastogne és környéke az mi is volt? Se utánpótlás, se tüzérségi támogatás. Kaja is alig. Jött vele szembe az agyonmagasztalat német és elvérzett."
Nem tudom te melyik univerzumban létező Bastogne-ról beszélsz, ebben amiben mi élünk Bastogne-nál annyi történt hogy német páncélos ékek amint elérték Bastogne-t, megkerülték és hátrahagytak egy sima Volksgranadier gyalogos hadosztályt, némi rohamlöveg támogatással, akiknek semmi más nem volt a feladata mint hogy az amikat sakkban tartsák, az elfogalására komolyabb kísérletet nem tettek - nem volt ui. a hadicéljuk.
Komolyabb harcok csak akkor kezdődtek a környéken amikor úgy egy héttel a német offenzíva kezdete után Patton megkezdte délről az ellentámadást komoly erőkkel és páncélosokkal Bastogne felmentésére, azzal a céllal hogy német déli szárnyat áttörve levágja a nyugatra előrenyomult német erőket. Innentől kezdve a németek is erőket vontak a térségbe, Patton célja viszont soha nem valósult meg, egészen január közepéig tartott amíg a németeket lassan visszaszorították a kiindulópontokra. Egyébként vagy 14 éve pont Bastogneban voltam és beszéltem néhány ami veteránnal. Határozottan az volt az álláspontjuk hogy mélyen szarban voltak - elég nagy sokk volt nekik az Ardennek.
Amiről te írsz az nem történelem, hanem Bastogne háború után romanticizált sztorija, aminek kb. annyi a valóságalapja mint a Alamo erődös történetnek.