15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • degenerator

királytigris teknője keménycélként egy mo-i szovjet lőtéren

a sztorim visszaigazolását nem felejtettem el, csak még nem találkoztam az illetővel.
  • Candi
    Ember, azóta már többször javítottam a mondanivalómat, de Te még mindig ezen az első írásomon lovagolsz vedd már észre!
  • harcu
    Mert nem fogod fel, hogy mit írtál le:
    "Nekem az a véleményem, hogy ha a németek nem baromkodnak a japcsikkal, és nem fordulnak a ruszkik ellen, akkor most valószínűleg egész Európa német kézen lenne ".

Tehát ha nem támadják meg a ruszkikat, akkor azok önként átadták volna a területüket. Aztán persze bőszen cáfolod magad hozzászólásokon keresztül.
  • Candi
    Mért vagy ennyire rákattanva a ruszkik európai részére? Azt békénhagyták volna. Senki nem hurcolkodott volna sehová. Az a ruszkiké marad. Mit nem lehet ezen megérteni?
  • harcu
    Akkor félreértettem. Az a "dicsőséges 133 nap" általános iskolában sem tudott megfogni (pedig akkor még ünnepeltük), arról kvázi nulla ismeretem van. :)
  • harcu
    Miért lett volna értelme támogatni? Egyszerűen arra lobbiztak volna, hogy a britek ne egyezzenek ki a németekkel. Kinek kellett volna egy ellenséges militáns szuperhatalom? Konkurenciára semmi szükségük sem volt. A britek pedig jó nagy vásárt csináltak volna Grönlanddal és Izlanddal, várhatóan hosszú évszázadokra megoldódott volna a brit birodalom minden gondja. Aztán 1941-ben szovjetek nekiugrottak volna a németeknek, és az USA elgondolkodott volna, mit tegyen. Valószínűleg kezdetnek fegyvert adott volna el jó pénzért bármelyik félnek.
  • Lacusch69
    (Harcunak is)

Félreértés van, én a '19-es Kun-Szamuely féle társaságra gondoltam (azért volt az idézőjel)
  • harcu
    Ezért írtam, hogy biztos rábeszélik Sztálin, hogy hurcolkodjon, és mondjon le a szovjetek európai részéről, többek között Moszkváról is, hiszen nem támadtak, tehát biztos tárgyalásos úton egyeztek volna meg erről.
  • Candi
    Nem hát, de a Grönlandiak Dániához tartoztak. Ha a dánok átadják Grönlandot Hitlernek, aztán ő továbbpasszolja Angliának, milyen beleszólásuk lenne ebbe a Grönlandiaknak? Megdobláják hógolyóval vagy jegesmedveszarral az angol hadiflottát?
  • Freeda Krueger
    A szigetek elfoglalásához kellett volna.Dánia megszállása nem jelentette automatikusan a két sziget megszállását is.
  • Candi
    Vizi flottára gondolsz? Minek? Szomszédos ország, egyszerűen letúrták a térképről a dánokat.
  • Freeda Krueger
    Kellet volna egy hadiflotta,ami nem volt...
  • Candi
    De jég azé van rajta :D
  • Candi
    Marhára nehezére esett volna a németeknek megszerezni a dánoktól...
  • Kisendre
    Hát Grönlandon aztán tényleg jó sok fa van.
  • Freeda Krueger
    Ahhoz hogy átpasszolhassák őket előbb birtokolniuk kellett volna őket,nem?
  • Candi
    Semmire :D Épp ezért passzoltam volna át Hitler helyében az angoloknak, a "béke jeleként". Egy fronttal kevesebb...
    (Amúgy Izlandon rengeteg forróvizű forrás van, Grönlandon meg jó sok fa).

Grönland ma is dán kézben van, nem?
  • Ulvar
    Amikor Dánia megadta magát, mivel Dán fennhatóság alatt volt Grönland és Izland, átkerült az Angolokhoz, akik átadták az Amcsiknak (valahogy így volt, nem tudom pontosan de az országok közti változás sorrendje így volt).
  • Molnibalage
    Grönland és Izland mire lett volna jó a németeknek? A jenkik mikor szállták meg Izlandot?
  • Candi
    Ha az angolok nem bocsájtkoznak háborúba a németekkel, hanem elfogadják tőlük Grönlandot és Izlandot a béke jeleként, akkor az Amcsiknak nem lett volna miért támogatni őket. Kerestek volna mást? Kiket?
  • Candi
    Írtam, hogy ha a németek nem fordulnak a ruszkik ellen. A mai Ukrajna területe is a ruszkiké volt akkoriban, nyilván azt sem támadták volna.
  • Molnibalage
    Védekezni minidg egyszerűbb, mint támadni szerintem. A németek hazai pályán is lenyomták az oroszokat hosszú utánpótálási vonallal. Akkor képzeld el, hogy nem 1500, hanem 150 km-ra van a hátország, csak nem 1941-es szinten. Húúúú. :)

A német támadás esetén is hosszú volt az út és katlancsaták és ezer + km vezetett oda és mégis odaérhettek volna hamar, ha nem üt be egy kis gikszer. Elvben október közepén odaérhettek volna. Persze utólga könnyű okosnak lenni.
  • harcu
    Az amerikaiak nem utálják az angolokat, hanem amolyan kistestvérnek tekintik őket. Roosevelt nem hagyta volna, hogy elbukjon a brit birodalom, nekik sokkal jobban bevált, ha más viseli a háború terhét, de az ő fegyvereikkel, tehát nekik adósodik el, miközben az amcsik alig vesztenek embert (500E talán a háború végéig). Ugyebár egy ilyen háború magával húzza az amerikai hadiipart, megszűnik a munkanélküliség, növekszik a termelékenység, a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, a szegényebbek viszont biztos munkához jutnak, a maradékot meg kiküldik a frontra. Az emberveszteség persze szörnyű, de ha tudnak a népnek kreálni egy gonoszt, akkor azzal foglalkoznak majd,m nem a helyi politikával.
    Tehát az USA támogatta volna a briteket.
  • harcu
    Mondjuk a németek megfogták volna a szovjet támadást. Igaz, ott azért már gondot okozott volna, hogy a szovjetek gyakorlatilag 6x annyi harckocsit birtokoltak, mint a németek, tehát ha ezt mind fel is számolják, akkor a sajátjuk is leamortizálódott volna, hasonlóan járt volna a légierő is. A gyalogság is tetemes veszteségekeet szenvedett volna, tehát nem nagyon maradt támadóerő. Moszkváig pedig hosszú lett volna az út, és a végén Sztálin beveti a távolkeleti hadosztályokat, amik mellé a frissen felállított újabb hadosztályok csatlakoztak volna. Valószínűleg semmivel sem lett volna jobb a helyzetük, mint 1941-ben volt, de a németeké sem, hiszen egy megtizedelt, lerongyolódott hadsereggel mentek volna át támadásba. Amennyire el tudom képzelni, a kimenetele ugyanaz lett volna, csak az első csaták helyszíne lett volna más.
  • harcu
    Mondjuk érdekes lett volna az a beszélgetés Hitler és Sztálin között, hogy: "Te Sztálin, figyelj, pakoljatok már ki Moszkvából, mert mi most jól elfoglaljuk teljes Európát, de odaadom neked cserébe Dél-Ázsiát. Jó biznisz ez, meglásd." Erre Sztálin azt válaszolta volna, hogy "Daragoj tovaris...ööö. Hitler, szívem vágya, hogy végre áttegyem a szovjet fővárost a szaudi sivatagba, elegem van már ezekből a fránya szovjet telekből."
  • harcu
    Ami nem ért el a megfelelő helyre, mivel a RAF és a Navy rendesen megritkították a konvojokat.
  • Freeda Krueger
    Ez is igaz,de a jelenlegi felvetés hosszú német megszállásról szól.
    Nekünk mindegy mi a jég hátán is simán,de a többiek?
  • degenerator
    mit szóltak a szovjet igához az elfoglalt területek?
  • Pluskast
    "Afrikában már nem muzsikált a német-olasz utánpótlás, a szovjetek esetében meg még úgy se"

Na-na! Azért szerintem pontosan lehet tudni, hogy miért nem működött. Egyszerűen Hitler szemében az afrikai hadszíntér másodlagos volt. Ehhez képest kapott mindenféle hadi anyagot és utánpótlást.
  • Freeda Krueger
    És ha az oroszok mégsem támadnak,még mindig ott a kérdés hogy mit szóltak volna a német igához a megszállt területek?
    Azokat meg is kellett volna tartani.
  • Molnibalage
    Nekem az a véleményem, hogy ha a németek nem baromkodnak a japcsikkal, és nem fordulnak a ruszkik ellen, akkor most valószínűleg egész Európa német kézen lenne (a '41-es tél még ruszki szemmel is igen kemény volt).

A gond az, hogy akkor a szovjetek támadták meg volna Németországot valószínűleg. Viszont ezt estben egy érdkes felállás következik. A németek a védekező Vörös Hadsereget elég rendesen elgyepálták. Vajon ők a védekező pozícióban a "fejjel a falnak előre" szovjet erőkkel vajon mit műveltek volna? Haza pályán ledarálták volna őket? Mert 1942-ben ezt simán előadták Kharkovnál 1942-ben, de még 43-ban is ők jöttek ki jobban tudtommal.

Ezek után viszont Moszkváig nyitva állt volna az út és nem folyamatosan kellett volna erődöket felszámolna, meg katlancsatákat vívni.

Talán az angolok is, amcsiktól nem hiszem, hogy túl sok segítséget kaptak volna, nem nagyon komálják egymást a Függetlenségi háború óta.

Ezt nem tudom, hogy mire alapozod, a történelem nagyon mást mutat. A függetlenségi háború akkor is majd 200 éve volt. A II.Vh után 30 évvel a német - francia kibékülés is megvolt.
  • Candi
    Nekem az a véleményem, hogy ha a németek nem baromkodnak a japcsikkal, és nem fordulnak a ruszkik ellen, akkor most valószínűleg egész Európa német kézen lenne (a '41-es tél még ruszki szemmel is igen kemény volt). Talán az angolok is, amcsiktól nem hiszem, hogy túl sok segítséget kaptak volna, nem nagyon komálják egymást a Függetlenségi háború óta. De ha velük békét is kötött volna Hitler (esetleg felajánlja nekik Izlandot és Grönlandot), akkor az angolok leszarják a franciákat, a francok meg elbuktak volna már '41 végére, és az egész hercehurca befejeződött volna már 43-ban. Valszeg ma a Skandinávia-Gibraltár-Boszporusz háromszög alkotta terület német fennhatóság alatt állna (esetleg Dánia megtarthatja autonómiáját ha cserébe feladja Grönlandot, meg hasonló kitételek, csak ez nem igazán fért bele a náci hitvallásba...). A ruszkikkal szépen fel lehetett volna osztani Afrika területét is: a ruszkik megkapják a Perzsa öböltől keletre eső részeket (Irak, Irán, Afgán, Pakisz területei), míg a németeknek jut gyakorlatilag egész Afrika területe. Így mindenki jól járt volna, és sztem egy érdekes, hárompólusú világrend alakulhatott volna ki: USA - 3. Birodalom (Európa és Afrika /Eurafrika vagy Eurika/) - komcsi blokk (Szovj/Kína).
  • harcu
    Csakhogy 1941-ig maximum egyenrangú, vagy nem sokkal erősebb ellenfelekkel kerültek szembe, amelyek szomszédosak voltak, van nagyon közel. Ráadásul a meghódítandó terület is arányban volt a saját területtel. Afrikában már nem muzsikált a német-olasz utánpótlás, a szovjetek esetében meg még úgy se. Az megint más kérdés, hogy pl. a francia hadiipari üzemek német felügyelet alatt mekkora selejtszinttel dolgoztak, vagy a szovjet kényszermunkások milyen színvonalon ügyködtek. Nem vitás, hogy a szovjet nők sem képviseltek magas szintet a T-34-esek gyártásánál, de azokat eleve úgy tervezték, hogy nem kell a gyártásához 24 mérnök, mint a német termékekhez.
  • harcu
    Viszont ugyanúgy lekötötte a légvédelem egy jó részét, a csöves és a repülőket szintén. Ugyanez számos embert vont el, akik a fronton vagy a gyárakban lehettek volna helyette.
  • Molnibalage
    Mi? Az, hogy egyszerűen gyorsan cselekdtek. 1940 nyarán szimplán azzal előnyben voltak, hogy a szövi hadvezetés az I.Vh kényelmes tempójában működött.
  • Molnibalage
    A bombázóoffenzíva 1943 közepéig max. szájkarate szintje volt, a német iparra és erőforrások lekötése szempontjából nem sokat számított. A ledobott bombamennyiség több mint fele a D-nap után volt, 9 hónap alatt.
  • harcu
    Egy-két csoport tudott csak huzamosabb ideig létezni, akik csatlakozni tudtak a szovjet csapatokhoz, mikor elért hozzájuk a front.
  • harcu
    Na ez így természetesen nem igaz, az afrikai kaland nem vont el túl jelentős haderőt, másfelől a szovjetek 1941 végéig nem vetették be minden haderejüket, lsd. a távolkeleti hadosztályok átdobása Moszkva védelmére. A németek egyszerűen felkészületlenek voltak 1941 telére, a technikájuk alkalmatlan volt a nagy hidegre. A szovjetek ráadásul több és jobb harckocsival rendelkeztek, a katonaságuk messze nagyobb számú volt, a hadiiparuk sokkal közelebb és termelékenyebb, a nyersanyagot saját területről szállították, a hadi üzemeket senki sem háborgatta, csak termeltek, a lakosságot pedig inkább éheztették, csak hogy a hadseregnek jusson. A német utánpótlás pedig folyamatosan veszélyeztették a partizánok, akik mellékesen nagyszámú reguláris haderőt kötöttek le, miközben a német hátországot folyamatosan támadták az angolszász bombázók. De még ha az amerikaiak nem is küldenek támogatást a szovjeteknek, egyszerűen a lakosság száma miatt sem a németek lettek volna az esélyesek. A német ipar egyszerűen nem ért fel a szovjet termelésével, ráadásul a nyersanyagok tekintetében meg ki voltak szolgáltatva. Tehát milye volt a németeknek, amivel nyerhettek volna? Kevesebb katona, gyengébb és kevesebb páncélosok, kisebb mértékű és gyengébb utánpótlás, százszoros utánpótlási vonalak, partizánok a hátországban, és egy ellenséges elfoglalt lakosság, kiegészítve egy felkészületlen hadsereggel a hideggel szemben. Igen, valóban ők lehettek az esélyesek.
  • degenerator
    lelőtték őket/megadták magukat/a parasztok agyonverték őket.
  • Lacusch69
    Úgy tudom, hogy sok "ejtőernyőst" dobtak át Moszkvából a magyar hadifoglyok közül, hogy terjesszék az "igét".