15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Freeda Krueger
    Akkor és most
    Érdekes képek,akkor és most kategóriában.Tán még újat is tudtam mutatni remélem.
  • Lacusch69
    A GS-6-30 (wiki adatok alapján) 140kJ.
  • Lacusch69
    Annyit még hozzáteszek, hogy -szerintem- ezek lőtéri adatok, valós körülmények között kb. 100m/s-ot hozzá lehet adni a kezdősebességhez (a hordozó gép sebessége)
  • Lacusch69
    Oké...

A torkolati energia a közismert E=1/2m*v2 képletből adódik.
    Vagyis bármié kiszámolható, ha ismert a lövedék tömege és kezdősebessége.

ITT egy link a 2.vh-s tankvadász repülők fegyverzetéről. (Az oldalt biztosan sokan ismerik)
  • Buren
    Itt van egy részletesebb leírás az említett fegyverről, szó nincs a Su-24-esekről.

A Su-24-esbe tudomásom szerint a GSh-6-23 van beépítve.

Amúgy szerintem ezt lassan a HT topikban kéne folytatni.
  • Molnibalage
    Szó sem volt erről! Csak egy érdekes megjegyzés ez is, ahogy a tied is. Nem értem, hogy miért értetted félre.

A torkolati energia az a lövedék tömegből és kezdősebességből számolódik? Akkor a többihez lehetne számolni. Az orosz GSh-6-30 csőtorkolati energiájára azért kíváncsi lennék.

Viszont valami fura. Én úgy tudtam, hogy ugyanez a fegyer volt beépítve a Szu-24-be. A források más mutatnak. Vagy csak ez terv volt?
  • Lacusch69
    Imádom, amikor azonnal magadra veszed a dolgokat, és azt hiszed, hogy fikázásból írtam...

Egyébként azért a GAU-8-ast hoztam fel példának, mert a jelenleg szolgálatban állók közül arról találtam számszerű adatot. (pontosabban a forrás is azt említette)
  • SZU
    Belassultál! =)
  • Molnibalage
    Na ja. És a tűzgyorsaság?
  • SZU
    Csak az a fránya tűzgyorsaság és csőhossz különbség ne lenne olyan nagy! ;)
  • Freeda Krueger
    érdekesség
    Nálunk is lehetne ilyen,lehetett volna...
  • Freeda Krueger
    IS-2 re
    Adalék a rakétázáshoz...
  • Lacusch69
    Hopsza, ez lemaradt:

100m, 90*-nál 140mm a páncélátütő képesség, 60*-nál a fele hasonló távolságon.

• Lacusch69
    Szerinted? :)

Na most jön a meglepi: a GAU-8/A (A-10) 30x173 API lövedékének a torkolati energiája 207kJ, a BK-37 (Ju-87G) 37x263B lövedékének torkolati energiája meg 263kJ.
  • Freeda Krueger
    Ott van még az SG.113,de beválhatott az MK108/103 is,bár az gépágyú.
  • robgros
    Bár az Isz család még később is teljesített szolgálatot. Az újabb páncéltörő rakéták 60-as vagy 70-es évek gyártmányai?
  • robgros
    Igen, inkább az akkor szolgálatban lévőkre gondolok.
  • robgros
    Miért, talán centikre kellett lennie egy sikeres találathoz?
  • robgros
    Háát, a mai rakétákat elnézve, szinte bármely páncéltörő röhögve kilyukasztaná.
  • Buren
    De milyen távolságból?
  • Lacusch69
    Indulj ki abból, hogy a Ju-87G-k 37mm-ese hátulról-felülről kilyukasztotta.
  • Freeda Krueger
    Igen de talán a tengely gépekre gondolt mivel elsősorban azok találkoztak ilyennel,legalábbis a háború alatt.
    Ha a háború utáni eseményeket nézzük akkor meg már hatalmasa nő a választék...
  • Molnibalage
    Mivel nem konkretizálta az ellenfelet ezért én a szövi gépeket is beleértettem a kérdéskörbe. Azok meg vígan hazavágták még a Tiger-t is rakétákkal.
  • Freeda Krueger
    Ha az a kérdés hogy mely repülők tudtak akkor ilyet indítani,akkor FW190 és HS129 et mondanék.
    De a Me110/410 sorozat is jó lehetett ellene
    Ha rakéta a kérdés akkor a Panzerschreck,panzerblitz,ésa WGR 28/32 talán...
  • Molnibalage
    Lentebb írtam, hogy nem volt kész. Most van az átadás átvétel. Egy köbcenti gázt nem vettek ki onnan.

Magyarán a többi aggodalom is butaság és ezek a rendszerek nem olyanok, hogy túlterhetőek. Ott kezdődik, hogy ahogy fogy a gáz a tárolóból úgy vehető ki egyre kevesebb.--
  • harcu
    Lehet, de megnéztem volna az arcokat, amikor bejelentik, hogy bocs emberek, de túlterheltük a rendszert:
    a) így most szökik a gáz, nem tudjuk elzárni, mert beomlott a tározó, senki se mernen villanyt kapcsolni, kocsit beindítani, gyárban bármilyen gépet is üzembe hozni.
    b) berobbant 2.3 milliárd köbméter gáz, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun megye és a Vajdaság északi részén élő elpusztult lakók emlékét szívünkben mindörökké megőrizzük.

Kérdés, hogy kellett volna-e ilyen áron. Csak mert el kellett hitetni mindenkivel, hogy nincs probléma az ukrán gázelzárással, simán tudunk annyi gázt vételezni a stratégiai tározóból, amennyire szükség van, és nem kelljen újabb korlátozásokat bevezetni.
  • degenerator
    hogy mi lesz az emberekkel a háború után, azt másfél percben itt nézhetitek
  • Molnibalage
    Hú, nem értem a kérdést. Az Isz harkocsikról van szó? Az akkoriban rendszereseített irányítatlan rakéták szerintem átvitték a tetőpáncélját.
  • robgros
    Lehet, hülye kérdés: a Sztálin páncélvadász variánsait mely repgépről indítható rakétafajták iktathatják ki sikeresen?
  • joebacsi
    Köztük sok vajdasági magyarét.
  • Freeda Krueger
    Szlovák hadjárat Lenygyelországban...
    Ugyanez Vikitől...
    Kevésbé ismert epizód.
  • joebacsi
    Amikor a fasiszta Szlovákia Lengyelországot támadta
  • Molnibalage
    Ebből is látszik, hogy ilyen műszaki jellegű támákban semmit nem higyjen el az ember, amit a híradókban hall vagy lát. Fingjuk sincs semmiről és a "szakértőiknek" sem. Hülyítk a népet, másra nem jók.
  • harcu
    Igen, a stratégiai tározóra gondolok. Aminél napokon keresztül imádkoztak az emberek, nehogy beomoljon az egész, csak hogy kielégíthessük a szerbek igényeit.
  • Freeda Krueger
    A Kolozsvár térségéből indított Magyar támadás Torda irányába,szintén ezen a napon indult.A 2. magyar hadsereg indította a támadást...
  • Lacusch69
    Bocs, 4652-re ment...
  • Lacusch69
    Valóban, egy szál puskával tényleg szánalmas teljesítményt nyújtottak a T34-esek ellen... De abban a szituációban bármely ország bármely katonája szánalmas lett volna...
    Azt azért ugye tudod, hogy amikor a magyarok megfelelő fegyverzetet kaptak, sok esetben überelték a németeket is...
    Gondolok itt pl. az 1944-45-ös M.o. feletti honi légvédelmi tevékenységre, vagy arra a maroknyi magyar páncélosra, akik korszerű német hk-kal és rolg-ekkel többször is megfutamították a jelentős számbeli fölényben levő T34-eseket.
    A gyalogságunkról sem volt rosszabb más országokénál, ha megfelelő ellátást/utánpótlást kaptak, és a vezetés is felnőtt a dologhoz.
    Semmi esetre sem mondanám a magyar katonákat alsóbbrendűnek.
  • Freeda Krueger
    Azért a mentalitásbeli különbség is okozhatta ezt.Hans Friessner könyvében nagyon érdekes dolgokat ír erről.Ő a Magyarországon harcoló német csapatok parancsnoka volt egy ideig és meglepődött néha a felfogáson.
  • Rundstedt17
    Különösen a hungaristák és nyilas bandájuk(akiknek többsége harcolni nem harcolt,max rabolt és persze végtelenül korruptak)mondjuk az is elmond róluk sok mindent hogy maguk Hitlerék is csak végszükség miatt jutatták őket hatalomba,jól tudván hogy csőcselék...
  • Rundstedt17
    Hát azért nem minden német volt elragadtatva a magyaroktól,sőt a többség nem,nem egy két visszaemlékezésben lehet olvasni hogy bizony sok magyar katona szánalmas teljesítményt nyújtot.szóval magyar überkatona az URBAN LEGEND