II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

joebacsi
azok a vasúti ágyúk nem elb*szott megalomán koncepciók voltak? 😊
mert sok értelmüket nemlátom a hivalkodáson kívül

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
erre jöttek rá a ruszkik, meg a szövetségesek is, csak õk élesben anno...jól meg is nyerték vele a háborút 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Ez a topic tele van/volt/lesz olyan tipikus kérdésekkel, amivel rögtön hajba lehet kapni valakivel! =)

Lásd az áldozatok száma, bizonyos régi vezetõk vélt, vagy valós tettei, fegyverek összehasonlítása. =)

Akkor szerintetek a II. VHban a vontatott ütegek már kivénhedtek?

Meg a jó kis vasúti ágyúk! /=)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

"Mi a véleményetek a heti hetesrõl ? "

A tipikus kérdés, amivel azonnal összeveszel valakivel 😊 (Egyébként bírom benne Farkasházyt.)
LSSAHPAUL
csak vicceltem 😄, nehogy válaszoljatok rá 😄

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

LSSAHPAUL
ok, akkor térjünk vissza a politizáláshoz 😊
Mi a véleményetek a heti hetesrõl ?

Pluskast
Hmm nem mintha bele akarnék szólni de nem tértünk el egy kissé a témától?😊

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Oké, akkor bezsrezem, az IG-t.

Nekem kellemes multiélmény az volt, amikor egy 1944-es falaise-szerû csatát játszottunk le.Két csapatban voltunk. Két haverom német volt, egyik haverom meg én angol... leírni nem lehet hogy mekkora volt... lan-klubban szoktunk suddenezni amig fõsulis voltam... a németek (egyik srác Waffen SS volt, másik meg Wehrmacht) mi meg ugye angolok... na jó, az 1. lengyel páncéloshadosztály is be volt nálam sorozva (ugyanis én csináltam a MP pályát is, mneg amúgy is imádom a lengyeleket 😊)
Na szóval egy olyan összehangolt támadást csináltunk, amire a két németekkel lévû spanom is azt mondtra, hopgy mi állatok vagyunk... ugyanis keresztülmentünk a városon... a németek azt hitték, hogy a magaslatokat akarjuk megszállni, és azokrõl lefelé támadunk... hát nem.
Churchill Avrekkal és a brit utászokkal vonultunk elõre... Én 3 AVRE-vel döntöttem a házakat, társam meg jött utánam gyalogosokkal és pár Sherman Firefly-jal meg Archerrel. Tehát kísérte a Churchill Avre-kat. Utána az õ Churchill Avre-i törtek elõre, és én kísértem azokat... Leírva így nem mond sokat senkinek, de csodás volt... persze bevallaom, hogy miattam kudarcba fulladt a támadás amikor már csak 6-8 ház maradt épen a városban, mert elkezdtem kalandozni. A Wehramcht kicsit bezavart keleten nekem, és magára hagytam másik angol társamat... akit a kitörõ Waffen SS elsöpört... Egyik jóbarátom barátom volt az SS-szel és volt neki az egyik megmaradt ház mögött egy Stugja amit kefejezetten jól használt...kb 6 Avre-t és 10 Firefly-t szedett ki, mikor kivégeztük egy AVRE-val. Ez nem volt nehéz amikor észrevettük hogy hol van, mert elég volt mellédurantani a 290 mm-essel.
Ezen a pályán ami még vicces volt, hogy elkopott a tüzérségem és a másik angol egy M3-as APC-vel keresztülhozott egy 55 inches tarackot a frontvonalon...

Másik kellemes játékélmény volt, amikor 1939-ben németekkel voltam és tönkrevertek a lengyelek. Mlawánál nem tudtam bevenni az erõdöt... hiába távcsöveztek ezerrel a német tisztek és hiába hívogattam be a Stukákat, a 8 centis Boforsokkal a lengyelek lekopogtatták õket... A lengyel lovasok meg mindig idõben odaértek mindenhová, ráadásul a lengyel lovastiszt meg messzire ellát... Szégyen, de a Wehrmacht támadóékeit maroknyi lengyelek fogták fel... Lovastiszt, egy maroknyi lovas meg 1 7TP, vagy ha nem volt 7TP akkor egy kézzel húzott 37mm-es Bofors ágyú... Haverom ezzel kergetett vissza majdnem Berlinig... 😄
pedig még a Porpaganda autóból is nyomattama Führer beszédét a magaslaton kuksoló lengyeleknek, de akkor meg leviharzott pár lengyel lovas és lelõtték/leszabjázták a tisztemet, a hangszórós SD.Kfz. 222-esem meg kapta a wz 80-as lengyel tábori ágyúkból az áldást...

What you want? Total War! Yes we want: Total War! What we want: Fucking War!

LSSAHPAUL
Az nagyon nagyon nagyon jó játék!!! Olyan mint a cossack csak ez egy europa universalis 😊 szal a csatákat te játszod le nem a gép számolja ki!!
Visszatérve a II.wh-hoz, meg a Matildához 😊
Haverral régen játszottunk panzer general I-et, egy gépen, egyszer õ jött egyszer én, mindig átadtuk a helyet, de nem figyeltük a másikat sunyin hogy mit lép 😊 , szal észak-afrikában egyszer úgy vertem meg hogy Pz1-esekkel állandóan támadtam az 1 db matildáját úgy hogy kifogyott a lõszere, persze amig volt addig párat megkurjantott 😄, szal utána több körön keresztül lõttem a 6-7db "10-es" Pz1-essel de nem birtam egyet se leszedni, muszáj voltam egy flak88-ast odacipelni.. 😄
Szal hiába vett egy tankot 150 zsozsóért ha én a 10 zsózsós Pz1-ekkel kivéreztettem 😄

Jujj, egy kérdés még a gémekkel kapcsolatban: ismeri valaki az Imperial Glory-t? valami napóleoni idõkben játszódó stratégiai játék... csak láttam belõle pár screenshot-ot a neten... jó játék, mi a véleményetek? Olyasmi mint valami modernbebb Cossacks?

Amúgy érdekes módon én a Tycoon transportot is szeretem mai napig, hiába nem nagy élmény grafikailag... sõt megkockáztatom, hogy egynémely 3D-s játéknál jobb a pár színbõl álló Tycoon Transport grafikája... Meg ott legalább nincsenek f*sósgalamb kinézetû vagy éppen pálcikaemberszerû katonák... (Jó nem is háborús játék) De ez csak az én véleményem...
Amúgy a legtöbb vh-s stratégiában vagy lövöldözõs játékban azt utálom, hogy az egységek paraméterei nagyon gagyik: pl. Brothers In Armsban miért kell 4-5 alkalommal közvetlen közelrõl beledurrantanom egy Panzer IV talán F1-be Panzerfausttal... mert azért közelrõl a Panzerfaust igencsak sebezte a PIV-et...
meg nem is tudom melyik vh-s stratégiában volt az hogy kb 20-at kellett lõni egy Matildába a sivatagban páncéltörõvel hogy kipurcanjon...
Mondjuk egy-két másik Sudden Modban is nagyokat néztem, amikor 4 szovjet 122 mm-essel lõttem a támadó németeket és simán átjöttek a zárótûzön az SS-ek...
na de elég enyi PC-játék Off!

mi is kidolgoztuk a sorozatvetõket a Suddenben... egyértelmúen a 32 vetõcsöves katyusa az isten, de a Panzerwerfer is zseniális.. bár védettség tekintetében a Sherman calliope is bejön...
H avalóságot nézzük, nem tudnék választani hogy melyik jön be igazán... Én a vontatott tüzérséget is szeretem, mivel Skodás vagyok talán a magyar 8 cm-es Skodát választanám... de a Magyar 149mm-es tarackok is jók voltak... nehéztüzérségbõl a 170 mm-es német ágyû a kedvenc és a szovjet BR lánctalpas mozsár...
Önjáró lövegek küzöl az amcsi Priestet kedvelem, nekem nagyon tetszik... de a jó kis SZU-76 Szuka is bejön... de igazából nem tudok választani...

F E R I
Blitzkrieg mekkora játék volt, még mostanság is jó vele egy kicsit nosztalgiázni, bár grafikailag nem egy nagy élmény 😊

Csirkemell nélkül nincs élet!

Steel Panthers? Sokáig a kedvencem volt.Az MLRS nyerõ volt.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Sõt, ha valaki még emlékezik a Steel Panthers játékra, annak is a 2. részére, akkor ott az MLRS volt a király. Egy területet megszórva igen sokszor kilõtte az ellenséges tankokat is, gyakorlatilag lenullázta a területen az élõvilágot.
A Blitzkriegben is nagyon hatékonyak a Katyusák (h nélkül). Kiválóak területtüzet lõni, mert ahova mennek a rakéták, ott fedezék nélküli ember v. páncélos nem nagyon marad élve, ráadásul az ellenséges tüzérségi válaszcsapás már csak a hûlt helyüket lövi rommá.
De a nagyobb kaliberü lõszerek több helyet foglaltak,igy mégis kevesebbett vihetett.
A Wespe 32 lõszert a Hummel 18-at.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Na igen. A játékot a való élettel nem olyan jó összevetni.

Más leírásokból meg az derült ki, hogy a kis ûrméretû minirakéták a veterán katonákat védelmi harcoknál nem zavarta, inkább csak a hangja.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Pluskast
Akkor már inkább Hummel. 105-ös ágyú helyett 150mm-el volt felszerelve. Pz IV-es alvázra építették ami nagyob méretet és így több helyet, lõszert jelentett.

LSSAHPAUL
tegnap volt egy battlefield 1942 klán meccsünk Korsun-on ( német-orosz téli pálya) , nagyon jól játszottunk, nyertünk, de óriási veszteséget okozott egy jó helyen lévõ katyusha. Engem nyirt ki elsõnek ( tigris I ben voltam, 4-5 T-34-et is feltartottam hogy ne tudjanak átjönni egy hidon, a mi lövészünk Wespével (nagyon képzett) sajnos nem tudta megakadályozni, mert a köv sorozat már õt is "elvitte" utána az összes pz4-ünket kiszedte, a hidat gyalogosokkal,aknazárral próbáltuk védeni mig ujra megkapjuk a tankokat ( 2perc ) de a katyusha minden gyalogosunkat elpusztította, igy felszedték az aknát és átjöttek, igaz már túl késõn mert 20 perces a pálya és nem tudtak elegendõ pontot foglalni.
Szal én egyértelmüen a katyushára szavazok.

Elvileg az is tüzérségi eszköz. Asszem 1 lövés/perc és 20 lõszer hordozására képes nehézpáncélzatú szörny... =)

Általános célra talán a mozgékonyabb, gyorsabban tüzelõ és olcsóbb jármûvek a leghasználhatóbbak szerintem.

JSzU-152 ér?
Szerintetek melyik volt a II. VH leghasználhatóbb... (vadász már volt, harckocsi is... =)) Tüzérségi eszköze?

Szerintem egyértelmûen az önjáró lövegek. Közöttük német oldalról talán a Wespe.

Pluskast
Hm én minden nap játszom vele az a game a faces of war😊
Na de ennyi off bõven elég😊

joebacsi
akkó mégegykis off 😊
egyikse, anno egy csapatban lõttünk jeffel battlefield-ben, azóta õ valami stratégiai gammában öregbíti a formáció nevét, én meg nyugdíjaztam magam 😊
egyenlogót meg még lusta voltam nekik csinálni 😊

Nem volt jellemzõ,de nem is volt ritka.A lövészek minden országban jól dolgoztak,tisztelet nekik.Anglia felett is történtek néha meglepõ dolgok,és a nagy gépek sokszor csak úgy nyelték a lõszert.

A 400 m valoban a 7,7mm eseké de ez még nem nehézgéppuska.A spitFire ek 8 géppuskáját ennyire lötték be,tény hogy ezek a fegyverek néha nagyon kevésnek bizonyultak a német bombázók ellen,az erõs szerkezet miatt.A 12.7 elég volt a bombázók ellen,ázsiában még a japán harckocsik is megálltak tõle.
A gépágyú ma elönyben van,de akkor a német gépágyú lötávja a z amerikai géppuskával egyenértékü volt.
A P47D egy másodperc alatt 100 12.7 est lött ki a P51D szintén a P51B/C 80 at.
ugyanennyi idõ alatt a FW-190A 60 DB 20 és 13mm est,a ME109G 3213 és 20mm est.
A 30 mm-es gépágyú nehéz volt és nem elterjedt,a FW190A8 55db lõszert vihetett hozzá.
A német vadászerõ nem csak vadászgépekkel kellett megütközzön,elég sok légigyõzelmet értek el bizonyithatóan a gépek lövészei.
A B-17 és 24 esetében a középsõ löállás volt a leggazdaságtalanabb,de a többi az nagyon bevált.Ázsiában még inkább.

Azért a korrektség kedvéért megjegyzem, hogy volt olyan magyar bombázógép, amelyik egy bevetésen 3 szovjet vadászt is lelõtt a fedélzeti fegyvereivel, és le tudott utána szállni saját repülõtéren, tehát nem elhanyagolható a saját védelem. Azonban nem ez volt a jellemzõ.
Speciel ez a 400 m nekem nehézgéppuskákra rémlik, mert a 7.62-esek ekkora távon már elég rendesen szórtak, és az átütõerejük sem volt már az igazi.

"A hat géppuska tökéletesen megfelelt,bármilyen ellenséges gépet le lehetett vele lõni."

Csak azért, mert jellemzõen vadászok és könnyûbombázók v. torpedóvetõk ellen vetették be õket, amik ellen tényleg megfeleltek. Ha nekik is nehézbombázókat kellett volna támadni, akkor azonnal komolyabb fegyverzetet kaptak volna.

"A német gépágyubol egy B-17 esetében 3 30 as vagy 16-20 20mm es kellett a végzetes sérüléshez.Ehez közelebb kellett repülni mint a géppuskák hatásos lötávja,mert alacsony volt a kezdõsebességük és a
lötávjuk."

Nehézgéppuskából ugyanakkor 100 feletti találat sem volt általában elég a bombázó lelövéséhez. A fegyverek kezdõsebességéhez pedig mindig hozzáadódik a hordozó repülõ sebessége is, azaz nem nagyon játszott közre a kezdõsebessége a fegyvernek. De ha mégis, akkor inkább a gépágyú volt elõnyben:

MG-131: 700-750 ms/s kezdõsebesség
MG FF: 600 ms/s
MG FF/M: 700 ms/s
MG-151/20: 750-800 ms/s
MG-103: 760-940 m/s

A lõtávolságot tekintve pedig egyértelmûen a gépágyúké az elõny, mert a lövedék tömege nagyobb, kezdõsebességük azonos / több, így jóval nagyobb mozgási energiával bírnak.

"Túl sok német gép veszett oda ahoz hogy lebecsméreljük a géppuskákat és kezelõiket"

Nem akarjuk õket becsmérelni, csak figyelembe kell venni, hogy azokat a géppuskákat általában vadászgépeken helyezték el, amelyik német gépet lõtt le. Persze egy 500-600-es bombázókötelékben már csak a géppuskák óriási száma miatt is törvényszerûen valamelyik lövész fog találatot elérni német vadászrepülõkõn, de vadászvédelem nélkül a saját védelem hatékonysága elég alacsony volt, ahogy ezt a németek a gyakorlatban be is bizonyították.

Szerintem ezt ne ragozzuk, mert belezavarodsz.
Pluskast
Na az egy jó játék😊 Amúgy te most ki vagy?😊 Jeff vagy garand?😊

oké

joebacsi
off:
próbáld ki a wwiionline-t

Amúgy valóban **** volt a Sudden 1 és a Forever, szinte jáétszani sem tudtam vele, és semmi köze nem volt a realitáshoz. A sudden 2 sokkal jobb lett, de sjanos ot t,meg ki lehetett cselezni a gépet, pl. ezért lehetett 5 T-34-essel elfoglalni Berlint... a resource war, ahol már benzin is megjelent, az meg tûl pöcsölõs volt, és ott is ke lehetett szúrni a géppel, de nagyon nehezek voltak a pályák... A mi Modunkat nem ismerheted ezért arról nem tudsz írni véleményt... 😄
Szerencsére már igazi hangok vannak benne (T-34-tõl kezdve a Churchillig, Opel Blitzig), az egységek tulajdonságai 95%-ban megegyeznek az valóságbeli tulajdonságaival. Védettség, lövegek pontossága, hatótáv stb...
meg aztán hozzá jön az hogy a gyermeteg grafikájû Combat Missionban (láttam most belõle screenshotokat - igaz a Sudden még 2D-s, bár olyan mintha 3D-s lenne, de sokkal szebb a táj, nem egy sima zöld kietlen talajon mászkálsz, amin van egy két igencsak egyformának tûnõ fa) mikor tudsz te Don-kanyarnál vasúti töltést megrohamozni magyar lovasokkal? Mikor tudsz görög katonákkal harcolni az olaszok és németek elen? Mikor tudod megvédeni Mlawát? Ugye hogy semmikor... 😄

Amúgy egyik haverom XBOX-án játszottam az Operation Flashpointtal, na az még nagyon bejövõs játék, bár ott is gyermeteg a grafika, de élvezhetõ a játék, annak ellenére hogy egyszemélyben tudsz lövöldözni de taktikázni is kell..

Nekem amúgy az ilyen egyszemélyes szerepjátékok nem tetszenek, amikor egy puskával lelövök 15843747 német katonát és annyi... aztán megyek a másik pályára... na meg az ilyen szimulátoros dolgokat sem szeretem...

De hát nem vagyunk egyformák... 😉

Attól hogy kijelentõ mondat, nem biztos hogy nem kérdés...

Kinek mi tetszik...

A háború elején a RAF 8 géppuskát ugy állitotta be hogy 400 m-rel a gép elött keresztezzék egymást.Persze azok a fegyverek gyengébbek voltak,és közlebbröl kellett velük löni.Csak érdekesség,gondolom tudod.

Ezt irtam én is,bár a P-40 nem hordott soha gépágyut,max egyedi repülõgépként.A P-51 nek is csak az elsõ változatai,Merlin es Mustang nem.
A hat géppuska tökéletesen megfelelt,bármilyen ellenséges gépet le lehetett vele lõni.
A német gépágyubol egy B-17 esetében 3 30 as vagy 16-20 20mm es kellett a végzetes sérüléshez.Ehez közelebb kellett repülni mint a géppuskák hatásos lötávja,mert alacsony volt a kezdõsebességük és a lötávjuk.Túl sok német gép veszett oda ahoz hogy lebecsméreljük a géppuskákat és kezelõiket.Adolf galland jól leirja a problémát a könyvében.

Sokan istenítik, de még többen nem 😊 Akkor már Combat Mission.
Molnibalage
Ismerem a Sudden Strike-ot mindkét részt kipróbáltam és mindkettõ egy **** volt...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Géppuskával meg pláne, mivel a csõ elmozdul minden lövés után, ráadásul a célpont is mozog. A vadászok jellenzõen sohasem tüzeltek 1200 méterrõl, hanem közelebbrõl, pár száz méterrõl nyitottak tüzet, 1-2 másodperces tûzcsapást mértek, és a célgéptõl pár méterre elzúgtak, hogy ne legyen idõ utánaforgatni a géppuskákat. 500 km/h-val repülõ gép másodpercenként majdnem 140 métert tesz meg.

"Egy 25 gépes kötelék,150-200 géppuskával védekezett minden irányba"

Viszont ez nem 150-200 független tüzelõállás volt, hanem kb. 25-75. Ráadásul a többcsövû géppuskák célzóberendezése mindig úgy volt beállítva, hogy x méter távolságon ér össze a csövek meghozzabbításával képzett egyenes, tehát x méterre lõtt pontosan, annál kisebb és nagyobb távolságra egyszerûen ellõttek a cél mellett. (Ugyanígy a vadászoké is természetesen, csak ott a gépágyúk messzebbre voltak szinkronizálva, mint a géppuskák.) Egy vadászgépnek 12.7 mm-es géppuskatalálatból kellett átalában 5-10, hogy lezuhanjon, és egy géppuska találati valószínûsége is jóval 1% alatt volt.
Szinte minden hozzászólásodat több helyreigazítás követ, amik nem kérdõmondatokra születnek válaszul, hanem kijelentõre. De errõl futottunk már köröket szovjet harckocsik tekintetében is.
Egyedül a P-47 cipelte el a 8 nehézgéppuskát az Európában bevetettek közül, mindegyik vadászgép 4-6 géppuskát cipelt, plusz egyes gépek még gépágyút is mellé (lsd. P-39/ P-40/ P-51/ P-38). A haditengerészeti gépek is 4-6 nehézgéppuskával rendelkeztek.
mondjuk egyik német srác írta, hogy 13,2 mm-es Hotchkiss géppisták voltak a P11C-n, de ha nem hát nem... megy neki a 7,62-es géppista, meg nem egy bombát kap akkor hanem 2-t. lehet vele majd megviccelni a horogkeresztes zászlóval lefedett motorterû 35t-ket... 😄

nem hinném hogy ismered... magyar Sudden Strike resource war... Real time strategy játék... vh-s... hadseregekkel kolbászolsz össze-vissza és ölöd az ellent. igyekszünk minél valóságosabb tulajdonásgokat beállítani, álcafestéseket, miegyéb... Már van komplett magyar sudden hadsereg, gebauer golyószóróval, Ford marmon teherkocsival, toldikkal, turánokkal meg huszárokkal, meg minden... a lengyelt azt befejeztük, de akkor kijavítjuk a P11C fegyverzetét... meg ugy emindne nemzetnek megpróbálunk minél többféle egységet berakni... minél többb harckocsit, teherkocsit, löveget, repülõt.. stb...

Molnibalage
Milyen modifikálás?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

n aés mi vcan akkor ha nem vagyok tisztában a dolgokkal? Nem hirdetem az iagazm, hanem általában kérdeztem ha nem vettétek volna észre... meg leírtam a véleményem... És köszi ha kijavítatok... Repülõkkel kb eg yhónapja foglalkozok, de azt is azért mert modifikálás közben elõjön pár kérdés, amik arra ösztönöznek, hogy idepötyögjek valamit, amit nem tudok...

Molnibalage
A gyakorlat mégsem ezt igazolta. 1200 méter erõsen elméleti érték. Még ma sem könnyû ilyen távolságból radarral pontosan célozni.

De többel már igen.
A német és magyar gépeknek a gépágyukkal is 1200 méteren beleülre kellett kerülni a szorás miatt,viszont ezen távolságon beleül a 12.7-es már hatékony.
Egy 25 gépes kötelék,150-200 géppuskával védekezett minden irányba.A B-17G már elõröl is jól védett volt.
Legalábbis ezt irják.

Üdv mindenkinek.
A P-47 elvitte a 8-at és Europa felett elég gyakori volt.A P-51 nek meg csak a D változata vitt el a 6 ot,vagy az Alisonos változatok.