15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • robgros
    Igazság szerint csak átfutottam a leírást, majd közlöm a további megállapításokat, ha előre haladtam benne.
  • robgros
    Nos, olvasgattam egy elképzelést John Keegan-től, aki azon gondolkodik, vajon 1941 eseményeit mennyiben befolyásolja az, ha Hitler elhalasztja 1 évre a SZU elleni inváziót és helyette a Közép-Kelet olajára veti a szemét.
  • Freeda Krueger
    Nem az e-75 és az e-50 ami azonos alapú?
    Az e-100 nagyon kilógna a sorból,bár talán tévedek.
    a lényeg átjött,egy közel azonos kialakítású típuscsalád.

ilyesmi gondolom
  • [NST]Cifu
    Itt nem a "jobb" a lényeg, hanem az, hogy az egységesítik a platformokat (a teknőket és a fegyverzetet első sorban), különös figyelemmel arra, hogy a gyártás minél egyszerűbb legyen, és minél kevesebb stratégiai fontosságú anyagot (ötvözőt) használjon. Az egységesített platformok miatt könnyebb a gyártás szétdarabolása, és kevesebb féle alkatrész miatt egyszerűbb a logisztika, valamint a karbantartás.

Az E-75 és az E-100 például alapjaiban ugyanazokra az alkatrészekre épül, csak az E-75 hat futógörgős, az E-100 meg nyolc. A Panther II. esetében is eleve eltervezték, hogy a futógörgők, lánctalp, motor, erőátvitel egyezzen meg a KingTiger-ével, tehát ez is az egységesítés felé mozdult volna - de a Panther II. nem egyenlő E-50, gyakorlatilag párhuzamosan futott a két program, jelezve, hogy továbbra is hiányzik az erős felső irányítás a gyártásból.

A probléma igazából az volt, hogy az E-széria ötlete túl későn jött. Egész gyártósorokat kellett átállítani, és 1942-43 idejében ez már korántsem ment olyan könnyen, mivel az átállítás ideje alatt a gyártások visszaesnek - ezt pedig ekkor már nem engedhette meg magának a náci Németország.
  • Freeda Krueger
    Így már érthető,én az E-75-50 típusokra is gondoltam amik nem jutottak túl meszíre.
    Miért lettek volna ezek jobbak mint a Tigris?A vadászpáncélosok talán,de a többi?
  • Ulvar
    érdekes...ha jól emlékszem a prototípusban hagyták csak meg az oldalsó ajtó nyílást, az eredetileg használtból kiszedték...hmm. Lehet rosszul emlékszem valamire.
  • [NST]Cifu
    Én is. Mert mint kiderült az ott egy Grant. Pedig esküdtem volna, hogy hegesztett tornyos M3A2 Lee. Tévedtem. :)
  • Ulvar
    Lee-t meg a Grantet rendszeresen keverem.
  • [NST]Cifu
    Igen, kései verzió (hátrafelé nyúló torony).
  • Ulvar
    Nagyon hasonlított rá.

Itt meg a Hetzeres képen egy Lee?
  • [NST]Cifu
    Itt egy Hetzer kép, hasonlítsd össze a lenti kép bal oldali járművével. Ha a kép eredeti (állítólag az, bár egyesek vitatják, azt állítva, hogy a bal oldali jármű túl 'éles' a kép többi részéhez képest), akkor az bizony ott nem Hetzer....

Megj.: A lenti kép jobb oldalán amúgy Szu-122 látható. ;)
  • Ulvar
    Az első képen nem egy Hetzer meg egy SU 85 van?
  • [NST]Cifu
    Az E szériát?
    A "papír" tankok és vadászpáncélosok sorát érted ezalatt?
    Papir mint papíron létező.

Noha 1944-ben az E-szériát tényleg lelőtték (Hitler parancsára), azért papírnak annyira nem nevezném.

E-10 Vadászpáncélos

Waffentrager 38(d) alias E-10 Waffentrager

Egy Waffentrager 38(d) harcot is látott 1945 Áprilisában, ezt 1946-ban Kubinkába vitték.

E-25 kész teknő

E-100 félkész teknő 1945-ben

E-széria @ Achtungpanzer.com
  • banok
    Én ezt úgy módosítanám: ha az USA nem segíti a SZU-t (tárgy segítségre gondolok - tank, kaja stb.) akkor nyertek volna németek. A szovjetek baromi sokan voltak, a nácik nem annyira.
  • Molnibalage
    Reális esély volt rá. Képzeld el, hogy 1940 és 41 eleje nem veszik el, mert nincs a többi hadjárat.
  • [NST]Cifu
    Ehhez azért 1942-re le is kellett volna verniük a Szovjetuniót.
  • Freeda Krueger
    A német vereség,vagy az orosz?
  • Freeda Krueger
    Az E szériát?
    A "papír" tankok és vadászpáncélosok sorát érted ezalatt?
    Papir mint papíron létező.
  • Molnibalage
    Ha csak egy front lett volna, akkor párhuzamosan kellett volna több helyen partaszállni. Egy helyre a németek kellő erőt tudtak volna odavinni.

Egyáltalán mikorra lett volna légifölény a szövi oldalon...?
  • NorBear
    Hát itt szvsz USA volt a mérleg nyelve.Ha ők belépnek a háborúba akkor a német vereség csak idő kérdése.Bár ha a SZU-t még 1941-1942-re leverik akkor zsúfoltabbak lettek volna a brit amerikai katonai temetők.Csúnyán nézett volna ki ha a nyugati fronton a partraszállás előtt jön még plusz 1,5-2 millió katona több 1000 tank és repülő.Az ún nevezett elit hadosztályok száma így már majdnem elérte volna a 20-at ami valószínűleg kudarcba fullasztotta volna a D-napot.Persze lett volna még lehetőség a partraszállásra de súlyosabb veszteségek esetén jelentős idő kieséssel.Kérdés hogy mit szólt volna mind ehez az amerikai közvélemény illetve hogyan tolerálták volna a milliós nagyságrendű veszteségeket.Valószínű ez arra késztette volna az USA-t hogy atombombával kényszerítse ki a békét...
  • Molnibalage
    Ha Hitler 1942-re leveri a SZU-t úgy, hogy közben az ellefelei még el sem kezdtek háborúzni elég vicces lett volna összehozni ellene egy egyfrontos háborúban a sikert.
  • [NST]Cifu
    Japán mindenképpen támadott volna. Hitler a politikai alkuja miatt hadat üzen, a kör bezárul.

Ezt csak úgy kerülhették volna el, ha:

1.: Japán nem támadja meg az USA-t. (esélytelen)
    2.: Németország nem üzen hadat az USA-nak. (nem valószínű, Hitler nem szerette az USA-t)
    3.: Kibékül Angliával. Erre viszont Churchill nem volt hajlandó.
  • Molnibalage
    Milyen indokkal? Ha Japán nem támad valami piszok okos érvelés kellett volna, hogy Joe miér ruccanjon át a nagy víz túloldalára. Churchill meg a náciknál talán csak a komcsikat utálta jobban.
  • [NST]Cifu
    Akkor meg Nagy-Britannia és az USA támadja hátba 1943/44-ben ugyanúgy. Talán kicsivel tovább kihúzzák, de kétlem, hogy a győzelmi esélyei sokkal nagyobbak lettek volna.

Alapvetően inkább én úgy fogalmaznék, hogy katonai döntésekben hallgatni a valóban hozzáértő katonákra (elfelejteni az olyan marhaságokat, mint a "nincs visszavonulás" parancs), a gyártás terén pedig a mérnökökre és a katonákra hallgatni (pl.: nem erőforrást pazarolni a KingTigerre és a Maus-ra, hanem inkább a Panther-t és az E- szériát erőltetni, nem igényli a Me-262 könnyűbombázónak való használatát, stb.).
  • Molnibalage
    Egyből kelet felé kezdeni. A nyugat nem tudom, hogy egy fűszűlat is kersztbe tett volna Sztálinárt, ha feléjük se szagol.
  • Willenbrock
    Ha az USA nem avatkozik be akkor valószínűleg lenyomták volna a SZU-t.1941 telétől csak idő kérdése volt a vereség.
  • robgros
    Adnátok néhány tippet arról, Hitlernek milyen lehetőségei voltak (lehettek) a háború megnyerésére?
  • Willenbrock
    A Winterstorm hadműveletben (1942 Dec.12) voltak már Tigrisek? Egyes források azt írják hogy igen-az 503. nehézpáncélos osztály egyik százada.De a legtöbb könyvben az van hogy csak Dec.27-én kezdték a Don hadseregcsoporthoz szállítani az 502. nehézpáncélos osztály 2. századát,és korábban csak a Leningrádi fronton volt Tiger.Ebben az esetben a Winterstormban való részvételük csak legenda.1943 Jan.5-én aztán tényleg harcba álltak az 503-asok és az 502-esek 2. százada is,ebben már minden cikk és könyv megegyezik.
  • Molnibalage
    Az topik első hozzászólásiban van az, amit olvastam és említettem.
  • Freeda Krueger
    Az indexen van egy Anti-Szuvorov topik
    Anti szuvorov
    jól irnak,Ambasa is van :)
  • Molnibalage
    Az első vasútvonal 1825-ben állt üzembe. A gyerekcipő kifejezés ennélfogva értelmezhetetlen. Nem is volt vasút. Sehol.
  • JürgenKlinsmann
    Ez egy folyton előkerülő érv Moszkva bevételét illetően és szerintem meglehetősen alaptalan és igazságtalan is. Napóleon idejében Moszkva csak egy erősen központi város volt, de mivel akkor a logisztika nagy részét szekéren intézték (a vasúti közlekedés pedig még gyerekcipőben járt), ezért Moszkvának nem volt olyan kiemelt jelentősége a hadianyag szállításban, mint később a második világháborúban. Ne felejtsük el, hogy a Balti tengerről érkező szállítmányok a Moszkvába befutó vasúti vonalon jutottak el a frontra... és úgy nem mellesleg pont ez a vasúti vonal volt az összes közül a legjelentősebb!
  • Molnibalage
    Hogy két olyan cári rendszert hasonlítasz össze, ami között 100 év eltérés volt. Teljesen más körülmények és más uralkodó volt, a gazdasági és minden más környezet erősen eltért.
  • Molnibalage
    Nekem nyomtatva külde el fateron keresztül. Majd megkérdem, hogy honnan szerezte.
  • harcu
    mi volt 100 évvel később? Sajna tudatlan vagyok, és azért kérdezek.
  • harcu
    Mindenkit körbe lehet röhögni, bárki írhat olyat, ami valósnak tűnik, ez mostanában nagyon megy. De az írást azért elolvasnám, ha megmondod, hogy lehet hozzájutni.
  • Molnibalage
    Az kb. 100 évvel később volt, de oda se neki.
  • harcu
    Hát ha a cári Oroszország nem volt iszonyatosan központosított diktatúra, akkor mi volt? Szeretetszolgálat? Talán véletlenül végezték ki a cárt kompletten családostól együtt, nehogy véletlenül is maradjon belőlük valaki is?

Melyik orosz tartotta Hitlert felszabadítónak? Az ukránok igen, de ők gyorsan szembesültek a valósággal. De azok az ukránok nem oroszok. Sőt kifejezetten utálják az oroszokat.

Amúgy a német gyalogság nagy része nem gyalogosan közlekedett? Avagy fogatoltan? Mintha ez pont rémlene úgy a XIX.század elejéről is.

Vasúton mi mozgott? Merthogy az áru nagy részét kirakodták a fronttól többszáz kilométerre, és utána már úton közlekedtették, hála a kifejezetten sűrű szovjet vasútvonalaknak. Anno pont azért nem erőltették a fehérek és a vörösök se a harckocsik alkalmazását, mert csak a vasútvonalak mentén pár 10 kilométeres körzetben tudtak velük operálni, ami elégtelen volt. Ezért használták helyettük a páncélkocsikat.
  • Molnibalage
    Fater hozott egy írást, ami konkrétan körberöhögte Szuvorov írását, mint hülyeségek és téveszmék gyűjteményét. Elég jól alátámasztva műszaki oldalról egy volt harckocsizó írta. (Ambasától kaptam asszem.)
  • harcu
    "A "szegény Sztálin bízott a megnemtámadási szerződésben" blamát meg egész egyszerűen nevetséges kommunista koholmánynak tartom. "

Megint csak idézni tudnám Szuvorovot, aki arra hegyezi ki a könyveit, hogy Sztálin tudatosan készült Németország, és azon túl a teljes világ lerohanására. Amúgy ki az a hülye, aki a fő ellenségével közös határt hoz létre ahelyett, hogy inkább egy ütközőzónát létesítene bábállamok közreműködésével (lsd. Lengyelország). Ki az a hülye, aki a tüzérsége nagy részét kitelepíti a lengyel határ mellé a pusztába védelem nélkül, majd mellépakol a földre 2 javadalmazásnyi lőszert? Ez egy tipikus védekező mentalitás? Nehogy már.
    A szovjet hadsereg kifejezett támadóhadsereg volt. Gyors, nagy hatótávolságú, erős fegyverzetű, de gyengén páncélozott tankok tömegével, kiváló minőségű és mennyiségű tüzérséggel, kézifegyverekkel. A könnyű támadó repülők száma messze felülreprezentált volt náluk más országokhoz képest.
    Szerintem Sztálin és Hitler is tudta, hogy előbb-utóbb összecsapnak, csak az idő volt a kérdéses. Sztálin 41 július-át szemelte ki támadásra. Hitler beelőzte 3 héttel.