II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Valóban reális lehetett volna, csak éppenséggel Tunéziából tervezték megtenni. Közben meg ott volt Egyiptom és Palesztína, míg a Krímben harcoló német csapatok is csöppet elszámolták a szovjet ellenállás mértékét, hogy aztán két irányból támadjanak Irán felé. A gond minden ilyen tervvel, hogy nagyon sok bizonytalansággal számol, amibõl ha csak egy borul, akkor minden borul. Ebbõl pedig minimálisan is elszámolták a szovjet összeomlás idõpontját, az olasz haderõ értékét, a Földközi-tengeri brit blokád mértékét, a máltai brit erõk szerepét és jelentõsségét, valamint alapvetõen alábecsülték mindegyik ellenfelüket.
Molnibalage
Nem tudom, hogy ez így van -e vagy csak azért, mert teljesen végük volt. Több pilóta beszámolója is ismert elõttem innen-onnan, akik kiejlentették, hogy nagyon lecsökkent a német vadászaktitivát 1944 nagyar után. Hogy nem vették észre, hogy hatásos?

A foglyulejtettett németektõl is tudhattak róla - Ardennek után meg fõleg - hogy a benzin a némteknél szinte aranyárban van már.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Még mûbenzin sem kellett volna. Irak ill. Irán elfoglalása a németek részérõl reális cél volt. Lásd:
- Erwin Rommel: Háború gyûlölet nélkül
- David Fraser: Rommel
A szövik '44 õszén leálltak a mûbenzingyárak bombázásával, mert azt hitték, hogy semmi hatása sincs. Ha ezt nem teszik, talán még abban az évben véget ért volna a háború.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
A gond ugyanaz, Angliából felszálló bombázok hatósugarában voltak az üzemek, mert ott van szép. Anglia honnan bombázta volna Irakot? Max. Indiából. Ott finoman szólva nem állt rendelkezésre semmi egy komoly bombázóoffenzívához.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A németek ideig-óráig megoldották mûbenzinnel.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Molnibalage
A gond az, hogy olaj nélkül nem megy a hidgépezet. Nagy terület kézbentartásához meg kell az.

Az európai forton ledobott bombamennyiség kis %-val (kevesebb, mint 10%) elérték azt, hogy a német üzemanyag termelés a szükséges mennyiség töredékét sem kapta. Ha nincs olaj, game over. Márpedig a te verzódban ez lenne. Ja, és mire kiépü az infrastruktúra az is pár év.

Viszont sok más nyersanyag a kezébe kerülhetett volna a nagyobb területeknek köszönhetõen (még ha "új" nyersanyagok nem is, de a meglévõ készleteit ztudta volna bõvíteni).
Nem vagyok járatos ásványföldrajz (vagy mi) terén, nem tudom merre milyen ásványkincsek találhatóak 😊 De gondolom, Európa többi részén sokféle olyan dolog található, ami Németországon belül nincs vagy csak nagyon minimális mennyiségben.
Valaki más tud értelmesen válaszolni arra, hogy lett volna-e esélye a németeknek, hogy egy hatalmas darabot elhódítsanak (és megtartsanak) más népektõl Európán belül? Értem ez alatt gyakorlatilag egész Európát, kivéve az angolok és a ruszkik területeit. (Feltéve, ha már az elejétõl csak erre koncentráltak volna.)
Molnibalage
Ezzel nem járt volna jól a német. Egyetlen komoly olajlelõhely sem jutott volna neki...

Sztem hagyjuk a témát, nem vagyunk egy hullámhosszon. Elismerem hogy félreértelmezhetõen írtam elsõ alkalommal, de aztán többször próbáltam úgy fogalmazni, hogy az egyértelmû legyen. Ennek ellenére Te szándékosan nem vagy hajlandó úgy értelmezni ahogy én kifejezni próbáltam a gondolataimat.
Részemrõl lezárva a téma.
Molnibalage
És ez csak 1941. A szovjet és jenki ipar is 44-re pörgött fel igazán. Igaz a német is, csak arányaiban talán kevésbé. Már 1941-ben is nevetséges volt az olaj és ez késõbb véget is vetett mindennek.

Azért volt némi esély a német gyõzelemre, de ez elég minimális volt. Az német gazdaság termelése egyszerûen nem ért fel az amerikaival. A kritikus ércekbõl egyértelmûen exportra szorult, csakúgy, mint az olajból. Ráadásul be volt zárva a kontinensre, míg a britek és az amerikaiak, de még a szovjetek is távol a fronttól voltak képesek gyártókapacitást kiépíteni. A német technikai fölény gyorsan elapadt, mikor több területen is jobb eszközöket dobtak be a szövetségesek, a tank és a bombázófejlesztésük tévúton járt, ellenben a rohamlövegek terén elég rendesen újítottak.

Egy táblázat a termelési adatokkal 1941-bõl
TERMELÉSI TÉNYEZÕK ÉS NYERSANYAGOK
AMERIKAI-BRIT / NÉMET (zárójelben csatlósokkal és hódításokkal együtt) / SZOVJET ARÁNY
NYERSVAS (Mt) 60 / 20 (38) / 15 / 4,2 : 1,4 : 1
ACÉL (Mt) 89 / 32 (44) / 18 / 5 : 1,6 : 1
SZÉN (Mt) 747 / 304 (348) / 166 / 4,7 : 2,5 : 1
OLAJ (Mt) 180 / 7 (10) / 31 / 5.9 : 0,23 : 1
ELEKTR. ÁRAM (MKWó) 194 / 70 (110) / 48 / 4 : 1,4 : 1
SZERSZÁMGÉP GYÁRTÁS (X 1000 db) 1640 / 1178 (kb. 1300) / 590 / 2,8 : 2 : 1

Ezek a számok szerinte magukért beszélnek.
A forrás
Nem, egyszer sem javítottad a mondanivalódat, hanem ellentétes értelmû mondatokat írtál egymás után, aminek nem az volt a kimenetele, hogy bocs, tévedtem, hanem az, hogy értelmetlenség keveredett belõle. De ezt még most sem érted.
Willenbrock
Kár hogy már csak darabokban lehet látni Kecelen Királytigrist.Nem tisztelték a hadtörténeti értékét sajnos.Úgy tudom csak a frontpáncél egy része és néhány tányérgörgõ maradt belõlük itthon.Ezek a maradványok az alföldön elsüllyedt-hátrahagyott gépekbõl valók,az 503.vagy 509.npo-ból.Közvetlenül a háború után még biztos egyben volt nagyjából.

Pont hasonlót akartam volna írni.
Csak a térképre kellett volna néznie Hitlernek.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
A németeknek? Alapvetõen igen. Hosszútávon az USA-val és szövetségeseivel nem tudott versenyezni egy olyan hatalom aminek stratégiai nyersanyag függése van és blokád alatt van.

Ezek szerint a II. VH alapból kudarcra ítélt vállalkozás volt?
Már ez sincs ott.
Eltûnt egy NATO lövészet után...
De állítólag ennek a darabjai vannak Kecelen.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

<#eljen>
Az USA-s résszel viszont nem értek egyet valószínûleg Szovjetuniót támogatta volna esetleg az elején semleges,de semmiképpen sem hagyta volna Németországot gyõztesnek

degenerator

királytigris teknõje keménycélként egy mo-i szovjet lõtéren

a sztorim visszaigazolását nem felejtettem el, csak még nem találkoztam az illetõvel.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Ember, azóta már többször javítottam a mondanivalómat, de Te még mindig ezen az elsõ írásomon lovagolsz vedd már észre!
Mert nem fogod fel, hogy mit írtál le:
"Nekem az a véleményem, hogy ha a németek nem baromkodnak a japcsikkal, és nem fordulnak a ruszkik ellen, akkor most valószínûleg egész Európa német kézen lenne ".

Tehát ha nem támadják meg a ruszkikat, akkor azok önként átadták volna a területüket. Aztán persze bõszen cáfolod magad hozzászólásokon keresztül.
Mért vagy ennyire rákattanva a ruszkik európai részére? Azt békénhagyták volna. Senki nem hurcolkodott volna sehová. Az a ruszkiké marad. Mit nem lehet ezen megérteni?
Akkor félreértettem. Az a "dicsõséges 133 nap" általános iskolában sem tudott megfogni (pedig akkor még ünnepeltük), arról kvázi nulla ismeretem van. 😊
Miért lett volna értelme támogatni? Egyszerûen arra lobbiztak volna, hogy a britek ne egyezzenek ki a németekkel. Kinek kellett volna egy ellenséges militáns szuperhatalom? Konkurenciára semmi szükségük sem volt. A britek pedig jó nagy vásárt csináltak volna Grönlanddal és Izlanddal, várhatóan hosszú évszázadokra megoldódott volna a brit birodalom minden gondja. Aztán 1941-ben szovjetek nekiugrottak volna a németeknek, és az USA elgondolkodott volna, mit tegyen. Valószínûleg kezdetnek fegyvert adott volna el jó pénzért bármelyik félnek.
(Harcunak is)

Félreértés van, én a '19-es Kun-Szamuely féle társaságra gondoltam (azért volt az idézõjel)

Ezért írtam, hogy biztos rábeszélik Sztálin, hogy hurcolkodjon, és mondjon le a szovjetek európai részérõl, többek között Moszkváról is, hiszen nem támadtak, tehát biztos tárgyalásos úton egyeztek volna meg errõl.
Nem hát, de a Grönlandiak Dániához tartoztak. Ha a dánok átadják Grönlandot Hitlernek, aztán õ továbbpasszolja Angliának, milyen beleszólásuk lenne ebbe a Grönlandiaknak? Megdobláják hógolyóval vagy jegesmedveszarral az angol hadiflottát?
A szigetek elfoglalásához kellett volna.Dánia megszállása nem jelentette automatikusan a két sziget megszállását is.

Vizi flottára gondolsz? Minek? Szomszédos ország, egyszerûen letúrták a térképrõl a dánokat.
Kellet volna egy hadiflotta,ami nem volt...

De jég azé van rajta 😄
Marhára nehezére esett volna a németeknek megszerezni a dánoktól...
Kisendre
Hát Grönlandon aztán tényleg jó sok fa van.<#idiota>

Ahhoz hogy átpasszolhassák õket elõbb birtokolniuk kellett volna õket,nem?

Semmire 😄 Épp ezért passzoltam volna át Hitler helyében az angoloknak, a "béke jeleként". Egy fronttal kevesebb...
(Amúgy Izlandon rengeteg forróvizû forrás van, Grönlandon meg jó sok fa).

Grönland ma is dán kézben van, nem?
Ulvar
Amikor Dánia megadta magát, mivel Dán fennhatóság alatt volt Grönland és Izland, átkerült az Angolokhoz, akik átadták az Amcsiknak (valahogy így volt, nem tudom pontosan de az országok közti változás sorrendje így volt).

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage
Grönland és Izland mire lett volna jó a németeknek? A jenkik mikor szállták meg Izlandot?

Ha az angolok nem bocsájtkoznak háborúba a németekkel, hanem elfogadják tõlük Grönlandot és Izlandot a béke jeleként, akkor az Amcsiknak nem lett volna miért támogatni õket. Kerestek volna mást? Kiket?
Írtam, hogy ha a németek nem fordulnak a ruszkik ellen. A mai Ukrajna területe is a ruszkiké volt akkoriban, nyilván azt sem támadták volna.
Molnibalage
Védekezni minidg egyszerûbb, mint támadni szerintem. A németek hazai pályán is lenyomták az oroszokat hosszú utánpótálási vonallal. Akkor képzeld el, hogy nem 1500, hanem 150 km-ra van a hátország, csak nem 1941-es szinten. Húúúú. 😊

A német támadás esetén is hosszú volt az út és katlancsaták és ezer + km vezetett oda és mégis odaérhettek volna hamar, ha nem üt be egy kis gikszer. Elvben október közepén odaérhettek volna. Persze utólga könnyû okosnak lenni.

Az amerikaiak nem utálják az angolokat, hanem amolyan kistestvérnek tekintik õket. Roosevelt nem hagyta volna, hogy elbukjon a brit birodalom, nekik sokkal jobban bevált, ha más viseli a háború terhét, de az õ fegyvereikkel, tehát nekik adósodik el, miközben az amcsik alig vesztenek embert (500E talán a háború végéig). Ugyebár egy ilyen háború magával húzza az amerikai hadiipart, megszûnik a munkanélküliség, növekszik a termelékenység, a gazdagabbak még gazdagabbak lesznek, a szegényebbek viszont biztos munkához jutnak, a maradékot meg kiküldik a frontra. Az emberveszteség persze szörnyû, de ha tudnak a népnek kreálni egy gonoszt, akkor azzal foglalkoznak majd,m nem a helyi politikával.
Tehát az USA támogatta volna a briteket.
Mondjuk a németek megfogták volna a szovjet támadást. Igaz, ott azért már gondot okozott volna, hogy a szovjetek gyakorlatilag 6x annyi harckocsit birtokoltak, mint a németek, tehát ha ezt mind fel is számolják, akkor a sajátjuk is leamortizálódott volna, hasonlóan járt volna a légierõ is. A gyalogság is tetemes veszteségekeet szenvedett volna, tehát nem nagyon maradt támadóerõ. Moszkváig pedig hosszú lett volna az út, és a végén Sztálin beveti a távolkeleti hadosztályokat, amik mellé a frissen felállított újabb hadosztályok csatlakoztak volna. Valószínûleg semmivel sem lett volna jobb a helyzetük, mint 1941-ben volt, de a németeké sem, hiszen egy megtizedelt, lerongyolódott hadsereggel mentek volna át támadásba. Amennyire el tudom képzelni, a kimenetele ugyanaz lett volna, csak az elsõ csaták helyszíne lett volna más.
Mondjuk érdekes lett volna az a beszélgetés Hitler és Sztálin között, hogy: "Te Sztálin, figyelj, pakoljatok már ki Moszkvából, mert mi most jól elfoglaljuk teljes Európát, de odaadom neked cserébe Dél-Ázsiát. Jó biznisz ez, meglásd." Erre Sztálin azt válaszolta volna, hogy "Daragoj tovaris...ööö. Hitler, szívem vágya, hogy végre áttegyem a szovjet fõvárost a szaudi sivatagba, elegem van már ezekbõl a fránya szovjet telekbõl."
Ami nem ért el a megfelelõ helyre, mivel a RAF és a Navy rendesen megritkították a konvojokat.
Ez is igaz,de a jelenlegi felvetés hosszú német megszállásról szól.
Nekünk mindegy mi a jég hátán is simán,de a többiek?

degenerator
mit szóltak a szovjet igához az elfoglalt területek?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Pluskast
"Afrikában már nem muzsikált a német-olasz utánpótlás, a szovjetek esetében meg még úgy se"

Na-na! Azért szerintem pontosan lehet tudni, hogy miért nem mûködött. Egyszerûen Hitler szemében az afrikai hadszíntér másodlagos volt. Ehhez képest kapott mindenféle hadi anyagot és utánpótlást.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

És ha az oroszok mégsem támadnak,még mindig ott a kérdés hogy mit szóltak volna a német igához a megszállt területek?
Azokat meg is kellett volna tartani.