15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • harcu
    A Balaton vízállása most magasabb, mint mondjuk 100 éve volt. (Na jó, ekkora aszály ritkán van, de az átlag vízszint magasabb - 70 és 110 cm között tartják). Azért meglesem azt a katonát (katonákat), akik legalább 56 tonnát beletolnak a vízbe. Egy sima 1 tonnás Ladához is kell 4 ember, pedig az keréken gurul. Egy Tigerhez ezek szerint kellene vagy 200. Na meg a vízben egyből megnő a közegellenállás, tehát tolni is alig lehetne.
  • Prof William
    Biztos ráhajtottak jégre mint Hummerek. :)
  • szabii98
    Még annyit hallottam, hogy a nádasba tolták ahol több méter mélyen volt a tank. + ugye, régen még nagyon sokáig kiért a balaton, talán a háború előtt még nemvolt lecsapolva, simán lehet hogy azóta visszábment a víz, összegyűlt a hordalék, de felrobbantani simán jobb lett volna. :)
  • TDantes
    Szerintem egyszerűbb lett volna felrobbantni mint a rohadt nehéz tankot betolni a Balatonba, pláne a partnak azon a részén ahol alig-alig mélyül, és egyébként is, a Balaton átlagos mélysége mennyi is? 3-3,5 méter körül( tipp, nem tudom fejből) eléggé be kellet volna tolni
  • szabii98
    A sztori szerint a Balatoni csata után, elfogyott az üzemanyag a tankban, és hátrahagyni nem akarták, így betolták a balatonba. Állítólag a pali aki megtalálta, ráállt a tornyára az egyiknek, de hát azt tényleg lehetetlen lenne kihúzni onnan, ha beragadtak az iszapba.
  • fonak
    Hogy kerültek volna oda? Tudtommal nem voltak víz alatti átkelésre felkészítve.
    Másrészt ekkora fémtömeget azért szerintem keresővel fel lehetne fedezni, nagyon mélyre sem süllyedhettek, hiszen gondolom az iszapréteg nem olyan vastag.
    Viszont a Dunában állítólag van néhány T-55-ös, mint pórul járt szovjet harckocsizók koporsója.
  • Freeda Krueger
    Szerintem sima legenda...
  • szabii98
    Hali!
    Ti mennyire hisztek ezekben a balatoni tigrisekben? Én úgy olvastam hogy egy Tigris I, egy Tiger II és még valamilyen Tigris van a vízben..szerintetek? ha olyan mélyre lesüllyedtek, akkor tényleg, majdhogynem lehetetlen kihúzni őket, hiszen nemkis súlyuk van..Szerintetek?:D
  • ambasa
    Ha minden igaz, akkor egy olyan bombázó alakulat volt amely mindkét hadjáratban részt vett, mégpedig a debreceni 3/5. Hüvelyk Matyi bombázószázad.

A felvidéki hadjáratban Ju-86K-val repültek és valószínűleg részt vettek az iglói repülőtér bombázásában.
    Junkers Ju 86

A délvidéki hadjáratban is részt vett, de ekkor már át volt fegyverezve Caproni Ca.135-re.
    Caproni Ca.135

TG
  • fonak
    Bombázóval repült? Akkor esetleg Ju 86 lehetett a típus.
  • szabii98
    Okés, majd utána nézek! :)
  • Pluskast
    Esetleg M. Szabó Miklós 1999-ben megjelent könyvében nézd meg; A Magyar Királyi Honvéd Légierő elméleti - technikai - szervezeti fejlődése és háborús alkalmazása : 1938-1945
  • szabii98
    Helló!
    Tudna nekem valaki segíteni? Dédipapám repülőgép pilóta volt a második vh-ban, Szerbia és Szlovákia felett repültek (papám azt mondta, bombáztak is).
    Még azt tudom, hogy túlélte a háborút, a papám régebben mutatta is a repülőgépét egy könyvben amiben az összes vh-s repülőgép bentvan. Valaki esetleg tudja, hogy milyen gépek és osztagok bombáztak szerbiában és szlovákiában, vagy ez így túl kevés infó? Még majd próbálok több dolgot megtudni róla, amint lehet :)
  • Molnibalage
    Ezt az oldalt én is ismerem. Néha szoktam nézegetni.
  • Pluskast
    Ha már polgárháborús képekről és fotókról beszélünk. Nagyon jó minőségű képek.
  • Ulvar
  • Molnibalage
    A meg nem jelenő videó.
  • Molnibalage
    Nem felfoghatatlan, a technológia bizosítja, annak minden hátrányával. Pl. nem másolható. Minden fotó egyedi és tükrözve van.

Kicsit sok az off, de a téma szép. :)
  • Ulvar
    Mindenesetre a kép maga gyönyörű ahhoz képest hogy 1906ban készült. Maga az esemény nem.

Felfoghatatlan hogy tudtak ilyet csinálni.
  • Ulvar
    Áhá...na ez a hátránya az éjszakázásnak...

Mondjuk ha lett volna eszem kinagyítani ....... my bad! Bocs.
  • Rue East
    ha a kép címét nem olvastad el, akkor nézd meg tüzetesebben azt a képet szerintem
  • Molnibalage
    Földrengés után készült.
  • Ulvar
    Romjai? Ezek nem romok, legjobb tudomásom szerint, hisz nem is támadhatták a várost a II. Vh alatt.
  • Rue East
    a kép tényleg nagyon jó, bár kicsit furcsállom, hogy gyönyörűnek nevezed San Francisco romjait
  • Ulvar
    San Francisco...de gyönyörű
  • Molnibalage
    Azok még üveglapos technikák. Mai napig használják a hi-tech változatát ha fontos a részletesség. Nem tudom, hogy DPI-os digitális technikára lefordítva, de nagyon ott van a szeren.

Egy másik példa.

Levegőből volt ilyen felbontása.
  • SZU
    Az is komoly volt, amit én linkeltem a HT-be, polgárháborús utász század és valami nagyon korrekt fotominőséggel.
  • Molnibalage
    A II vh idejéből az egyik legdurvább hires színes fotó amit láttam az az, mikor egy fiatal tengerész meg egy nő valami Navy emlékemű környékén lófrál. Valami 5000x akárhányas felbontásban van feltéve, és kinagyítva is eszméletlenül éles a kép. Sajnos nem találam a képet. :(

(wikis asszem)
  • Molnibalage
    A Kodachromes 4x5 miatt gyanítom, hogy nem utólag színezett. A fotók beállítottak, az alanyok szerintem nem mozogtak és mindenhol látszik az, hogy erősen megvilágított volt a célpont.
  • SZU
    Ezeket utólag színezték ki, vagy akkor is voltak már ilyen profi gépek?
  • Molnibalage
    Szép színes képek.
  • SZU
    Kemény, hogy folytatták a harcot a már kigyulladt Stuggal. Kilőttek inkább még két T-34-est és belehaltak, mint hogy meneküljenek.
  • Lacusch69
    Az első oldalon látható, 700-as oldalszámú StuG-ot tőlünk néhány km-re, Királyhegyes mellett lőtték ki az oroszok.
  • SZU
    Magyar páncélosok
  • Willenbrock
    Most nézem hogy az északi szárny parancsnoka von Kluge volt,Model az alárendeltje volt.
  • Willenbrock
    A Párducok pl ha jól tudom teljes egészében a közép hadseregcsoportba voltak beosztva Model tábornagy alá.Ők az északi szárnyon támadtak és jóval lassabban haladtak előre mint a déli szárnyon az SS hadtest.A Párducok nagyobb része valóban műszaki hibák miatt esett ki a harcból mert még nem igazán voltak frontra valóak,a motor elégtelen hűtése a vízálló szigetelések miatt volt a legnagyobb probléma.
  • Willenbrock
    A Proharovka melletti csatában nem voltak de a Citadella hadművelet más frontszakaszain voltak,a citadella nem csak a Proharovkai ütközetből állt.
  • fonak
    Ja, hát a wikipedia nem mindig szavahihető (úgy tűnik, Tigerből vesztettek 3-6 db-ot, nem összesen), mondtam is, hogy kicsit extrém adatnak tűnik. De a linkelt cikk szerint Prohorovkánál amúgy nem voltak Pantherek, se Ferdinandok, és Tigerből ott alig veszítettek. :)
  • harcu
    Ajánlott: olvasmány
  • harcu
    Azt ugye te se gondolod, hogy Prohorovkánál a németek csak három-öt harckocsit vesztettek, miközben ennek a százszorosát lőtték ki. Bár Prohorovka csak egy része volt a kurszki csatának, de azért ott bukták el a németek a Ferdinandok, a Pantherek és a Tigerek többségét, igaz, nagyrésztműszaki hiba miatt. Viszont a csatában részt vett német harkocsik kis százaléka volt csak nehéz tank, a többsége közepes tank volt, és abból is csak egy része bírt 50 mm-nél nagyobb hosszú csövű löveggel.