15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Rue East
    hogy Moszkvát megtudták védeni Napóleon ellen az elég rossz tény, mert hogy a történelem mai állása szerint Moszkvát elfoglalta Napóleon

én se az atombombát, se magát a stratégia bombázást nem tartom olyan elsöprő erejűnek, azért a III. birodalom elleni bombázás se volt messze olyan diadalmenet, mint ahogy azt gondolták
    legvalószinűbbnek én azt gondolom, hogy kb a koreai háború forgatókönyve zajlott volna le
  • Molnibalage
    A konteó topik odébb van...

Patton egyébként elég nagy fajtahó volt, ezen felül jellemében túl sok volt az olyan vonás, amit a jenki csak úgy mond, hogy "csirkeszar".

Mai napig nem értem, hogy egy akkora marháról mint ő, miért neveztek el egy harckocsit. Jó volt a sajtója - alá Halsey - és kb. ennyi.
  • fonak
    Ja, a derék Patton tábornok pl. szorgalmazott ilyesmit (szerinte simán lenyomták volna a ruszkikat), talán nem véletlen balesetben halt meg az öreg...
    (azt sem titkolta, hogy sokkal visszataszítóbbnak találta - személyes találkozás után - a szovjeteket, mint a nácikat). Churchill is gondolkodott valami ilyesmin a jelek szerint, bár ő inkább attól f.sott, hogy Sztálin nem áll meg a megállapodás szerinti vonalon, hanem folytatja a háborút a szövetségesek ellen. Ezért pl. megparancsolta, hogy a német hadifoglyokat tartsák készenlétben a szovjetek elleni esetleges harcba vetés céljából...
    Mondjuk sok realitása nem volt, mert ahhoz túl sok kommer szimpatizáns volt mindenhol nyugaton, akik elég nagy befolyással bírtak, a közvéleményre is. Nem lehetett volna megmagyarázni, hogy a "gonosz nácik" legyőzése után egyből nekimenjenek a "derék" szovjet fegyvertársaknak. De az eredmény is kétséges lett volna, a koreai háború kb. megmutatta, mire lettek volna képesek, ott a kínaiak belépése után örültek a nyugatiak, hogy megtarthatták a status quo-t. Hiába veszítettek nagyságrenddel több embert a kínaiak, attól még visszanyomták őket délre, emberanyaggal meg Sztálin is bőven rendelkezett.
  • Lacusch69
    Állj! Én nem azt mondtam, hogy tönkreverik az oroszokat, megdől a kommunista rendszer, és előkerítik Anasztázia nagyhercegnőt cárnőnek, vagy klónozzák II.Miklóst.
    Részemről arról volt szó, hogy a SzU-t visszakergetik a háború előtti határaihoz (esetleg egy kicsit túl), ennek érdekében bevetnek néhány atombombát Moszkva térségében demoralizációs céllal, illetve a frekventáltabb frontszakaszokon.
    Tény, hogy Moszkvát meg tudták védeni mind Napóleon, mind Hitler ellen, de most nem az elfoglalás lett volna a cél, hanem a földdel egyenlővé tétel; valamint a visszaszorításban fel lehetett volna használni a németeket (akik azt is gondolták, hogy az angolszász hatalmakkal együtt fognak harcolni a SzU ellen a nyugati különbéke után).
    Igaz, hogy jobb hk-jai voltak az oroszoknak, de a nyugati légierők valószínűleg nem engedték volna jelentős mértékben szóhoz jutni a VVS-t.
    Így fejből hirtelen nem is ugrik be olyan orosz gép, ami érdemlegesen veszélyeztethette volna a szolgálati magasságban tevékenykedő 4 motoros bombázókat.
  • harcu
    Bocs, közben látom, hogy nem az Uralon túl akartad bevetni a stratégiai bombázókat, hanem Európában. Tény, ott a közlekedés megállt volna.
  • harcu
    Nem csak a leszedés volt a gond, hanem hogy mennyi ment a levesbe, vagy kellett nagyjavításra küldeni, miután elérte a saját repteret. Nem véletlenül kellett közeli reptereket elfoglalni Japánhoz minél közelebb, mert azzal jelentősen csökkent a veszteségek száma. Az meg, hogy a statégiai légierő mit kap szét az Uralon túl, azért jelentős mértékben függ a térképtől. Ha ránézel, a szemedbe ötlik, hogy egy Olaszország- Németország, vagy egy Anglia - Németország távolság kicsit kisebb, mint egy Japán - Ural mondjuk, vagy egy Anglia - Ural, mert feltehető, hogy komplett Eurázsia szovjet megszállás alatt lett volna. A szovjet megszállás alatt levő területek felett megtett több ezer mérföldes út során meg azért a szovjet légvédelem a sima B17-B24-es bombázokat gond nélkül támadta volna ... ha azoknak éppen lett is volna elegendő hatósugaruk a támadáshoz.
  • Molnibalage
    Bocs, de ez is téveszme. A japán légvédelem elenyésző mennyiséget volt képes leszedni. Éppen most volt róla cikk a pléhvarjújban. (Aranysas)

A B-29 mellett más, irdaltan mennyiség strat bombázóval rendelkeztek. Lehetett va szovjet ipar az Urálon túl bármilyen erős, ha Ukrajánán túl max. gyalog mehetett volna a szállítás meg úton, mert a vasutat szétkapta a stratégiai légierő és taktikai mélységben meg mindent szétkap a taktikai...
  • harcu
    Nagyon nem hinném. Az oroszok addigra vesztettek 22 millió embert, az usákok csak 400 ezret, és az usák társadalom nem toleráns a nagy veszteségekre. Ahogy valaki mondta, újabb pár száz ezer már meg se kottyant volna a szovjeteknek. Ráadásul az oroszok is gond nélkül saját lakosságon tesztelték az atomot Kapusztyin Jarban. Ráadásul jelentős létszámfölénye volt emberben az oroszoknak, a tankjaik meg jobbak voltak, és ott volt a sértetlen ipari hátország messze mindentől, gyakorlatilag sebezhetetlen távolságra az angolszász bombázóktól. A B29 meg hiába jó repülő, vagy magasan repült, vagy megrakva bombával, ráadásul sokat vesztettek a japán légvédelem ellen is.
  • Prof William
    Ezt még hozzá kell tennem...

"nem csak Moszkvából állt a SZU."

Tökéletesen megfogalmaztad. Ez az a tény amire Napóleon és Hitler is csak akkor jött ár amikor már késő volt.
  • Prof William
    Ráadásul a vezetés valószínűleg már régen nem moszkvában lenne mire "felforrósodik" a helyzet.

+ mivel akkor még nem volt sok nuke, ezért az oroszok lazán megcsinálhatták volna egy elhúzódó háború esetén, ugyanazt mint a IIVh -ban hogy széttelepítik a hadiipart.

Elég nagy az országuk hogy pár atomot meg se érezzenek...
  • Molnibalage
    Még akkor is. 4-5 atomfegyer hordozót elrejtenek egy 400 gépes kötelékben. Sok szerencsét a 4-5 gép leszedéséhez...

Csak éppen hiába bombázzák le Moszkvát, ha 1500 km-re odébb a Vörös Hadsereg átsétál az országon. A hátország hiányát nem azonnal érzik meg és főleg nem adminisztratív szempontból fontosat. Persze erre mentek a fő vasútvonalak, de nem csak Moszkvából állt a SZU.
  • Lacusch69
    Stuttgart-Moszkva légvonalban 2100km.
    B29 hatótáv: 9000km. Akciórádiusz mondjuk 3000km.
    Moszkvát el tudták volna törölni a térképről, mondjuk 4-5 bombával.
    (Ameddig a MiG-15-ösök el nem készültek)
  • Molnibalage
    Ez sem igaz. Az orosz vadászokat kis és közepes magasságra optimalizálták és nem stratégiai bombázók ellen. A II. Vh. végi angolszász távolsági strat. bombázók ellen elég korlátozott lehetőségeik lettek volna főleg úgy, hogy még kísérő vadászok is vannak.

Az '50-es évek közepéig egyébként rendkívül korlátozott számú nukleáris fegyver állt rendelkezésre mindkét oldalon. A berlini blokád idején alig néhány atomfegyver volt bevethető, ami biztosan nem állította volna meg a Szovjetuniót.
  • Prof William
    Akkor még nem úgy volt hogy megnyomjuk a nagy piros gombot és aztán kihal a fél világ. Bombázóknak kellett volna célba juttatni a bombát, ami komolya nehézségekbe ütközhetett volna. Ott lett volna a légvédelem, az elfogó vadászok stb...
    Japánnak már szinte nem is volt légiereje amikor az Enola elindul. Az oroszoknál ez némileg nehezebb lett volna.
  • Molnibalage
    A világháborús pusztítás után gyakorilatilag kerekítési hiba lett volna.
  • Lacusch69
    '45-öt írt Robgros, én olyan '46-47-ig biztosra venném.
    Az atomfegyvernek jelentős lélektani hatása lett volna, főleg akkor, ha szovjet nagyvárost ér csapás.
  • Molnibalage
    A II. Vh után? Háááááááát.. Mennyivel? 1948-re a jekik irgalmatlanul leépítették a haderejüket. A néhány atomfegyver meg sem kottyant volna a Vörös hadseregnek. A pusztító hatása 1-2 km lett volna egy több száz km hosszú frontvonalon...
  • Lacusch69
    Amerika gond nélkül leverte volna őket (atomfegyver).
    Szerencsére nem így történt, nagyon hiányozna most ide a Fallout 3 légköre...
  • robgros

Erre általában az a válasz, hogy azért, mert ők vesztettek. Nem is tudom, lehet, a kommunisták veresége sem ártott volna, de ez persze csak ábránd. A szovjet haderő volt olyan erős 1945-re, hogy versenyre kelhetett a nyugati államokkal is.
  • robgros

Mit tekintenétek a keleti háború fordulópontjának?
  • Pares
    Amíg a tudjukkiknek való seggnyalás a menő, addig a nácizás a divat...
  • ManoNegra
    Úgy látszik, a nácizás már soha nem megy ki a divatból.
  • flashpointer
    nahát milyen érdekességeket lehet találni :)

mit_is_csinalt_pontosan_hugo_boss_a_nacikkal/
  • Pluskast
    74 éve tört ki.
  • Molnibalage
    Ha már ennyire elment a téma.

A Battlefieldben nincs német vagy japán oldal? A Panzer General I része csak a németekről szólt. A 2. rész is még főleg, de talán még a 3. is. Lehetett más oldallal is tolni, de a többség német oldalon játszotta a hadjáratokat tudtommal. Hát az Il-2 széria az mi? A "tengely" gépei közül van minden, de mintha lenne japános is mikor kb 10 éve kijött a csendes-óceáni kiegje. Hát a World of Tanks? War Thunder? A Company of Heroes multi részében is lehet a németekkel lenni. Vagy nem? Volt valami magyar fejlesztésű (asszem) II. Vh-s FPS ahol a demóban a lengyeleket kellett egy városban lenyomn. Ezer éve volt Sudden Strike, ott is voltak németek.

Szóval én nagyon nem azt látom, hogy ne lehetnél a "gonosz" oldallal...

OFF

Az FPS-eseket meg leszarom. 8 vagy 9 éve nem játszottam eggyel sem a Crysis demót leszámítva. Feltettem az akkori konfigomra, hogy megnézzem, hogy mennyire képregény. Valamelyik 2. Vh-s FPS-sel toltal utoljára, ahol orosz oldalon is volt hadjárat. Előtte meg a MoHPA és a BiA első részével toltam. Itt ért véget az addig is minimális FPS érdeklődésem.

ON
  • [NST]Cifu
    Multi-játékokban rengeteg ilyen van, sőt, effektive az összes ilyen. Single-player játékokban is előfordul, hogy játszhatsz "Hans"-al, pl. a Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad kiegben...
  • robgros

Én is unom már a nyafogást, ahogyan te, de a magyar az sajnos ilyen hozzáállású. Ha a panaszkodást értékelni lehetne, 100%, hogy kitűnőre vizsgáznánk.
  • robgros

Szimulátoroknál persze, hogy a másik féllel is mehetsz és az rts-t is mondhatnánk. Azért emeltem ki az fps játékmódot, mert ennél (őszintén bevallom) újságok tesztjeiben még nem találkoztam olyannal, amiben Hans közlegény bőrébe bújtál volna. De ha van ilyen, akkor várom a címét.
    Persze gondolom, az újság sem átfogó, mert nem közölhet le minden játékot, ami az adott hónapban megjelenik.
  • [NST]Cifu
    Nem értek egyet, el tudnád. Ahogy például tengeralattjáró szimek terén a Silent Hunter sorozat is a német oldallal operál, és meg tudja őrizni népszerűségét.

Azzal sem értek egyet, hogy csak a szövetségesek szemszögéből látsz ilyeneket. Ott van a James Cameron féle Bismarck példának, vagy a Hitler's Warriors doku-sorozat, de sorolni lehet ezeket (címre már nem emlékszem, de láttam már nagyszerű dokufilmet a japán tisztekről, admirálisokról is).
  • Molnibalage
    A németek oldaláról azért nehezebb, mert a feljegyzések nagyobb része semmisült meg szerintem és a vesztes fél katonái nem feltétlen közlékenyebbek, meg a túlélő is talán kevesebb.

A Leghosszabb Nap című könyvben egyébként megemlítik, hogy az egyik német tábornok közölte az íróval, hogy semmiféle "dumát" ne higyjen el, ami nem a hivatalos csapatnaplóban van, minden más lehet szimpla legenda is.

Egyébként meg nem értem ezt a folyamatos vinnyogást. A nagyon régi (10+ éve) dokufilmekben egy téma kapcsán mindkét oldalról szólaltattak meg embert, ha volt kit.

(Nekem meg a folyamatos vinnyogás már az uncsi....)
  • robgros

Nekem is unalmas már, hogy egy ideje csak a győztesek szemszögéből mennek a műsorok, de ez is olyan, mint a propaganda. Valahogy el kell adni a terméket. De felhozhatom az fps-t, ott is jobbára csak a győztesekkel játszol, németeket eddig még nem láttam boltokban és ez elmondható a japánokról. Ugyanis velük nem tudnád ezeket eladni a piacon.
  • Pares
    Köszönöm, de nekem az orosz meg szövetséges szemszögből elegem van már...
  • pajti
    Én most akadtam rá, esetleg ha valakit érdekelne:
    Szovjet Vihar II Világháború Keleten 1 Rész
    (8 részes sorozat)
  • Master91
    munkáscigis Béla tud kék betont keverni? :3
  • Freeda Krueger

Betonpáncélos Shermanok,remélem látszanak a képek
  • Freeda Krueger

egy kis érdekesség...
  • V43 1105
    Lengyeleknél minden vasárnap reggel 5-6 órakor megszólal a légi sziréna .. hát elég érdekes volt arra ébredni
  • Freeda Krueger
    Akkor születtem :)

az első világhbáorúra a britek is akkor emlékeznek...
  • Molnibalage
    Mitől a legszebb hónap?
  • Freeda Krueger
    Memorial Day lehet a dátum alapján,ami mindig május utolsó hétfője...
    "Veteránok napja" az november(a legszebb hónap)