II. világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hány millis a nagy löveg? 78?
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
Vélemények?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
nem, kifejezetten az a cél, hogy az egyszeri ugyanakkor élõ elõadás legyen, ahol a fórum részben megvitathatóak a hallottak. Számvéber Norbert bizonyos elõadásai ugyan megjelennek írásban de nem teljesen ebben a formában, sokszor könyv, vagy cikke megjelenése elõtt, részletek már itt elhangzanak. Ilyen volt pl a Páncélosok a Felvidéken, Az Osztrák-Magyar rohamcsapatok története, vagy a legutóbbi aminek egy része már megjelent korábbi könyveiben, Ugyanakkor pl a Wittmannal foglakozó elõadása nincs meg a Normandiás könyvében. Vannak mûhelyviták is, ahol pl olyanokról is szó volt, mint a magyar és brit katonák összecsapása 1945-ben a holland határnál, ami megjelent a Katonaújság címû lapban, ugyan akkor a Berlinben harcoló magyar katonákról szóló beszámolója tudtommal nem. Rajta kívül elõadók közül tudtommal csak Kiss László Yavuzos elõadása a HT-ban és Némedi László Ercsi átkeléses elõadása jelent meg talán a töriblogon.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Nem jelennek meg valahol nyomtatásban?
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit
Kedves Mindenki!
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2011. február 26-án, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik a HM HIM (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti Dísztermében.
Ezúttal jómagam tartok elõadást „Páncélos ütközetek a Dunántúlon Budapest bekerítésének idõszakában, 1944. december 20-31.” címmel.
Az elõadást a szokásos fórumrész követi.
A belépés továbbra is díjtalan.
Minden kedves érdeklõdõt sok szeretettel várunk!
Üdvözlettel:
Számvéber Norbert
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Szerintem túl van tárgyalva az ügy."kiskorú" már elég jól helyretette hogy miért hülyeség a lövegcsövön átnézõs dolog és elfogadtam a véleményét 😊
Vegyük mondjuk az AK-47-es példáját, melyen a nyílt irányzék távolság alapú osztásokkal állítható, itt is csak egy referenciaként szolgál, ugyan így a harckocsiknál is ezt tartom érdemlegesnek és használhatónak, nem a csövön átnézést.
A HM HIM "Hadtörténelmi Délutánok" sorozata 2011. január 22-én, szombaton 13 óra 30 perctõl folytatódik a szokásos helyszínen (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. II. emeleti Díszterem).
Ezúttal jómagam tartok elõadást "A Waffen-SS történetének magyar vonatkozásai a második világháború utolsó évében, 1944. május-1945. május" címmel.
Az elõadást a már megszokott fórumrész követi.
A belépés továbbra is díjtalan.
Üdvözlettel:
Számvéber Norbert
ztánna pedig meg is lehet Norbitól kérdezni mennyire nézett utána Prohorovkának (ami volt már elõadás témája ebben az elõadássorozatban)
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Egyébként:
"Az adatok elemzése során néhány fontos következtetésre juthatunk. Elõször is látható, hogy a szakirodalom tekintélyes részének állításaival ellentétben az SS-páncéloshadtest egyetlen darab Pz.V Panther harckocsival sem rendelkezett a támadás megindulása elõtti napon. Az SS-alakulatok közül Pz.V Panther harckocsikkal elsõként felszerelt, majd bevetett 2/I. SS-páncélososztály csupán 1943 augusztusában érkezett vissza a keleti frontra 71 darab ilyen páncélossal."
Ha jól emlékszem elszökött aztán egy Kassára menõ vonatra került. De nagyon szarkasztikus humorral megáldott sztori ez. Sajnos nagyanyám 90 éves nem tud már úgy mesélni mert a kor miatt elvesztette emlékeit, néha azért felidézõdik. Leginkább nagyapámék meséi jutnak eszembe, de õk keményen szenvedtek azt tudom, mind a kettõ a nyugati fronton volt gyerekként.
Vagy a visszavonulással jött vissza?
Visszatért, kín keservesen, majd saját kezével csinált egy 2 méteres beton keresztet rajta egy üzenettel. Ez a kereszt Korlát nevû településen található.
Ha nincs is meg az optikai irányzék, vagy meghibásodott - szerintem - messze egyszerûbb és jobb az irányzéktartót vagy az irányzék nyílását (hacsak nem periszkópos, vagy mozgófejes) használni referenciának és úgy lõni.
Annó - ifjonc koromban - lõttem 76-os löveggel (ZIS-3 ha úgy ismerõsebb, kb olyan a teljesítménye mint a T-34 korai 76-os löveggel szerelt változatainak), lányos zavaromban 0-ás irányzékkal adtam le az elsõ lövést, ami gyakorlatilag ugyan az mintha a csõtengellyel céloztam volna. Jó rövid lett a lövés...
Egy T-34 esetében nyilván nagyobb a torkolatmagasság de sokkal messzebb úgy se ment volna, szóval szerintem nem nagyon mûködik ez a csövön keresztüli dolog.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Célzó berendezés nélkül max még a belövõ géppuska játszik,de ha még az sincs...akkor rohadt közel kell menni az ellenséghez hogy egyáltalán esélyük legyen eltalálni.
Amúgy tényleg röhejesen hangzik de azért én nem merném kijelenteni hogy az orosz harckocsizók egyáltalán nem folyamodtak ehez hasonló módszerekhez.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Persze te is a felszerelést említed, de pont errõl van szó. A modern háborúkban az ember már csak egy elem a gépezetben. Ez már az ember által irányított fémek és a 'puskapor' háborúja volt. Ha pedig az õ "fémeik" jobban bírják a hideget, akkor megszavazható nekik egy helyzeti elõny.
Sztem azt gondolták hogy "A lengyelek hülyék voltak mert nem volt olyan védelmi vonaluk min nekünk. Mi bezzeg kivárjuk amíg németek jól elvéreznek Maginot vonalon aztán ha már kifáradtak átmegyünk ellentámadásba és meg sem állunk Berlinig!" Aztán nem pontosan így lett..
A Francia összemolás az egész VH legbõdületesebb fiaskója mert kevés gázabb dolog van mint az szûk 1 hónap alatt elveszíteni egy háborút amire alig 10 éven át készültünk.
Vagyis hogy õk nem eshetnek el úgy mint a Lengyelek.
A háborúra õk sem álltak készen,nemhogy a németek.
A történelem viszont remek példát nyújt arra hogy a létszámfölény vagy a fegyverzet magasabb minõségi színvonala még nem feltétlenül elegendõ a gyõzelem kivívásához.
Hiába van egy jól felszerelt elit kommandód hogyha szovjet szellemben egy vodkagõzös orosz gyalogsági rohamban veted be õket.A francia haderõ elsõsorban védekezésre készült fel, a francia páncélos fegyvernem viszont totálisan alkalmatlan volt egy támadásra.Itt nem csak a harckocsik szétszórt bevetése volt a probléma hanem a fegyvernemek közötti kommunikáció is (utóbbi csapnivalóan lassú és megbízhatatlan volt).Számos francia harckocsi személyzete mindössze két fõbõl állt.Egy emberre korlátozódott a löveg illetve a géppuska kezelése valamint a parancsnoki tehendõk ellátása.
Amúgy a harckocsi veszteségek többségét nem a páncélosok és nem is a légierõ okozta hanem a páncéltörõ tüzérség...
Kis túlzással ültek és várták a véget. Semmilyen szinten nem mentek elée az eseményekre. Ehhez még kormány és vezetõk sem kellenek...
Elfelejted, hogy ezek a vezetõk és politikusok még sokszor a saját bõrükön érezték a 'Nagy Háború' vérzivataros négy évét. Anglia félig belerokkant az elsõ világháborúba úgy gazdaságilag, mint emberileg, Franciaország szintén, az USA pedig nehezen dolgozta fel, miért kellett véráldozatott hoznia egy háborúban, amelyhez igazából semmi köze.
Nem olyan nehéz megérteni, hogy miért nem lelkesedtek annyira egy újabb "nagy háború" kirobbanásának lehetõsége láttán.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem értem, hogy miért omlott volna össze. Még 1940-ben is számszerû hátrányban voltak a németek, pedig egy front volt. '39 õszén kettõl lett volna és egy hadjárat után a haderõ nagyobb fele "lerongyolódott volt". Mág annyi Pz. III és IV. sem volt, mint 1940 nyarán.
Én azon az állsáponon vagyok, hogy a 6 éves vérontást a nyugad saját balfaszságának köszönheti. 1939-ben reális esély lett volna segbberúgni a nácikat, csak nem töketlenkedni kellett volna. Hitler megmutatta, hogy lehet támadó háborút víni, nem lesz I.Vh lövészárokharc és állóháború. Csak neki kellett volna veselkedni és rövidtávon bevállani veszteségeket, hogy ne 6 évig tartson.
Még egy olyan tehetségetelen politikus és vezetõ generációt, mit ami 1940 táján votl nyugaton keveset hordott hátán a Föld...
A miértek fõleg...
Honnan eredhet?
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
A finn háborúban is akkor kezdett az oroszok javára dõlni a dolog, amikor a szibériai hadosztályokat vetették be.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Min2tök véleményében van igazság.Szerintem így könnyebben megoldható ez a probléma:Argumentum_ad_temperantiam
"Amikor Moszkvában jártam és olyan 0- -5° volt és vettem egy usenkát. Amikor felvettem, kiröhögtek az emberek az utcán. Aztán megkérdeztem mi a baj vele, azt mondták hogy náluk az ilyen tökfedõt akkor veszik fel, ha -20° alatt van... Egyébként a nõk a Vörös téren miniszoknyában, harisnyában és vesemutatós kiskabátban flangáltak, amikor a lehellet meglátszódott..."
Tény hogy az orosz emberek többsége alkalmazkodott az ottani klímához mint ahogyan egy tunéziai is alkalmazkodik a sivatagi idõjáráshoz.Ugyanakkor Molni kiemelte hogy a harctéri körülmények között jóval nehezebb elviselni ezeket a körülményeket.Harci körülmények között a szervezet jóval több ásványi anyagot és folyadékot veszít.A stressz hatására az energia készletek nagy részét a szervezet gyorsabban feléli.Másfelõl a katonák viszont-a civilekkel ellentétben-nem fogják tudni meghúzni magát mindennap egy fûtött összkomfortos lakásban.Amennyiben nincs megfelelõ ruházatuk akár szívósak akár nem rövid idõ alatt (max 1-2 nap) beáll a hipotermia...
"Sok, még megmenthetõ szovjet sebesült halt fagyhalált, az elégtelen egészségügyi ellátás és a szokatlan hideg (a hõmérséklet elérte a –40 °C-ot is) miatt."
A -40 fok azért már nem játék.Megfelelõ felszerelés nélkül ez még Bear Gryllsnek is betenne.
U.I: A szovjet katonai egészségügyi ellátásról hallottam olyan sztorikat is hogy sokáig a PPSH volt az orvosság.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-