II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ulvar
Ez egy ormótlanul össze tunningolt M3 Grant lesz, melyet néger katonák irányítanak?

Hány millis a nagy löveg? 78?

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Vélemények?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

1:19:32-nél személyesen Tobak Tibi bátyánk látható...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Ulvar

Üdv Freeda!

nem, kifejezetten az a cél, hogy az egyszeri ugyanakkor élõ elõadás legyen, ahol a fórum részben megvitathatóak a hallottak. Számvéber Norbert bizonyos elõadásai ugyan megjelennek írásban de nem teljesen ebben a formában, sokszor könyv, vagy cikke megjelenése elõtt, részletek már itt elhangzanak. Ilyen volt pl a Páncélosok a Felvidéken, Az Osztrák-Magyar rohamcsapatok története, vagy a legutóbbi aminek egy része már megjelent korábbi könyveiben, Ugyanakkor pl a Wittmannal foglakozó elõadása nincs meg a Normandiás könyvében. Vannak mûhelyviták is, ahol pl olyanokról is szó volt, mint a magyar és brit katonák összecsapása 1945-ben a holland határnál, ami megjelent a Katonaújság címû lapban, ugyan akkor a Berlinben harcoló magyar katonákról szóló beszámolója tudtommal nem. Rajta kívül elõadók közül tudtommal csak Kiss László Yavuzos elõadása a HT-ban és Némedi László Ercsi átkeléses elõadása jelent meg talán a töriblogon.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Nagyon ritkán jutok el ezekre az elõadásokra.
Nem jelennek meg valahol nyomtatásban?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

JürgenKlinsmann
Az elõzõt sajnos munka miatt kényszerültem kihagyni (pedig a témája kifejezetten érdekelt) de erre már igyekszem eljutni! Köszi az infót! 😊

Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit

Info:

Kedves Mindenki!

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Hadtörténelmi Délutánok” sorozata 2011. február 26-án, szombaton 13 óra 30 perckor folytatódik a HM HIM (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti Dísztermében.

Ezúttal jómagam tartok elõadást „Páncélos ütközetek a Dunántúlon Budapest bekerítésének idõszakában, 1944. december 20-31.” címmel.
Az elõadást a szokásos fórumrész követi.

A belépés továbbra is díjtalan.

Minden kedves érdeklõdõt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:
Számvéber Norbert

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

JürgenKlinsmann
Én sem vagyok éppenséggel az amerikai hadvezetés vagy a katonáik "rajongója", de egy ilyen ember csak tiszteletet tud ébreszteni. Olvastam Stephen E. Ambrose könyvét a százegyesekrõl (illetve a sorozatot is láttam oda-vissza tucatszor). Nyugodjon békében!

Intel Core i5 760, Gigabyte GTX460 1GB OC, Kingmax 4GB 1333 Mhz, Samsung F1 1TB HDD, Windows 7 Ultimate 64bit

Ulvar
Nem vagyok Amerikai párti, de az ilyen embert tisztelem. Többször megnéztem a sorozatot, de sok érdekességet is olvastam a cikkben amit eddig nem tudtam róla. R.I.P.

Molnibalage
Richard Winters.

Nemrég hunyt el. RIP.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Üdv!

Szerintem túl van tárgyalva az ügy."kiskorú" már elég jól helyretette hogy miért hülyeség a lövegcsövön átnézõs dolog és elfogadtam a véleményét 😊

JürgenKlinsmann
Az utánad kommentelõ kolléga is írta, egy nyílt referencia pont alapján való célzás még mindig sokkal hatékonyabb (célzóberendezés hiányában), mint a csövön átnézés. Ez utóbbit még mindig annyira elszigetelt esetnek érzem, hogy felesleges ennek bármiféle érdemi jelentõséget tulajdonítani. Ráadásul valóban teljesen hasztalan.

Vegyük mondjuk az AK-47-es példáját, melyen a nyílt irányzék távolság alapú osztásokkal állítható, itt is csak egy referenciaként szolgál, ugyan így a harckocsiknál is ezt tartom érdemlegesnek és használhatónak, nem a csövön átnézést.

JürgenKlinsmann
Köszi az infót, könnyen meglehet, hogy rá fogok érni és kilátogatok. Nem is hallottam még errõl az elõadás sorozatról (lehet meg is köveztek miatta 😄), de kötve van valamilyen elõzetes regisztrációhoz, vagy csak simán be lehet menni és meghallgatni?

Willenbrock
Köszönjük az infót!

Egy ide illõ témájú elõadás :

A HM HIM "Hadtörténelmi Délutánok" sorozata 2011. január 22-én, szombaton 13 óra 30 perctõl folytatódik a szokásos helyszínen (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. II. emeleti Díszterem).

Ezúttal jómagam tartok elõadást "A Waffen-SS történetének magyar vonatkozásai a második világháború utolsó évében, 1944. május-1945. május" címmel.

Az elõadást a már megszokott fórumrész követi.

A belépés továbbra is díjtalan.

Üdvözlettel:
Számvéber Norbert

ztánna pedig meg is lehet Norbitól kérdezni mennyire nézett utána Prohorovkának (ami volt már elõadás témája ebben az elõadássorozatban)

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

Willenbrock
Igen korrekt a cikk,csak azt hajlamos elfelejteni az ember hogy nem csak a proharovkai ütközetbõl állt a kurszki csata bár azt nevezik a csúcspontjának mert ott került sor a nagy páncélos találkozóütközetekre.Proharovkánál nem volt párduc de a kurszki front egyéb szakaszán igen,proharovkánál nem volt több száz tigris,de az egész frontszakaszon volt kb 150.A félreértések abból szoktak adódni hogy az összes tigrist az SS hadtest állományába szokták sorolni és a kurszki front összes veszteségét a proharovkai ütközet veszteségégeként írják le a szövi történetírásban.

Hát én csak azt tudom, hogy amit Számvéber le mer írni, annak úgy nagyjából utána is nézett, és nem csak fejbõl idéz valakitõl.
Egyébként:
"Az adatok elemzése során néhány fontos következtetésre juthatunk. Elõször is látható, hogy a szakirodalom tekintélyes részének állításaival ellentétben az SS-páncé­loshadtest egyetlen darab Pz.V Panther harckocsival sem rendelkezett a támadás megindulása elõtti napon. Az SS-alakulatok közül Pz.V Panther harckocsikkal elsõként felszerelt, majd bevetett 2/I. SS-páncélososztály csupán 1943 augusztusában érkezett vissza a keleti frontra 71 darab ilyen páncélossal."
Willenbrock
Mégsem olvastam figyelmesen mert azt írják csak a cikkben hogy az SS hadtestnek nem voltak Párducai és nem általában a Kurszki csatáról ír hanem konkrétan csak a proharovka körüli ütközetekrõl.Felületesen olvasva a cikket már kezdtem azt hinni hogy a Párducok és a több mint 100 Tigris részvétele a déli szakaszon csak szövetséges legenda.

Willenbrock
Na most aztán igazodjon el az ember:Ebben a cikkben azt írják hogy Párducok nem voltak az 2.SS hadtest hadrendjében és legendának minõsíti ilyen típusok Kurszki csatában való részvételét.Az SS hadtesteben tényleg nem voltak de pl. Turcsányi K. Nehézharckocsik c. könyvében azt írja hogy a Grossdeutschland hadosztály páncélosezredében 200 párduc volt amik 1943 Július 4-ére Koszacsek környékére érkeztek.Július 5-én pedig támadást hajtottak végre Beresovje irányába.Ezeken kívül a kurszki front déli szakaszán a 2.SS hadtest mellett ott volt még az 503.nehézpáncélos osztály 45 Tigrissel,és a Grossdeutschlandnak is volt még 15 Tigrise.Ez az SS hadtest 42 Tigerével együtt már 102 Tiger.Igaz ezek közül a híres Proharovkai ütközetben csak az SS 42 Tigere vett részt,de attól még a többi alakulat Tigrisei és Párducai is a Kurszki fronton harcoltak nemigaz? Mivel ahogy olvasom a Grossdeutscland Beresovje irányban végrehajtott csapása és az 503.nehézpáncélos osztály Július 5-i támadása is a Kurszki fronton történt,tehát a Kurszki csatában részt vett kb. 200 Párduc és a déli szektorban kb. 102 Tiger.

Ulvar
Nem tudom pontosan hogyan történtek a dolgok, elég bonyolult, feljegyzés semmi, mert Kassa mellett élt a család még akkor majd a Benes dekrétumnak köszönhetõen átkerült nagyanyám a határon belül, persze holmi nélkül, így dédnagyapám naplója is oda veszett.

Ha jól emlékszem elszökött aztán egy Kassára menõ vonatra került. De nagyon szarkasztikus humorral megáldott sztori ez. Sajnos nagyanyám 90 éves nem tud már úgy mesélni mert a kor miatt elvesztette emlékeit, néha azért felidézõdik. Leginkább nagyapámék meséi jutnak eszembe, de õk keményen szenvedtek azt tudom, mind a kettõ a nyugati fronton volt gyerekként.

Hadifogoly volt?
Vagy a visszavonulással jött vissza?

Ulvar
Minden évben, nekem ez az idõszak arról szól hogy dédnagyapámra emlékezzek.

Visszatért, kín keservesen, majd saját kezével csinált egy 2 méteres beton keresztet rajta egy üzenettel. Ez a kereszt Korlát nevû településen található.

Ezekben a napokban volt a 2.Magyar Hadsereg megsemmisülése 1943 ban.

Szerinted mit lehet látni egy 2-4m hosszú 50-80mm belsõ átmérõjû csövön keresztül nézve? KB semmit olyan kicsi a látószög. Másrészt meg az irányzógépek olyan távolságban vannak, hogy valaki azt kezeli a másiknak meg a csõbe kéne kukucskálni és mondani merre mozgassa a csövet, ilyen kicsi látószög mellett élmény lenne...
Ha nincs is meg az optikai irányzék, vagy meghibásodott - szerintem - messze egyszerûbb és jobb az irányzéktartót vagy az irányzék nyílását (hacsak nem periszkópos, vagy mozgófejes) használni referenciának és úgy lõni.
Annó - ifjonc koromban - lõttem 76-os löveggel (ZIS-3 ha úgy ismerõsebb, kb olyan a teljesítménye mint a T-34 korai 76-os löveggel szerelt változatainak), lányos zavaromban 0-ás irányzékkal adtam le az elsõ lövést, ami gyakorlatilag ugyan az mintha a csõtengellyel céloztam volna. Jó rövid lett a lövés...
Egy T-34 esetében nyilván nagyobb a torkolatmagasság de sokkal messzebb úgy se ment volna, szóval szerintem nem nagyon mûködik ez a csövön keresztüli dolog.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

A ballisztikus röppályával kapcsolatban igazad van.Amúgy a térkép koordinátás dolog is igaz de nem egy harckocsira ami kb 1000m-en belülrõl próbál kilõni egy másik tankot.Kisebb távolságnál pedig a szükséges korrigáció mértéke is valószínûleg alacsonyabb.

Célzó berendezés nélkül max még a belövõ géppuska játszik,de ha még az sincs...akkor rohadt közel kell menni az ellenséghez hogy egyáltalán esélyük legyen eltalálni.

Amúgy tényleg röhejesen hangzik de azért én nem merném kijelenteni hogy az orosz harckocsizók egyáltalán nem folyamodtak ehez hasonló módszerekhez.

Molnibalage
A finn példa nem ezt mutatja.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

JürgenKlinsmann
Azért az orosz hadsereg esetében egy jókora "hazai pálya" elõnyérõl beszélhetünk. Nyilván nem arról van szó, hogy immunisak a hidegre, de ez az õ játszóterük, a felszerelésük, a gépesített egységeik, mind mind eleve fel lettek készítve ilyen körülmények között vívott harcokhoz.

Persze te is a felszerelést említed, de pont errõl van szó. A modern háborúkban az ember már csak egy elem a gépezetben. Ez már az ember által irányított fémek és a 'puskapor' háborúja volt. Ha pedig az õ "fémeik" jobban bírják a hideget, akkor megszavazható nekik egy helyzeti elõny.

JürgenKlinsmann
Na jó, ez meglehetõsen nevetséges. Aki valaha is dobott el egy kavicsot az tudja, hogy a röppályának íve van. A lövegekkel is a lövedéket ballisztikai pályára kell állítani, ha átnézel a csövön akkor pedig hiába látod rajta a célt, minden bizonnyal elé fog csapódni. Arról az egyszerû tényrõl meg megfeledkezel, hogy a lövegeket sokszor takarásból, térkép koordináták alapján használták, onnan aztán nézegethetsz ott, a takarás miatt nem fogod a célt látni.

Inkább a mi korszerûbbek vagyunk szellemiség elvégre voltak korszerû fegyvereik bõven,több mint a lengyeleknek.

Bejátszott a "Mi dicsõ franciák vagyunk" effekt valamint nehezen bírták elképzelni hogy bármi átjöhet Maginot-vonalon hiszen majdnem 13 évig csak azt építették. A hegyeken át meg biztos nem fognak jönni a németek mert hát az lehetetlen ugyebár. 😊

Sztem azt gondolták hogy "A lengyelek hülyék voltak mert nem volt olyan védelmi vonaluk min nekünk. Mi bezzeg kivárjuk amíg németek jól elvéreznek Maginot vonalon aztán ha már kifáradtak átmegyünk ellentámadásba és meg sem állunk Berlinig!" Aztán nem pontosan így lett..

A Francia összemolás az egész VH legbõdületesebb fiaskója mert kevés gázabb dolog van mint az szûk 1 hónap alatt elveszíteni egy háborút amire alig 10 éven át készültünk.
Valószinüleg volt egy olyan mentalitás is hogy "ez itt nem történhet meg".
Vagyis hogy õk nem eshetnek el úgy mint a Lengyelek.
A háborúra õk sem álltak készen,nemhogy a németek.

A II. Világháborúban azért általában a németek voltak létszámhátrányban.Az Afrika korps sem volt éppenséggel jól felszerelt haderõ.Rommel szó szerint olyan fegyvereket használt amelyeket a keleti front német tábornokai megmosolyogtak volna.

A történelem viszont remek példát nyújt arra hogy a létszámfölény vagy a fegyverzet magasabb minõségi színvonala még nem feltétlenül elegendõ a gyõzelem kivívásához.
Hiába van egy jól felszerelt elit kommandód hogyha szovjet szellemben egy vodkagõzös orosz gyalogsági rohamban veted be õket.A francia haderõ elsõsorban védekezésre készült fel, a francia páncélos fegyvernem viszont totálisan alkalmatlan volt egy támadásra.Itt nem csak a harckocsik szétszórt bevetése volt a probléma hanem a fegyvernemek közötti kommunikáció is (utóbbi csapnivalóan lassú és megbízhatatlan volt).Számos francia harckocsi személyzete mindössze két fõbõl állt.Egy emberre korlátozódott a löveg illetve a géppuska kezelése valamint a parancsnoki tehendõk ellátása.

Amúgy a harckocsi veszteségek többségét nem a páncélosok és nem is a légierõ okozta hanem a páncéltörõ tüzérség...

Molnibalage
Igen, ezzel tisztában vagyok. De nem tûnt fel nekik, hogy Lengyelország 6 hét alatt elesett? Nem látták a kínálkozó lehetõséget? Ezután már csak rosszabbal nézhettek volna szembe.

Kis túlzással ültek és várták a véget. Semmilyen szinten nem mentek elée az eseményekre. Ehhez még kormány és vezetõk sem kellenek...

[NST]Cifu
Még egy olyan tehetségetelen politikus és vezetõ generációt, mit ami 1940 táján votl nyugaton keveset hordott hátán a Föld...

Elfelejted, hogy ezek a vezetõk és politikusok még sokszor a saját bõrükön érezték a 'Nagy Háború' vérzivataros négy évét. Anglia félig belerokkant az elsõ világháborúba úgy gazdaságilag, mint emberileg, Franciaország szintén, az USA pedig nehezen dolgozta fel, miért kellett véráldozatott hoznia egy háborúban, amelyhez igazából semmi köze.

Nem olyan nehéz megérteni, hogy miért nem lelkesedtek annyira egy újabb "nagy háború" kirobbanásának lehetõsége láttán.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Stop. Akkor lényegében a teljes német haderõt bevetették. 1939 októberében nagyon nem az az erõ volt a nyugati fronton.

Nem értem, hogy miért omlott volna össze. Még 1940-ben is számszerû hátrányban voltak a németek, pedig egy front volt. '39 õszén kettõl lett volna és egy hadjárat után a haderõ nagyobb fele "lerongyolódott volt". Mág annyi Pz. III és IV. sem volt, mint 1940 nyarán.

Én azon az állsáponon vagyok, hogy a 6 éves vérontást a nyugad saját balfaszságának köszönheti. 1939-ben reális esély lett volna segbberúgni a nácikat, csak nem töketlenkedni kellett volna. Hitler megmutatta, hogy lehet támadó háborút víni, nem lesz I.Vh lövészárokharc és állóháború. Csak neki kellett volna veselkedni és rövidtávon bevállani veszteségeket, hogy ne 6 évig tartson.

Még egy olyan tehetségetelen politikus és vezetõ generációt, mit ami 1940 táján votl nyugaton keveset hordott hátán a Föld...

Willenbrock
Ezzel a "sokkal gyengébb" erõvel azért szépen a tengerhez szorították a nyugatiakat fél évvel késõbb.Egy megelõzõ támadás a németek ellen 1939 õszén vagy 1940-ben szövi összeomlással végzõdött volna szerintem.A légifölényt a vörös légierõ és a RAF biztos nem tudta volna ekkor még kivívni,a páncélosokat meg nem önálló hadosztályokban alkalmazták áttörõ szerepben hanem szétaprózva gyalogsági támogatásra.Ezért valószínû hogy rugalmas védelemben megállították volna a frontokat a németek,aztán ellencsapásokba kezdtek volna.

Csak tippelem, hogy irányzóvonal nullát ellenõriztek/szabályoztak be lövegen/harckocsin, ha olyan jár arra/lát képen ilyesmit aki nem tudja mi az könnyen azt hiheti, hogy így céloznak. De ez tényleg csak egy tipp...

Ha meg mégsem volt kedvük akkor Komisszár elvtárs elmagyarázta nekik hogy miért is fontos ez. A magyarázott túlélõk ezután kettõzött erõvel õrködtek akár éjjel nappal is.
Ez is megérne pár mondatot biztosan.
A miértek fõleg...

Rendben hogy viccnek szánják,de máshol is olvasni ilyet...
Honnan eredhet?

Molnibalage
<#taps>

És így jött az a mondás, hogy "ami csak a csövön kifér?" =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Ugye ezt a csövön keresztül célzást csak viccnek szántad, hogy ki ugrik be ilyen hülyeségre? Látom ott van a 😄, de néhányan komolyan vették sajnos...

Meg amikor úgy nagyjából kifogytak a finnek lõszerbõl, utánpótlásból. De ez meg is látszott a veszteségi adatokon.
Azért azt ne vitassuk már, hogy mondjuk a T-34-eseket és úgy általában az eszközeiket elõtte komolyan tesztelték téli körülmények között, a németek meg nem. Az oroszoknak mindig "rendelkezésre állt" ez a tél, a németeknek meg "utazni kellett" ehhez.
Már amelyik orosz. A szibériai parasztok igen, a moszkvai prolik nem.
A finn háborúban is akkor kezdett az oroszok javára dõlni a dolog, amikor a szibériai hadosztályokat vetették be.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Üdv!

Min2tök véleményében van igazság.Szerintem így könnyebben megoldható ez a probléma:Argumentum_ad_temperantiam

"Amikor Moszkvában jártam és olyan 0- -5° volt és vettem egy usenkát. Amikor felvettem, kiröhögtek az emberek az utcán. Aztán megkérdeztem mi a baj vele, azt mondták hogy náluk az ilyen tökfedõt akkor veszik fel, ha -20° alatt van... Egyébként a nõk a Vörös téren miniszoknyában, harisnyában és vesemutatós kiskabátban flangáltak, amikor a lehellet meglátszódott..."

Tény hogy az orosz emberek többsége alkalmazkodott az ottani klímához mint ahogyan egy tunéziai is alkalmazkodik a sivatagi idõjáráshoz.Ugyanakkor Molni kiemelte hogy a harctéri körülmények között jóval nehezebb elviselni ezeket a körülményeket.Harci körülmények között a szervezet jóval több ásványi anyagot és folyadékot veszít.A stressz hatására az energia készletek nagy részét a szervezet gyorsabban feléli.Másfelõl a katonák viszont-a civilekkel ellentétben-nem fogják tudni meghúzni magát mindennap egy fûtött összkomfortos lakásban.Amennyiben nincs megfelelõ ruházatuk akár szívósak akár nem rövid idõ alatt (max 1-2 nap) beáll a hipotermia...

"Sok, még megmenthetõ szovjet sebesült halt fagyhalált, az elégtelen egészségügyi ellátás és a szokatlan hideg (a hõmérséklet elérte a –40 °C-ot is) miatt."

A -40 fok azért már nem játék.Megfelelõ felszerelés nélkül ez még Bear Gryllsnek is betenne.

U.I: A szovjet katonai egészségügyi ellátásról hallottam olyan sztorikat is hogy sokáig a PPSH volt az orvosság.

Oké, nem akarlak megtéríteni, felesleges. A te véleményed ez, az enyém meg az.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Molnibalage
Nagy különbség van a Vörös Téren flangálásban és abban, hogy 1 hónapot terepen vagy...