15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Pares #8700 Jesszus, vérzik a fülem!!! -
Lacusch69 #8699 Kedvelem a japcsikat, de ezt nem kellett volna...
-
Pares #8698 Ja, tényleg. Ettől függetlenül még mindig háborús hős, és nem háborús bűnös. -
fonak #8697 Mivel bevetésen odaveszett a hajójával együtt, túlzottan szerencsés nem volt azért.
-
Pares #8696 Mortonnak az volt a szerencséje, hogy a győztes oldalon gyilkolászott. Így kivégzés helyett kitüntetést kapott... -
Lacusch69 #8695 Sok érdekes dolog történt...
Pl. ha nem ismered, akkor keress rá az USS.Wahoo-ra a guglin. -
#8694 -
Pares #8693 Áh, ez biztosan koholmány, az igazság bajnokai ilyet nem csinálhattak, hisz pont az ilyen dolgokat elkövető ördögien gonosz nácik miatt mentek háborúzni... -
Lacusch69 #8692 Érdekesség... -
#8691 Hatvan, Szolnok szintén a vasút miatt lett porig bombázva az amerikaiak által.
Hatvanról itt olvashatsz, link. -
Freeda Krueger #8690
na most szöveg nélkül... -
#8689 Nem jó a kép :/. -
Pares #8687 Az első bécsi döntés értelmében Érsekújvár is Magyarországhoz tartozott. Itt kétszer bombázták le a vasutat és környékét, majd 15 nappal az oroszok bevonulása előtt a városközpontot is porig rombolták. A régi városból nem maradt semmi. Színtiszta terrorbombázás volt ez is, úgy mint Drezdában. -
Freeda Krueger #8686 Olajfinomitók,vasutak.Itt haladtak át más célpontok felé,és akkoriban hazánk kicsit nagyobb volt,némely magyarországi célpont ma már máshol van.Ez zavarja meg a veszteségi adatokat is kicsit.
Ha jól tudom itt csak rövid ideig voltak,aztán vitték őket Németországba,akárcsak a használható repülőket.a "Hánború és 49 év béke" magazinban volt erről egy cikk,de már régen. -
#8685 mik voltak nálunk a főbb célpontok? Én úgy tudom hogy a szülővárosom Nyíregyháza az egyik olyan település volt, amely fontos vasúti csomópontja miatt lebombázásra került (fogalmam sincs már mely amerikai, vagy angolszász légihadosztály által). Az biztos hogy bombáztak amerikaiak, kerestem is képet, csak most időszűkében vagyok, majd később még tovább keresem. Nyilván Budapest, de ezeken kívül gondolom még Zalaegerszeg az olaj miatt, őhm...talán Debrecen, Szeged, de mi volt még amit úgy sűrűbben bombáztak?
Sztorikat hallottam mondjuk dél alföldi települések körnéykén lezuhant egy angol vagy amerikai bombázó, a gépből páran túlélték (azt hiszem sikerül kiugraniuk), a helyi lakosok meg megpróbálták őket megtorolni a bombázások miatt, úgy kellett a csendőröknek megfékezni őket, hogy ne lincseljék halálra a foglyokat.
Erről jut eszembe, voltak ilyen börtönök nálunk ahol amerikai, angol vagy épp szovjet vagy más szövetséges katonák tengették háborús napjaikat egy bizonyos időszakig? -
Freeda Krueger #8684
15. AAF ,akik gyakrabban jártak hazánk fölé mint a 8.. -
Freeda Krueger #8683 De igen,csak a blogokba nehezebb látványt produkálni.
Ide csak berakom és mindenki örül :)
-
Prof William #8682 Biztos Hitler egyik titkos csodafegyvere volt éppen az egyik vonaton, ami egymaga megnyerte volna az egész háborút. -
Pares #8681 Az amcsik hozzánk is eljutottak... Érsekújvárban fontos vasúti csomópont volt. Hát jöttek, háromszor is, ha jól tudom valamelyik olaszországi bázisról, és szőnyegbombázással porig rombolták az egész várost. Mindezt a háború végén, közvetlenül a ruszkik bevonulása előtt, biztos a háború kimenetele múlott rajta, ha ennyire biztosra mentek... -
#8680 Csak nem olvasod a Katpol blogon a Messzer 2. alatt levő diskurzust? :) -
Freeda Krueger #8679 -
Freeda Krueger #8678
Spaatz szerint
és még egy,szóljatok ha unalmas :) -
Freeda Krueger #8677
érdekességek...
érdemes összehasonlítani a tegnapi térképpel... -
Freeda Krueger #8676
két könyv a témában,bár nem pont az Oroszokhoz került gépekről...
SS 6047 és 6056 -
Freeda Krueger #8675 Az biztos hogy a "megszállt/felszabadított" területeken használható állapotban talált szövetséges gépeket lefoglalták és használták őket.
A német reptereken is találhattak használható szövetséges repülőket.
Mondanám érdemes a farposst on körülnézni,de nem tudok konkrét kiadványcímet sajnos(de ezt nem tőlem hallottátok) Osprey/squadron stb... -
#8674 Imádom az ilyen sztorikat amik nem híres bevetésekről szólnak, és valami teljesen váratlan és szokatlan történt (és tényleg megtörtént esetről van szó). -
Freeda Krueger #8673 Frantic hadművelet,bár az eleve erről szólt.
Véletlen gépekről nehéz lehet,de hátha van itt valakinek... -
Rue East #8672 http://en.wikipedia.org/wiki/Shuttle_bombing -
#8671 Tudunk esetleg forrást találni erre? Hátha lehet ilyenről, ilyenekről rövid összefoglalókban olvasni. -
Freeda Krueger #8670 Megtörténhetett.
Akár puszta eltévedésből is. -
#8669 Volt olyan bevetés ahol nem volt elég az üzemanyag (45\'ről beszélünk) és mondjuk Szovjetek által már megszállt területen szálltak le amerikai/angol/lengyel vagy bármilyen más szövetséges nemzetiségű repülő. -
Freeda Krueger #8668 Szövetsége vadászgépek bevetési sugara
-
#8667 hát ez mi, mert ebből nem látni semmit :D. -
Freeda Krueger #8666 -
#8665 Csak néhány mondat esik róla szó. Valami olyasmi, hogy aki Milánóban vacsorázik, az Bécsben ebédel. Egyszerűen stratégiai jelentősége volt Bécsnek a helye miatt. -
ManoNegra #8664 Pár mondatban össze tudnád foglalni? :-) -
#8663 A sokadik részében szó esik arról, hogy milyen jelentősége volt Bécsnek. -
robgros #8662
Mert akkor mi van, ha előbb ér Bécsbe?
(Először azt hittem, Berlint akarsz írni.) -
fonak #8661 Előbb akart Bécsbe érni, mint a szövetségesek. -
robgros #8660
Tulajdonképp Sztálinnak miért volt olyan fontos, hogy rohamléptekkel vegyék be Budapestet? Ungváry új kötetében politikai okokat említ, de nincs pontosítva. Propagandát nem tekintem meghatározó erejűnek, inkább más lehet a háttérben.