15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#8740 Nem, annak sem lett volna semmi értelme. Az angol kikötőket vagy a partaszállás után hídfőt kellett volna támadni velük. -
fonak #8739 A V-1 és a V-2 sem volt alkalmas pontcélok támadására, terrorfegyvernek, város méretű célok ellen volt csak használható. A V-2 tízszer-hússzor annyiba került, mint a V-1, a puszító ereje meg kb. ugyanakkora volt. -
robgros #8738 Az attól függ, te mire használtad volna a V-1-t. Gondolom nem a brit városokat, hanem szovjet célokat fogtál volna be.
A V-2 hasznáról annyit, hogy Albert Speer szerint a rakéta által hordozott robbanóanyag mennyisége nem állt arányban azzal, amit a B-17-esek ledobtak Németországban. Azaz lélektanilag talán még bejött, de stratégiai szintén akár el is hanyagolhatták volna.
Mondjuk annyi jelentősége volt, hogy a V-2-es támadások voltaképp az első ballisztikus rakétatámadásoknak tekinthetők(legalábbis ez a véleményem). -
#8737 Hát igen. A V-1 egyébként értelmes lehetett volna, ha értelmes célok ellen használják. A V-2-nek semmi értelme nem volt. Körülbelül annyira értelmes, mint ékszergyémántból késpengét csinálni és azzal kenyeret szelni. Kb. ilyen arányban voltak a források az eredménnyel. -
Cnut #8736 Nem egészen katonai, de ide sorolnám a V-1, V-2 programot, a wiki szerint:
"The German V-weapons (V-1 and V-2) cost $3 billion (wartime dollars) and was more costly than the Manhattan Project that produced the atomic bomb ($1.9 billion)." -
#8735 A szovjet rendszer annyira centralizált volt, hogy komoly esély lett volna arra, hogy darabokra hullik a rendszer. -
Prof William #8734 De lehet, hangsúlyozom LEHET hogy Sztálin belebukott volna. Ebben az esetben nem lett volna kizárt egy előnyös béke. -
#8733 Na és akkor mi lett volna? Napóleon is bevette Moszkvát és nem érte el a győzelmet. A fontos ipari körzetek az Urálon túl voltak. Én nem hiszem, hogy Moszkva elfoglalásával a háborúnak vége lett volna. Plusz azért szerintem igen komoly utcai harcok folytak volna és a hadsereg és a lakosság biztos, hogy nem adta volna egykönnyen, megkockáztatom, hogy legalább olyan szintű harcok lettek volna mint Sztálingrádnál és akkor lehet, hogy az a plusz 2 hónap is kevés és a tél ugyanúgy "beköszön" a Wermachtnak. -
Prof William #8732 Nem tudom mi lett volna...
Amíg győzedelmesen hasított az oroszokat mint két a vajat addig Hitlernek eszébe sem volt semmilyen békeajánlatot elfogadni...
Bár ha kitör valami nagy forradalom és Sztálin megy a levesbe, sztem akkor valami ilyen indokkal hogy "A bolsevizmust sikerült szétzúzni keleten" lehetséges lehetett volna a béke.
Hitler mondta is 1-2 alkalommal hogy Sztálin és a rendszere a fő probléma...
Szóval szerintem ha Sztálin ajánlja a békét, akkor nem, de ha Sztálin puccsa után ajánlja valaki akkor elfogadta volna. -
#8731 Vagy be sem száll az I. Vh-s "pozitív" tapasztalatai után. -
fonak #8730 Mussolinit muszáj volt kisegíteni, mert egy vesztes háború után valószínűleg megpuccsolták volna és Olaszország átáll, ahogy meg is történt 1943-ban. Azonkívül, ha Görögországot nem foglalják el, onnan a szövik indíthattak volna támadást. Jugoszláviát meg mint tudjuk, azért kellett megszállni, mert ott a tengelybarát kormányt megpuccsolták a szövetséges-pártiak. Ha ez megtörténik, nyilván Románia is átállt volna ha megígérik nekik a második bécsi döntés visszavonását. Szóval megismétlődött volna az, ami az I. vh-ban, lett volna egy déli front, amit német csapatoknak kellett volna tartania így is. -
robgros #8729
Ha pedig övék a szovjet főváros, akkor lehet, hogy puccsolják Sztálint a teljes vezérkarral és békét kötnek a németekkel. Adolfnak pedig rendkívül hülyének kellett volna lennie ahhoz, hogy ne fogadja el. -
robgros #8728 'Csak vitte az erőforrást és a SZU elleni támadás komolyan késleltette. Képzeld el, hogy mi lett volna, ha az két hónappal korábban indul.'
Vagy ha meg se indul.
Komolyra fordítva: plusz ha 2 hónappal korábban indul ugyanazzal a menetrenddel, mert a menetrendbe is belerondított ám rendesen. Értem ezalatt az ukrán fővárost, Kijevet. Oda küldeni a csapatokat nem volt egy okos döntés. Most képzeld el, ha ott az a 2 hónap, valamint tartják az eredeti ütemtervet és nem kanyarodnak el jobbra-balra.... Talán már ősszel övék Moszkva. -
#8727 Azt, hogy az olaszok segítéségére sietett. A Balkánt minek kellett elfoglalni? Csak vitte az erőforrást és a SZU elleni támadás komolyan késleltette. Képzeld el, hogy mi lett volna, ha az két hónappal korábban indul. -
robgros #8726 Mit tekintenétek Adolfnál nagy baklövésnek? Politikai és katonai érdekelne.
Az, hogy elkezdte az egészet, az nem számít ide.
Továbbá mind a szövetségesek, mind a szovjetek ellenében elkövetett hibák jöhetnek. -
#8725 OFF: Freeda boldog születésnapot! :) -
Lacusch69 #8724 Rémlik valahonnan, hogy a németeket akarták ezzel átverni, ne kelljen több embert küldeni a keleti frontra. (Jól jön a tartalék a románok ellen)
Aztán meg meghagyták a komcsik is ezt a számot Horthyt köpködni, micsoda mészáros volt. -
#8723 A 200k-s szám egyébként szerintem is túlzó, ez bőven 90% feletti veszteséget jelentene. -
robgros #8722 Ja, még valami. Sok esetben találkozom olyan állítással, mely szerint a 2. magyar hadsereg 200 ezer katonát vesztett a Don-kanyarban, holott a kutatások szerint ennél jóval kevesebb volt az élőerő-veszteség. Na, mondjátok már meg, honnan a csudából kerítették ezt a 200 ezres létszámot? -
robgros #8721 Talán kapcsolódik ehhez valamelyest az a cikk, amit egy idei Regiment magazinban láttam a lehetséges 3. világháború magyar kitüntetéseiről. Tulajdonképp a Varsói Szerződés keretében a szövetségesi vállalás arról szólt, hogy ha kitör a háború, akkor a magyar egységeknek konkrétan észak-olasz és osztrák célpontokat kellett volna elérniük.
Ha valakit érdekel, a 2. számban szerepel.
(Esetleg elküldhetem mail-ben, ha gondolja.) -
#8720 Beszarás. -
Freeda Krueger #8719 Honnan jött ez a hajtómű dolog? -
#8718 Háát én kötve hiszem, hogy ez hajtómű lenne. Oda van írva, hogy Zusatzbehalter, ami magyarul annyit tesz, hogy adalékanyag tároló. Szóval az inkább benzintartály. -
Freeda Krueger #8717
például...
-
Freeda Krueger #8716 Ilyenkor kell pár napig nyomatni a képeket/videokat/térképeket hogy elsikkadjon a dolog a valódi érdekességek közt. -
Freeda Krueger #8715
Máris orvosoljuk( a német nyelv más dolog ) -
#8714 Ééééééééééééééés megint a témánál vagyunk... -
horthy #8713 Már megint azok a csunya nácik . Ugylátszik a nemzetközi zsidolobbi amig csak lehet a mindent ütö nácikártyát használja a II. világháboru utáni világrend fentartása érdekében aminek nyertese gazdasági téren a globalista zsidotöke politikai téren pedig Izrael . Onnan tudod ki-kik uralkodnak 1 nép fellett, hogy őket sosem lehet kritizálni dogmáit kétségbevonni ! -
Lacusch69 #8712 Szerintem csak a dupla póttartályok csövezése. -
#8711 A kis kép miatt semmi sem derül ki nekem. No meg németül sem tudok... -
#8710 BF 109 + rakéta meghajtás? -
Freeda Krueger #8709
egy kis érdekesség -
#8708 Az emberek akiket vádolhatnának már meghaltak, úgyhogy ideje átállni a még "élő"-kre (cégek, társaságok, stb)
-
fonak #8707 Minden német cég, amelyik működött a 3. Birodalom alatt náci volt ilyen erővel. -
ManoNegra #8706 Feltárták a Dr. Oetker náci múltját -
#8705 Leopold szerintem. -
Prof William #8704 Egy Karcsú Berta?
Vagy maga a híres Dora ágyú? -
-
#8702 Csak mert most találtam:
-
Prof William #8701 A japánok így próbálnak bosszút állni az ellenességeiken. :)