15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • SZUsszan
    Hupsz, felcseréltem a sorrendet. Szóval:

Itt elmélkedtek róla már pár sort.
  • SZUsszan
    http://makettinfo.hu/forum/forszoveg.php?forumID=54&first=2450
  • Ulvar
    Na most én tennék fel egy kérdést:

Ezt ma az egyik Facebook oldalon láttam. Ez Nyíregyháza, de fogalmam sincs mikor (háttérben a Luther ház, tehát ez a mai Kossuth tér szélén készült).

Mikor készülhetett a felvétel? '44? Azt látom hogy egy PZ IVes van az előtérben, de meglehet állapítani a pontos típusát? Valamint nem tudom hogy milyen tankok vannak a háttérben, nem ismerős egyik se így.

• Molnibalage
    Felkerült pdf formátumban.
  • Freeda Krueger

KV leszerelt toronnyal
  • Ulvar
    És előtte mi látható?
  • Freeda Krueger

másik Tigris
  • Freeda Krueger
    hátrasiklott,beragadt
    Valahol olvastam hogy leengedték a fékfolyadékot és elsütötték a löveget,hogy használhatatlanná tegyék a tankot...
    Királytigrist is láttam már ilyen löveggel...

• Ulvar
    jobb oldali milyen ágyúval van? AZ nem 75 mm? Vagy az rövid 88?
  • Freeda Krueger

sok Tigris...
    Szerelő "tábor" lerohanásakor zsákmányoltál őket...
  • Molnibalage
    Új írás, HMS Nelson.
  • TomDantes
    Hagyjuk az egészet. Lépj túl a témán. Elmondtam mi van, értetlenkedsz, kész. Akkor értetlenkedj tovább.
  • Lacusch69
    Saját magadnak mondasz ellent?
  • TomDantes
    Eggyel lentebb is kaptál választ de...ha nem hát nem. Nem tudok mit mondani, már válaszoltam.
  • Lacusch69
    Nos, ha még nem esett volna le:

-Ukrajna szétesik, Kárpátalja önálló állam lesz (több másikkal együtt)
    Ez ugye semmit sem sért, legalábbis eddig ezt mondtad.

-MIUTÁN elismerik, úgy dönt, hogy egyesül Magyarországgal.
    A párizsi békét nem sérti, mert Ukrajna nem létezett annak aláírásakor (lásd saját 9042sz. kommented.)

Nos?
  • Freeda Krueger
    A lényeg annyi hogy a "külső" szomszédaik határai nem változnak.Szerintem erre gondolt Tom.
  • TomDantes
    Nem erről van szó, de minek mondjam el újra? Bocs, de ha nem érted hogy mi a különbség határrevízió és NSZK-NDK egyesülés között, akkor...nem. Nincs értelme hogy magamat ismételjem.
  • Lacusch69
    Tehát összefoglalva:
    -Szerinted államok széteshetnek, semmilyen nemzetközi szerződést, egyezmény nem sértenek.
    -Államok egyesülhetnek, ha mindkét fél így akarja, semmilyen nemzetközi szerződést, egyezményt nem sértenek.

Jól értem?
  • TomDantes
    Szándékosan értetlenkedsz, vagy tényleg nem érted, hogy mi a különbség két ország egyesítése és a határrevízió között? Ha nem érted, felesleges bármit mondani, bocs. Ezt már kár tovább magyarázni.

Egyébként igen, Románia is vonatkozik, de a párizsi békének ehhez megint semmi köze, lévén a moldáv állam nem létezett 1947-ben.
  • Lacusch69
    Továbbá: Románia régóta ácsingózik Moldáviára.
    Rájuk nem vonatkozik a párizsi békeszerződés?
  • Lacusch69
    Sérült (megváltozott) két szuverén állam határa? Igen. Akkor mi a kérdés?

Jugoszlávia (erőszakosan) darabokra hullott, helyette új, szuverén államok jöttek létre.
    Megváltoztak a határok? Igen. Akkor mi a kérdés?

A genfi egyezmény is egyezmény. Mégis igyekeznek betartani azok, akik aláírták...
  • TomDantes
    Értem én, de a nemzetközi egyezményeket is csak úgy lehet megváltoztatni ha van egy nagyhatalmi támogatottság, egyetértés mögötte. Ilyen pedig nincs.
  • Pluskast
    Nem a revízióról beszéltem, úgy általában a nemzetközi egyezmények "képlékenységéről". Az, hogy kapjunk vissza területet.... Nem aktuális jelenleg és ráadásul már annyi magyar sem él a szomszédos területeinken mint 70 évvel ezelőtt.
  • TomDantes
    Nem, mégis miért ellenkezne? Nem arról szól hogy nem egyesülhet Németország, és nem is arról hogy nem lehet Jugoszláviát felbontani. Nem erről szólt. A békeszerződések sem erről szólnak. Mégegyszer példa :a német-lengyel határ. Ilyen esetekről van szó, és nem újra egyesítésről, vagy épp arról hogy egy ország kiválik egy másikból.

Mellesleg, és ez is fontos a Helsinki egyezmény, nem béke szerződés, és nem is nemzetközi szerződés, ez egyfajta kötelezettség vállalás.

De ezt is újra megismétlem: két ország egyesülése, nem ugyanaz mint ha egy ország egy másiktól területet követel. Ne keverd a szezont a fazonnal.

És érdemes részletesen is elolvasni miről szól Helsinki. Azt írja, hogy sérhetetlennek tekintik egymás határát. A német egyesülés ezt hol sérti? Nem sértik meg egyetlen ország határát sem, mert a két ország egyesül! Nem pedig elvesz az egyik ország a másiktól! Világos-e a különbség?
  • Lacusch69
    Viszont ellenkezik a helsinki egyezménnyel...
  • TomDantes
    A következő fontos dolgot értsd meg. Se a német egyesülés, se Jugoszlávia felbomlása, nem ellenkezik a békeszerződésekkel. Érted? A magyar határrevízió igen. Ezért nem lehetséges. Ez a lényeg az egészben. Az 1947-es béke nem ír arról hogy Németország nem egyesülhet! (sőt a felosztásáról sem ír. Szó nem volt NSZK-NDK felosztásról !) Amiről szó van magyar szempontból az a határok ( meg a jóvátétel, meg a hadsereg mérete stb,) ezt meg megszegni nem igazán lehet.

Sőt, Németország nem szerepel az 1947-es párizsi békeszerződésben! Nem volt az aláíró országok között. Tehát ne keverjük ide, de amint mondtam a lényeg az: a német egyesítés, nem volt ellentétes a Németországra vonatkozó békefeltételekkel! Ez a fontos az egészben!

De egyébként NSZK-NDK esetében sincs revízió, egyesültek, de a németek nem kapták vissza a Lengyelországhoz csatolt német területeket. Ez lett volna a revízió, de ilyen nem történt.
  • TomDantes
    Szerintem írtam is, hogy igen elméletileg felül lehet bírálni minden szerződést, minden békekötést, csak épp nem egyoldalúan, és nagyhatalmi támogatás nélkül lehetetlen. A bécsi döntésnél volt nagyhatalmi támogatás, valamint másik oldalról más nagyhatalmak nem akadályozták(franciák, angolok nem akadályozták meg). Lehetséges lenne ma is revízió, de ehhez ,megkéne győzni az európai nagyhatalmakat, hogy fogadják el a dolgot. Hát sok sikert hozzá, de erre gyakorlatilag nulla az esély, hogy sikerülne a franciákat, németeket, angolokat , oroszokat, ( meg az USA-t is, mert bár nem európaiak, de mégiscsak vezető nagyhatalom) meg az ENSZ többségét, a Biztonsági Tanácsot...ja, ha őket mind sikerül meggyőzni, lehetséges.

De erre annyi az esély , mint hogy a Vatikán nyerje a foci vb-t, és nem viccelek, elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nem, persze fordulhat úgy a világ kereke, hogy ez megváltozzon, de belátható időn belül erre zéró esély van.
  • Renegade
    valamiért mégsem divat a revízió, csomó országnak lehetne területi követelései egymás felé, aztán max annyiról lehet hallani néha, hogy egy-egy kosárpálya nagyságú szigetért megy a karate, legyen szó angol-spanyol vagy kínai-japán ellentétről.
  • Pluskast
    Naaa. Azért ez nem így van. Első bécsi döntés? Kik is voltak akik aláírták(a nácikon kívül)? Vagy Lengyelország felosztása a 18. században, illetve a második világháború után az oroszok által elvett területek? Semmi sem tart örökké.
  • Lacusch69
    Illetve az is érdekelne, hogy a ('47-es) párizsi békeszerződés tartalmazza-e, hogy Ukrajna önálló állam...
  • Lacusch69
    Ezt azért nem egészen értem, mert az NSZK-NDK határ megszűnt, vagyis volt határmódosítás.
    Jugoszlávia szétesett, új, független államok jöttek létre önálló határokkal, vagyis volt határmódosítás.

• TomDantes
    NSZK-NDK az egészen más eset, ott éppen hogy egyesült az ország. Jugoszlávia, esetében darabjaira hullott, de de határ revízió nem történt. Tehát, hogy ugyanez az Ukrán példára kivetítve: tegyük fel Ukrajna ketté szakad, keleti és nyugati részre, Krím félsziget az orosz-barát ukrajna kezén marad, de ettől még nem lesz határrevízió Magyarország számára.

Mintahogy Jugoszlávia felbomlásakor se került sor semmilyen reívzióra, a határok ugyanott maradtak, ebben az értelemben, csak most már az adott területen nem egy állam létezett, hanem több. Ott sem volt esély Szerbiával szemben semmiféle revízióra.

Az NSZK-NDK egyesülésnél sem történt revízió, pedig ott a német-lengyel határon vannak területek, amik eredetileg németnek számítanak, de most már a lengyelekhez tartoznak, hiába egyesült a két Németország, mégse került szóba, hogy lengyel részről határmódosítás legyen.
  • Lacusch69
    Jugoszlávia? NSZK-NDK? Csak kérdem...
  • Renegade
    gondolom amikor Ukrajna határait rajzolták lett volna rá lehetőség
  • TomDantes
    Nem. Gondolkodni kéne egy kicsit. Mégis mi jogon ajánlaná fel bárki Magyarországnak Kárpátalját? Az 1947-es párizsi békében le lettek szögezve a határok. Ezt nem lehet csak úgy felülbírálni. Azaz, persze, meg van annak is a módja (de csak elméletileg, gyakorlatilag nulla az esély) hogy lehet az ilyen szerződéseket felülbírálni. De olyan végképp nincs, hogy felajánlják. Nem lehet csak úgy átlépni a szerződésen, mégis kinek a nevében bírálnák felül és ajánlanák fel?
  • ManoNegra
    Én úgy tudom, hogy Kádárnak ajánlotta fel Hruscsov Beregszászt. Egyébként ezeket a mendemondákat én is hallottam, érdekelne valami közelebbi.
  • robgros

Bár nem a topikhoz tartozik, de jól jönne a kisegítés.
    Egyre többet látom fórumokon, hogy Antalléknak anno felajánlották Kárpátalja területét, de a kormány nem fogadta el. Úgy tudom, ilyesmi soha nem történt meg és ez csak urban legend, de most kissé bizonytalan vagyok, mivel Google-on nem találni semmit. Most akkor igaz, vagy sem?
  • robgros
    Épp ma töltöttem:
    http://www.uchronia.net/bib.cgi/label.html?id=tsoudissta

Sztálingrád másképp.
    Ha valakit érdekel, jelezze és küldöm privátban.
  • Gundark 1 1
    Sajnos igen. Gondoljunk csak Vietnamra. Akkor és ott teljesen helyénvalónak tűnt felégetni a falut, mert mint tudjuk jól a vietkong simán alkalmazott nőket meg gyerekeket gyilkolásra robbantásra meg mindenre. Ha a spanodat kilövik mellőled lehet hogy van olyan hatása hogy mindenki vietkonggá válik aki ott van. Nem szeretnél meghalni, ezért lősz. A gond csak a végén kezdődik. Amikor már otthon fekszel az ágyadban és eszedbe jut hogy vajon tényleg vietkongék voltak? vagy ártatlanok? És mivel ezt soha nem fogod megtudni, ha hajlamos vagy rá akkor becsavarodsz. A háborúban és a harc közben másfajta lelkiállapotban van az ember.

Ez szerintem igaz minden háborúra. És mindegy hogy partizánokat, vietkongot, vagy alkaidát lősz.
    A háború nem az a jópofa izé amit láttunk 91ben hogy a lézer vezérlésű bomba becsapódik és hogy szétszáll az épület. Ez vér, sár, büdös és fádalom :)

• Pluskast
    Eléggé. Anyám mesélte, hogy nagyapámat majd minden éjjel háborús rémálmok gyötörték. 41-48-ig (3 év szibéria) háborúzott. 69 évesen halt meg prosztatarákban és a végstádiumában egyfolytában újraélte a háborús élményeit (a nővér mesélte). Szar dolog a háború és a legtöbb ember szerintem sosem képes feldolgozni lelkileg, vagy nagyon nehéz lehet megbirkózni vele.