II. világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nekem speciel a magyarországi harcok jelentenek mostanában "csemegét" mert eddig csak nagy vonalakban hallottam az alföldi csatáról pl. és azt sem tudtam hogy a Konrád hadmûvelet Komáromból indult és hogy Dunaalmáson kemény harcot vívott a Totenkopf hadosztály.Utóbbiak nekem azért is érdekesek mert itt lakom a közelben és eddig ezekrõl nem tudtam,a magyarországi harccselekmények eléggé felületesen és sokszor tévesen voltak eddig bemutatva.Számvéber N. könyvei ezen a téren nagyon alaposak és nekem nagyon sok újat mondtak.Azért van egy fikciós könyvem is,a Luftwafféról szól-úgy van megírva mintha lenyomták volna az angolokat-de nem volt túl érdekes könyv.
Tudom, túl sok a ha, a feltételezés, de szerintem megérdemel egy kis eszmefuttatást.
Dulce bellum inexpertis. Erasmus
Megtehetem, mert ezen kívül már csak pár anyag van hátra, azok pedig inkább Európával foglalkoznak. Olyan viszont van, hogy az értekezés visszanyúlik ugyan a világháborúba és mégis a hidegháború eseményei közé tették, mert a lehetséges kihatások túlmennek 1945-ön.
De ha már nincs szükség az elméletek fordítására, jelezzétek!
Fölöslegesen nem óhajtom terhelni sem a fórumot, sem a kommentelõket.
Meglehet Számvéber hatása, de egyre kevésbé izgatnak a mi lett volna ha feltevések, és ez ráadásul elég ingatag alapokon van.
Cifu bocs. voltak flotta hordozó(k) által kísért konvojok, bár ez az eset nagyon speciális. Hiszen a Málta ellátását biztosították 1940-42 közötti idõszakban. Itt a tengelyhatalmak légifölénye indokolta ezt.
Willen, még annyit mondanék, fikciós írások, regények találhatók a uchronia.com oldalon, ott szétnézhetsz, ha érdekel, mit változtatnak meg a történelemben.
Ha akartok magyar megfelelõt, lapozzatok bele Kenneth Macksey A végsõ gyõzelemig könyvébe. Na ott aztán találtok esszéket dögivel arról, hogy változott volna a háború európai lefolyása, ha Hitler bizonyos döntéseket megváltoztat.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Ami a repülõgép hordozó problémát illeti az nem mellékesen a pilóta utánpótláson is dõl el, ami a japánoknál erõsen gyenge volt. fõleg a tapasztalat-átadás, és a tapasztalt pilóták kiképzésbe bevonása (ez gyakorlatilag NULLA japán esetében)
A másik jelentõs probléma a kutató-mentõ szolgálat. Japán esetében elhanyagolható, míg az US tengeralattjárók egyik fõ feladatai közé tartozott nem is rossz hatékonysággal.
Japán dél irányú terjeszkedése lelassult, India irányában megállítják, Midway pedig annyira nem katasztrofális amennyiben vereség US irányba. Max. 1-2 évet nyerhet ezzel Japán (inkább csak 1-et) de hosszútávon csak egy szépségtapasz lett volna...
Ausztrália abban a veszélyes helyzetben van, hogy teljes mértékben elvághatják(a Csendes-óceáni oldalról legalábbis esélyes), az amerikai flotta és a haderõ légi alakulatai pedig elméletileg ahhoz erõtlenek, hogy közbelépjenek a japánok erõfeszítései ellen, melyek az USA és Ausztrália közötti kommunikációt bénítanák meg a Fidzsi-szigeteknél és aztán Szamoánál. Ausztrália 7 milliós lakossága döbbenten tapasztalná, hogy a szárazföld még elszigeteltebb, mint azelõtt a befolyó utánpótlás leszûkítésével és Macarthur tábornok Délnyugat-csendes-óceáni Parancsnokságát is az összezsugorodás veszélye fenyegeti, még mielõtt életre kelne.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Tehát az atlanti flottához tartozó hordozók átrendelése után sem maradt volna hordozókíséret nélkül a konvojok nagy része.
A hosszú háború:
A tengerészeti erõ egyensúlya a Csendes-óceánon(mondhatnánk, a mérleg nyelve) a japánok felé dõl és valószínûleg megmarad 1942 hátralevõ részében és valószínûleg még 1943 elsõ felében is. 1942 júniusa elején mindössze 6 repülõgép-hordozó áll szolgálatban az amerikai flottában; ha Nimitz 3-at elveszít közülük Midway-nél, egyszerûen nincs rá mód, hogy rövid idõn belül feltornássza a számukat. A 3 megmaradt hordozó 1942 végéig nem gyarapodik, mikor az elsõ az új generációs Essex-osztályú gyors hordozókból megérkezik.
Mi az, ami lesokkolt?
Nagumo 3 másik hordozója, pótolva az elvesztett gépeket az elõre megbeszélt északi gyülekezõhelyen, elindítja a 2. csapást a Yorktown ellen, amelyet 'vízfelszíni gépek' (float plane -re nem láttam jobbat) cserkésznek be és alkonyatra már csak egy parázsló hajótest.
A Float Plane vizirepülõgépet, repülõ hajót jelent.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A náci németország felveszi a kapcsolatot a történelem elõtti árjákkal és együttesen lenyomják a többi országot.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Amit még biztosíthat az akció, az egy véres összecsapás és egy ijesztõ figyelmeztetés a japánoknak azokról a veszélyekrõl, amelyek a partra szállás után a tengerészgyalogosokkal történõ szembenállás során várnak rájuk, akik bázis védelemre rendezkedtek be. A helyõrség pedig Midway-t hozzáadja Alamo, Wake és Bataan nevéhez az utolsó állásig történõ védekezések listáján.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Az amerikai haditengerészet vereségének elsõ következménye maga Midway szigetének eleste. Midway Nagumo repülõinek figyelmébõl is részesül a mozgékony flottától, akik tövig rombolják a sziget repterét, a repülõket pedig vagy felégetik, vagy hatástalan próbálkozásokra használják fel azokat, hogy a tengeren elkapják a gyors hajókat.
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
A magyarok pedig gondolom az angolszász megszállási zónába kerülnek, nincs Rákosi, se 56, se Kádár, se rendszerváltás. Nem baj, több ember marad életben.
A megnövekedett és felszabadult tengeri gyártókapacitás miatt a szövetségesek 1943 júniusára a partraszállító jármûvek gyártására koncentrálva partra szállnak Hollandiában, Franciaországban és Olaszországban egyszerre. A német ipar még kitart, de a 15-20 új hordozó biztosította légifedezet, megspékelve az Angliában települt légierõkkel akkora légifölényt biztosít, hogy a szövetségesek 2 heti elkeseredett harcok után egyszerûen áttörik a német védelmet, és 150 kilométerre visszavetik a németeket minden fronton. A megindult szovjet támadás miatt, és a katasztrófális kurkszki vereség miatt a német tisztek fellázadnak, merényletben megölik Hitlert, és azonnali békét kérnek az angolszászoktól. Azok ezt elfogadják, így Európa német megszállás alatt levõ területei angolszász megszállás alá kerülnek. A szovjeteknek ez nem tetszik, de Sztálin békevágya miatt a Szovjetunió elkezdi leszerelni a Vörös hadsereget. Ezzel 1943 szeptember 01-én Németország is kapitulál. Ezt követi szeptember 2-án a magyar, majd 4-én a román és a bolgár kapituláció. A szlovákok ellenállnak, ezért az amerikaiak atomot dobnak rájuk. Ennek hatására 1943 szeptember 20-ára mindenhol befejezõdnek a harcok, és véget és a 2. világháború.
Akarom mondani, elveszettek.
Az egyik fõnököm a szerzõje. Tudtam, hogy imádja a témát, de hogy ennyire! /=)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ez a könyv bár nem 2. világháborús, egyik ilyen ismerõsöm mûve:
Csatahajók
Ez gyakorlatilag az a sebesség, ami a hajógépek (és nem mellesleg a hajótest) állapotától telik. Szóval hajtanak mint a meszes 😊
Az ellenfélrõl tudják a csata elõtt, hogy fölényben van. A visszavonulásban merre van a felmorzsolás? Nimitz-nek látnia kellett volna, hogy azért néhány lehetõséget még hagyott magának(ha oldalazó manõvere rémálomnak bizonyul), miután a Midway-tõl északkeletre lévõ összes amerikai erõvel együtt nincs olyan helyzetben, hogy csapást mérhetne a Midway-i japán inváziós haderõre, mely délnyugatról kerül elõ. Ha az amerikai hordozókat elverik, fennáll a lehetõsége, hogy Midway megerõsített helyõrsége csupán a Yamamoto harci flottája által felajánlott kegyelem révén menekülhet meg.
Nem sokkal ezután felgördül a csata második fázisának függönye. Fletcher a Yorktown-ban- a TF 17 magjában -értesül arról, hogy japán hordozókat észlelnek. Csatlakozni akar az akcióhoz, de nincs még elég közel ahhoz, hogy részt is vehessen abban. Repülõgépei készen állnak az indulásra és 'oldalazó' sebességre(flank speed)kapcsolnak nyugati irányba tartva, mikor rettenetes híreket kap Spruance-tõl hajói állapotáról. Nem is figyelmeztetik, hogy rávilágítsanak, ebben a pillanatban eléggé megosztott teendõk várhatnak még rá. A csatarendek, melyek alapján tevékenykedik, megosztottak egy hasonló helyzetben.
Az amerikai csata utáni jelentések majd ferde szemmel néznek Nimitz 1942. május 22-i utasításaira Fletcher és Spruance irányában, hogy ezek az intézkedések maximális kárt okoznak az ellenségnek erõs felmorzsoló taktikák alkalmazásával, északkeleti irányból lecsapva az idõ elõtt közeledõ japánokra. Mielõtt elhagyják Pearl Harbort, Nimitz szintén szorgalmazza, hogy a számított kockázatok szerint történjenek a hadmozdulatok és kerüljék a fölényben levõ ellenség megtámadását, kivéve ha jó esély kínálkozik jóval nagyobb kár okozására.