II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ha a kép címét nem olvastad el, akkor nézd meg tüzetesebben azt a képet szerintem

Molnibalage
Földrengés után készült.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Romjai? Ezek nem romok, legjobb tudomásom szerint, hisz nem is támadhatták a várost a II. Vh alatt.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

a kép tényleg nagyon jó, bár kicsit furcsállom, hogy gyönyörûnek nevezed San Francisco romjait

Ulvar
San Francisco...de gyönyörû

Molnibalage
Azok még üveglapos technikák. Mai napig használják a hi-tech változatát ha fontos a részletesség. Nem tudom, hogy DPI-os digitális technikára lefordítva, de nagyon ott van a szeren.

Egy másik példa.

Levegõbõl volt ilyen felbontása.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az is komoly volt, amit én linkeltem a HT-be, polgárháborús utász század és valami nagyon korrekt fotominõséggel.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Molnibalage
A II vh idejébõl az egyik legdurvább hires színes fotó amit láttam az az, mikor egy fiatal tengerész meg egy nõ valami Navy emlékemû környékén lófrál. Valami 5000x akárhányas felbontásban van feltéve, és kinagyítva is eszméletlenül éles a kép. Sajnos nem találam a képet. 😞

(wikis asszem)

Molnibalage
A Kodachromes 4x5 miatt gyanítom, hogy nem utólag színezett. A fotók beállítottak, az alanyok szerintem nem mozogtak és mindenhol látszik az, hogy erõsen megvilágított volt a célpont.

Ezeket utólag színezték ki, vagy akkor is voltak már ilyen profi gépek?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Molnibalage

Kemény, hogy folytatták a harcot a már kigyulladt Stuggal. Kilõttek inkább még két T-34-est és belehaltak, mint hogy meneküljenek.

Az elsõ oldalon látható, 700-as oldalszámú StuG-ot tõlünk néhány km-re, Királyhegyes mellett lõtték ki az oroszok.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Willenbrock
Most nézem hogy az északi szárny parancsnoka von Kluge volt,Model az alárendeltje volt.

Willenbrock
A Párducok pl ha jól tudom teljes egészében a közép hadseregcsoportba voltak beosztva Model tábornagy alá.Õk az északi szárnyon támadtak és jóval lassabban haladtak elõre mint a déli szárnyon az SS hadtest.A Párducok nagyobb része valóban mûszaki hibák miatt esett ki a harcból mert még nem igazán voltak frontra valóak,a motor elégtelen hûtése a vízálló szigetelések miatt volt a legnagyobb probléma.

Willenbrock
A Proharovka melletti csatában nem voltak de a Citadella hadmûvelet más frontszakaszain voltak,a citadella nem csak a Proharovkai ütközetbõl állt.

Ja, hát a wikipedia nem mindig szavahihetõ (úgy tûnik, Tigerbõl vesztettek 3-6 db-ot, nem összesen), mondtam is, hogy kicsit extrém adatnak tûnik. De a linkelt cikk szerint Prohorovkánál amúgy nem voltak Pantherek, se Ferdinandok, és Tigerbõl ott alig veszítettek. 😊
Ajánlott: olvasmány
Azt ugye te se gondolod, hogy Prohorovkánál a németek csak három-öt harckocsit vesztettek, miközben ennek a százszorosát lõtték ki. Bár Prohorovka csak egy része volt a kurszki csatának, de azért ott bukták el a németek a Ferdinandok, a Pantherek és a Tigerek többségét, igaz, nagyrésztmûszaki hiba miatt. Viszont a csatában részt vett német harkocsik kis százaléka volt csak nehéz tank, a többsége közepes tank volt, és abból is csak egy része bírt 50 mm-nél nagyobb hosszú csövû löveggel.
kerla
Az a baj Szuvorov könyvével és az egy elmélethez nagyon ragszkodó egyéb írásokkal, hogy minden egyes eseményt az elméletének igazolására kíván felhasználni és átesik a ló másik oldalára.

kerla
azaz, õ az, de Lukács is ezt támasztja alá, egyébként sok-sok okosság van a könyvében szerintem a Szuv.-nak is, tény, hogy csínján kell vele bánni, egyébként errõl az a vélemény, hoyg ha az elfogadott és a gyõzteseknek megfelelõ elméletekkel szembemész, ne számíts semmi jóra.

Mondjuk a hazánkban nagy tekintélynek számító Ormos Mária pár rendszerváltás elõtti írását olvasd el, feltéve ha röhögni akarsz... ennyit errõl.

Molnibalage
Szuvorov? Juj. Ez "AZ" a Szuvorov? Tudtommal elég bulváríró az illetõ, az elméleteit elég sok helyen kiröhögték.

kerla
Tucatszám? Könyvtáramban kb 300-400 2. vh-s témájú könyv található, amibõl min. 150-200 dokumentum, politológia témájú. Ha jól emlékszem Szuvorov könyvében és John Lukács valamelyik kötetében is olvastam az erre vonatkozó információt, ha nagyon szeretnéd megkereshetem.

Molnibalage
Tucatszámra olvastam anno a II. vh-s könyveket. Soha egyikben sem volt ilyen megemlítve. Te hol találtál rá?

kerla
És mi alapján válogatod, hogy mi az és mi nem? Ezer és ezer elmélet bolyong, egy részüknek valós alapja is van, bizonyítékkal, de szerintem mi itt "lennt" egyet sem láttunk, tehát míg az elméleti síkon maradunk, nagyjából bármi belefér, csak kérdés ki mit fogad el és mit tart elhihetõnek. Természetesen a nagyon szélsõséges elméleteket leszámítva.

Molnibalage
Szerintem ezek városi legendák.

kerla
Az utánad szóló szépen megválaszolta helyettem, köszönöm! Valóban nem mondta, kérdezte :-)

Volt egyszer egy visszaemlékezés, hogy amikor Sztálin teljesen lefagyott akkor a meginterjúvolt és pár tábornoktársa felkeresték õt.

Sztánint magába roskadva találták az asztalánál és azt kérdezte tõlük hogy Talán Letartóztatni jöttek õt?

Lehet pár millió ember életben maradt volna ha akkor hirtelen felindulásból azt mondják hogy "IGEN LE!" De ehelyett csak a hûségükrõl biztosították.
Molnibalage
Az összeomlott az lehet, hogy stimmel. Azt meg kélem, hogy Sztálin bárkinek bevalotta vagy leírta volna ilyen irányú gondolatait...

kerla
Állítólag a Barbarossa elsõ napjaiban Sztálin azt várta mikor végzik ki, összeomlott. Ebbõl kiindulva nem biztos, hogy megpuccsolták volna Moszkva elestekor.

Molnibalage
Hiába volt a feje mindennek, ha nem lett volna összeköttetése fizikailag az ország többi részével. Az népet elnyomásban tartó erõszakszervezetek infrastrukturális háttere is elveszett volna. Még az is lehet, hogy Sztálint valahogy megpuccsolták volna, vagy az elszakadt orszárész külön fegyverszüntet kér..

Mentalitás kérdése az egész.

Franciaország már tulajdonképpen már akkor le volt gyõzve amikor még Párizs állt. Már maguk a vezetõk se hitték, hogy nyerhetnek és ez az össznépi meózás csak még jobban rontotta a helyzetet. Churchill is írta hogy a Ft. vezetés milyen reméyntelen, megvert képet mutatott még amikor nem is volt minden elveszve. De fejben már elvesztették a háborút.

Ha Moszkva elesik az kétségtelenül HATALMAS presztisveszteség az oroszoknak. De Sztálin továbbra is irányíthatta volna a dolgokat máshonnan mert õ volt a feje mindennek. Kivégeztetett volna pár száz/ezer embert akik "felelõsek" voltak a vereségért majd tovább próbálkozott volna.

Nem kizárt hogy esetleg tepogatózott volna némi béke után de Hitlernek valószínûleg akkora arca lett volna hogy elutasítja. Hitler is csak akkor kezdett gondolkodni egy lehetséges megállapodáson amikor már vesztésre állt.

De ha esetleg Moszkva ostroma közben meghal Sztálin? ( Mivel hangoztatta hogy nem hagyja el Moszkvát lett volna rá némi esély. )
Akkor viszont sztem jött volna az összeomlás. Vagy ha az nem is a hatalomért marakodó utódai valahogy kiegyeztek volna Hitlerrel.
Molnibalage
Franciaország már Párizs eleste elõtt összeomlott. Na ezt add össze...

Ulvar
Számomra még így is elképzelhetetlen hogy összeroppanjon az ország. A hátországba telepített ipar, a szállítmányok, esetleges külsõ beavatkozás, a gerillaháború (hisz az ország területe nagy, és így is a legnagyobb ellenállás, Orosz területen volt). Bár ki tudja...na ezért néznék meg egy ilyen jövõképet, hogyan alakult volna a világ sorsa.

Molnibalage
Szerintem, ha Moszkva elesik, akkor szerintem game over. A SZU lényegében több részre szakadt volna. A durván centralizált ország közlekedése és vezetékes kommunikációja lényegében megszûnt volna egyes irányokban. A másik két végen egy-egy város elveszetése nagy "arcvesztés", de attól a szó nem omlik össze. Olyan, mintha valaki elveszíteni az egyik karját vagy lábát. Moszkva elvesztése = lefejzés...

'De kíváncsi lennék, hogy mi történt volna, ha Moszkva, Leningrád, és Sztálingrád is elesik...akkor mit csinálnak a szovjetek.'

Ha gondolod, utána nézhetek. Van valami irkálmány róla.
Molnibalage
Mindkét fél elvesztette az elsõ hónapokban a harckocsijai 2/3-át. Csak a németeknél ez kb 3,5k db volt az szovjeteknél meg olyna 17k...

A német hk-ból ezer db kis túlzással páncélkocsi volt, Pz I és Pz II, de a T-35 és T-38-ból is százas nagyságrend szolgált. Igazán ütõs Pz III és IV-bõl összevissza volt kb. 1500 db.

Ulvar
Azzal nem számoltál, hogy hiába a technika, ha a legénység idióta hozzá. Annyira kiképzetlen volt a szovjet sereg, hogy rossz az adatok után nézni. Hát már az, hogy a németek rádiókkal kommunikáltak és irányították a hadmûveletet (tankban), addig a szovjetek még mindig zászlókkal próbáltak valamit kigügyögni egymásnak.

1v1 egymással szemben persze hogy átütni képtelen volt, akárcsak fordítva a KV-1el nem tudtak 41ben mit csinálni a németek.

A Panther az elején még gyerekcipõben járt hibákkal, addigra a Tiger már eléggé kiforrott volt, csak kevés darabszám készült belõle, ráadásul elég késõn sikerült elkezdeni gyártani.

De kíváncsi lennék, hogy mi történt volna, ha Moszkva, Leningrád, és Sztálingrád is elesik...akkor mit csinálnak a szovjetek.

Azért a Tigernek vagy a Panthernek 1:1-ben nemigen volt ellenfél a T-34/85 se, bármikor.
Nézz utána pl. a prohorovkai csata veszteségadatainak (kurszki csata egyik epizódja). Wikipedia szerint: 3-6 német tank vs. 207-334 szovjet tank megsemmisült, 41-89 német és 420 szovjet tank megrongálódott. Mondjuk ez talán extrém példa, de kb. ilyen nagyságrendû volt az ára a szovjet stratégiai gyõzelemnek Kurszknál (a teljes akkori szovjet tankállomány több mint fele veszett oda, pedig védekezõ harcot vívtak, a hírszerzésüknek hála elõre ismerték a németek tervét, amitõl azok Hitler makacssága miatt nem tértek el, rengeteg páncéltörõ löveggel megerõsített sokszoros védelmi övezetet építettek ki hónapok munkájával és még így is így alakult a veszteségarány). Emberben tízszeres volt a szovjet emberveszteség (ami mondjuk nem volt rendhagyó az egész háborúban).
Ulvar
Nem kérdeztél semmit, ezt írtad az elõbb, hogy más nem volt, ami nem igaz.

És kellettek az tény. Használták, de nem volt megfelelõ a körülményekhez.

A legmodernebb tankjaik a szovejteknek volt abban az idõben, fõleg az egyszerû futószalagon történõ T34 gyártása miatt, amik effektívek voltak a német páncélosok ellen (kivéve a Tiger, Panther stb.., bár a T-34-85 már felvette azokkal is a versenyt). A másik modern tank, a legjobb nehéz tank volt Európában, sõt az egész világon, az a KV-1. Az viszont tény, hogy ezek darab száma a Barbarossa elején kb. 7%-a volt a teljes szovjet tankok létszámának, ráadásul a legénység kiképzetlen volt, csak propaganda célú felvételek készítésére voltak alkalmasak.

De nem is kellett nagyobb darabszám, hisz a Pz II, Pz III sõt PzI és azok variánsaival egy T-26 is feltudta venni a versenyt, amibõl több mint 10.000 db épült. BT-7 is alkalmas volt ellenük. Abból állítólag több mint 5000 épült 40ig. Szóval volt létszám. (Alkatrész volt a kevés).

Molnibalage
Nem azt kérdeztem, hogy hány típus létezett. Az volt a kérdés, hogy ezekbõl mennyi volt. Márpedig ezerszám kapták a hk-t és ezerszám vesztek oda. Ergo, kellettek. Pont.

Ulvar
"Ugyanis más nem volt csak az". Ez elég erõs túlzás. T-26, T-46, BT-2, BT-7, T-28, A20, T34, KV-1, KV-2. És még biztos vannak típusok amiket kihagytam. A Barbarossa alatt ezeket használták nagyrészt, a pár hozzászólással korábban már említett okok miatt.

Ulvar
Igaz, M4A1 volt benzines.

Ez azért elég jelentõs túlzás,sõt tényelferdítés.
Sosem volt olyan idõszak amikor csak az volt.
segítséget jelentettek,de ne túlozzunk...

7668
E8 a szovjet haderõnél?Biztos ez?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Röviden ennyi, ha valakit jobban izgat, annak majd kissé részletesebben kifejtem.
Ehhez adj hozzá gazdasági problémákat, puccskísérletet és jókora bizalmatlanságot a lakosság részérõl, mert már megint bele akarják rántani egy újabb háborúba. Hogy Csehszlovákia után mi jöhet? A szokásos nyugati támadás, rosszabb feltételekkel: indítás téli idõszakban (ezzel nem fontolgathatják az Ardenneken való átkelést) és kõkemény 1918-as fílingû gyalogsági összecsapások, amelyekben minden fél elég nagy veszteségeket tudna magáénak.
A szovjeteknek szállított Shermanek kivétel nélkül dízelesek voltak (M4A2), a benzines volt gyúlékony.
Molnibalage
De, volt értelme használni. Ugyanis más nem volt, csak az. A legínségesebb periódusban hatalmas segítséget jelentettek. A Stuart meg nem hk. vs. hk. ütközetre készült. Inkább volt felderítõ. Egyébként meg a Pz. II-ig lazán jó volt ellenfélnek, és Pz II rohangált még 1942-ben szerintem. A Hajnali hadsereg címû könyven Stuarttal Pz IV-et lõttek ki ügyes taktikával. Azátn persze jól lemészárolták õket, de ahogy mondtam, az orosz örült mindennek, amit kapott. Örült, hogy élt...

Bocs a késõi kommentért, de csak most jutottam el ide. A kérdésem Williamson Murray történész egy elmélkedése ihlette. Szerinte egy 1938-as kezdés esetén Csehszlovákia ellen indítana inváziót a német haderõ, méghozzá okt. 1-jén. A hadjárat elvileg így zajlana: a Luftwaffe tömeges rácsapásokat intéz a cseh repülõ bázisok és szállító központok ellen, csak ugye jönne egy rossz idõjárás (hogy milyen volt akkor az idõ, azt ne kérdezzétek)és nagyban lekorlátozná a végrehajtható támadásokat, a földi védelemrõl meg ne is beszéljünk. A lényeg, hogy a csehek max 3 hétig tudnának ellenállni, mint '39-ben a lengyelek, csak a hegyes terep és a németek mozgási szabadságának csökkenése folytán a Wehrmacht egységeit elég keményen megfingatnák.