15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Molnibalage
    Nem értem a nagy csodálkozást arra, hogy a lökéshullám előtt van megsülés. A tűzgömb létrejöttekor sugárzással kezd terjedni a hő, ami fénysebességgel történik. A létrejött tűzgömbnek aztán a levegő felmelegítése által - ami már hővezetés és hőátadással megy - létrehozza a lökéshullámot, ahogy a hagyományos bombák is.
  • SZUsszan
    A lökéshullám előtt már sül rendesen az összes házikó.

• Prof William
    Sejtettem...
  • RatBaG #9177
    épp megsültek, azért a nagy futkosás.
  • Prof William
    A port verték fel ezen a gifen vagy már a szegény kucuk füstöltek a lökéshullám megérkezése előtt?
  • SZUsszan
  • RatBaG #9174
    nuclear test

• SZUsszan
    http://imgur.com/a/BQvIr
  • Freeda Krueger
    igen
  • Molnibalage
    Maus?
  • Freeda Krueger

ide,mert az "ismerd fel " topikban túl egyértelmű lenne...
  • robgros
    Kösz fonak. Egy esszében találtam és nem igazán tudtam vele mit kezdeni.
  • Freeda Krueger
    itten

itt talán érthetőbb
  • fonak
    Hát, elég borzalmas szöveg fordítás szempontjából az biztos, hevenyészetten:

"Amíg a németeknél háttérbe szorult a V-fegyverprogram, nem volt szükség bevetésekre a csali "No Ball" V-1 rámpák ellenieken felül, és az invázió előtti légi offenzíva vált stratégiai szempontból fontosabbá."

A "No ball" ha jól értem egy kódnév volt, így nem hiszem hogy van értelme fordítani, a krikettben használt kifejezésből származik. Minden felderített V-1 indítórámpának adtak a szövik egy "No ball számot".
  • SZUsszan
    A lényegén nem változat, akkor nem 100.000, hanem 400.000-ről emelkedett volna meg x millióra.

Ráadásul szerintem az ukránok lelkesebben harcoltak volna a németek mellett, a szovjetek ellen egy független Ukrajna reményében. Mint a szovjetek mellett megvédvén azt az államrendszert, ami miatt éhen halt egy rakás honfitársuk.

Szóval a nácik elbszták nagyon. Hál Istennek.
  • robgros
    Kellene némi segítség.
    Ebből a mondatból kellene valami értelmeset kovácsolni:

While the German deemphasis of the V-weapons program limited the need to devote sorties beyond those absorbed by some decoy “No Ball” V-1 ramp sites, the preinvasion air offensive now assumed greater strategic importance.
  • fonak
    Szerintem azért annál több volt, a különféle hátországi kollaboráns milíciákkal stb. együtt. Ugyebár, még a KZ-őrök között is volt jó pár ukrán. Demjanjuk neve talán ismerős.
  • SZUsszan
    Erre gondoltam én is. Ráadásul azok a tömegek, akik velük vannak, bármilyen szarul is harcoljanak (bár német vezetés mellett szovjet erők ellen harcoltak volna, nem szovjet hentesek irányítása alatt Manstein ellen) nem ellenük vannak.

Érted, +x millió önkéntes a németeknek, -x millió golyófogó a szovjeteknek.
  • Ulvar
    Nehéz kérdés. Az ellátás és a szállítás lehetetlen lett volna a Harmadik birodalomnak ennyi emberhez pluszba. Háttérországi feladatokkal esetleg meglehetett volna bízni ...mondjuk 1 milliót... és talán a zsákmányolt anyagból fenntartani és felruházni őket valahogy.
  • Molnibalage
    Mert a túlerő lenyomta őket. A németek fölénye mellé még 41/42-ben 3-4 millió önkéntes...? Még a legszarabb fegyverzettel is olyan tömeg volt, ami a némteket megállítota. Na, akkor képzel el, hogy ez VELÜK van. A SZU két perc alatt esett volna el...
  • Ulvar
    Hát azért nagyon gyorsan tegyük hozzá, hogy még saját szövetségeseikben sem bízhattak kitartásban katonailag, nemhogy egy idegen nép évek alatt demoralizált és elbutított embereiben (katonáknak nem lehet nevezni őket jó formán a kiképzési szintjüket nézve meg doktrínákat illetően lásd Finn háború).

Ha egy fronton te vagy a vezérkar parancsnoka, és tételezzük fel jól ismered a taktikai elképzelését a hadseregnek, főleg ha tudod megbízhatsz bennük, mert ismerik a fortélyokat. Most beteszel egy hadseregnyi vagy akár 2 ukránt a frontvonalba kiknek mondjuk az ék bal és jobb szárnyát kéne támogatni...hát én se nagyon bíznám, de még védekezésnél se. Úgy dobálták volna el egy szovjet ellentámadásnál a fegyvereiket és szaladtak volna szerteszéjjel mint a fene. Az ék csúcsát meg bekerítik ezáltal és hopp egy Don kanyar feeling máris megvan.

A Románok is oly könnyen adták meg magukat Donnál és adtak át minden német és szövetségeseinek álláspontját mint a huzat...ha már a szövetségeseiden belül ilyen van, akkor mit vársz egy éppenhogy felszabadított ukrán néptől? Semmit. Menjenek kapálni. Talán a Fehéroroszok, bennük talán bíztam volna. De ezek csak az én szerény véleményeim :).
  • SZUsszan
    Azért az nem mindegy, hogy az amerikaiak 41-ben vagy 43ban lépnek be hivatalosan a háborúba. Hogy az egyébként is az életükért küzdő britek kapnak-e morális megerősítést, hogy helyt tudtak állni itt-ott a japánok ellen is és az USA belépett mellettük.

Meg mennyi ukrán harcolt a németek mellett?

Max. 100.000

Mert hogy 4.5 millió harcolt a németek ellen...

Ha barátságosan álltak volna hozzájuk, akkor a fehéroroszok, ukránok millió számra álltak volna be...
  • fonak
    Az amerikaiak mindenképp beléptek volna a háborúba, az hogy a japánokra kellett fecsérelniük az erőik egy részét, az még jól is jött Hitleréknek, nyertek vele talán egy-két évet is. Ha nincs Pearl Harbor, akkor lett volna második Lusitania, vagy bármi. Az olaszok ja, azokkal jobban jártak volna, ha eleve az ellenséges oldalon kezdik, vagy semlegesek maradnak, mint Spanyolország. :)
    Ukránok: igaz, bár csatlakoztak így is, sőt oroszok is szép számmal. Bár erről nem nagyon volt szokás beszélni (a Vlaszov-hadseregről). De tény, a rögeszméjük az volt, hogy az egész Keletet német parasztokkal kell majd betelepíteni.
  • SZUsszan
    Érdekes volt a szelektív fajelmélet a führer bomlott elméjében.

Az ukránok akik tömegével örömest csatlakoztak volna, azok nem kellettek. Pedig az ellenségem ellenségei voltak. A japánok meg igen, akik ellenségemet nem hogy gyengítették volna, de még idejekorán egy újat is hoztak magukkal.

Nem beszélve az olaszokról.

De így volt rendjén. Nem szívesen élnék egy győztes náci birodalomban segéderőként, mint eltűrt szövetséges alja nép...
  • kissssss
    így már érthető, csak első ránézésre elég furán néztek ki. :)
  • Lacusch69
    "Az ellenségem ellensége a barátom."
  • SZUsszan
    Náci propaganda. Pontosan nem találtam meg, csak ezt:

http://www.tellthechildrenthetruth.com/gallery/
  • kissssss
    islam und judentum? ez mi lenne?
  • SZUsszan

• Lacusch69
    Pillanatra átvert a képaláírás, hogy a Wahoo süllyesztette el '68-ban. Aztán rájöttem, hogy ez a Wahoo nem az a Wahoo...
  • szenyor Lopez
    1968-as ;)
  • SZUsszan
    Feltételezem. Egyébként én sem érteném a képaláírást.
  • Molnibalage
    Akkor a jenkik egy saját tengót süllyesztettek el teszten?
  • SZUsszan
    1963as a kép? =)
  • Molnibalage
    Nem értem a képaláírást.
  • Prof William
    Gyönyörűen elkapta a találat pillanatát a fotós. Mondjuk a a bent lévők valószínűleg nem voltak túlságosan elragadtatva.
  • RatBaG #9144
  • RatBaG #9143

mondjuk valójában ez 63as...
  • Freeda Krueger
    Mindenki szereti a Tigriseket :)
  • fonak
    Egyébként gyerekkoromban olvastam a Kántor nyomoz c. örökbecsűt, abban pedig a mocskos imperialisták (illetve nem mondja ki kik, de kizárásos alapon) bombahordozó "öngyilkos merénylő" kutyákat vetnek be a nyugati magyar határon. Mondjuk ezt már akkor sem hittem el igazán, ma meg már egyértelműen kommer propagandának tűnik, olyan 50-es évekbelinek. Bár nem tudom a Kántor sztori melyik évtizedben játszódik, azt hittem később.