15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Oddball29
    Ha jó, akkor írok arról is egy cikket.
  • robgros
    Szuperhősök a háborúban?
    Hasonló témát dolgoz fel David Brin Life eaters c. képregénye, amelyben a náci vezetés az északi isteneket idézi meg, akik melléjük állnak.
  • Oddball29
    Újabb VH-s témájú képregény jelent meg.

[spoiler][spoiler]
  • Prof William
    Ráadásul alapból diverzánsakción voltak, ahol csak magukra voltak utalva. Nem ilyen átlagos hadi keretek között. Szóval így "nem olyan meglepő" a dolog.
  • SZUsszan
    Amúgy 30 évig harcolt a háború után.
  • SZUsszan
    Csak Onoda Hiroo egy szigeten volt, ahova nem nagyon jutottak el a hírek. Ami meg mégis, azt dezinformációnak hittek.

A történetben az SS meg Európában harcolt a nagyvezír halála után.
  • Ulvar
    Fanatikusok voltak valószínűleg, vagy nem hitték el a halálhírét stb...hány évik is harcolt a Fülöp szigeten a Japán katona?
  • SZUsszan
    Nem egészen értettem az SS mit akart a führer halála után még arcoskodni a vár körül. De én is olvastam a sztorit.

Rádadásul nem is egy hajó volt ott térkép nélkül nem? =) Micsoda halászok?
  • Molnibalage
    Az utolsó estről nem túl régi Regimentben volt szó, hát köpni nyelni nem tudtam. A PQ-17-es fő vonalat ismertem, de az apróságok is érdekesek. Térkép nélküli hajó? Az igen... És ez volt valaha a világ vezető tengeri hatalma...
  • SZUsszan
  • Ulvar
    Az egy mod a HOI2höz. Mint a Pogessor mod (kedvencem)
  • robgros
    Arsenal of Demokracy-ról még nem hallottam, ha az is történelembuheráló a HoI-hoz hasonlóan, érdekel.
  • Renegade
    arsenal of democracy :)

ruszkikat muszáj 41-ben lerohanni, mert akkor még rosszak a doktrináik, ha nem sikerül kiütni őket 43-ra akkor nagy a baj, mondjuk sajnos egy év alatt ki lehet őket nyírni, a komplett nyugati hadseregüket (150+hadosztály) be lehet katlanozni, nézz körül HOI2 topikban, ott képek is lesznek :)
  • robgros
    Megy a fejlesztés gőzerővel, nem sok választ el az atombombától és a csúcs-számítógéptől, hogy a francia, angol és amerikai pajtásokról ne is beszéljek.
  • robgros
    AOD=?

Most épp a 2. részt nyüstölöm, baráti országokkal bástyázom körbe magam. Múltkor kikezdtem Mussoliniékkel, nem kellett volna, mert időközben Ivánék elkezdtek hepajkodni a baltiakkal és lengyelekkel, úgyhogy két tűz közé kerültem. Most nem lesz ilyen, a lehető legszorosabb köteléket hozom létre, ehhez már betársultak a magyarok, akik szép kis birodalmat szedtek össze maguknak, bekebelezték a jugókat, Felvidéket, meg Erdélyt a románoktól. Így már nemcsak otthon, hanem magyarban is állomásoznak egységek. Kíváncsi leszek az eredményre, mert a szovjet agressziónál a britonok már bombázták Szergejt.
  • Renegade
    AOD, bár EU-t, ruszkikat bedarálni sétagalopp, amcsiknál partraszállni viszont rémálom :)
  • SZUsszan
    A gyors támadásnak lett volna értelme. Lerövidíteni a frontot egy gyors és heves támadással.

Nem azzal a céllal, hogy elpazaroljuk az egész keleti front tartalékot hátha megszerezzük a kezdeményezést egy hatalmas győzelemmel.

Csak egy helyi taktikai siker reményében indítottam volna meg a támadást.

Szerintem simán beállni védelemre nem lett volna értelme. Akkor inkább visszavonulni 1-2 kmt és szépen kiegyenesíteni a védelmet.

Esetleg egy csapdát létre lehetett volna hozni. Látszólag bevédeni a kurszki kiszögellést és hátrébb csapdát állítani a várható szovjet támadás harapófogóinak bekerítésére.

De amit valójában tettek, az katasztrófa volt.
    -A villán támadást elodázni a csoda párducok miatt, amik még nem is voltak jószerével csapatpróbákon sem.
    -Az oroszok szeme láttára felhalmozni a támadóerőket és ott várakozni ennyi időt.
    -Aztán úgy is megindítani a támadást, hogy az oroszok jól látható módon iszonyatosan beerősítették a területet. (Egyébként még talán az is jobb lett volna, ha ekkor lefújják a támadást és a védelembe beölt anyag odavész feleslegesen.)
    -És végül a győzelem küszöbén lefújni a támadást, nehogy véletlen az a sok elfecsérelt ember és haditechnika értelmet nyerjen egy sikeres bekerítéssel és felszámolással.
  • Molnibalage
    Ha kell, akkor kölcsön tudok adni kettőt is, fővárosi vagy.
  • robgros
    2. kérdés: Kurszknál mit csináltatok volna Hitler helyében? Rövid időn belül támadtok vagy inkább védekező állást vesztek fel?
    Találtam erről ezt-azt, de kíváncsi lennék a ti ötleteitekre.
  • robgros
    Kurt Rieder alias Géczi Zoltán, a nevén kívül semmit nem tudok róla.

1. kérdésem: Melyik a Hearts Of Iron széria legjobban sikerült része?
    Azt hiszem egy kis világháborús kalandorkodáshoz támadt kedvem.
  • Ulvar
    Köszönöm mindenkinek a tippeket! Esetleg a Koreai háborúval kapcsolatban tudtok ajánlani könyveket? Vagy a Vietnámival.
  • ManoNegra
    Ha specifikusan magyar történelem érdekel, akkor C. A. Macartney-t ajánlom, az Október tizenötödikét bár annak is borsos az ára, hozzá kiegészítésnek meg ezt.
  • TomDantes
    Hát a jobb minőségibb könyvek drágák. Sajnos.
  • Ulvar
    Keegan könyvek újonnan vásárolva kicsit húzósak nekem még, most így nézegettem.
  • TomDantes
    Nem. Nyavalya tudja hogy hívják, elő nem keresem most a Rider-es könyveket, de két különböző személy.
  • fonak
    A Kurt Rieder név mögött nem Nemere István bújik meg?
  • TomDantes
    Ja persze. Konkrétan Földi Pál szó szerint plagizált oldalakat a Napóleonról szóló könyvében, egy francia történész Napóleon életrajzából. Tuti, mind a két könyv meg van, és szó szerinti az egyezés, és nem hiszem hogy a francia illető másolt volna Földiről. Vagyis nálam ez nem elfogadható, hanem inkább egy csaló.
  • SZUsszan
    Szerintem Földi Páltól elfogadható minden könyv, amiben nem magyarok, németek, oroszok vannak.

Éppenséggel az amerikai polgárháborús könyve is elfogadható volt.
  • TomDantes
    De miért magyar szerző? John Keegan kiváló brit történész, írt mindkét világháborúról, és egyéb háborús könyvei is vannak. De ha magyar író Ungváry: Budapest ostroma. Nagyon érdekes könyv. Számvéber is jó, de ő egy adott témát veséz ki, és igen szakmai, ahogy az alattam szóló is mondta, kissé száraz.

Akiktől óvakodni kell: Földi Pál és Kurt Rieder. Pali bácsi , botrányos és plagizál és ellfogult és ferdít, míg Kurt Rieder, csak egyszerűen...hát, nem is tudom, szerintem a wikipédiáról ollózza össze a könyveit. Ami nem aj végülis, mert legalább olcsó. Bár a külföldi szerzők se jobbak, tele a boltok a színes de ócska könyvekkel. Vásárlás előtt neten utána kell járni az adott szerzőnek, szakember-e, vagy csak egy ponyvaszerző.

Itt baromira sok könyvet ajánlanak. Ha könyvet keresel, nézd meg a téma bibliográfiáját.
  • Molnibalage
    Juj... Földi Páltól kb. egy normális mű van, ez. A többi amit láttam tüzelőnek jó, másnak nem. Számvéber jó, de nagyon száraz az én ízlésemnek.
  • Ulvar
    Melyik magyar szerzőtől érdemes I. és II. világháborús könyveket vásárolni? Melyik "a leghitelesebb". Sokan panaszkodtak Földi Pálra, pedig állítólag ő tőle származnak a leghitelesebb szerzemények. Tudna valaki ez ügyben tanácsot adni?
  • RatBaG #9069
    Ön dönt, iszik vagy vezet...

http://www.flickr.com/photos/kruegerrossi/9621862151/in/pool-1406255@N23/
  • SZUsszan
    Straussler V-4
  • fonak
    Ez a legfelső csúnyaság micsoda?
  • ManoNegra
    És a Saar-vidék '56-ban, az sem határrevízió?
  • SZUsszan
    Innen az egyik Toldi, ha jól emlékszem.
  • V43 1105
    PZ IV van a kép előterében, szerintem 75 mm-es ágyúval, a háttérben egy STUG IV megyeget. PZ IV-en ahogy látom Zimmerit réteg is van. F2-J változatig bezárólag bármelyik lehet ..
  • Freeda Krueger
    A sárga béka helyén mi volt?
    Jó képek
  • SZUsszan
    Akkor tessék, itt van pár magyar tömegpusztító!

• Pluskast
    Ha már képek. Itt egy magyar vonatkozású :)