II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Én 1939-ben sem jósoltam volna semennyit, ha nem lett volna tutyimuti balfasz angol és francia vezeték 1939 októberében, ha úgy istenesen nekimennek akkor nem tudták volna a németek megállítani õket...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Még pontosabban: esélyt egy nyertes háborúra.
Mekkora esélyt jósolnátok neki egy háborúra abban az évben?
Ulvar
nem értem a kérdést.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Mekkora esélyt jósolnátok Adolfnak 1938-ban?
Balaton 1945
Nem újdonság,de hátha valaki nem ismeri

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Königstigrincs

.☩.(‡)`·._.·.☠-matyashun-☠.·._.·´(‡).☩. Szemem a pályán oda teszem a vasat, nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom.

Königstigrincs
üdv blitzkireg játékra várok multiplayereseket! .

.☩.(‡)`·._.·.☠-matyashun-☠.·._.·´(‡).☩. Szemem a pályán oda teszem a vasat, nem szarozok tudok lőni, célpontot kikeresem aztán megszórom.

Pluskast
Picikét off de témába vág és elég jónak ígérkezik.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

<#conf><#conf>
Bocsánat!
Kép az Stg44-rõl!
Sziasztok!

Ismerõsöm szeretné eladni a 2.v.h.-s díszegyenruháját.
(Nadrág,zakó,sapka.)

És Airsoft Stg44-esét.

Ár,és több infó: nulla hat húsz 585-15-05
<#eljen>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Her Laca
Mért nem kérsz a Dongósoktól. Ott vannak az IL2 totyikban. 😊
Van is nekik de a bannerban is ott van egy.

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Hali!

Kerestetik egy világháborús dongó századjelvény, szép nagy felbontásban, skineléshez. Becses megtalálónak egy Dongó szd. részvény, vagy kupon jár.
Molnibalage
Az attól függ, hogy hol húzza meg a határt. Ha nem tekinti a többit annak, akkor ez igaz. Egyébként meg orbitális marhaság. A T-34 és KV-1-2 együttesen tudtommal 2000 db-ot sem érte el. A többi az minde elfuserált vagy könnyû hk. volt. T-35, T-26, BT-xy.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Kezembe akadt egy Kurt Rieder könyv. Természetesen a szokásos magas szakmai színvonalon volt megírva. Voltak benne újdonságok, de amin ledöbbentem, hogy 1941-ben a szovjet hadsereg leggyakoribb harckocsijai a T-34-es és a KV-2-es voltak. És nem elírás, egymás után többször is leírja. Fõleg ez az utóbbi az érdekes.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Átnyálaztam végre Nagorski könyvét a moszkvai csatáról és eléggé érdekfeszítõ. Ami furcsa, bár az oroszok szemszögébõl érthetõ, hogy sok háborús veterán még mindig azt vallja, hogy Sztálinnak köszönhetõen gyõztek. Ugyanakkor persze akad már olyan volt katona, aki szerint helyesebb úgy fogalmazni, hogy Sztálin diktatúrája ellenére gyõztek(inkább efelé hajlok). Másik: a nagyfõnök olyan fokú paranoiával bírt, hogy még akkor is a belsõ ellenfelek izgatták, amikor a Wehrmacht már csak egy köpésre volt Moszkvától. Ráadásul a nyugatiak nagy megdöbbenésére a diktátor már akkor is a jövõbeli Európa határairól faggatózott minden tárgyaláson, amikor a szovjet és a német fél még Moszkva környékén vívta élet-halál harcát.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Molnibalage
Olli Hajói cikkeinek egy része.

Idõvel átrakom majd a többit is.

Her Laca
Igen igazad van. A zero sokkal jobb volt mint a felsoroltak. És jobban is égett😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Her Laca
Ki vitatkozik itt veled? A németeknél, angoloknál,usákoknál nem volt feltétel.
Japókrol nem tudtam,de még az olaszokról sem,meg a románokról sem.

A japánok kísérlete a német soros motorokkal merõ kudarc volt. Helyette a csillagmotoros gépeik lettek jók, azok viszont mind japánok voltak, minta KI-100 vagy a KI-84. Ez utóbbi tervezésekor szempont volt a KI-43 magasfokú manõverezhetõségének megõrzése, de a teljesítmény és a fegyverzet fokozásával. Úgy tûnik, sikerrel oldották meg a feladatot. A szokásoknak megfelelõen bármelyik szövetséges gépet kimanõverezte fordulóharcban, ha voltak olyan hülyék, hogy belementek.
Nincs sok kedvem vitatkozni, nincs igazad, és kész.

Ha nem lehet megérteni, hogy a japán kiírás kifejezetten elõírta a mozgékonyságot, akkor azon nem tudok változtatni.

12-Si jelû kiírás hordozókra szánt vadászrepülõk részére:

500km/h végsebesség 4000 méter magasan
4000 méter magasságra emelkedés 3,5 perc alatt
1,5 órán át legyen képes a motor elviselni tartósan a csúcsterhelést
2 db 20 mm-es gépágyú
Jobb manõverezõképesség, mint bármilyen meglévõ repülõgép a világon.

Páncélzatról nem volt szó benne. Helyette mindennél jobb orsózási szögsebesség, mindennél jobb fordulási szögsebesség, mindennél jobb emelkedési sebesség. A japán társadalom nem ismerte a védekezést, csak a támadást fogadta el, mint lehetséges alternatívát, ahhoz nem kellett páncélzat, öntömítõ tank.

Apropó, a fenti kiírás nyertese az A6M Zero lett. Emelkedési sebessége sokkal jobb volt, mint egy BF-109E, vagy egy Spitfire II, vagy éppen egy FW-190.
Willenbrock
Bizony,köztudott pl hogy a La-5 pilótáinak valóságos tornamutatványokat kellett végeznie a fülkében ahoz hogy normálisan üzemelhesse a gépet,hát még ha harcolnia is kellett.Abban szinte semmi nem volt automata.Önzáródó üzemenyegtertálya sem volt amit úgy oldottak meg hogy harc elõtt a kipufogógázt egy csappal beengedték a tartályba,de vigyázni kellett hogy nehogy sokáig nyitva maradjon mert akkor szétrepesztette a tartályt😊A motorhõ meg úgy visszaáramlott hogy 45 fokok voltak állítólag a kabinban.Csoda hogy tudtak így a harcra koncentrálni.

Her Laca
Valószínûleg nálad az igazság.
Hiszen a spit is egy versenygép leszármazottja, a BF is,és bár az olaszok is az élen jártak a korabeli rep versenyekben de a motor gyártásuk azért nem volt mérhetõ a többiekéhez.
Én még abban látom a különbséget a gépek között,hogy mennyire voltak automatizálva,mert az sem volt mindegy ,hogy harc közben mennyit kellett gépészkedniük a pilótáknak. A németek ebben élen jártak ez tény.
Harcu.
A G50 es pl azért lett nyitott kabinú ,mert a pilóták bezártság érzetre panaszkodtak. Ez csak eszembe jutott. De egy rakat kaki volt az a gép ,ha az igazsághoz hûek akarunk lenni😊
Aztán amikor kaptak DB motort ,akkor már kezdtek õk is átállni egy más irányvonalra,de mondjuk nem sok sikerrel. A japók is kaptak német motorokat,és ez meg is látszott a háború végi fejlesztéseiken.

Willenbrock
Szerintem az adott tervezõtõl függött hogy mit tartott fontosabbnak,mozgékonyságot/fordulékonyságot vagy sebességet.Ezt pedig nagyban a motor teljesítménye szabta meg,ezért lehet az hogy már az elsõ vh. idején is hogy a gyengébb 110 le-s forgómotorok köré olyan manõverezõ fürge gépeket építettek mint a Fokker DrI,az angolok pedig az erõsebb soros motorjaik köré olyan teljesítménycentrikus gépet mint az Se5a és a Spad XIII.A 2. világháborúban is a Japánok a gyengébb motorjaikat kis felületi terhelésû mozgékonyabb gépekkel ellensúlyozták mint pl. a zérók.A tervezõi szemléletet szerintem a motor teljesítménye alakította.

Az olaszok eleve minden gépet úgy terveztek, hogy az jól manõverezhetõ legyen. Ez fennáll pl. a Fiat G-50-esre is, ami pedig 1938-ban állt szolgálatba, mint az elsõ olasz együléses egyfedelû vadász. Valahol valamelyik könyvemben olvastam olyat, hogy az olaszok inkább mûrepülõgépeket terveztek, mint vadászokat. A CR-42 pedig 1939-ben állt szolgálatba, ami kicsit meglepõ, hiszen az angolok ekkor már a Spitfire-t rendszeresítették.
Her Laca
Akkor fogalmazzunk úgy ,hogy a korszerû (már az akkori viszonylatra értendõ) gépek tervezésekor ez nem volt szempont.
Amiket felsoroltál azok valóban ebben az egy dologban jobb paraméterekkel rendelkeztek,de egy elavult tervezés utózöngéi voltak. Mert igen régebben a fordulékonyság fontos szempont volt. De sokat ezek a felsorolt madarak azért nem értek mint a tények mutatják.
No de a németek pl nem is erõltették a forduló harcot mint tudjuk.
Valamelyik magyar vadászpilóta mondta ezeket,hirtelen nem ugrik be a neve.
Lehet nem is szóról szóra idézem,de a lényeg ott van.
"Jó a németeknek,hiszen övék a leggyorsabb gép,akkor veszik fel a harcot ,és akkor hagyják abba amikor akarják ,míg nekünk a CR el ha már elkezdtük végig is kell csinálnunk a harcot."
Persze ha minden más mellett még jól is fordul egy gép akkor az bónusz ezt nem vitatom. De nem hinném ,hogy nagy sújt fektettek erre.

Jut eszembe. Cr, I16 AVIA, PZL ,ezek korábbi tervezésûek azért mint egy BF. Asszem talán a Hurri volt az elsõ komoly alsószárnyas típus amit nagy számban gyártottak. Bár a rata talán megelõzte. Na az a maga idejében kiváló gép volt ,de a VH alatt alárendelt szerepet játszott.Hiába fordult. Már mint az I16.

Ez a németeknél tuti nem elvi ellentétben áll a sehol sem megfogalmazásoddal, de nem ez a lényeges.
Példaként írhattam volna az olaszokat is, ahol elég sokáig erõltették a kétfedelû cséereket, vagy a csehszlovákok a kétfedelû gépeikkel, de éppen a lengyel vadászok se a fegyverzetükrõl vagy a páncélzatukról, esetleg a sebességükrõl voltak híresek, ellenben simán lefordulóztak egy Me-109-est. A szovjet I-16-osok is elég sokáig gyártásban voltak, ott is inkább a fordulékonyság, mint a fegyverzet volt a jellemzõ.
Ulvar
Grammer Nazi <#banplz> különbség

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Pluskast
Egyszer egy 2.vh-s dokumentumfilmben mondta egy ruszki veterán, hogy nekik 2 diktátor közül kellett választaniuk (mármint Hitler vagy Sztálin) és õk inkább azt választották aki beszél oroszúl. Na hát kb ennyi volt a két ember között a külömbség.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Most forgatom Andrew Nagorski könyvét a moszkvai csatáról és elképesztõ az a könyörtelen belsõ ellenség üldözés, amit még akkor is folytattak, amikor a német haderõ már elég közel járt Moszkvához. Komolyan csodálom, hogy a Vörös Hadsereg hogy nem omlott össze teljes mértékben lelkileg, pedig elképesztõ egy lelkiállapotban harcolták végig a háborút: elölrõl a német hadsereg, hátulról meg a saját bajtársak lõhették õket halomra, ha nem úgy mentek, ahogy kellett. Hiába na, a bajszos mocsoknak könnyû volt pofázni és játszania a kemény legényt a Kreml pincéjében.
Her Laca
Igen de õ egy veterán volt. Azt is olvasni a könyvében ,hogy az újonnan képzett pilótáik sem voltak agyon képezve. Fõleg a bombázókból átképzett vadászok például.

A német légierõ a villámháborúra volt kihegyezve a csapatok támogatására.
Már a BOB ban is elvéreztek,ha jobban belegondolunk ,hát még amikor védekezniük kellett egy akkora túlerõvel szemben.

Willenbrock
Szerintem is hosszabb távon a vörös légierõ a mennyiségi fölényével kerekedett felül,(fejlõdtek az oroszok,mert lemásolták a német taktikát-azért pl. Norbert Hanning még 1945-ben sem tartotta sokra az oroszok tudását ahogy könyvében leírta.)Az angolszászok emelett még minõségben is egy kissé.Az anyagháborút a németek elvesztették éppen ezért próbálták meg azt elkerülni eleinte.

Her Laca
De mégis vesztettek.
Mert hiába volt jobb nagyobb magasságon a német gép ,ha az oroszok jöttek az Il2 eseikkel alacsonyan,õket meg kísérték a vadászok. Na most le kellett menniük egyrészt és akkor már oda a fölény,másrészt meg nem tudtak annyi gépet lelõni ,hogy meg is látsszon. Az a nem kis túlerõ sem elhanyagolható. És persze a német pilóták is felõrlõdtek a harcokban,aztán a képzés nem tudta követni az igényeket,ami 44 végére azt eredményezte,hogy képzetlenebb személyzet harcolt a németeknél lassan mint Ivánéknál. Usákokról ne is beszéljünk.
Nyugaton meg ugye nagyon nagy magasságban hatajkodtak az Usa bomberei ellen ,ott meg a póni volt a bajuk.No meg abból is volt jó sok.

Willenbrock
Szóval végül is a pilóták képzettsége és az alkalmazott taktika még a technikánál is döntõbb volt.

Willenbrock
E fölött gondolom a német gépek motorjai sürítési arányuk stb. miatt jobban muzsikáltak és elveszett a Jak elõnye.Olvastam hogy az oroszok a háború végéig viszonylag kis magasságokban repkedtek,ezért a keleti fronton a németek sem mentek általában olyan magasra mint nyugaton.A német pilóták általában eredményesebbek voltak az oroszoknál,ez biztos azért volt így mert igyekeztek mindíg magassági fölényben maradni,nem álltak le kis magasságon hosszasan fordulózni,jobb volt a köteléktaktika(rotte,schwarm).Erich Hartmann elmondta hogy mindíg csak akkor támadott ha elõnyös helyzetben volt,elõfordult hogy inkább fel sem vette a harcot ha nem sikerült elõnyös helyzetbe kerülnie.Egyszer egy vörös orrú Jakkal 1 vs 1 harcot vívott és döntetlenre jöttek ki.(Nyugaton azért rákényszerült hogy túlerõvel is szembeszálljon mégis leszedett vagy 2-3 musztángot mielõtt kiugrott a gépébõl.)

Her Laca
"Legalábbis a németeknél tuti nem"

Ezt is odatehetted volna ,hiszen hozzá tartozott a mondandómhoz😊
De igazad van ,épp ezért írtam még ezt is oda ,mert nem tudtam pontosan hol mik voltak a követelmények.

Rá is baxtak... (késõbb már nem volt kiemelt szempont náluk sem)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

"Azt tudod e ,hogy asszem sehol nem volt kitétel a pályázatok kiírásakor,hogy egy gép mennyire legyen fordulékony."

Dehogynem, a japánoknál a háború elején kifejezetten feltétel volt. A lényeg, hogy fordulékony legyen, a páncélzat, fegyverzet nem volt lényeges.
Ha Hitler nem öli meg magát max annyit ért volna el hogy kitolja még 1-2 héttel? a háború végét az életét meg 1-2 évvel aztán felakasztják a többi háborús bûnössel együtt. Persze ebben az esetben a Nümbergi per sokka látványosabb lett volna de abban a helyzetben a III. Birodalom szempontjából már semmit sem számított volna hogy él e vagy hal.
Egy gonosz kérdés: és 4000m felett?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Her Laca
A legjobb jelzõt nehéz ráaggatni bármelyik gépre is.
Hol,milyen körülmények között,milyen magasságon,milyen feladat körben.
Szvsz,nincs olyan hogy legjobb.
Jó volt ez tény ,a hajtómû egyik korabeli vadászgépnél sem volt az a hosszú életû egy darab,oroszoknál pláne nem.
Meg kéne azt is nézni,hogy mennyit is lõttek le belõle például.
Azt tudod e ,hogy asszem sehol nem volt kitétel a pályázatok kiírásakor,hogy egy gép mennyire legyen fordulékony.
Legalábbis a németeknél tuti nem.
Sebesség ,csúcsmagasság ,hatótáv. Ezek voltak a kritériumok általában.
De jó gép volt azért ez kétségtelen.

Willenbrock
A Jak-3-ról többféle véleményt is lehet olvasni a neten,egyesek szerint a háború legjobb vadászgépe volt,máshol azt írják nem volt olyan jó és gyenge volt a fegyverzete,azt azért mindenütt elismerik hogy a motorja rövid élettartamú hibás konstrukció volt ami gyakran eleresztette az olajat.Viszont 720 körül volt a legnagyobb sebessége és a legfordulékonyabb,legfürgébb vadász volt.A német pilótáknak javasolták állítólag hogy 4000 m alatt ne vívjanak vele manõverezõ harcot.Lehet hogy tényleg a legjobb vadász volt?

Bocsesz, van még egy kiadvány Niall Ferguson-tõl, a Virtual History, szintén ilyen témákkal.
Hitler Angliája: ha Németország megszállja Nagy-Britanniát 1940 májusában.
Náci Európa: ha N.o. sikeresen legyûri a Szovjetuniót.
Mint írtam elõzõleg, van még pár értekezés az alternatívákkal kapcsolatban.
Leírom a címeket, aztán ha kéri valaki, a lényeget kiszedem belõlük és megosztom.
Az 1938-as háború: Chamberlain képtelen megingatni Hitlert Münchenben.
Halifax miniszter-elnök: Nagy-Britannia békét köt Németországgal 1940-ben.
A fiúk, akik megmentették Ausztráliát, 1942: ha Japán képes megszerezni a nevezett államot
Feltöretlen Enigma: a szövetségesek nem tudják feltörni a németek rejtjelezõ gépét.
XII. Pius tiltakozik a holokauszt miatt: ha a pápa képes megakadályozni a Végsõ Megoldás végrehajtását.
VE Day-1944. nov. 11.: ha elengedik a pórázról Patton-t és Montgomery-t és az Európáért vívott háború 1944 õszén véget ér.
A Führer a dokkban: mi történik, ha Hitler nem követ el öngyilkosságot.
Nincs bomba, nincs vég: az Olimpia-hadmûvelet katasztrófája, Japán, 1945.
Jó, már megvan. Én voltam, aki nem látta.
Molnibalage
Nálad nem jelenik meg a válasz gomb a hozzászlóás sorszáma mellett...?