15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#9300 A középső képen az a két fehér csík az karc a fotón? -
#9299 Devastator torpedo bomber front-view
Enterprise's torpedo squadron in flight off Hawaii, 1941
Helldiver biplane, predecessor of the Dauntless
-
#9298 The plane shown here in the Navy's gorgeous 1937-1941 color scheme is one of the BT-1s of the Enterprise's dive bomber squadron VB-6. The BT-1 suffered from poor handling and maneuverability, requiring major alterations to the design which resulted in the more famous Dauntless dive bomber.
This plane, B-10, was crewed by pilot Lt. Harvey Peter Lanham and Radioman/Gunner Edward J. Garaudy. Both men would fight at the Battle of Midway. -
ambasa #9297 A 20'-as években az USN egy bonyolult jelzésrendszert vezetett be, amelyet megjelenített a gépei festésben.
1924-ben bevezették a felső szárny és a vezérsík sárga festését az esetlegesen vízre szállt gépek könnyebb megtalálása érdekében, ami békében fontosabb volt, mint az álcázás. Ekkor, vagy kicsit később, ezeken a szárnyakon ferde vonalak jelentek meg, a raj vezetőjén hátrafelé néző ék, a jobb kísérőn balra ferde a jobbon jobbra ferde. Bevezették a a hajókra jellemző farokfestést. pl ez a gép a kék farka miatt az Enterprise-hoz tartozott. Ugyan erre uralt a gép oldalszáma, a 6B10 vagyis a VB-6 század 10. gépe. Az Enterprise 1938. júliusa és 1941 novembere között használta a képen is látható Northrop BT-1 bombázókat.
TG -
Lacusch69 #9296 Békeidőben viszont kifejezetten jó, mert a vízre szállt gépeket könnyebb megtalálni ( ha fennmarad legalább a letört szárny)
A mentőmellényük sem véletlenül volt citromsárga. -
#9295 Nem a piros szín, a bazi nagy sárga szárny. Vízfelszín felett repülve kb. az "idő lőj" felirattal egyenértékű. -
Lacusch69 #9294 Módosítás:
Vought SB2U Vindicator.
Gondolom békeidős festés, '36-ban repült először.
Midwaynél már csak repülő céltábla volt. -
Lacusch69 #9293 Szerintem: Curtiss SB2C Helldiver zuhanóbombázók protói, hajófedélzeti üzemeltetés gyakorlása közben. (Első repülés: 1940.dec.18., sorozatgyártás kezdete 1942.dec., kép készítése valamikor a kettő közt) -
millerius #9292 1942 januárjától a csendes-óceánon már megszüntették a felségjelzésben a piros szín használatát, így a fotó nyilván Pearl Harbour előtti békeidős kép.
ML -
#9291 Mikori felvétel? A festés finoman szólva nem éppen álcázó... -
#9290 -
fonak #9289 Nekünk is volt ETA porszívónk :D -
Freeda Krueger #9288 Igen,"Elektrotechnikai üzem" rövidítése úgy tudom... -
#9287 MG 151/20 auf Panzerwerfer42
De ezt az ETA Revolucni Garda-t nem vágom. Amikor a kép után kerestem a modellező oldalon a cseh hadszíntér van említve 45ből. -
Freeda Krueger #9286 -
Freeda Krueger #9285 link -
Freeda Krueger #9284
Schwimmpanzer-II. -
Freeda Krueger #9283
mert a "mi lett volna ha" nak csak a képzelet szab határt -
#9282 FB-n ismerem, egyből válaszolt. Nincs semmi vele, csak nem járt erre. Ennyi. -
#9281 meg úgy kb. sehova
Utolsó üzenet időpontja: 2014. 04. 19. 18:37
-
Lacusch69 #9280 OFF
Cifuval mi van? Rég nem írt sem ide, sem a HT topikba... -
Lacusch69 #9279 Viszont, ha be-becsúszott egy olyan eset, ahol a németeknek is megvolt a logisztika és nem volt (pillanatnyi) légi uralom a másik részről, akkor érdekesen alakultak a dolgok, még a háború legvégén is (pl. Laubannál, igaz ez keleti front)
Persze a Normandiában is előfordult egy-két meglepetés...
Másrészt nem a Panther koncepciójának az oka, hogy a nyugati fronton teljes szövetséges légifölény volt.
Kíváncsi lettem volna, ha a teljes LW vagy méginkább a teljes német hadsereg ott harcol, akkor mi az ábra? -
Lacusch69 #9278 A Merkavát abban az értelemben hoztam fel, hogy abban a legnagyobb az esélye a személyzet túlélésének, tudatosan azt tették előtérbe a tervezésnél, szemben a tömegharckocsikkal. -
Oddball29 #9277 Harctéri igény 1944 közepéig nem volt. + a kis merülésű harckocsiszállító hajók felső kapacitását 35 tonnában határozták meg. Épp kikötő elfoglalásával meg Dieppe után nem lehetett számolni. -
Freeda Krueger #9276
erre gondoltam,nagyon szép....
A Dragon most adja ki egy vagyonért.... -
#9275 Ezt a szót nem ismerem. -
Freeda Krueger #9274 Akkor megint konpunktativ voltál :)
-
#9273 Igen, ezért készült el 1944 végére és került ki a fontra, ahol 45 tavaszán volt esélye harcot látni. -
Freeda Krueger #9272 Volt rá igény ,1940 től már kellett,és kérték. -
Freeda Krueger #9271 hű... -
fonak #9270 Vagy csak AK-val és RPG-vel :) (bár mindkettő német fejlesztéseken alapul, valahol azt olvastam, hogy Schmeisser bácsi a háború utáni 10 évet Izsevszkben töltötte, nem hinném, hogy nem használták fel a tudását pl. az AK tervezésénél... függetlenül attól, hogy a dicsőséget Kalasnyikovnak adták). -
robgros #9269 Nem untatott, csak akkor jobban érdekelt a másik. -
robgros #9268 Na és az Axis of time?
Abba egyszer belekezdtem, de utána hagytam és áttértem a Red inferno-ra. -
Oddball29 #9267 Amiről utoljára írtam az a Napoleon in America, de kb. egy hónapja sajna nincs időm újra- -
robgros #9266 Nem akarom megszakítani a gondolatmenetet, de van olyan alt történetis kiadvány mostanság, amit tudsz esetleg ajánlani? -
Oddball29 #9265 A futómű felett tárolt lőszer, de főleg a lobbanékony kivetőtöltet okozta elsősorban az első modellek kigyulladásra való hajlandóságát. A javított változatokon 1943 végétől átrakták a lőszert a torony alá egy pakkba. -
Rue East #9264 A kifejezést még a Hajja és Fia kiadónál megjelent Sherman könyvből vettem, de félre vezető lehet, mert lőszer maga igazából nincsen folyadékban, de a tároló falai vízzel és etilénglikollal vannak töltve. Wet stowage.
Egy tanulmány szerint lőszer találat esetén a kigyulladás esélyét 80 %-ról 15 %-ra csökkentette ez a megoldás.
Hozzá kell tenni, hogy eleve kérdéses a jelenség gyakorisága, valószínűbb, hogy ez is csak a legendák közé tartozik és nagyságrendileg nem gyulladt ki több Sherman, mint bármilyen más harckocsi. -
#9263 Folyadéktöltésű lőszertároló? Erről nem is hallottam eddig. -
Rue East #9262 Amikor a Merkava érkezett ('79) a Shermanak hány évesek voltak?
Megint túlzottnak érzem ezt a Sherman kigyulladás mizériát. A folyadéktöltésű lőszertárolók után (illetve a helyben hegesztett plusz páncéllemezekkel), azért igen nagy mértékben csökkentették ezt a nem túl kellemes tulajdonságot. -
#9261 A hasonlat lényege az volt, hogy ilyen 1:1 alapú összahasonlításnak szinte semmi értelme, egyáltalán nem költői hasonlat volt. Arról szólt, hogy eltérő filozófia, eltérő eszköz, stb.
Hiába volt jó harkocsi a Panther, ha a logisztikát szarrá szedte a légifölény és a német tankok többsége lassam már úgy végezte általánosan, hogy a saját személyzete tette harcképtelenné, ha egyáltalán volt rá eszköze. Vagy szimplán hátrahagyták...