II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A II. vh-s filmhíradók jelentõs része beállított jelenet, sokszor egész máshol felvéve stb. Ahogy a fényképek jelentõs részére is igaz ez.
Ulvar
Hát én a német híradót is hamarosan elõröl megpróbálom végig nézni, elvileg fent van az egész youtube-on, de ebben nem vagyok biztos.

Amúgy nagyon sokszor ismétli magát, de e kettõ elõtt volt egy videója amiben rengeteg orosz felvétel is volt, amit korábban nem láttam, pedig az összes videóját végig néztem. Szóval néha kicsit átverésnek érezhetõ az egész, de én élvezem így is, fõleg ha van néhány új felvétel benne.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Az a jó az ilyen filmekben hogy rengeteg olyan felvétel van amit bárhol el lehet sütni.
Tankok mennek valahová,katonák mennek valahová,ez bármely csatára jó lehet,bármely idõpontban szinte,úgysem csak szakemberek nézik 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Pluskast
Nagyon jó lett ez is csak az a bajom, hogy ismétli önmagát. Az alább belinkelt videóban gyakorlatilag majdnem az összes felvétel benne van ami ebben az "újban" is.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

V43 1105
Láttam ! <#taps>

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Ulvar
Videó végén írja hogy jön hamarosan egy új, Stalingradról.

V43 1105
Ideje volt .. <#zavart1>

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

Ulvar

Új HCT videó!

Ulvar
A cikk elolvasása nélkül azt mondom hogy ha 21. századi fegyvereket alkalmaztak volna akkor, mi meg se születtünk volna...

Ha már alternate tájra eveztünk, ez se semmi:
http://www.uchronia.net/bib.cgi/label.html?id=birmaxisof

Ha a 21. század technikáját a 2. világháborúban alkalmaznák elõször...<#nevetes1>
Nagyban megkönnyítette volna a lövedék elõl való kitérés esélyét ez a sebesség. 😊

Szerintem ha németek nyernek akkor nagyjából ma ott tartana a tech mint ma. Igaz hogy pl már sugárhajtású gépekkel repkedtek, de ebben az idõszakban már a szövetségesek is terveztek ilyesmit.

Ha nyernek és világhatalommá válnak, akkor Hitler halála után is tovább folytatódtak volna a katonai fejlesztések, hûen a németek militarista szelleméhez. De sztem közel hasonló irányba mentek volna el, mint ma max kisebb változtatásokkal. De egy náci sugárhajtású gép közel úgy nézett volna ki mint egy mai.
<#idiota>

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

1km/per óra. Hmmm Milyen szép is lett volna.
Master91
Sokszor elgondolkoztam hogy ha Németek nyerit a háborút, hol tartana ma a hadi technológia...
flashpointer
nem is olvastam még seholsem hogy a németek is kísérleteztek a railgunnal. Az indexes cikkbõl származó infóról tud valaki bõvebbet?

A náci Németország komoly potenciált látott a railgunban. Joachim Hansler, a német hadsereg lõszergyártással foglalkozó szervezetének egyik vezetõ tisztje elektromos légvédelmi eszközként használta volna a railgunokat. A Hansler által tervezett prototípus egy tízgrammos lövedéket tudott kilõni, 1 kilométeres óránkénti sebességgel. 1944 végén a Luftwaffe FlaK parancsnoksága már a hivatalos specifikációkat is bemutatta; akkor úgy tervezték, hogy 2000 méter per szekundumos torkolati sebességû fegyvert gyártanának, ami fél kilogramm robbanóanyagot tartalmazó lövedéket lõne ki. A fegyvereket hat telephez kötötték volna, tûzgyorsaságuk pedig – legalábbis papíron – 12 lövés lett volna percenként. A német hadsereg úgy tervezte az új eszközöket, hogy a 12,8 centiméteres lövedékeket használó FlaK 40-esek foglalataiba lehessen szerelni õket.

A németek elvesztették a háborút, így a fegyverek megépítésére már sosem került sor.

Emancipate yourself from mental slavement!

Hát sajnos odáig sem idõm sem energiám nincs elmenni, de köszönöm a segítséget.
Aki szerintem tudna neked segíteni, az Számvéber Norbert lenne, de nem itt a topicban, hanem a Hadtörténeti múzeumban. Szerintem még a képek is érdekelnék.
Üdv! Volna itt olyan szakértõ, aki tudna segíteni beazonosítani, milyen egységben szolgált egy magyar katona a háború alatt? Van róla 3 kép.
Igazából egy külföldi fórumon kérdezte egy tag, akinek nagyszülei magyarok voltak, gondoltam segítek neki azzal, hogy megkérdezem nálatok. Köszönöm.
Ulvar
Hogy rohadna meg ....valaki törölje ki legyen oly kedves -.-".

A magyar krónikások mániákusan beleértették a hadsereg létszámába a kisegítõ csapatokat, nõket, gyerekeket, mindenkit. A harcoló erõ valószínûleg a harmada, negyede lehetett. Egy jó része a csõcselék volt. Ekkora sereg mozgatása, irányítása is kész logisztikai és hadászati rémálom lehetett. Ráadásul egy ekkora sereg vonulása már valszeg 100 kilométeres hadoszlopot jelenthetett. Van egy jelenet az Egri csillagokban, ahol leírja Gárdonyi a vonuló török sereget, amint asszem Bornemissza Gergely figyeli õket. Elég szemléletes, bár koránt sem biztos, hogy hiteles 😊
Elhiszem hogy írja, én is olvastam, de attól még biztos vagyok benne hogy erõs túlzás. A 80 ezret legalább kettõvel hanem hárommal kell elosztani, és annyi lehetett a valós létszám.

Pluskast
Nem tudom, hogy krónikás írta vagy sem. Én az általam belinkelt mind 2 könyvben olvastam ott nem tettek említést arról, hogy ez krónikában szerepelt volna. Persze ez nem zárja ki, hogy valamely krónikás írta volna. Grünvaldnál kb összesen voltak úgy 40 ezren mind a 2 oldallal (illetve 3 mert ugye a litvánok is ott voltak). Való igaz, hogy a középkorban messze kevesebb ember harcolt mint az ókorban vagy a 18. századi 7 éves vagy a 19. századi napóleoni háborúkban. Bár azért azt tegyük hozzá, hogy Európán kívül léteztek nagy komoly létszámmal részt vevõ csaták (mint pl Timur Lenk hadjárata I. Bajazid ellen) de azt hiszem kezdünk nagyon eltérni a topiktól és a végén még bünti pontot kapunk 😊

Nem azt írtam hogy nem volt olyan erõs. Azt írtam, hogy az ország nem volt olyan fejlett és gazdag, mert a kevés volt az igazi város, és azok is elmaradtak a Nyugat-Európai és Észak-Itáliai városoktól, a két dolog nem egészen ugyanaz. De igen, voltak olyan periódusai amikor jelentõs hatalom volt Magyarország, a régióban pedig mindig is az volt. Ez így igaz.

Lajos király: nos a wiki,...azt hagyjuk. Én is ismerem kicsit a témát, sõt azt is megmondom, hogy ez egy korabeli forrásban szerepel-most ha megfeszülük se jut eszembe, ki írta le, de mindegy- a 80 ezres szám. De attól még téves.
Figyelj, a grünvaldi csatában egy középkori krónikás szerint több mint 2 millióan voltak csak a litván oldalon. Ez egész biztos hogy téves, hát nonszensz hogy 2 milliós hadsereg. De ha tízzel elosztjuk az is elképzelhetetlen, a 200 ezer is irreális.
ezt azért mondom , mert ebben a korban a történetírók igencsak eltúlozzák a seregek létszámát, bár grünvald nagyon irreális túlzás, de a Lajos 80 ezres serege is az.
A mohácsi csatánál sokáig 100 ezres török haderõt emlegettek, a szakirodalom is azt írta, de ez is túlzás.

Legyünk azzal tisztában, hogy egy ekkora sereg irdatlan pénzbe kerül, egyrészt. Másrészt a logisztika problémája,(csak az élelmet és a vizet nézzük! Bár nem tudom a középkorban ez mennyi lehetett, egy ókori példa alapján úgy másfél kiló élelem egy embernek, és és 9 kilogramm egy lónak, plusz a víz...na lehet számolgatni, persze Észak-Itália gazdag vidák, élelemben gazdag, a sereg rabolhat, de ez így is nagyon sok. Mivel nem tudjuk milyen volt a sereg összetétele pontosan, így csak durván számolva is, ) a középkorban nem véletlenül voltak kissebb létszámú seregek mint mondjuk az ókor fejlett és jól szervezett államaiban.

Pontosan tudjuk hogy Mátyás bécsújhelyen mekkora sereggel rendelkezett-ez már nem holmi krónika leírása- 20 lovas és 8 ezer gyalogos és ez nagy hadsereg volt. Ha 28 ezer katona egy helyen tekintélyes nagy hadsereg, akkor neked reális 80 ezer Lajosnál?

Pluskast
wikipediáról
"A rákövetkezõ évben (1346) Lajos 80 000 fõs hadsereggel jelent meg a Zára alatt, és teljesen bekerítette a várost ostromló velencei sereget. A döntõ ütközetben reménytelen helyzetbe került, a magyar és a zárai sereg által két tûz közé szorított velencei sereget a velencei hajóhad partra szálló legénysége mentette meg azzal, hogy hátba támadta a zárai sereget."

De ugyanezt olvashatod - ha nem hiszel a wikipediának - ebben a könyvben és ebben a könyvben is. Szóval nem én találtam ki és nem a kisújamból szoptam. Egyébként igen ahogy írtad az ország soha nem volt olyan erõs mint Nyugat - Európa államai mivel a városok soha nem voltak olyan fejlettek mint Angliában vagy Franciaországban. De ennek ellenére léteztek periódusok amikor az állam erõs és az ország komoly politikai hatalom volt.

Na persze. 80 ezres haderõ a középkorban...aha. Nem volt egyetlen ország sem amelyik ekkora haderõt egyszerre betudott volna vetni, de Nagy Lajos az igen...õ 80 ezret összekapott...na ne már. Még az oszmánok se tudtak 80 ezer embert egy csatában bevetni, mondjuk Mohácsnál, pedig az már a középkor után volt.

III. Béle féle jövedelem jegyzéket ha nem tévedek Imre herceg és az aragóniai házassága miatt állították össze, és nem Capet Margit miatt,de ez mondjuk lényegtelen. Igaz ami igaz III. Béla kora egyik leggazdagabb uralkodója volt, ha nem a leggazdagabb. Csak van egy kis apróság, hogy a királyi jövedelem hiába volt igen nagy, az ország még sem volt se igazán fejlett se igazán gazdag. Magyarországon a városok száma kevés, és a meglévõ városok nagy része is csekély lakosságú, és nem olyan fejlett mint a Nyugat-Európai vagy Észak-Itáliai városok. A király jövedelme önmagában nem minden.

Hát szerintem nem éppen mindegy, hogy milyen okból, miért lép be egy adott ország a háborúba.

Fec papa
Egy kis Wittmann:

Az alvástól kajás leszek, a kajától álmos.... az élet szép -_-

Pluskast
Igen azoknak az idõknek már jó régen vége van.

Molnibalage
Én is ezt mondtam. Apró probléma, hogy 500+ éve...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Pluskast
Molni azért nehezen tudnám elképzelni, hogy egy komoly európai konfliktusból mi ki tudnánk maradni. Egyszerûen földrajzilag útban vagyunk, voltunk.

Pluskast
Ehhez csak annyit, hogy a nagy földrajzi felfedezések koráig Európában meghatározó szerepünk volt. Pl III. Béla uralkodása alatt sz ország egész éves jövedelme annyi volt mint Franciaországé. Második feleségét Capet Margitot - aki VII Lajos francia király lánya volt - csak úgy vehette el, hogy kimutatásokkal igazolnia kellett az ország jövedelmét. Igencsak meg lepõdött a francia király amikor megtudta hogy, az országnak mekkora a vagyona. Vagy vehetjük Nagy Lajost, aki Dalmácia visszaszerzésekor 80 ezres haderõvel indult meg. Azért kevés ország volt képes kiállítani abban az idõben ekkora sereget. Szóval igen volt idõszak mikor komoly hatalom voltunk Európában.

Molnibalage
Ebben az értelemben bármelyik ország fontos lehet talán Svájcot leszámítva. Csak attól függ, hogy kinek mi a célpontja és honnan hová tart...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Pluskast
A stratégiailag fontos szót katonai értelemben mondtam. Értsd: Átvonulási terület.

Fec papa
A törökök abból éltek hogy háborúztak, ilyen volt a belsõ rendszer, így kaptak földet, hogy a hadjáratokban vettek részt. Az már más kérdés hogy rossz helyre jöttek. De ne mond már nekem hogy régen egy hegyekkel körülvett termõföld nem volt jó hely. 😄 Amúgy meg igen, ha nincs Magyarország hanem szláv államok mindenfele, akkor Zsigmond sincs hogy megvédesse a németeket Magyaraországgal, hogy kiépíti a kettõs várvonalat. Ha nincs egy egységes állam, nem tudta volan kiépíteni, és a kisebb államokon valószínûleg átrohan a török még bõven 1500 elõtt, és máris ott vannak a cseh-német-osztrák határokon. De ez már nem II.világháború.

Molnibalage
Tehát csak azért kellett erre jönni, hogy a nyugatabbra levõ húsosfazékhoz hozzáférjen aki keletrõl jön. A törökök tudtommal többet bukat a területen, kis hazánk nem hozta, hanem vitta a pénzt.

Fec papa
Hát szerintem azért a történelem során azért egész jó helynek számított ez a Kárpát medence. Persze ahogy fejlõdik minden egyre kevésbé. Azért régen elég nagyott kellett kerülni hogy bejuss Nyugat-Európába anélkül hogy Magyarországon ne kelljen átkelni, értelemszerûen Kelet és Dél-Kelet felõl.

Molnibalage
Apa, kezõdik...

Nálad csak az olaj számít valaminek, ugye?

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Meg arany, szén, fa, só.

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Ulvar
víz víz víz + kiváló termõföld.

flashpointer
Egy csomó szép asszonyka

Emancipate yourself from mental slavement!

Molnibalage
Szerintem meg sokat túl sokat képzelnek arról, hogy mennyire voltnuk mi meghatározók a történelem során.

Az is rejtélyes, hogy miért van stratégiai jelentõsége ennek az országnak. Szinte semmilyen jelentõs erõforrása nincs, a kellemes klímán kívül és két nagy folyón kívül szinte semmink sincs.

"Merjünk kicsik lenni"

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A strat. bombázók fõ szorgalmazója W.Wever tábornok meghalt '36-ban repülõszerencsétlenségben. (A fia 44 gyõzelmes ászként egy Me-262-esben esett el '45.áprilisában)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Az átjáróház titulus, barokkos túlzás. Inkább a Habsburg uralkodóházzal nem találtuk az összhangot, de a török is megrekedt itt, és az I. világháborúban sem volt a területünkön idegen katona.

Molnibalage
?

Max átjáróház voltunk, de jelentõségünk Mátyás óta kb. 0. Mióta feltalálták a vasutat a Duna sem annyira fontos tényezõ.

Pluskast
Tök mindegy mert Magyarország nem kerülhette el a háborút. Nem tudtunk volna semlegesek maradni. Ha megpróbáljuk akkor lerohannak minket a németek a magyar zsidóságot még hamarabb és még nagyobb számban deportálták volna. Az ország meg mindenképpen szovjet megszállás alá került volna, ahogy tették ezt a lengyelekkel is pedig õk aztán Anglia szövetségesei voltak. Szóval lehet okoskodni de ez a háború nem volt elkerülhetõ. Mi nem vagyunk Svájc. Mi stratégiailag fontos helyen helyezkedünk el Európa térképén.

Fec papa
Jah imgurró nem linkelünk, nem néztem honnan van. 😄 De igen ez az.

Gondolom igen,mert nekem sem látszik a 7912 es.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ez az? Köszönöm! <#eljen>