63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• nenad
    max density 0.5 cm -el elég jó pmapot ad, és a mostani gyors procikon elfogadható is, bár komplexebb jelenetekben elég komoly lehet a mem igény, viszont, a teljes jelenet lefedi a gi. Régebben kisérleteztem ezzel. S ha a direkt lightot is beégetjuk a pmapba akkor irtó gyors, és szép gi-t kapunk. esetleg ezt átknnovertálva imapba kipipálhatjuk a zajosságot.
  • Aldaryn
    Lehet, persze. Két módszerrel, vagy a gi fotonmapot is direkt módba kapcsolod, bár ezt még sosem próbáltam, de állítólag ott van, benne van, vagy minden felületet lamberttől eltérő módon reflektivitással írsz le (full fekete diffúz szín, reflect szín határozza meg az anyag színét, IOR glossy a többi jellemzőjét, ahogy azt egy igazán kifinomult shader modellnek tennie kell) és akkor a caustics fotonmapen keresztül progresszív fotonmappeléssel számoltatod a jelenetet. A sebességre jó példa szvsz, meg a benne rejlő lehetőségekre is, csak egyik jelenlegi BRDF sincs felkészítve arra, hogy jó shadelést adjon ilyen körülmények között 0.0 glossy felé konvergálva (lambert shading felé konvergálva) Puszta fényes fémes felületekből álló jelenetnél mondjuk működik. :) Állítólag ez egy irány, amerre majd konvergál a rendszer idővel, várjuk a 2.0-át sok szeretettel. Vlado is arra a következtetésre jutott, hogy bacward progresszív fotonmappeléssel lehet a leggazdaságosabban bejárni az összes lehetséges light pathot egy scene-ben.

Azt hiszem, kikáromkodtam magam.
  • nenad
    Igazából az érdekelt hogy lehet e végre olyan photonmapot létrehozni ami gyors, és szép képet ad, mint a progressive photonmapping, éps nem csak causticsra, hanem akár egy átlagos jelenetre.
  • zenoka
    renderers.current.caustics_showCalcPhase = true
    jaja ezt mondtad anno is en direkt elmentettem:D
  • Aldaryn
    renderers.current.caustics_showCalcPhase=true , fejből, utána kellene néznem, lehet nem megy.
  • nenad
    mi a maxscript parancs a bekapcsoláshoz, köszi.
  • Aldaryn
    Nem, azt írtam, hogy backward fotontracelés. (Jelenleg is lehet a photonmapet direkt módba kapcsolni, és akkor szép direkt backward raytracinget kapsz, ahol a minőséget (zajszintet) a kilőtt fotonok mennyisége szabályozza. Gyors, szép, látványos, nagyon minimal memóriaígényű, csak refraktált esetekkel nem tud mit kezdeni még, maxscripten keresztül egy debug kapcsolóval lehet aktiválni)
  • nenad
    forward raytrace-t a causticsra? Úgy tudom elég lassú.
  • nenad
    megyen.. :D jó régi szabolcsi megszólalás. Még mindig nem hevertem ki Shinji "árulását". Ettől függetlenül mint path tracer még minidg a leggyorsabbak között van. Az új gépen még nem is próbáltam ki. Lehet ma átrakom, és nyomok egy tesztrendert.
  • Aldaryn
    Szerintem évek múlva, ahogy a raytracerek gazdaságosak lettek, és leváltják lassan a raszter renderelőket, úgy szorítja majd ki a path tracelés és a perpixel samplerelés a mostani elveket és megközelítéseket. Ha öt év múlva annyival lesznek gyorsabbak a gépek, mint amennyivel a mostaniak gyorsabbak az öt évvel ezelőttikhez képest, akkor simán. Ezek a renderelők egyszerűek, kézenfekvőek, és nagyon szép végeredményt adnak. Megfelelő mutációs algoritmusokkal és kétirányú traceléssel pedig majdnem minden light pathot egész gazdaságosan be lehet velük járni. (Bár a direkt backward fotontracelés legalább ilyen jó megoldás megtámogatva egy kis forward raytracecel, ezen is van már VRayben, de csak beta, azért érdekes, állítólag 2.0 nagy újítása lesz)

Csak benyomod a gombot, és voilá, megyen, renderel, és szép.
  • nenad
    mind, kár hogy a metropolis alapvetően lassú, szerencsére többféle engine fut luxrender alatt, némelyik relative gyors, választhtunk, sima egyirányú és kétirányú path tracing között stb. 2-3 gyors géppel már elfogadható lehet a renderidő.
  • Aldaryn
    Nincsen, a path tracingnél elenyésző plusz, hogy indexeld a mintákat fényforrások szerint. Épp ezért írtam, hogy path tracereknél ez úgyszólván "alap feature". Épp ezért mondtam, hogy akár VRay PPTbe is be lehetne kapcsolni, mert adja magát. De azt a módot senki nem használja, épp ezért nincs rá ígény.
    Viszont a VRay nem path tracer, hanem determinatív monte carlo samplerelt raytracer, ahol core szinten kellene bütykölni, hogy ilyesmit tudjon, sőt... egyáltalán nem lenne egyszerű. Viszont light groupok passokban renderelése megoldható, és még a mitavételezési mennyiség konzisztenciája is megtartható, hogy a végső képen a noise level és a renderidő nagyon hasonló legyen. (akár ugyan az is, de akkor nem szabad interpolálni semmit!) mint a nem passokban renderelt egy darab renderen.

Szóval amit írtam, az arról szólt, érdekességként, hogy pl. VRay esetében is volt ilyen dolgokról szó. :)
  • nenad
    Sztem metropolissal nem lehet nagy különbség a két lámpás és a light groupos renderidő között. Bár ezt nehéz megmérni.
  • Aldaryn
    Arra nincs, hogy a PPT módba integrálják. Még annoleveleztem Vladoval arról, hogyan lehetne a global noise thresholddal kijojózni, hogy több renderpass esetén (minden lámpa csoporthoz egy renderpass) is ugyanannyi maradjon a renderidő összesítve kb, mintha egy darap pass lenne. Elméletben megoldható, nem is bonyolult.
  • nenad
    hihetetlen hogy nincsen igény rá, király funkció, reggeli, éjszakai bevilágítás például, 1 renderben.
  • Aldaryn
    Mindenféle path tracer könnydén létrehoz ilyesmit, az algoritmus mikéntjéből adódóan, csak a memória szab határt. A hagyományos raytracerekkel az a baj, hogy a legtöbbet az alapjaitól újra kellene írni, vagy irgalmatlan gazdaságtalan lenne így megcsinálni. Állítólag VRay PPT módban tudja most is, de nagy ígény nincs rá. Marad a jófajta MaxScriptes megoldás. :) (több render ki-be kapcsolgatott lámpákkal)
  • Sanyix
    ahh.... megvan. User nézetben csinálja ezt, perspective-ben viselkedik úgy ahogy kéne :)
  • Sanyix
    Hi!

Hogy lehet a 7-es verzióban visszaállítani a user nézetet defaultra?
    Merthogy valamiért most a forgatásra azt csinálja hogy forgat, majd elcsúszik a modell valamelyik irányba, vagy legalábbis nem a modell körül forog, hanem attól valami jó messzi pont körül. Rágugliztam, és erre a z gyorsbillentyűt írták megoldásnak, 1x működött, de most már nem működik
  • nenad
    upsz, ez a 3. kép
  • nenad
    LightGroups, 1 render 3 megvilágítás, az elsőn a külső lámpa, a 2.-on a belső, a 3.-on mindkettő. Király cucc. (luxrtender, ingyenes)

• marcee
    Igaz, hogy a tesztben egy kétmagos processzor szerepel, és egyáltalán nem biztos, hogy az a sávszél ami nekik bőven elég, az másfélszerakkora órajelen hajtott négymagosnak is elegendő.

(bocsánat, legközelebb megpróbálom egy hsz-be sűríteni a gondolataimat, csak jelenleg minden vér a gyomromban van)
  • marcee
    Prohardver DDR2 vs. DDR3 teszt. Phenom II-nél a nagy L3 cache miatt talán még ennyi különbséget sem okoz.

Azért este csinálok egy gyorstesztet tuning q6600-zal.

Tizennégyésfélezer pötty baráti. Annó C4D 11-nél néztem, hogy fele idő alatt húzza le a cinebench 10 bike scene-t, mint a tesztprogram. Kiváncsi lennék 11.5-tel is.
  • marcee
    Emlékeim szerint minimálisan. Általában a render engine-ekre igaz ez.
  • nenad
    marcee a cinebench mennyire memória sebesség függő?
  • nenad
    phenom
  • nenad
    cinebench - 14470 phenom II 905e @ 3.5 ghz, a cpu nb vid -nek kelett egy kis +feszkó. Viszont a mem most csak 1150 körül fut az 1333 helyett.
  • ThomasGins
    Füzért tetszik! Egy pizzafestmény?:)
  • nenad
    füzérbe lógatni, esetleg egy lapot alátenni amin már festve van ezzel a festékkel (ps)
  • ThomasGins
    Nincs ötlet hogy mivel lehetne feldobni még?

• npeter
    dehogy van harag, csak kicsit ingerült vok, na ez van :P
  • nenad
  • zenoka
    egy ev lenyulja a melodat aztan a csajod is:):P
  • ThomasGins
  • Met
    jútyúbon van fent belőle, most így hirtelen nem találok linket

ha kell oda tudom adni, kiírtam cd-re
  • Free
    linket ide és megmutatom neki ha látja miről van szó talán tudni fogja

amúgy nem semmi az öreg :) csak 20 perc alatt megmutattam neki archiCAD alap fogásait 2 hét múlva kimentem és megvolt rajzolva a házuk telekkel mindennel :)
  • Met
    Az evermotion-os car4ever video nem jó?
  • Free
    van rá magyar tutorialod? :))))
  • nenad
    na ne má, sok sikert az öregnek! (miért nem inkább subdiv)
  • Free
    Nem emlékszik valaki esetleg arra hogy Lion csinálta azt a box modelling Car tutorialt, annak megvan az angol verziója nekem de emlékeimben élt hogy volt egy magyar is.

Apum rákattant a modellezésre 55 éves fejjel és neki nem lenne rossz a magyar leírás :)
  • Atika :o)
    remelem hogy nincs harag nem azert kuldtem ;)