Hunter

A por szabhat gátat a Mars emberi meghódításának

Veszélyes az emberi egészségre a Mars pora, állapították meg a bolygón dolgozó robotok adataiból. Az új eredmények az emberi Mars-küldetések átgondolásához vezethetnek.

Korábban már a laboratóriumi tanulmányok is figyelmeztettek, a porban finom szemcséjű szilikát ásványok találhatók. A szilikátos por belélegezve reakcióba lép a tüdő víztartalmával és káros vegyületeket hoz létre. A robotok adatai szerint azonban még ennél is rosszabbak lehetnek egy emberi küldetés esélyei.

Richard Williams a NASA egészségügyi vezetője elsőként a perklorátokat emelte ki a Washingtonban megrendezett Humans 2 Mars (H2M) konferencián. A vörös bolygón gyakorinak tűnő anyag bizonyítottan károsítja a pajzsmirigyeket. A perklorátot elsőként a NASA Phoenix leszállóegysége észlelte 2008-ban az északi sarkkör közelében, nemrég azonban a 2012 augusztusában érkezett Curiosity esetében is volt egy lehetséges észlelés. A marsjáró az egyenlítő közelében elhelyezkedő Gale-kráterben kutat.

És még ezzel sincs vége, az elmúlt hónapokban a Curiosity egy másik ásványt is talált, ami nagy valószínűséggel gipsz lehet. Ez ugyancsak aggályos, magyarázta Gary Anderson, a Paragon Space Development egyik alapítója. "A gipsz nem igazán toxikus, de a belégzésével elkezd felgyülemleni a tüdőben, hasonló hatást váltva ki, mint a szénpor a bányászok esetében, a tüdőkapacitás összeomláshoz vezetve" - mondta. A gipsz emellett szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okoz.

Természetesen felmerül a kérdés, mivel a légköri oxigén korlátozott mennyisége, valamint a veszélyes sugárzás miatt a Marson dolgozó asztronautáknak a szabadban űrruhát kell viselni, ezáltal nem lélegzik be közvetlenül a Mars porát, tehát tényleges veszély-e számukra mindaz, amit fentebb felsoroltunk? A gond az űrruhákkal kezdődik, melyeken megtapad a por. "Ez az egyik dolog, amit megtanultunk az Apollo Hold-küldetésekből" - tette hozzá Anderson.

Az Apollo küldetések bizonyították, hogy a Hold talajának finom, éles széllel rendelkező szemcséi szinte mindenhez hozzátapadnak a mikormeteoritok és a napszél folyamatos tevékenységének köszönhetően. Bár a Mars porát valamelyest védi a bolygó vékony légköre, közel 3,5 milliárd éve fújják a marsi szelek, ami ugyancsak rendkívül finom, ugyanakkor gömb alakú szemcséket jelent. A folyamatos keringés jelentős sztatikus töltést adhatott a porszemcséknek, ezért bár alakjuknál fogva nem tapadnának, az elektromosság pótolja ezt a "hiányt".

Mivel az űrruhák nehezen portalaníthatók, ezért nagy valószínűséggel a por bekerülne a lakóhelyekre, még akkor is, ha az űrhajósok visszatérése az alacsony nyomású, széndioxidban gazdag marsi környezetből egy légzsilipen keresztül történik. "Ebben az esetben ki kell pumpálni a széndioxidot és levegőt kell beengedni" - magyarázta Anderson. "Ez légáramlatot eredményez. A Mars pora olyan apró szemcséjű, hogy nem telepszik le, ezáltal az emberek óhatatlanul is belégzik"

A lakrészekbe bejutó por eltömítheti a légszűrőket, a víztisztítókat és más kritikus eszközöket, figyelmeztet Greg Gentry, a Boeing mérnöke, a Nemzetközi Űrállomás életfenntartó rendszereinek műszaki vezetője. Anderson szerint azonban jelenleg senki sem mondhat biztosat arról, hogyan befolyásolhatja a Mars-por az emberek túléléséhez szükséges berendezéseket. "A por azért is probléma, mert senki sem tudja pontosan, miket okozhat a Marson" - tette hozzá.

Jó hír, hogy a robotküldetések, mint a Curiosity segíthetnek válaszokat találni ezekre a kérdésekre. "Az Apollo program 17 millió dollárt költött a holdpor problémájának megoldására, és nem mernék rá megesküdni, hogy különösebb előrelépéseket értek el, mivel a kísérletek a Földön zajlottak" - mondta Anderson. "A Mars esetében a robotküldetésekkel meg van a lehetőség, hogy leteszteljük, hogyan pusztíthat el minket a por"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #101
    Dehogynem. Egyrészt a szökési sebességen túl még számtalan dogtól függ a légkör megtartása. Lásd: Titán, Vénusz sokkal sűrübb légköre a Földinél, aztán mégis kisebbek, sőt a Vénusznak még csak magnetoszférája sincs. Másrészt, a "gyors" elvesztést csillagászati értelembe kell érteni, ez cirka 10 millió év a Mars esetében.
  • Vol Jin #100
    "A nagyobb távolságú égitestek kutatása azért is fontos, hogy amikor eljön az idő, hogy elhagyjuk a főldet, addigra már rendelkezni kell mindazokkal az ismeretekkel és eszközökkel, amik elegendőek a földi civilizáció megmentéséhez.
    Ez sok pénz, de ha nem időben kezdjük el ennek a kutatását, akkor esélyünk sem lesz.. "

    Képtelenség szétcseszni egy bolygót annyira, hogy mondjuk a Marson kelljen élnünk. Mondjuk a Föld annyira élhetetlen lenne, mint itt most a Mars, akkor is megspórolnánk a költözködést.
  • Vol Jin #99
    "Magnetoszféra nélkül kb. 10 millió év kell a légkör olyan csökkenéséhez, ami már ember számára lakhatatlan. Szóval nem hiszem, hogy ez lenne jelenleg a legégetőbb a Mars terraformálásában..."

    Mágneses mező nélkül sem tartana meg a Mars légkört, mert ahhoz a gravitációs ereje is kevés. Alacsony a szökési sebesség, így magas a szökési sebességet elérő gázatomok száma már alacsony nyomáson is.
  • Irasidus #98
    Nem 1-2, hanem több, mondjuk úgy 36 darab. Vákuumban a mágneses mező bármely pontjában a mágneses indukció egyenesen arányos a mágneses térerősséggel, a "mágneses buborék" mérete a napszéltől függően változik. Szupravezető mágnesekkel meg, ma már "ultrabrutál" mágneses tereket tudunk kelteni (=ultrabrutál = a Föld magnetoszférájánál milliószor erősebbet is!).
  • NEXUS6 #97
    "Megoldás: a GPS műholdakhoz hasonlóan létre lehet hozni egy mágneses műholdakból álló gyűrűt a bolygó körül, már ha erre valóban szükség lenne. Ki tudja ma még?"
    Huh ez azért nagyon sci-fi! Mire gondolsz konkrétan? Hoyg tud egy-két műhold akkora mágneses mezőt kelteni?
  • ugh #96
    A fold meg jo ideig lakhatobb lesz mint barmely mas bolygo.
    Ha meg koltozni kell akkor sem egy szarabb helyre.
    A cirka 3,5-4 milliard ev alatt amig a nap feldagad szerintem meg lesz par fejlesztes ami jobb lesz mint egy "kalyha" a seggunk ala.
  • ugh #95
    Mar bocs de mert hagynank el a foldet?
    A marson egy "bura" alatt eldegelenel, azt a foldon is megteheted sokkal olcsobban.
    Annyira meg max atombombak ezreivel lehetne tonkretenni ,hogy elhetetlen legyen.
    Az okorendszert letre hozni meg nem olyan egyszeru.
    Hiaba ultetsz a marsi talajba egy novenyt es biztositassz neki a foldihez hasonlo atmoszferat meg nedvesseget.
    Rohadtul el fog pusztulni.
    Viragfoldet vinni meg kisse koltseges.
    Nem beszelve a karos sugarzasrol amit a nap okoz. En is lattam musorokoat ahol ilyeneket fantazialtak es szerintem te is ezekbol indulsz ki.
    Neha az az erzesem, hogy a nasanal nem beszelnek egymassal a kulonbozo tudomanyagak kepviseloi
  • ugh #94
    Az lehet, hogy az olajtarsasagok perelik egymast (altalaban a piaci reszvetel novelese erdekeben), de egyiknek sem erdeke, hogy ne kelljen olajat hasznalni.
    Sokszor osszefognak mahinaljak akar a politikat is lepenzelik akit kell, hogy az erdekeiket ervenyesitsek, iylenkor meg az ellentetek is megszunnek.
    Csak hogy neki tobb legyen a bevetele, esetleg tonkretegye a masikat hogy a piacait megszerezze.
    Szal szerintem gondolkozz el azon ki a naiv es beszel butasagokat.
    Eljunk mar a foldon ha lehet..
  • ugh #93
    Megint okoskodsz.
    A kompakt szot masra is hasznalni szoktak.
    Ott a kompakt disc (tudod a cd).
    Az ezert kapta a nevet mert nem egy 40 centi atmerolyu bakelitet cipelsz magaddal.
    Tudod kicsi es hordozhato.
    Persze ugy nehez valamit ertelmezni ,hogy eleve ugy alsz hozza, hogy te vagy a langelme a masik meg hulye es szanadekosan nem is akarod erteni mere akar kilyukadni.
  • Atyuska #92
    A cikk nem említette elég kiemelten, hogy a marsi por sugárzási szinte magasabb, így nem csak a szűrők betömődése miatt van jelentőségük.
    Amerika nem véletlen hajt a marsi küldetésekre, hisz Kína nyomást gyakorol rá. Kínának rövidtávú célja állandó holdbázis létrehozása, s ezek után jön a Mars..

    A por semlegesítésére talán az egyik jó módszer a feltöltésük csökkentése, s akkor akár le is lehet mosni. A másik probléma az erős állandó szél általi porok által keletkezett amortizáció jelenléte.

    A Mars bázis közelében egy hordozható mini atomerőművet terveztek, amely az elektromos energiát biztosítja, s emellett ott az ökorendszer is, amely a friss levegő és étel, ital alapját biztosítaná. Ezeket is meg kell védeni egyrészt a sugárzástól, a portól és az igen nagy erejű szélviharoktól is.

    A nagyobb távolságú égitestek kutatása azért is fontos, hogy amikor eljön az idő, hogy elhagyjuk a főldet, addigra már rendelkezni kell mindazokkal az ismeretekkel és eszközökkel, amik elegendőek a földi civilizáció megmentéséhez.
    Ez sok pénz, de ha nem időben kezdjük el ennek a kutatását, akkor esélyünk sem lesz..