MTI

Tízedik évét kezdi a Marson az Opportunity űrszonda

Küldetésének tizedik évét kezdte meg az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA "örökéletű" marsjárója, az Opportunity a vörös bolygón: az űrszonda jelenleg az Endeavour-kráter peremének vizes környezetre utaló, erezett sziklakitüremkedéseit vizsgálja kameráival és robotkarjaival.

A Mars Exploration Rover programban a NASA két űrszondát küldött 2003-ban a Mars felszínére. A MER-A és MER-B jelzésű, nagyteljesítményű roverek a Spirit és az Opportunity nevet kapták. Az első a Guszev-kráterben szállt le, a második, az Opportunity közép-európai idő szerint 2004. január 25-én landolt a bolygó túloldalán, a Meridiani Planum nevű síkság Sas-kráterében, 10 600 kilométerre ikertestvérétől. Mindkét űrszondának az volt a feladata, hogy bizonyítékokat keressen a múltbéli marsi víz létezésére.

Az eredetileg néhány hónaposra tervezett missziót az ügynökség már többször meghosszabbította. Mindkét marsjáró fontos felfedezéseket tett, amelyek bizonyítják, hogy valamikor a Mars a Földre hasonlított: légköre elég vastag volt ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, és akár bakteriális életközösségek is kifejlődhettek a vörös bolygón. A Spirit arra is talált bizonyítékokat, hogy az őskorban termálforrások léteztek a Marson. Az utóbbi űrszonda küldetése végül 2011 májusában ért véget, amikor a NASA felhagyott a próbálkozással, hogy kapcsolatba lépjen a homok fogságába esett marsjáróval.


Az évfordulóra készített panorámakép (nagy méretben)

Az Opportunity azonban máig rendületlenül folytatja útját. Eredetileg három hónapos létre szánták, és a kijelölt idő alatt 600 métert kellett volna megtennie. Ehelyett a napenergiával működtetett, hatkerekű űrszonda már 35,46 kilométert barangolt a vörös bolygó nem éppen vendégmarasztaló felszínén, és összesen négy kráter mélyén kutakodott. "Nem is az a lényeg, hogy mióta működik és milyen távolságot tett meg, hanem hogy mennyi feltárást végzett, és hány tudományos bizonyítékot küldött vissza a Földre" - idézte John Callast, a NASA marsjáró programjának a menedzserét a ScienceDaily.

Az űrszonda 2011-ben érkezett a vörös bolygó óriáskráterének, a 22,5 kilométer átmérőjű Endeavournek a pereméhez. A krátert azért iktatták a programba, mert sokkal korábbi, mint az addig vizsgált képződmények, és lényegesen különbözik a többi krátertől. A marsjáró által készített felvételek olyan agyagásványokat mutattak ki, amelyek a feltételezések szerint a korai Mars meleg és nedves környezetében alakulhattak ki, és mélyebb, régebbi rétegekből származnak. Az Opportunity korábban már rábukkant egy olyan, 1-2 centiméter széles és 40-50 centiméter hosszúságú "gipszérre" a kráter szélén, amely víz egykori jelenlétére utalt.

A marsjáró különböző műszerekkel van felszerelve. A mikroszkopikus kamera (Microscopic Imager) részletesen elemzi a kőzeteket és a felszínt. Az alfa proton röntgen-spektrométer (Alpha-Particle-X-Ray Spectrometer) a kőzetek alkotóelemeit határozza meg, míg az árbocra szerelt kamera (MastCam) különböző szűrők segítéségével felvételeket készít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jawarider2 #97
    Kemény, hogy ez a kis gép még mindig üzemel.
  • frensys #96
    Gondolkozz kicsit miért is mosolyog..mert úgy sem hinnék el az igazságot, további jó homokba dugott fejet kívánok
  • Tetsuo #95
    Ez a video arra bizonyitek, hogy a politikusok jo szineszek. Mosoly nelkul, komolyan beszelt a zufokrol ugy, hogy szemben a riporterno szetrohogte magat. :)
  • Molnibalage #94
    :)
  • bvalek #93
    Nem rólad van szó, de az hogy magadra vetted, felér egy beismeréssel
  • frensys #92
    Utálom az ilyen homokba fejüket dugó, mindennapi begyepesedett hazugságokban élő életü embereket, legyenek is csak jól el magukba, azért vagytok ilyenek, mert erről szól az egész nagyhatalmi rendszer, hogy elhallgassák az emberek elől az igazságot és éljék a mindennapi buta életüket, így kontrollt tudnak gyakorolni az emberiség felett, mert ha kiderülne ez az hogy lehetne máshogy is pl. az energia(áram) és a nevetséges benzin területén, akkor megszűnnének az iparágak, nem lenne rájuk szükség, az egész csak pénz pénz pénz...és amíg ebbe a kordába tartanak minket, addíg nem tud az ember felemelkedni!
  • frensys #91
    Trollkodik az anyád picsája az, dugd a homokb a fejed kisapám, azt hidd azt hogy csak te létezel és idegenek és ufok nem, jól belédtömték az iskolában a sok faszságot amit tananyagnak hívnak, ezért is vagy ilyen begyöpösödött és hitetlen! Na pá
  • bvalek #90
    Az elején még azt is tagadta... olvasd csak vissza alulról fölfelé a beszélgetést, ha konkrétan foglalkoztam valamelyik elborult ötletével, pl. a történelmi Izrael létének tagadásával, akkor azt a témát utána már kerüli, és kitalál valami újat helyette. Ezért adtam fel, nincs értelme egyenként kielemezni minden marhaságot amit összehordott, mert folyton hozzáfantáziál újakat. Vagy összeesküvéselméletes honlapokról szedi, tök mindegy, akkor is fantazmagória. Egyszerüen trollkodik.
  • nextman #89
    Ertem, eloszor azt hittem, hogy Izrael tortenelmi letezeset, mint olyat tagadod.
    Viszont csak azt mondod, hogy nincs kulso irasos emlek az izraeli kiralysag letezeserol, arrol a par evtizedrol. Szerintem ez nem meglepo, epp azert, mert csak par evtizedrol van szo, es mert nem az akkori legfejlettebb teruletek egyiken tortent. Masreszt regeszeti bizonyitekok vannak, amiket viszont sokan vitatnak. Itt mar bejatszik az is, hogy mindket oldalon nem az igazsag felderitese hajtja a vitatkozo feleket, hanem a sajat onos erdekeik. Legalabbis szerintem.
  • fszrtkvltzttni #88
    Mert rövid idő alatt annyi szellemi fogyatékossal hozott össze a sors, hogy megfordult a fejemben, talán mégis az én készülékemben van a hiba. Soha nem lehet tudni!