Hunter

Nem csak az eszközhasználat, a harc is formálta kezünket

Egy amerikai tanulmány szerint az emberi kéz nem csupán a kézügyesség miatt figyelemreméltó, agressziót is sugall.

"Az agresszió evolúciónkban betöltött szerepét nem kellően értékeltük" - mondta a tanulmány szerzője, David Carrier, a Utah Egyetem biológia professzora. "Vannak, akik nem szeretik ezt az aspektust, azonban egyértelmű, hogy más emlősökkel összevetve a nagy majmok egy igen agresszív csoport, rengeteg harccal és erőszakkal, amibe mi is beletartozunk. Mi vagyunk az erőszak mintaképei"

Az emberek évszázadok óta vitatkoznak a fenti állításon, sokan tagadják, sokan bizonygatják, hogy természetünknél fogva agresszív faj vagyunk. Carrier nem tagadja, hogy az emberi kéz evolúciója a kézügyességről szól, azonban szerinte ez csak egy része a történetnek. "Kezünk arányai tökéletesen alkalmasak az ökölharcra - megvédve a törékeny kézcsontokat, izmokat és ínszalagokat a test-test elleni küzdelemben. Őseink fejlődésével az az egyén, aki ökölbe szorított kézzel tudott ütni, keményebben tudott támadni anélkül, hogy megsértette volna magát, így jobbak voltak a párválasztás körüli összecsapásokban, ezáltal a szaporodásban" - magyarázta. "Emellett harc folyt az élelemért, a vízért, a földért, a menedékekért, melyek mind hozzájárultak a fajfenntartáshoz, de ide tartozik a büszkeség, a hírnév és a bosszú is"

Ha a fenti eszmefuttatás helytálló, akkor annak az evolúcióban is meg kell mutatkozni, vagyis fel kellene fedeznünk a kezünkön a harci képességek elősegítését szolgálni hivatott szelekció jeleit. Ennek bizonyítására Carrier és munkatársa, Michael H. Morgan letesztelte a hipotézist. Ökölvívókkal és harcművészetekben járatos alanyokkal dolgoztak, mérve azt az erőt, amit egy boxzsákra kifejtenek. A kísérletben résztvevők hat különböző ütést vittek be, köztük egyenes- és oldalirányú ökölcsapásokat, és tenyérrel vagy kézéllel mért ütéseket. A kutatók meglepetésére a csúcserő egyforma volt akár ököllel, akár tenyérrel csaptak oda a zsákoknak. A különbség, hogy az ököl ugyanazt az erőt egyharmadnyi felületi területtel fejti ki, mint a tenyér és az ujjak, így a zsákot érő csúcsfeszültség akár háromszorosa is lehet egy tenyérrel kivitelezett ütéssel szemben. "Mivel nagyobb a nyomás, amikor ököllel ütünk, nagyobb a szövet-, csont-, fog-, szem- és álkapocs sérülés okozásának esélye" - tette hozzá Carrier.

Ezt követően azt az elméletet tesztelték, mely szerint az ököl megvédi a kezet az ütés során. Ehhez a hüvelykujj ízületének feszességét, valamint az erő átvitelét mérték. Az ember összeszorított ökle két módon is eltér a majmokétól. A négy ujjhely megérinti a tenyér felső, az ujjvégekhez legközelebb eső részét, a hüvelykujj pedig a mutató- és a középső ujj elé kerül, részben még a gyűrűs ujjat is takarja, hozzászorítva az ujjakat a tenyérhez. Az összeszorított tartással az ököl négyszeresére növeli az ujjízület feszességét és megduplázza az ujjak ütési erő átvitelének képességét, amit elsősorban a hüvelykujjnak köszönhetünk. "Mivel a kísérletek teljesítménybeli előnyt mutatnak az ököllel történő ütésnél, úgy véljük, a kéz arányainak fejlődésében a küzdelmi teljesítmény növelése is szerepet játszott" - vonta le a következtetést Carrier.


A professzor és csapatának munkája megingatja azt az elméletet, mely szerint, amikor őseink lemásztak a fákról, a mászás háttérbe szorult az evolúciós kiválasztódásnál és helyébe a kézügyesség fejlődése lépett. "Az emberszerű arányok már azokon a fosszíliákon is előtűnnek, amikor őseink 4-5 millió évvel ezelőtt elkezdtek felegyenesedve járni. Erre egy lehetséges magyarázat, hogy a két lábra állással a kezek az egymás elleni harc érdekében kezdtek fejlődni" - vélekedett Carrier, aki szerint, ha kizárólag a kézügyesség lett volna az egyetlen vezérlőerő, akkor most hosszabb hüvelykujjunk lenne, ugyanakkor a tenyér és a többi ujj sem vált volna ennyivel rövidebbé.

Az összeszorított ökölhöz a jelenlegi felállás a legalkalmasabb, ami így egyfajta paradoxonná is válik. "Kezünk vitathatatlanul az egyik legfontosabb anatómiai fegyverünk, amivel fenyegetünk, ütünk, és néha gyilkolunk is a konfliktusok megoldása érdekében" - mondta. "Ugyanakkor mozgásszervi rendszerünk azon része is, amivel alkotunk, finom eszközöket használunk, hangszereken játszunk, összetett érzelmeket fejezünk ki, és ápolunk. A kéz minden másnál jobban kifejezi a Homo sapiens identitásunkat. Végezetül, az emberi kéz evolúciós jelentősége abban a példátlan képességben rejtőzhet, amivel látszólag két összeegyeztethetetlen, ugyanakkor lényeges emberi szerepet szolgál"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fbn Lx #59
    az eszközhasználat viszont közelharcban közel sem minden. főleg a fémfegyverek előtti korokban, de azóta pedig már nem nagyon beszélhetünk evolúcióról.
    egy bottal rád támadó ember csapásait számtalan módon háríthatod, és onnantól, hogy clinch alakult ki, kontrollálod a botot és az ellenfelet, elkezd számítani többek között az is, hogy tudsz-e ütni, vagy sem. nem lehetett a kezdetleges harci eszközökkel korlátlan ideig távolságot tartani. egyértelmű az ököl fegyver-szerepe.
  • MutenRoshi #58
    Lehet, hogy ököllel nagyobb az egységnyi felületre ható erő mint tenyérrel való ütésnél, de ha egy bottal ütsz vagy egy nagy kővel a kezedben, akkor az még hatékonyabb, ami viszont az eszközhasználatot támasztja alá.
  • radic #57
    A legjobb védekezés a támadás, igaz? ;)
  • Vol Jin #56
    Hát igen, mondja azt az (ide most képzeljen mindenki egy tetszőleges smielyt mindenki) aki egy sort nem írt ami kapcsolódna a cikkhez.
  • radic #55
    "Még mindig hazudsz, mert az reakció volt egy hasonlóra."

    Semmi hasonló sem volt előtte.

    "Tehát nem a más vélemény miatt született. "

    De alapvetően igen.
    Te most is trollkodsz. :)
  • wraithLord #54
    Nem kívántam reagálni, mivel nem a vitátokba szándékoztam beszállni, csak a 35. kommentedben megpillantottam valamit, amihez úgy véltem, érdemes hozzászólni... :) Kb. ennyi a történet.
  • Vol Jin #53
    Még mindig hazudsz, mert az reakció volt egy hasonlóra.
    Tehát nem a más vélemény miatt született.
  • Vol Jin #52
    A hippiduma meg Liberty2 2-ik hsz-re volt utalás...
    Hogy ebből bontakozott ki az, amin most itt rágódsz.
  • Vol Jin #51
    Tudod értelmezni a 43-as hsz-t?
  • radic #50
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1355637101&no=66