Hunter

Kondom használat sok hibával

Az óvszerhasználók gyakran követnek el kritikus hibákat, ami aláássa a védekezés hatékonyságát, állapította meg egy 50 tanulmányt átfogó elemzés.

Az óvszer helyes használata az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 98 százalékos védettséget ad a nem kívánt terhességgel és a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, egy új kutatás eredményei azonban arról tanúskodnak, hogy túl gyakoriak a használat során a hibák. Ilyenek az óvszer közösülés közbeni felhelyezése, az aktus befejezése előtti levétele, vagy ha nem hagyunk elég helyet az ondónak, nem is szólva az óvszer esetleges sérüléseinek ellenőrzéséről.

"Alábecsüljük az óvszerhasználat összetettségét" - mondta Richard Crosby, a Kentucky Egyetem professzora, a Sexual Health szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a WHO 98 százalékos mutatója ellenére 15 százalék körül mozog az óvszerhasználat mellett kialakult nem kívánt terhességek aránya.

A Stephanie Sanders, az Indiana Egyetem Kinsey Kutató Intézete tudósa által vezetett elemző munka 16 évnyi kutatási anyagot szedett össze, visszamenve egészen 1995-ig. 14 ország 50 tanulmányát gyűjtötték össze, melyek a nyugati országokban készültek, a házastársaktól a szexmunkásokon át az egyetemi hallgatókig bezáróan vizsgálva a használat során előforduló hibákat.

A tanulmányok elemzéséből egészen szép lista született. Például a tanulmányokban résztvevők 17-51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az aktus közben, és nem az elején helyezi fel az óvszert, ami lenullázza az óvszer nemi betegségek elleni védelmét, mivel a testnedvek nem csak ejakulációkor, hanem már a közösülés során kicserélődnek. A kutatók a felhelyezéssel kapcsolatban is több hibát találtak. A megkérdezettek 25,3 százaléka a felhelyezés előtt legörgeti az óvszert, ahelyett, hogy a péniszen tenné ezt.

Tanulmánytól függően a válaszadók negyede, illetve közel fele nem hagy elég helyet az óvszer csúcsán az ondógyűjtőnek, míg a férfiak 75, illetve a nők 82 százaléka a használat előtt nem ellenőrzi, vannak-e sérülések az óvszeren. Ugyancsak tanulmánytól függően 0,8 és 40,7 százalék tapasztal szakadást, 13,1 és 19,3 százalék pedig szivárgást, ami a hüvelyből történő kihúzáskor is jelentkezhet. Ezek többnyire a helytelen használattal magyarázhatók, amibe a síkosítás és a tárolás is közrejátszhat. Például az olajalapú síkosítók károsítják a latex óvszerek szerkezetét.

"A tökéletes használat és az általános használat hibái közötti szakadék áthidalása a jövő felvilágosító programjai legfőbb feladata" - összegeztek a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Baliquez #55
    Összecsippented a végén a csöcsöt, rászorítod makkesz végére, és legörgeted - apropó, az alján a feliratot olvastad? Nem? Gondoltam :))))
  • Baliquez #54
    Azóta nem használok D..xet mióta egyszer (jelzem üzemszerű használat melletti garanciális termék) hosszában szétrepedt, rendkívül kínos volt, szerencsétlen lány meg habzsolhatta a lórúgásnyi utánbogyót.
  • MerlinW #53
    Értelemszerűen nem szabad koppanásig belebújni. Az óvszer végén van a tároló, de az olykor kevés lehet.
  • TomecK #52
    Erre van egy tökjó példa, annó biosz tanárom mesélte, hogy kint Afrikában volt olyan expedíció ami az óvszert próbálta elterjeszteni. Be is mutatták a fekáknak, egy fadarab segítségével, hogy kell használni. Majd kb. 1 hét múlva az összes kerítés tele volt húzkodva óvszerek-el.
  • Apollyon2 #51
    Az óvszer terhesség meg betegségek ellen véd, az emberi hülyeségtől már nem.
  • ropiburger #50
    Azt elmagyarázná valaki, hogy mit jelent, hogy nem hagyunk elég helyet az ondónak? Most vagy nem értem, vagy a kutatók hülyék fizikából. :(
  • valaé valaé ná #49
    "- a törvény szerint 14 év alatt tilos a nemi kapcsolat
    - szem. igazolványt 14 éves korban kap az ember
    azt hiszem, innen már megy a következtetés egyedül is..."

    Mekkora tévedésben vagy !
    Akár 1 hónapos gyerek is kaphat személyi igazolványt.
  • csimmasz #48
    Nem értelek!
    Én csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy a magyarázatod nem ad választ mindenre.
    Különösebben nem érdekel a téma, csak egy egyszerű megállapítást tettem.
  • M2 #47
    Egy barátom tanácsolta és nekünk bejött, már előjátéknak használjuk: gumi pereme csattanjon az orr vonala alatt, felfújni, körben a lány nyállal átnézi (mint nagyapán a Riga tömlőt) ereszti-e a levegőt. Megtanultam egyedül is csinálni, így mikor hazaér a kedvesem, meg tudom lepni, csak akkor volt gáz ha nem szólt, hogy feljönnek a kollégái!
  • M2 #46
    A korai szex tényleg nem jó, de kábé fél nyolc után már jöhet. Az óvszert mindig alaposan át kell nézni (előtte és utána is) és legalább évszakonként cserélni!
    Ha már megtörtént a baj, a csajba kell dönteni egy 2 literes kólát, nekem mindig van itthon hűtetlen!