Hunter

Magán űrtávcső vadászna az aszteroidákra

Tudósok egy csoportja összefogott a világ első magánfinanszírozású űrtávcsövének megépítése érdekében, amivel a Földre veszélyt jelentő aszteroidákat szeretnék felderíteni.

A Sentinel nevet viselő magán űrtávcső projektet csütörtökön jelentette be a kaliforniai Mountain View-ban a B612 Alapítvány, egy tudósokból és kutatókból álló non-profit csoport, ami régóta küzd az aszteroidák felderítése és jobb nyomon követése érdekében.


A távcső több százmillió dollárból készülne el az elkövetkező hat év során kizárólag jótékony adományokból. A kivitelezést a Ball Aerospace-re bízzák, ami komoly tapasztalatokkal rendelkezik a területen, az ő munkájuk a NASA infravörös Spitzer Űrtávcsöve is. "Úgy véljük ez teljes mértékben megoldható" - mondta Ed Lu, a B612 vezérigazgatója, a NASA egykori űrhajósa, aki a múzeumok, koncerttermek, vagy a témánál maradva, a nagy földi távcsövek többségének finanszírozásához hasonlította saját projektjük pénzügyi megoldásait, azzal a különbséggel, hogy amíg az említett intézmények adományozói köre jellemzően helyi, a Sentinelé globális. "Ez a távcső a világ embereinek a tulajdona lesz" - tette hozzá.

A belső-Naprendszer hemzseg az aszteroidáktól, több millió keresztezi a Föld pályáját és többségük elég nagy ahhoz, hogy komoly károkat okozzon egy becsapódás esetén. A csillagászok becslése szerint mindössze 1 százalékát látjuk az 1908-as Tunguzkai esemény során az erdőket 2150 négyzetkilométeren letaroló aszteroidánál nagyobb objektumoknak, vagyis közel félmillió űrkőzet jelenleg láthatatlan a földi műszerek számára.


Öröm az ürömben, hogy vannak módszereink az eltérítésükre, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy idejében észleljük a veszélyt. 2005-ben az Egyesült Államok kongresszusa utasította a NASA-t, hogy 2020-ig találják meg a 140 méter és afeletti átmérőjű földközeli aszteroidák 90 százalékát, 2010-ben egy bizottság azonban megállapította, hogy a rendelkezésre álló műszeres felderítés nem alkalmas a feladatra. "Találtak aszteroidákat, azzal viszont senki sem foglalkozott, hogy mi történik, ha olyat találnak, amin a mi címünk szerepel" - mondta Rusty Schweickart a B612 tiszteletbeli elnöke, egykori Apollo 9 űrhajós. "A NASA egy pénzügyi szikla szélén egyensúlyoz. Az objektumok 99 százalékát még meg kell találni és sajnos a NASA nem lesz képes erre"

A SpaceX Dragon kapszulájának sikere, ami május 25-én az első magán finanszírozású űrjárműként csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, megalapozta a privát űrküldetések realitását. A B612 egy együttműködési megállapodás keretében használhatná a NASA Deep Space Networkjét a kommunikációhoz és a nyomon követéshez, valamint műszaki támogatást is kapnának az űrügynökségtől. A Sentinel műveleti központja a Colorado Egyetem Légköri és Űrfizikai Laboratóriumában (LAPS) kap helyet.


A Sentinel célja, hogy az emberiség elkerülje a dinoszauruszok sorsát. Az űrtávcsövet Nap körüli pályán keringene, nagyjából egy Nap-Vénusz távolságban, ahonnan az 50 centiméter széles távcső a Föld irányába fordulva figyelné az orientációnak köszönhetően jól megvilágított űrkőzeteket. A Sentinel infravörös hullámhosszokon fog dolgozni, ez ugyanis az a tartomány, amiben a kevés fényt visszaverő kis aszteroidák is észlelhetők.

A csapat reményei szerint a SpaceX Falcon 9 rakétájával 2017-ben vagy 2018-ban útnak indíthatják az űrtávcsövet, ami 5 és fél éven át üzemelne 26 naponta négy felvételt készítve az éjszakai égboltról. Lu szerint már az első hónapban több aszteroidát fedezhetnek fel, mint az összes korábbi kísérlet összesen, megalkotva a belső-Naprendszer első átfogó dinamikus térképét, ami képet adhat a jelen és a jövő földközeli aszteroidáinak elhelyezkedéséről és pályáiról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bannedusermail #15
    Felszínes hülyeségekkel nagyot mondani nem menő. A rákkutatásban nagyságrendileg nagyobb pénzek forognak, nem kisebbek.
    A valóságshokra meg nem szórják a pénzt, mert az hozza és nem viszi.
    Hát téged már nem kell tovább butítani.
  • nextman #14
    Csak nehogy eltalalja egy aszteroida a tavcsovet.
    Lehet kellene egy tavcsofigyelo tavcso is.
  • asgh #13
    Rák-kutatásból is jópáran megélnek, meg árvízvédelemből, meg bűnüldözésből, stb. Ezeken a területeken mégis nagyságrendileg kisebb pénzek forognak, mint mondjuk a valóságshowkon. Úgyhogy, még ha feleslegesnek vagy pazarlónak is tűnik egy tudományos küldetés, szvsz inkább arra szórják el a pénzt, mint népbutításra.
  • COOLancs #12
    6 év alatt akkor lenne kész, ha ma lecsapnák a lóvét az asztalra...
  • Irasidus #11
    "A távcső több százmillió dollárból készülne el az elkövetkező hat év során kizárólag jótékony adományokból."

    Plusz az üzemeltetés, évi 60-100 millió dollár.

    "Ez a távcső a világ embereinek a tulajdona lesz"

    Szuper, akkor ha én más akarok nézni mint a szomszéd akkor mi van? Nyilván nem így lesz. Ezek miatt a nagyotmondások miatt az egész projekt hiteltelen.
  • norbre #10
    nem feltétlenül kell ultragazdagra hízni belőle.. mivel a rendszert a megépítés után fenn is kell tartani, működtetni, szervizelni stb, ebből valakik tuti jól megélnek majd :)
  • Bannedusermail #9
    Ém tényleg komolyan írtam, amit. Repkednek a milliárdok, itt meg párszázmillióból megépíthető és célba juttatható egy ilyen eszköz.
    Egy űrsikló indítási költsége a milliárd dollár felett volt, de aszteroida figyelésre sajnálják a pénzt. Szondák mennek ide, meg oda, hogy az akármelyik bolygün vagy holdon milyen kristályok vannak, de az aszteroidákat leszarják. Mert ugye arról lehet cikkezno, meg tanulmányokat írni, de egy asida pályája csak egy adat. Nincs hírértéke, csak, ha a fejünkre esne...

    Nem a hasznossága számít egy kutatásnak, hanem a szépsége?
  • Crane #8
    Na igen. Konkrétan az Armageddon (1998) film 140 millió dollárból készült, és kb. 540 millió dollárért "kelt el".
    Gondolom abból a köztes 400 millióból futja egy ilyen távcsőre. :)
    Persze tegyük hozzá gyorsan, hogy 98'-ban bárkit körbe röhögtek volna, ha azt állítja, hogy ő magántőkéből finanszírozva űrtávcsövet állít Nap körüli pályára.
    Hál' Istennek, ma ez már teljességgel reális küldetés köszönhetően a SapceX cég sikereinek.
  • Bannedusermail #7
    A vicc az, hogy egy meteoros hollywoody filmnek nagyobb a profitja, mint amibe egy ilyen űrtávcső kerülne.
  • norbre #6
    vagy csak valakiknek jó megélhetés lesz :)