Hunter

Furcsa gamma-sugárforrások nehezítik a tudósok életét

A világegyetem tele van nagy energiájú sugárzással, melyek többségét a pulzárokból és a szupernóva robbanások maradványaiból kitörő gamma-sugarak teszik ki. Egy új tanulmány szerint azonban a gamma-sugárzást kibocsátó objektumok közel egyharmadát mind a mai napig nem sikerült beazonosítani.

Az objektumokat a NASA Fermi gamma-sugár űrtávcsöve vette észre, ami három óra alatt az egész égboltot képes végig pásztázni. Megfigyeléseinek összeillesztéséből egy rendkívül pontos képet kapnak a szakemberek a gamma-sugarú univerzumról, amit a tudósok összevetve más megfigyelések felvételeivel, megpróbálják azonosítani a különböző forrásokat. "Vannak olyanok, amikről minden erőfeszítésünk ellenére sem tudjuk, mik is lennének valójában" - mondta David Thompson a NASA asztrofizikusa, a Fermi projektvezető helyettese a SPACE.com-nak. "Látszólag nem hasonlítanak egyik szokásos forrásra sem"


A Fermi az elmúlt 3 évben közel 500 nagy erejű gamma-sugárforrást észlelt a mélyűrben. 2008-as fellövése előtt a tudósok csupán négy ilyen objektumról tudtak. "Nem hétköznapi dolgok után kutatunk" - mondta Thompson. "A rendkívüli, hatalmas dolgokat keressük, amik gamma-sugarakat bocsátanak ki"

Az újonnan felfedezett objektumok több mint fele aktív galaxis. A források közül a pulzárok és a szupernóva-maradványok 5-5 százalékot tesznek ki, míg a nagy tömegű bináris csillagok és más galaxisok csupán egy hajszállal többért felelnek, a fennmaradó közel egyharmad azonosítatlan. Egyes esetekben maguk a mérések segítettek a tudósoknak a források besorolásában. Az energiaszintek változásainak megfigyeléséből, vagy az objektumok alakjainak tanulmányozásából a csillagászok be tudják azonosítani a pulzárokat és a galaxisokat, viszont azok a források, amik nem rendelkeznek ilyen megkülönböztető jegyekkel, az ismeretlenség homályába vesznek. Sok esetben a probléma az adatok elégtelenségéből adódik. "Mélyebbre ható megfigyelésekkel más hullámhosszokon megtalálhatnánk a Fermi-források egy részének a megfelelőit a jövőben" - mondta Pascal Fortin a francia Ecole Polytechnique's Laboratoire Leprince-Ringuet munkatársa.


Az azonosítatlan források nagy száma ellenére, vagy éppen amiatt a kutatókat mégsem aggasztja annyira a rejtély, a tanácstalanságot ugyanis gyakran felváltja az ismeretlenből adódó izgalom. "A puszta tény, hogy ilyen sok van belőlük arra utal, hogy talán valami valóban új van odakint" - bújt elő Thompsonból a felfedező. "Szeretnénk valami egészen újat és egzotikusat találni"

A zavarba ejtő mérések egyik lehetséges magyarázata a fekete lyukak egy új, nem várt kölcsönhatásán alapulhat, véli Thompson. Fortin ugyancsak pozitívan szemléli a problémát, aki szerint ha a különös objektumok semmit nem árulnak el magukról, az csupán azt emeli ki, hogy az űr még mindig egy megfejtésre váró rejtvény az emberiség számára. "Még sokat kell tanulnunk a világegyetem nagy energiájú folyamatairól" - mondta Fortin.


Egy évtizedes küldetése alatt a Fermi folytatni fogja információgyűjtését a gamma-sugarat kibocsátó objektumokról és segíthet választ adni a velük kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jötün #43
    hát ezt nem tudom megállni:

    "Szeretnénk valami egészen újat és egzotikusat találni"

    Keressetek egy nem az idén barnultat aki szeret dolgozni, és nem bűnözik
    Simán Nobel díjas felfedezés lenne!

  • Doktor Kotász #42
    Márpedig egy mezei villámlás is produkál gammasugarakat.
  • philcsy #41
    A sok millió Kelvin pedig csak röntgenre elég, konkrétan.
    Milliárd Kelvin az a hőm. ahol a gamma alsó tartományában kezd világítani.
  • Doktor Kotász #40
    A feketelyuk akréciós korongja az sokmillió fokos konkrétan.
  • gforce9 #39
    köszi
  • philcsy #38
    Általában a gamma forrásokra vonatkozik.
    Hőjelenség van, de az általában alacsonyabb hullámhosszon jelentkezik, például a fekete lyukaknál az akkréciós korong hősugárzása a röntgen tartományba esik. Egyedül a nagy robbanásoknál, szupernóva robbanásnál van elég magas hőmérséklet, hogy jelentős legyen a termikus eredetű gamma sugárzás, de még ott is az egyéb folyamatokból származó gamma fotonok dominálnak.
    Itt végig megy a gamma forrásokon, ez is angol, de kevés a szöveg, sok az ábra.
  • gforce9 #37
    "két sötét anyag ütközése?"

    Ilyet tegnap is láttam a kocsma előtt. Jó nagy ütközés volt, de gamma sugárzást nem észleltem.
  • johnsmitheger #36
    "A zavarba ejtő mérések egyik lehetséges magyarázata a fekete lyukak egy új, nem várt kölcsönhatásán alapulhat, véli Thompson."

    Két hétköznapi fekete lyuk ütközése? Vagy vörös óriás és fekete lyuk (ultragyors roppanás "külső" segítséggel)? Vagy és most kapaszkodjatok meg: két sötét anyag ütközése? :)
  • gforce9 #35
    Mivel az angolom még elég darabos, így inkább magyar nyelven olvasok erről. Az a beidézett mondat, mire vonatkozik? A kozmológiában gyakori gamma sugárzásra vagy a cikkben említett nagyenergiájú gamma kitörésekre? Mert a gamma sugárzások jórészét pontosan tudják társítani valamihez, ez nyilvánvaló, de a 67 óta felfedezett, fura, nagyenergiájú gamma kitörésekkel nem ez a helyzet. Ezek jórészét hőjelenség is kíséri, különben nem lehetne megfigyelhető utófénye egynek sem.
  • philcsy #34
    A következő idézet a "Cosmic gamma-ray sources" című könyvből van:

    "Typical astrophysical gamma-ray sources in the continuum are NON-THERMAL! sources where the gamma rays are produced by the interaction of relativistic particles with radiation or matter fields."

    Most olvasd el amit TE írtál #8-ban:
    "A gammasugárzás nem rádioaktív jelenség, hanem elektromágneses, ami azért keletkezik, mert valami töbmillió fokos."

    Aztán gondolkodj el a legutóbbi kijelentéseden:
    "Úgyhogy szerintem egy szarral teli bilit is a fejedte boríthatsz, akkor sem fogsz meggyőzni arról, hogy szerinted nem tudtam azt, amit pedig tudtam."

    Fogalmad se volt róla hogyan keletkezik a kozmikus gamma sugárzás nagy része! Ha bevallod, ha nem, ez bizonyított tény! De ez önmagában nem lenne baj. Az a baj, hogy a másikat nézed hülyének. Osztod az észt orrba szájba, aztán amikor kijavítanak, kötözködésnek veszed, meg szőrszálhasogatásnak, meg "én ezt akkor is tudtam", közbe pedig egyre inkább azt gyanítom, hogy azt sem értetted miről van szó.