Hunter

Összerakták az első ISS-re utazó magánűrhajót

Újabb lépést tett a kilövés és a Nemzetközi Űrállomás felé a SpaceX Dragon teherkapszulája és Falcon 9 rakétája, ami Floridában immár összeszerelve várja az áprilisra tervezett kilövést, közölte szombaton a cég vezére, Elon Musk.

Az űrállomás és a kapszula április végén találkoznak egymással, az ember nélküli küldetésben a "demonstrációs" rakomány feljuttatása mellett a Dragon manőverezési és dokkolási képességeit tesztelik. A rakomány demonstrációs jellege azt jelenti, hogy a SpaceX kapszulája nem létfontosságú ellátmányt szállít az ISS-re.

Amerika alighanem visszafojtott lélegzettel fogja majd figyelni mind a kilövés, mind a dokkolás pillanatait, az űrsikló flotta kivonásával ugyanis nem csak az űrhajósok, de az ellátmány eljuttatása is orosz űrjárművektől függ, utóbbit a Progressz teherűrhajók végzik. Tavaly egy balul sikerült Progressz kilövés miatt időlegesen még ez a lehetőség is szünetelt, ezért is van nagy szüksége az Egyesült Államoknak egy alternatívára, különösen egy amerikai alternatívára. Mindemellett a Dragon lesz az első kereskedelmi űreszköz, ami megkísérli a csatlakozást az űrállomáshoz.

A kilövést eredetileg február 7-re tervezték, ez azonban a pénteken kiadott hivatalos közlemény szerint március végéről április végére tolódik, hogy időt adjanak a mérnököknek a további szoftver és hardver ellenőrzésekre. "Nincs semmilyen nagyobb megoldásra váró probléma, van azonban sok apróság, amin még végig kell mennünk" – nyilatkozott korábban Mike Suffredini, a NASA űrállomás programjának vezetője.

A kilövés időpontjának tolódásához hozzájárul a viszonylag sűrű márciusi űrállomás menetrend, március 16-án a hatfős legénységből hárman is visszatérnek a Földre, majd március 19-én egy európai teherhajó érkezését várják, végül március 31-én dokkol be a visszatérő legénységet váltó három új asztronauta. "A SpaceX folytatja az új kilövési időpont egyeztetését a NASA-val, ami április végére várható" - olvasható a SpaceX közleményében. "Az időzítés elsődleges mozgatórugója az átfogó szoftver tesztelés. Ez nagy kihívás és szeretnénk minden szükséges elővigyázatossági intézkedést megtenni a siker valószínűségének növelése érdekében"


SpaceX források szerint április 20 lehet az új célidőpont, azonban minden az űrállomás forgalmától függ. Ugyancsak április 20-án emelkedik a magasba Bajkonurból egy orosz Progressz, ami bár más dokkoló portot használ, mint a Dragon, az űrállomás vezetése azonban szereti, ha van némi szünet az érkezési és indulási időpontok között, megadva az állomás legénységének a szükséges felkészülési időt az újabb jármű fogadására. A tervek szerint a Dragont az űrállomás robotkarja segíti majd a csatlakozásnál.

A Dragon és a Falcon 9 február 28-án, kedden érkezett meg egy speciális szállítójárművön Cape Canaveral 40-es számú komplexumához, felkészítve a visszaszámlálásra és egy hajtóanyag felöltési tesztre. A főpróbára csütörtökön kerül sor, mely során rakétákhoz használt kerozinnal és folyékony oxigénnel töltik fel a kétfokozatú kilövőeszközt. A visszaszámlálást az utolsó másodpercekben, a hajtóművek begyújtása előtt szakítják meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • COOLancs #20
    Meglepne ha elsőre zökkenőmentesen zajlana egy ilyen összetett küldetés, de majd meglátjuk. Ha flip-flop lesz akkor jöhet az Antares-Cygnus páros.
  • NEXUS6 #19
    Ha gáz van az ISS-en, akkor az orosztranauták, meg az amerasztronauták beülnek a Szovjetunió idején kifejlesztett Szojúz (Unió) fedőnevű járműbe a kulcsot a lábtörlő alá dugják és visszajönnek a Földre.

    Aztán majd csak lesz valami.
    Ez a terv.
  • Cef #18
    Ahogy már korábban is írták, iszonyatos nagy lobbik mennek politikai körökben az űrutazást illetően. Meg azt sem szabad elfelejteni, hogy a NASA állami cég, nem minden esetben cél a költséghatékonyság, jó ha a megkapott pénzek fele arra megy el amire kapták. Másfelől az új technológiák és eszközök kifejlesztése éveket vesz igénybe, közben a politikai álláspont is változhat. Minél tovább tart egy projekt annál nehezebb kilobbizni az újabb támogatást kapjon. Sok ígéretes terv veszett el emiatt a süllyesztőben.

    "az űrsiklók kiesnek a játékból, akkor miért nem terveztek saját rakétát, a kiváltásukra?"

    Terveztek, ott volt például az X-33, csak beütött amit fent írtam. Túl sokáig tartott és túl sokba került így kukázták, akárcsak a többi jelöltet. Az Orion lesz a következő generációs USA űrhajó, ami eredetileg a Holdra ment volna, csak hát a politika az új holdprogramot is kidobta, annyi szóljon a védelmükben, hogy egy holdprogramot tényleg nem a legjobb egy gazdasági válság közepén összerakni. Az a szerencse hogy az Orion megépítését sikerült kilobbizni, emellett kellett egy új űrhajó, ez meg ott állt félkészen, csak annyit már variálnak vele, hogy mire lassan elkészül már nem is lesz rá szükség, mert jönnek a sokkal olcsóbb civil űrhajók.
  • Irasidus #17
    Nem a NASA dönti el mire költ, hanem a politikusok (tételesen) szavazzák meg. A NASA/kutatók csak lobbizni tudnak.
  • Irasidus #16
    Pénz nélkül nem képes, pénzt meg nem adnak. Az Apollo program alatt irdatlan pénzeket adtak a NASA-nak, most meg...
  • Jötün #15
    Sziasztok!

    Valamit nagyon nem értek:
    Az a szervezet (NASA) amely embert juttatott a holdra, nem képes egy nyomorult teherűrhajót összekalapálni önállóan, 2012-ben, 43 évvel később?!
    értem én hogy megnyirbálták a költségvetést, de akkor nem exobolygó kutatásra, meg hasonló egyelőre teljesen értelmetlen unaloműző játékokra kéne pazarolni a pénzt, hanem mondjuk erre.
    Azt már sok évvel a kivonás előtt lehetett tudni, hogy az űrsiklók kiesnek a játékból, akkor miért nem terveztek saját rakétát, a kiváltásukra? ha olcsóbb is a ruszki rakéta, vagy teret is akarnak engedni a magánvállalkozásoknak, attól még lehet hátul a polcon egy saját "acélszivar".
    Mondjuk mi történik ha hirtelen valami miatt el kell érni az ISS-t, és progresz éppen nincs kész?
    Megbízzák a kínaiakat, és kici-óccó-kevés forint rakétájukkal mennek?
  • nextman #14
    A grammar naci engem is zavar. Akkor mar legyen Nazi, pls!
  • Cef #13
    Nem, direkt használtam az unsucessful-t, endrevnek szántam, mert olyasmibe kötött bele ami megfogalmazásban helyes volt, bár ezzel én is beleestem a grammar náci kategóriába :D
  • Lucy in the Sky #12
    Vagy grammarnazi, vagy nyelvtannáci, ez a magyar-külföldi hibrid írásmód az őrületbe kerget. És "success" a szótő amit keresel. Elnézést mindenkitől, befejeztem. :)

    @Imremagdi: Az ISS megközelítésekor a Dragon program jövőjénél némiképp több forog kockán, mondjuk ha a fékezési fázis közben beütne egy Phobos-Grunt (vagy Fobosz-Grunt? Vagy Фобос-Грунт, na ezt meg elolvasni nehéz, francba, sehogy se adja ki ) jellegű szoftveres malőr (persze ég és föld a két eset, a párhuzam: egyformán borzasztó bonyolult, emberkéz alkotta rendszerek), az valószínűleg kiváltana némi pulzusnövekedést az űrállomás személyzeténél...

    Am. nagyon helyesen teszik hogy hagynak még időt a tesztelésre, de ez sem garancia semmire, a Szojuz/Progressz pl. statisztikailag kiemelkedően üzembiztos rendszer, mindezt úgy, hogy (WP-ból puskáztam) a 66 Mir küldetés során két alkalommal sikerült összeütköznie a néhai állomással, a második esetnél annyira, hogy meglékelte és végleg lakhatatlanná tette a Szpektr modult.

    Ezzel együtt persze erősen szurkolok h simán menjen minden, ha itt bármilyen gond adódna, az nemcsak a SpaceX-nek és az ISS programnak, de a komplett privát űrszektornak is nagyon sokat ártana.
  • Tomalak #11
    Az utóbbi igen, még kellene már nézni megint azt a TOS részt. Bocsánat az OFF-ért :)