Hunter

Szeptembertől robot tagja is lesz az ISS legénységének

A NASA már az idén felküldi a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a General Motors-szal közösen fejlesztett humanoid robotja, a Robonaut R2-es modelljét.

A 140 kilogrammos robot szeptemberben, a Discovery űrsikló utolsó küldetése keretében utazhat az állomásra, ahol az ISS Destiny laboratóriumában helyezik el. Az első, lábak vagy kerekek híján mozgásképtelen példánnyal a mérnökök a gépember működését szeretnék letesztelni a súlytalanság, a kozmikus sugárzás és az elektromágneses interferenciák közegében. A későbbi változatok már nem lesznek ennyire helyhez kötve, elvileg jóval szabadabban mozoghatnak az állomáson belül, illetve kívül is.

John Olson, a NASA washingtoni Űrkutatási Rendszer Integrációs Hivatalának igazgatója elmondta, a tervezet azt az ígéretet testesíti meg, mely szerint a robotok jövőbeli generációja nem az emberek kiszorítását szolgálja, hanem társként kulcsfontosságú kisegítő feladatokat oldhat meg az űrben és a Földön egyaránt. A GM természetesen a járműgyártásban, valamint a gépjármű rendszerekben szeretné alkalmazni az R2 későbbi változatait. "Az emberek és a robotok képességeinek egymáshoz adódó potenciáljával tovább juthatunk és többet érhetünk el, mint amit valaha is remélni mertünk."

A robot nem csupán külsejét tekintve hasonlít az emberekhez, de elvileg a munkavégzésben sem maradna el tőlünk. Emberszerű kezeivel az R2 képes ugyanazon szerszámok használatára, mint az űrállomás legénysége, sőt, az űrsétáknál talán hatékonyabb is lehet az asztronautáknál, mivel mozgását nem korlátozza a vaskos űrruha, bár a világűr viszontagságaival szemben kétségkívül a robonautának is szüksége lesz védelemre. Az R2 prototípus nem rendelkezik a külső munkálatokhoz szükséges elemekkel, ami itt elsősorban a szélsőséges hőmérséklet elleni védelemre vonatkozik.

A legnagyobb kihívásnak a robot biztonságos munkavégzése ígérkezik, véli Chris Melhuish, a brit Bristol Robot Laboratórium szakértője, utalva a súlytalanságban könnyedén elszabaduló szerszámokra. "A robotoknak mind fizikailag, mind viselkedésüket tekintve biztonságosaknak kell lenniük" - mondta. "Ez a végtagok és a szerszámok forgatónyomatékának kontrollálását, illetve az emberi gesztusok felismerésének képességét jelenti, csak így érhetők el biztonságosan a közös célok. Ezek komoly akadályok, amiken a NASA-nak túl kell jutnia."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kara kán #42
  http://www.skepdic.com/news/newsletter34.html

  "Gullibility of the week award

  Duncan Gill referred us to an article in The Australian about a man in India who claims he hasn'teaten or taken a drink in 68 years, a veritable inediate. Prahlad Jani also claims he hasn't gone to the bathroom in all those years. The story claims that Mr. Jani (whose name means Lying Through My Holy Palate) was put under round-the-clock surveillance at a hospital. Neurologist Sudhir Shah (whose name means I Am Too Smart to Be Fooled) said Jani was under watch for 10 days with a closed-circuit camera running and they didn't see him eat or drink anything or go to the bathroom. The story was sent to The Australian by "correspondents in Ahmedabad, India" Ahmedabad means City of the Credulous and is the commercial capital of the western state of Gujarat (which means Gotcha!). When The Australian was contacted and asked if they had verified their sources' claims, they replied: "No. Why do you ask? It could be true, you know." Skeptics accuse Jani of surreptitiously sucking in prana through his nose ring.

  The award must be shared with the BBC, CNN, Der Spiegel, China Daily, and the Hindustan Times. All report that Jani says he survives without food or water because of a hole in his palate and that his followers call him "mataji" or goddess. He also says he has lived in caves since he was eight, so how he attracted a following is not known, nor is it clear how a man who lives in caves and doesn't eat grew in size from a child to an adult as if he were an eater."

  A hét Hiszékenység-díjának odaítélése

  Duncan Gill említett nekünk egy cikket a The Australian egy férfi Indiában, aki azt állítja, ő nem evett, vagy hozott italt 68 éve, valóságos inediate. Prahlad Jani azt is állítja, ő nem ment a fürdőszobába, minden ezekben az években. A történet azt állítja, hogy Mr. Jani (akinek a neve azt jelenti, Fekvő Through My Szent Szájpadlás) éjjel-nappal felügyelet alá került a kórházban. Neurológus Sudhir Shah (akinek a neve azt jelenti vagyok túl okos, hogy tévesszen) azt mondta Janit 10 napig egy zárt láncú kamera figyelte, és nem látták őt enni, inni valamit, vagy menjen a mosdóba. A történetet elküldték az ausztrál a "levelezők Ahmedabad, India" Ahmedabad: a város a Naív és a kereskedelmi tőke a nyugati állam Gujarat (ami azt jelenti, Megvagy!). Amikor az ausztrál olvasók is felvették a kapcsolatot, és megkérdezték, hogy ellenőrizték-e a forrást "azt állítja, hogy válaszolt:" Nem, miért kérdezi? Ez igaz lehet, tudod. " Szkeptikusok azzal vádolják Jani a titokban szopja a pránát az orrán keresztül.

  A díjat meg kell osztani ezekkel: BBC, CNN, Der Spiegel, China Daily, és a Hindustan Times. Minden jelentés szerint, Jani azt mondja, hogy életben marad táplálék vagy víz nélkül, mert van a lyuk a szájpadlásán, és hogy az ő követői hívja őt "mataji" vagy istennő. Azt is mondja, hogy él barlangokban nyolc éves kora óta, tehát hogyan is vonzott a következő nem ismert, és nem is világos, hogy egy ember, aki él barlangokban, és nem eszik mérete is növekedett, a gyermek felnőtt lett, mint azok, akik ezért esznek."
 • Kara kán #41
  szörcs:
  http://www.google.hu/search?rlz=1C1_____huHU305&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Prahlad+Jani
 • Kara kán #40
  http://en.wikipedia.org/wiki/Prahlad_Jani#Prahlad_Jani
 • jamborl #39
  orokulot
 • jamborl #38
  "A vizsgálatokat vezető orvos, Dr G. Ilavazhagan szerint ha sikerül rájönniük, hogyan képes táplálék nélkül élni a jógi, az forradalmasíthatja az orvostudományt."

  ..igen es feltalaljak a tenyleges orokmozgot, mar ha mozog a mukso ;)
 • jamborl #37
  Te mit kerdeznel a hapsitol?

  szkeptikus vagyok.
  a gyomorsavval mi a helyzet? ha nincs kaja...
  kihullanak a fogai

  miert nem 15 vagy akar 30nap mulva irtak meg a cikket? hat nap az enm olyan sok, persze en kiharapnam valoszinu az ajtofelfat is 2nap utan.

  szenzaciohajhasz

  tobbet nem hiszem hogy fogunk rola hallani, elsulyed a tobbi gagyi hirrel egyutt
 • jamborl #36
  a lab azert kell a robotnak az urben, mert ha nem tud megjavitani valalmit, akkor rugjon jol bele, ha mar semmi sem segit!
 • Kara kán #35
  Még egyszer bemutatom nektek az ideális űrhajóst:
  http://index.hu/tudomany/2010/04/30/hetven_eve_nem_eszik_es_iszik_egy_indiai_jogi/

  Lehet hüledezni és szkeptikusnak maradni.
  Nekem lenne pár kérdésem.
 • philcsy #34
  "A zurallomason biztos hasznat vennek labnak meg kereknek." Lábak nélkül hogy tudna űrsétálni? :)
 • stukov #33
  Közben már fejlesztik a Hyperdyne 120/A2 modelt:)